Baš sam se razočarao kad me jutros oko 9h probudio pljusak kiše... Ali, siguran sam da je noćas bilo pahulja jer je Tmin 1.3C... Zanimljivo je da se temperatura kretala tačno kako je sinoćni WRF prognozirao (pogledajte temu "Decembar 2008").
Evo kako se kretala temperatura na Košutnjaku... Snijeg je najvjerovatnije padao od 2h do 4h, a onda se odnekud probio topliji vazduh:
Susnežice jeste bilo otprilike u naznačeno vreme. Prema svojim raspitivanjima, zaključio sam da je susnežica bila između pola dva i tri noću. Ali nije se topli vazduh uvukao, već se povukla hladnoća od neke ćelije koja je očito dinamičkog porekla, od uvlačenja hladnog vazduha po prizemlju i naglog uzdizanja 'podbodenog' vazduha uvis. Ona se ponekad stvara kao u proleće, čak i u decembru ('trinaestog ili bilo kog drugog').
Juče, tokom prepodneva, oko pola deset, bio je pkljusak kiše koja je za trenutak prešla u susnežicu kod mene na Ceraku. Međutim, to je, izgleda, malo 'povuklo' od takve neke nebulozne konvektivne ćelije kao što sam je opisao.
Trenutno slaba kisa izmesana sa snegom,temperatura 2C
U narodu se ova pojava naziva 'susnežica'.
Eto, to je otprilike indikacija premeštanja fronta tokom jučerašnjeg dana, jer je nastala na sličan način.
Kolega Boce, vidim da si uporan. Svaka čast! Iako mi 'kockice' ne smetaju mnogo, bilo bi mi lakše da vidim te podatke u nekom defaultnom prozoru našeg foruma / portala / čega god.
Jutros je zabilježena prva negativna temperatura ovog decembra u Beogradu, -0.1C.
Trenutno je vedro, +2C.
Jeste, Miloše. Jednom je bilo 0.0, što se nije računalo u mraz. Otprilike bi to bio najkasniji prvi mraz u Beogradu. Kuriozitet!
Kod mene nije bilo negativne temperature, ali je slane bilo s prsta. Vedar dan obećava lepše vreme... ali eto neke glupe oblačnosti u daljini... Eh...
Lepo kaže narod 'Ne veruj zimskoj vedrini ni letnjoj oblačini'.