Ne volim mnogo da pričam i da dajem primere (jer je na forumu poslednjih godina jako prisutna neka vrsta uzimanja činjenica zdravo za gotovo, a i paušalnosti), a i ne znam u kojoj bih temi to radio, ali evo jednog zanimljivog sa kojim se susrećem drugu godinu za redom. Za čejsere je ovo kraljica svih superćelija, ciklična superćelija. Vidljiva dva hook eha, u nekim slučajevima, kao 24.5.2016. to znači i dva (pa i tri) tornada simultano na zemlji iz dva potpuno odvojena mezociklona.
I u ovom slučaju 12.6.2017. su se pojavila dva tornada simultano, ali tornado iz novog mezociklona nije bio tako vidljiv jer nije imao kondenzovani funnel.
Stari, okludirani mezociklon je dao EF2 tornado koji je potrajao kojih 15 minuta, a novi mezociklon je dao kratkotrajni EF 1 tornado i nekoliko funnela.
U svakom slučaju, jako lep primer da SC može imati i više od jednog hook eha, makar ovde u USA
Kraljica superćelija - ciklična SC, uočljiva dva hook eha by
Nikola Pavlovic, on Flickr
Evo primera od 24.5.2016, produkt normalizovana rotacija, osim uživo i radar registruje dva mezociklona
Normalizovana rotacija by
Nikola Pavlovic, on Flickr
Druga jako interesantna stvar, a koja je primenjiva, čini mi se i na Srbiju je priča o QLCS tornadima, tornadima iz linijske oblačnosti. Oni su po mehanizmu bliži tornadima iz SC nego trombama, ali su jako teški za izdavanje upozorenja.
Ove godine sam uspešno uhvatio jedan QCLS funnel, teško je reći da li je i dotakao tlo, samo na osnovu radarskih slika i neke logike koja prati QLCS tornade.