Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novembar 2008 - III dekada  (Pročitano 154486 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Novembar 2008 - III dekada
« Odgovor #280 poslato: 25. Novembar 2008. u 08:19 »
U Knjaževcu počela slaba kiša
Sreća što smo u malom plusu pa nema poledice na putevima (a i tanak je sloj inverzije pa se kapljice ne mogu dovoljno ohladiti)
Takt=0.2°C

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #281 poslato: 25. Novembar 2008. u 08:44 »
Od rano jutros neprekidna umerena kisa u Banovcima!
Tmin: 5.2C a u 7h je vec bilo 7.5C

U Surcinu kisa nesto slabijeg inteziteta,mada upravo pojacava!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #282 poslato: 25. Novembar 2008. u 08:49 »
naravno stala kiša i evo i sunca između oblaka

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #283 poslato: 25. Novembar 2008. u 09:59 »
Vidim, Sjenica vas je baš zabavljala prošle noći. Ništa neuobičajeno.
Genčiću, u pravu si sa svojim pretpostavkama. Mraz u Sjenici traje dok traje, dan ili par dana i gotovo. A onda se uspostavi jugozapadno visinsko strujanje i šta se dešava? Jutro od -20 i manje pada u težak zaborav, zabijajući temperaturu jako visoko, dosta iznad nule. Za to otopljenje krivo je naoblačenje, koje reflektuje zemljivo izračivanje nazad na zemlju, ali i fen, koji se uspostavlja pri jugozapadnom strujanju. Obično to ide jedno sa drugim, baš kao prošle noći. Fen u Sjenici se jako lepo oseća, jer ne samo što temperatura ide uvis otprilike do vrednosti koje imaš u nižim delovima Srbije (ispod 300 metara), već počinje jak jugozapadni vetar. To ume tako da fijuče da ti se smuči život. Taj SW fen ume da bude jak var kao beogradska košava, ali ne i kao vršačka košava.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #284 poslato: 25. Novembar 2008. u 10:16 »
Krivo mi je jedino sto nemamo guscu mrezu stanica, pa da bude kao u jaksicevskom vremenu kada smo bili najgusca mreza u Evropi.Plus sto nemamo uvid na Kosovu i Metohiji...zbog cega sam vrlo besan...
... elem,Po satelitu kisa tek dolazi...

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #285 poslato: 25. Novembar 2008. u 10:19 »
Od 04h kiša promenljivog intenziteta.Do 07h palo 7.5 lit.a do 10h ukupno 9.5lit.T=4.3C.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #286 poslato: 25. Novembar 2008. u 10:50 »
Krivo mi je jedino sto nemamo guscu mrezu stanica, pa da bude kao u jaksicevskom vremenu kada smo bili najgusca mreza u Evropi.Plus sto nemamo uvid na Kosovu i Metohiji...zbog cega sam vrlo besan...
... elem,Po satelitu kisa tek dolazi...
Heh, ne budi besan... nema razloga.
Prvo, istina o Jakšićevoj mreži koju znaš je delimična. Malo kompletnija verzija se ne govori, a vrlo je srpska. Vladimir Jakšić je bio veliki entuzijasta, ali i uticajan čovek u Srbiji tog vremena. Svu svoju moć je upotrebio da bi ljude animirao da rade meteorološka osmatranja. Međutim, pažljivom čitaocu literature o tom vremenu i o njegovoj mreži može da promakne činjenica da je ta mreža funkcionisala svega šest godina. Takođe, merenja na njegovom imanju su radili članovi njegove porodice kada je on bio odsutan iz Beograda. Kako se ljudska narav nije menjala, pretpostavljam vrlo tužne činjenice.
- Srbja tog vremena je bila tek oslobođena od Turske imperije. Dakle, siromašna, razrovana zemlja. Takvu smo i mi imali 90ih u svojim životima (s tim da su za potonju Srbiju poznati razlozi, jer smo bili živi svedoci). U takvoj zemlji odvratno je teško nabaviti neke instrumente, da ne pominjem rezerve za postavljene instrumente. Projekat formiranja mreže stanica je bio nov, pa su bile prisutne 'dečije bolesti' tipa nedostatak rezervnih instrumenata, neodržavanje instrumenata, nemanje svesti o obavezama šta takva mreža podrazumeva, nedovoljno informacija iz tuđih iskustava sa takvim projektima itd.
- Ljudi ne vole da im se kaže šta da rade. Naročito ako su u pitanju ljudi dobre volje, kakve je Jakšić nalazio. 'Da ti učinim, uradiću to za tebe' - 'Ma ko ga šiša' je stereotipni odnos prema takvom radu i nekad i sad. Jakšićevi saradnici su to radili sve dok nisu shvatali, jedan po jedan, da oni od toga nemaju ništa, i da je to Jakšićev 'hir'. Tako su u početku zabušavali, pa su jedan za drugim prestajali da rade. I lepa inicijativa je ugašena. Da, važno je napomenuti da je odnos dobre volje i dobrih vremena obrnuto proporcionalan. Eto još jedne otežavajuće okolnosti.
- Veoma lep primer se nalazi u samim merenjima koje je Jakšić sa ponosom publikovao. Poznajući narav osmatrača, saradnika - dobrovoljaca i članova porodice (bio sam u svim tim ulogama u svom životu, veruj mi), njegova porodica se nije mnogo trudila da očita njegove 'storazdelne toplopise', baš kao što se tvoji ili bilo čiji bližnji neće potruditi da obave tvoja osmatranja umesto tebe, kad nisi tu. Ljude to jednostavno ne zanima. Naime, postoji vrlo dugačak niz sa zaokruženim vrednostima u početku na pola stepena, a onda na ceo stepen. Taj period se poklapa sa periodom kada su vrednosti beleženih elemenata bile ponavljane, čak 3 i 4 puta zaredom. Prema mom iskustvu, tu su u pitanju 'falš osmatranja' koja su učinjena od strane porodice kojoj nije stalo do ličnog projekta njihovog kući retko viđenog ukućanina. Toliko sam podataka pretandrljao preko ruku da već po rukopisu poznajem kako je neki podatak nastao.
- Imam lični primer u kući zbog kojih sam prozivan na ovom forumu iz Trstenika, a razumevanje je negde usput ispalo. Ljudski, skroz naskroz (i 'izdaja' članova porodice, i preskakanje razumevanja tuđih problema). Slično je i sa našom SerbianMeteo bazom. Nisam tu bazu osmislio kao lični projekat da mi se tako nešto pripiše. Bazu sam najpre predložio, jer ne želim da mi to iko stavlja za obavezu. Dakle, dobra volja. Potrošni materijal. Zato se nadam nekoj dobroj volji, iako znam da je iluzorno i pritiskajuće da insistiram na dobroj volji.
A gušća mreža stanica? Pa mi to možemo da uradimo, samo ako se malo potrudimo. Ne treba nam ništa posebno. Kao što kažu u 'Petru Panu': 'Malo dobre volje i vilinske prašine, i... eto!'
Izvinjavam se za još jedan off, ali morao sam negde to da kažem.

A sad, da ne bude potpuni off, da kažem i za 'crnu rupu' osmatranja sa Kosova i Metohije. Ne verujem da je nekome u Srbiji poznato da li se tamošnji živalj organizovao da radi meteorološka merenja. Sve meteorološke stanice koje su postojale razrušene su do temelja tokom prve polovine 1999. godine. To je dokumentovana činjenica. Međutim, aerodrom u Prištini je morao da funkcioniše, od 1999. godine pod upravom KFOR-a. Tamošnja meteorološka merenja gotovo da nisu prekidana. Samo je prešlo iz ruku civila u ruke stranih trupa. U početku su to bila samo dnevna merenja, dok KFOR nije opermio aerodrom za svoje potrebe i vremenom uspostavio 24-satna merenja. Rezultati tih merenja su dostupni svima u vidu METAR izveštaja sa aerodroma koja se emituju na pola sata. Kasnije je promenjena identifikacija aerodroma iz LYPR u BKPR, ali merenja i dalje postoje. Pogledajte na Ogimetu i sami.

Da, kiša je došla i ima da napravi lepo 'panonsko blato' (što bi rekao Crnjanski). Mrak, magla i kiša me prate od jutros u 6 sati, baš kad je vetar stao i umorio se od fijukanja. Na ovom brdu je vidljivost bila prilično loša (oko 200 metara), ali sad se baza oblaka malčice podigla, pa je ovaj jesenji mrakić manji.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #287 poslato: 25. Novembar 2008. u 10:51 »
Kišovito u Beogradu.Košutnjak trenutna T 3.5*C.
Jug u 10h najtopliji.Niš T 15*C,Kruševac T 14*C,Leskovac T 13*C.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #288 poslato: 25. Novembar 2008. u 11:24 »
U Paracino oblacno i vetrovito ali toplo 14*C

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #289 poslato: 25. Novembar 2008. u 11:36 »
Dok sever pliva u kiši
mi južnije se zabavljamo inverzijama

Kruševac     14
Ćuprija       14
Leskovac     14
Niš                15
Požega      1
Zaječar      3
Knjaževac       5

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #290 poslato: 25. Novembar 2008. u 11:37 »
Umjerena kiša i dalje u Beogradu... Na Vračaru 5C, na Košutnjaku 3.6C... RHMZ je žestoko omanuo kad je prognozirao 11C za danas... Teško da će preskočiti 5C, još se večeras očekuje i postepen pad temperature, tako da bi moglo biti svega. 8)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #291 poslato: 25. Novembar 2008. u 11:42 »
I nije, Miloše. Pogledaj kako se kretala temperatura u toku noći do 6 ujutru, kada je bila Tmax od 8.3.
S druge strane, prognoza za Beograd se ustvari tako zove, a odnosi se na područje od recimo 50-100 kilometara ogo Beograda. Inače, mislim da u nekoj tekstualnoj prognozi stoji napomena da će najviša temperatura biti ujutru. U Kragujevcu je, recimo, sada 14 stepeni, što znači da tamo još nije naišao ovaj front.
Uh, al' ih pravdam, kao da su zaslužili. :lmao:

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #292 poslato: 25. Novembar 2008. u 11:54 »
Kod Zelija bi trebalo da pada sneg
Banjaluka uživa u snegu
Knjaževac Takt=5.1°C pretežno sunčano

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #293 poslato: 25. Novembar 2008. u 12:04 »
BH SYNOPi od 10 sati kažu da sneg pada u Bihaću i Zenici, dok je u Banjaluci susnežica i nešto preko 2 stepena.

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #294 poslato: 25. Novembar 2008. u 12:29 »
U Zrenjaninu jaki pljuskovi, 2 puta zagrmelo... Uzbuđeni Joco mi javlja na SMS, verovatno je u školi... :P

Kod mene je kiša počela oko 4.30h, sada umerena kiša...
« Poslednja izmena: 25. Novembar 2008. u 12:44 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #295 poslato: 25. Novembar 2008. u 12:57 »
I meni Joco piše sms.  :)
U Novom Sadu od sinoć slaba do umerena kiša. Temperatura samo 3 stepena, videću kolika će biti u 13h.  :o Mnogo niža od prognoze GFS-a. Padavine hlade vazduh i to dobro. Ja mislim da je to u pitanju Peđa. Mogu misliti kada krene kiša da prelazi u sneg po visini. Ima da padne na nulu dok trepneš.  ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #296 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:25 »
Kao što rekoh u drugoj temi, ne hlade padavine vazduh, već hladan vazduh polako advektira. Ali neće toliko advektirati.
Uh, volim hodanje po ivici kriterijuma kada su ove stvari u pitanju. :-[

Van mreže zelimir

• *
« Odgovor #297 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:42 »
Kod mene padala kiša celu noć i nastavila pre podne, a od 10 h smenjuju se susnežica kiša i sneg. Do sada je po mojoj slobodnoj proceni palo preko 20mm padavina (od sinoć)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #298 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:51 »
U Zrenjaninu jaki pljuskovi, 2 puta zagrmelo... Uzbuđeni Joco mi javlja na SMS, verovatno je u školi... :P

Kod mene je kiša počela oko 4.30h, sada umerena kiša...
I meni Joco piše sms.  :)
U Novom Sadu od sinoć slaba do umerena kiša. Temperatura samo 3 stepena, videću kolika će biti u 13h.  :o Mnogo niža od prognoze GFS-a. Padavine hlade vazduh i to dobro. Ja mislim da je to u pitanju Peđa. Mogu misliti kada krene kiša da prelazi u sneg po visini. Ima da padne na nulu dok trepneš.  ;)
Da pa kako ne kad me je iznenadila grmljavina.
Slazem se Joe kao i uvek u zadnje vreme sa tobom :)
kod mene 3.1C i sad pogledax T-max i grafik u 12:50 je bilo 3.5C pitam se da li je to krenula temp. dole...
Kisa smanjila intezitet dosta,i sada je slaba.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #299 poslato: 25. Novembar 2008. u 13:52 »
Slaba kiša. Temperatura u 13h u Novom Sadu samo 3.1°C. Severozapadni vetar duva 2m/s.
Pada temperatura. Severozapad Vojvodine je najhladniji

Sombor 2.7°C
Palić 2.8°C

U Somboru samo 0.3°C toplije nego na Kopaoniku.  :o

Na Paliću severozapadni vetar duva čak 5m/s.