Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2009.  (Pročitano 99411 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Januar 2009.
« poslato: 27. Decembar 2008. u 13:36 »
GFS vratio padavine u prvih par dana januara... Uglavnom bi to bio snijeg u svim krajevima... Nadam se da ćemo imati bijeli Božić. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Starost: 52
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
Re: Januar 2009.
« Odgovor #1 poslato: 27. Decembar 2008. u 17:02 »
Prema sadašnjim materijalima par modela,u Banjaluci i široj okolini bi trebalo da 3. ili 4. januara dođe do
žestokog zahlađenja u kombinaciji sa snijegom :P :smartass:
Ništa neobično,to je koliko ja pamtim(otprilike od 1979) ;D neki uobičajen banjalučki razvoj dešavanja,
prvo suvomrazica,oko Nove godine blago zatopljenje,pa onda :-[ razvoj situacije za zimogrožljive :o
Dakle,jeste daleko, ali šanse za bijeli Božić procjenjujem(za Banjaluku) na 80 odsto ;D :smartass:
Treba li da napominjem da sam snjegoljubac(NE mrazoljubac) :doh: :first: ;)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #2 poslato: 27. Decembar 2008. u 17:27 »
12z izgleda odlicno!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #3 poslato: 27. Decembar 2008. u 17:31 »
pardon,IZVANREDAN!

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #4 poslato: 27. Decembar 2008. u 17:46 »
Nadamo se da će Januar 2009 u Srbiji biti hladan i pravi zimski sa čestim snegom  :smartass:! :first: Evo izgleda stiže zahladjenje sa snegom već 3 januara!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #5 poslato: 27. Decembar 2008. u 18:12 »
12z, izlaz modela gfs, nam veli:''Pazite se narode, stize prava zima!"
Bas me zanima sta ce reci ostali modeli kako se bude priblizavala situacija, kao i da li ce gfs istrajati u prici koju nam servira unazad, sigurno 7 dana...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #6 poslato: 27. Decembar 2008. u 19:19 »
Stvarno strašan GFS12Z. Već 3. januara novi sneg. Za sada se situacija poprilično dobro razvija. Ovaj put bio to mogao biti mnogo ozbiljniji sneg.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #7 poslato: 27. Decembar 2008. u 20:03 »
Trecina od ovoga sto crta gfs da se ostvari pa ce biti super.Ja se svake zime nadam obaranju rekorda visine sneznog pokrivaca ,a to nikako da se dogodi .imam neki predosecaj da bi to moglo da se desi ove zime

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #8 poslato: 27. Decembar 2008. u 20:07 »
EC takodje odlican  :D

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
« Odgovor #9 poslato: 27. Decembar 2008. u 20:28 »
Jel bi mogao neko malo da objasni ovu kartu i za nas laike :) ? unapred hvala
Sta na primer oznacava ovaj geopotencijal? I sta predstavlja plava boja? ....

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #10 poslato: 27. Decembar 2008. u 20:55 »
Vidiš dole skalu. Dodaj samo 0 na kraj i dobijaš nadmorsku visinu u metrima na kojoj je atmosferski pritisak 500mb. Hladne vazdušne mase se prepoznaju po tome što je pritisak od 500mb na manjim visinama. Beli krugovi su izobare koje povezuju iste vazdušne pritiske. Pročitaj u podforumu meteorologija teme ciklon i anticiklon

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #11 poslato: 27. Decembar 2008. u 22:48 »
Izvinjavam se za digresiju, ali posto u pomenutim temama nisam video ,da se pominje, a ovde je vec postavljeno pitanje, samo da napomenem:
Visina koja je data na skali je, ne slucajno u geopotencijalnim (deka)metrima.Geopotencijalni metri se uvode upravo u proracune modela sinoptickih i planetarnih razmera(za mezo razmere nisam siguran).A uvode se zbog razlike u gravitacionom ubrzanju u odnosu na geografsku sirinu i nadmorsku visinu na Zemlji(od 9,78 na ekvatoru do 9,83 na polovima).
Uglavnom, razlika izmedju geopotencijalnih i ''obicnih'' metara nije velika i u nekim slucajevima moze da se zanemari...u svakom slucaju 1 geop. metar iznosi od 0.9 do 1.1 m u zavisnosti od geografske sirine.Opet kazem, nije strasno, ali greske mogu biti velike u ovakvim globalnim modelima(GFS,...)

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #12 poslato: 27. Decembar 2008. u 23:40 »
Sa ti je GFS :blahblah:-18z je totalna suprotnost proslom izlazu,ali kako 12z ima najvise podataka i EC veceras je je bio slican 12-ici ovaj izlaz treba zaboraviti.Nadam se! :pop:

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #13 poslato: 27. Decembar 2008. u 23:44 »
Najnoviji 18z, izlaz modela gfs,predvidja, pravu zimu!"U periodu od 05.januara predviđa se sneg i temperature daleko ispod 0 C.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #14 poslato: 27. Decembar 2008. u 23:47 »
Nije ni on(18z) toliko los...Sve se odvija sa zakasnjenjem...Opet oko 5.1 daje UZASNO mnogo snega :)
To sto je to daleko, to je druga stvar...Ni ovo sto je davao 12z nije bilo blizu , ali ako bismo rekli da su ova dva izlaza suprotnosti, sto se mene tice,sa aritmetickom sredinom ova dva izlaza, ja bih bio zadovoljan...

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #15 poslato: 27. Decembar 2008. u 23:51 »
Nadam se. . .
Mada je GFS sasvim nesiguran,cesto se menja.Super dusane ako je EC isti. . .
Pisite dok nisam tu.
Citam vase prognoze!;-)

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #16 poslato: 28. Decembar 2008. u 09:42 »
Kao po običaju totalni preokret po GFS.Od obilnog snega predviđa kišu i temperature u plusu.
Ali ko zna,ima još vremena.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #17 poslato: 28. Decembar 2008. u 11:10 »
^^ Ensemble bogami jutros iscrta sneg od 2. uvecee pa do daljnjeg svaki dan :)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #18 poslato: 28. Decembar 2008. u 11:27 »
Izvinjavam se za digresiju, ali posto u pomenutim temama nisam video ,da se pominje, a ovde je vec postavljeno pitanje, samo da napomenem:
Visina koja je data na skali je, ne slucajno u geopotencijalnim (deka)metrima.Geopotencijalni metri se uvode upravo u proracune modela sinoptickih i planetarnih razmera(za mezo razmere nisam siguran).A uvode se zbog razlike u gravitacionom ubrzanju u odnosu na geografsku sirinu i nadmorsku visinu na Zemlji(od 9,78 na ekvatoru do 9,83 na polovima).
Uglavnom, razlika izmedju geopotencijalnih i ''obicnih'' metara nije velika i u nekim slucajevima moze da se zanemari...u svakom slucaju 1 geop. metar iznosi od 0.9 do 1.1 m u zavisnosti od geografske sirine.Opet kazem, nije strasno, ali greske mogu biti velike u ovakvim globalnim modelima(GFS,...)

Praviš se tu pametan, a baš to pitanje si pogriješio na testu. :lol: ;)

Ontopic:
GFS i dalje crta dobar snijeg u Beogradu 3. januara... Za sada oko 10mm, na temperaturi ispod 0C, i još dovoljno niska temperatura na 850mb...
Ovamo dolje kod mene se crta samo jugo i obilna kiša poslije Nove godine...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #19 poslato: 28. Decembar 2008. u 11:38 »
Ne boj se, ipak sam otvorio knjigu posle, pa sam procitao, a tako se najbolje utvrdi... :D :lmao: :lmao: :lmao: :lmao: :lmao:

Sad izlazi 6z gfs i nije mi bas nesto...Sve je to smuti pa prospi....Nadam se da ce biti snega, ali gfs je toliko nesiguran sad, pogotovu sto kad pogledam ensemble, vidim jedan rasap mogucnosti vec od prvog januara...