Meni to izgleda prilično benigno. Radarski snimak pokazuje jednu flekicu nad Somborom, a na ovoj slici se vidi vedro plavo nebo (obrati pažnju na senku od odžaka na vrhu slike). To i nije vertikalni razvoj, već je naišlo parče slojaste oblačnosti Sc. Osim ako nije nešto uspelo da se 'provuče' kroz oslabljeni vetar.
Zvaničan podatak iz Sombora od 15 sati daje pretežno oblačno, a vetar je 3 m/s. Advekcija posustaje i ne bi me mnogo čudilo da u tim uslovima zaista nešto i bude.
Vrlo je važno znati je li bilo krupe, jer to je dokaz postojanja Cu, a samim tim i nekakve konvekcije. Ako je to ipak kiša (prema stanju vremena malo verovatnija opcija), onda je to naišao Sc. Pljusak je teška reč, Joe, i treba voditi računa šta jeste pljusak, a šta nije. Nije svaka kratkotrajna padavina pljusak, naročito ako je nemerljive količine.
Poenta moje tvrdnje jeste da nema konvekcije dokle god je vetar jak. Lepo si boldovao tu rečenicu u citatu, Joe. S druge strane, nisam rekao da neće biti šanse, već samo da je nema (u kontekstu jakog vetra). Nije da se opirem, da neću da priznam, ali samo sam hteo da istaknem koju činjenicu, u cilju razumevanja nekih procesa.
Da, ako padavine ne očekujem, onda ovo nisam očekivao. To jeste istina. Mada nisam tvrdio da ih neće biti.
Isto tako, očekivano razvedravanje ovde jeste usledilo. Ali, kao i juče, čovek iz naroda kaže da se zimskoj vedrini ne veruje.
U Novom Sadu sve oblačnije, evo vidim prelepe snežne zavese prema Bačkoj Palanci. Ne mogu da verujem da sneg pada na +8 stepeni.
U Somboru je ustvari pljusak snega bio pre pola sata na +7 stepeni. Šta je ovo ljudi?
Je li to sneg? Meni ne liči...
Dok god ga ne vidim u tim uslovima i sam, ne verujem, jer nema mnogo rezona. Hajde da i ja vidim te zavese. Mislim da im dezen nije snežni.