Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2009.  (Pročitano 99107 puta)

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
Re: Januar 2009.
« Odgovor #260 poslato: 07. Januar 2009. u 18:17 »
Ja uopste ne vidim svrhu da kacite GFS  slike i uopste da diskutujete o njima. Pa cak ni za 6 sati unaprijed...  Jednostavno, skroz su nepouzdane.   Po njemu, vec bi trebalo da je palo litar kise danas u podne, plus veceras u toku noci, jos par litara...  nigdje oblacka nema...
Mislim na Podgoricu.,,   a eto i za ostala mjesta mozete pogledati.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #261 poslato: 07. Januar 2009. u 18:24 »
Ja uopste ne vidim svrhu da kacite GFS  slike i uopste da diskutujete o njima. Pa cak ni za 6 sati unaprijed...  Jednostavno, skroz su nepouzdane.   Po njemu, vec bi trebalo da je palo litar kise danas u podne, plus veceras u toku noci, jos par litara...  nigdje oblacka nema...
Mislim na Podgoricu.,,   a eto i za ostala mjesta mozete pogledati.

I ja tako mislim!Sto se tice ciklona,sad vec ne vredi gledati modell,samo su ostali radari,ko zna mozda produkuje vise padavina,mozda doge severnije od ocekivanog,mediteranski cikloni uvek ama uvek znaju da iznenade

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #262 poslato: 07. Januar 2009. u 18:27 »
Ajde, dako vam posaljem malo padavina sa mog mediterana :)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #263 poslato: 07. Januar 2009. u 19:02 »
AccuWeather najavljuje od 21 Januara porast temperature u Beogradu na +7 stepeni!

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #264 poslato: 07. Januar 2009. u 19:07 »
AccuWeather

Ne vjeruj mu. Možda pogodi, ali to što AccuWeather piše tj. crta su bezvezna nagađanja. Prati njegovu prognozu pa ćeš vidjeti kako je dobra. ;)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #265 poslato: 07. Januar 2009. u 20:35 »
Vidim da ste se raspisali i sa potrebom i bez potrebe  :redface:
Naime,iz Samosa vam donosim po meni "solidne vesti"
Sever Vojvodine ce verovatno proci bez snega.Zatim od Zrenjanina,pa do Beograda,racunajuci i njega vrlo lako moze pasti gotovo identicna kolicina snega.A to ce biti izmedju 2 i 4cm bezlog pokrivaca
Juznije ce biti i nesto vise,kako za sad stvari stoje,narocito na zapadu Srbije,pa i u centralnim predelima.
Kontajuci njihovu pricu,primetio sam da imaju isto misljenje kao ja.Na kraju su rekli "Nista bez radara".
To me je uvelo u sumnju da ni sami neznaju da mi kazu sve precizno.Sve cemo znati,kad pocnu da se pune radari.
Eto toliko.
Ni ovi sateliti nemogu biti maksimlano pouzdani tvrde u Samosu  :P i verujem im!
Jer radar osmatra i minimalne promene na oblaku,satelit ne(barem ne zimi)
Takodje i radari su dosta pouzdaniji po pitanju lokacije oblacnosti!
Cekamo radare,napunjene bojom  :D
Prema njihovoj proceni Fruska gora ce poceti da se puni iza ponoci.

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
« Odgovor #266 poslato: 07. Januar 2009. u 20:48 »
Pa brate Joco ,kad sneg pocne da pada i ja obican laik cu znati da pada,kakva ti je to prognoza????

Van mreže jocozr

« Odgovor #267 poslato: 07. Januar 2009. u 21:01 »
Pa brate Joco ,kad sneg pocne da pada i ja obican laik cu znati da pada,kakva ti je to prognoza????
Pa nije mi ni bio cilj da napisem prognozu,to je bio odgovor na neka prethodno postavljenja pitanja.Vise sam pisao o radarima i satelitu  :-\
I uopste nisam napisao u tom smislu kao sto si ti protumacio,napisao sam izmedju 2 i 4cm snega se ocekuje u Vojvodini,izuzev severa.
I da ce sve zavisiti u kakvom ce stanju ti oblaci doci itd. . .
Prema njihovoj prognozi,dakle,donece izmedju 2 i 4mm padavina.Severno od Zrenjanina,ce biti manje.Jedino Kikinda moze imati merljivu kolicinu do 1mm,ali vrlo tesko!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #268 poslato: 07. Januar 2009. u 21:44 »
Ja uopste ne vidim svrhu da kacite GFS  slike i uopste da diskutujete o njima. Pa cak ni za 6 sati unaprijed...  Jednostavno, skroz su nepouzdane.   Po njemu, vec bi trebalo da je palo litar kise danas u podne, plus veceras u toku noci, jos par litara...  nigdje oblacka nema...
Mislim na Podgoricu.,,   a eto i za ostala mjesta mozete pogledati.

Hm koliko primećujem GFS je za Vojvodinu veoma pouzdan. Za Crnu Goru verujem da je nepouzdan. I ove zime se GFS za Novi SAd odlično pokazao. Nažalost GFS crta samo 1.7mm padavine. Sad ćemo da vidimo koliko će da pogodi.

Van mreže jocozr

« Odgovor #269 poslato: 07. Januar 2009. u 21:54 »
Hm koliko primećujem GFS je za Vojvodinu veoma pouzdan. Za Crnu Goru verujem da je nepouzdan. I ove zime se GFS za Novi SAd odlično pokazao. Nažalost GFS crta samo 1.7mm padavine. Sad ćemo da vidimo koliko će da pogodi.
Imenjace u potpunosti se slazem!
Inace do 01h sam svaki drugi dan u kontaktu sa RC Samos.Pa cu javljati nove informacije.
Prema satelitu padavine su tek sad zahvatile onako poprilicno Balkan.
Upravo su pocele na zapadu,jugu pa i u centralnim predelima BiH po satelitu.
Fruska gora ce od 22h verovatno poceti da se puni!
Ja kod sebe prognoziram oko 2mm,tj. 2-3cm snega!

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #270 poslato: 07. Januar 2009. u 21:57 »
WRF ukinuo padavine totalno Novom Sadu, dok Beogradu crta oko 1mm .  ::)

ETA crta skoro 2mm u Novom Sadu, u Beogradu 3mm.

Vidim ja da ćemo sneg skupljati kašičicom da izmerimo. Nastavlja se suša.  :evil:
« Poslednja izmena: 07. Januar 2009. u 22:55 Joe »

Van mreže srba

• **
  • Starost: 57
« Odgovor #271 poslato: 07. Januar 2009. u 22:51 »
Jovane za sada su  padavine i u Bosni i Hrvatskoj slabe i retke.Ako oblačnost usput ne o jača malo ćemo mi dobiti snega.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #272 poslato: 07. Januar 2009. u 22:59 »
GFS opet utanjio sa padavinama. Sada crta samo simbolične u Novom Sadu.  :doh:

Van mreže jocozr

« Odgovor #273 poslato: 07. Januar 2009. u 23:33 »
Da zaista  :doh:
Ma,ja mislim da ce kod tebe i mene pasti 2-3cm snega i to je to!Trebamo biti srecni,ako ga bude toliko!
Inace i 12Z,a evo i 18Z crtaju nove padavine za pravoslavnu novu godinu 14 januara!Ali ce to izgleda biti kisa  :redface:  :cry:
Inace,kao sto sam i ocekivao EC kod mene i tebe crta oko 3mm padavina ukupno.Po njemu ce pasti 3-4cm snega!
ECMWF u Novom sadu crta jedva 2mm,a kod mene 1.5mm.Opet to je mozda i 3cm snega u Ns-u,kod mene 2cm.
Na osnovu satelitske i radarske slike,tokom noci nas ocekuje slab,povremeno umeren sneg.Dakle padavine gotovo bez prestanka. . .Ja bih rekao da ce intezitet biti oko 0.4mm na sat!
0.4mm*7 sati padavina daje nam 2.8mm padavina.Tj. 3cm snega.
Eto ja ocekujem u Novom sadu,i kod mene tacno 3cm snega od ovih padavina!
« Poslednja izmena: 07. Januar 2009. u 23:54 jocozr »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #274 poslato: 08. Januar 2009. u 09:18 »
14. januara se na severu Srbije crta nešto između ledene kiše i snega. Posle toga moguće da će temperatura konačno otići u plus. Do tada ledeni dani. Sutra još hladnije.

Jedna zanimljvost:

Za katolički Božić je došlo do zahlađenja i prvog snega. 1 dan nakon toga je pala temp ispod nule i do dana današnjeg nije prešla 0 stepeni.
Zatim je padao sneg 1 dan posle dočeka nove godine, pa je padao sneg 1 dan posle pravoslavnog Božića i sada se crtaju padavine 1 dan posle dočeka Srpske nove godine.  ???

Van mreže jocozr

« Odgovor #275 poslato: 08. Januar 2009. u 09:28 »
 ^^  bas zanimljivo  ???  :-[
Da upravo sam to hteo da napisem.Sada se crta neka ledena kisa,ili sneg. . . ::) dali mozda polako okrecu na sneg?
Bilo bi lepo. . .
Ma  netreba mi taj plus!Mrzim kad je +3,4C!Ajd da crtaju 10C  ??? pa bih bilo OK.  :)

Van mreže aston

« Odgovor #276 poslato: 08. Januar 2009. u 11:38 »
Kako se sad crtaju karte izgleda da od 12tog stizu topliji dani, a mozda i prolece posto je svaki izlaz sve topliji i topliji?!? Tako da od snega nece biti nista  :o Neko zahladjenje se ne crta do daljnjeg  :-\ Tolko od ove zime, jad i beda od padavina .......

Van mreže jocozr

« Odgovor #277 poslato: 08. Januar 2009. u 11:44 »
 ^^ Pa ne trebamo biti toliki pesimisti.Bice jos snega i hladnih dana. . .
Ja mislim da ce i ovo oopljenje biti ublazeno.Kao sto jeste. . .za period do 14 januara.Kako se priblizavamo tom periodu oni ce ublaziti,za period posle i sve tako  ???
Ne napustaju nas ovi ledeni dani tek tako.Midlim na Vojvodinu ;)
Jos ako se potrefi niska oblacnost i magla. . .a joj. . . ;)
Dakle toplije ce biti,prolece ni u ludilu  :twisted:  :lool:
 ???

Van mreže aston

« Odgovor #278 poslato: 08. Januar 2009. u 12:04 »
Pratim izlaze od decembra tako da znam kako izgleda kad je hladno (ne bavim se meteorologijom). Vidi se tendencija otopljenja posle 12tog do daljnjeg, a kao mi se cini vec vise od nekoliko izlaza se crta + temp na 850hPa sve do 24tog ... mozda bi bilo dobro kad bi neko sa vise iskustva mogao da protumaci sta se to desava sa hladnocom ?!? Mada znam da karte nisu nesto pouzdane .....

@jocozr
kazes ublazice toplotu, a ako do sad nije ublazavao hladnocu?? Uglavnom sto se hladnoce tice kako su karte crtale tako je i bilo ...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #279 poslato: 08. Januar 2009. u 14:01 »
Nisam gledao GFS, ali slobodno mogu da kažem da pada snijeg u četvrtak u cijeloj Srbiji... Sigurno... Vidjećete, i GFS će vratiti te padavine, ali tek kad uđu u 72h... I nemojte da kukate više, uživajte, biće snijega. ;)

Morao sam da citiram svoju poruku od 5. januara. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm