Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2009.  (Pročitano 99112 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Re: Januar 2009.
« Odgovor #300 poslato: 09. Januar 2009. u 13:17 »
Mislim da je u pitanju nešto drugo Joco. Očigledno je da modeli imaju neku manu sa zimskim temperaturama u Vojvodini kada je anticiklonsko vreme. To se stalno dešava. Evo kod mene je potpuno vedro ceo dan, pa je opet dosta hladnije nago što su modeli predvideli. I ja sam promašio dosta maksimalnu, ali ne mogu protiv modela iako sam pretpostavio i minimalna i maksimalna da će biti dosta niže.  :-\ Sećam se saveta starijih i iskusnijih od mene, koji se profesionalno bave prognozom (ne bi ih imenovao). Za lošu prognozu te niko ne može optužiti ako si je radio po modelu. Naravno da prognostičare najviše boli kada im ljudi pričaju kako nemaju pojma i kako loše prognoziraju. Prognoza po modelu je dovoljan alibi za mirnu savest. Ako tu umešaš svoje mišljenje i prognoziraš vreme mimo modela i promašiš, e onda nemaš nikakvog opravdanja i samo ti si odgovoran za lošu prognozu. Primetio sam takođe da ustvari prognostičari najviše problema imaju sa temperaturonom inverzijom, tj sa predviđanjem temperatura tada u prizemlju. Mislim da tu meteorologija mora dosta napredovati.

Evo zanimljivog meteograma koji predviđa, maglu i nisku oblačnost u Novom Sadu.

Obratite pažnju kako WRF-NMM predviđa i provejavanje snega iz magle, tj. crtaju se slabe padavine. Ako to pogodi ja ću se oduševiti.  :o :P

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #301 poslato: 09. Januar 2009. u 13:42 »
Evo da se i mi na severu radujemo makar jedan izlaz.  ;D

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #302 poslato: 09. Januar 2009. u 14:01 »
 ???
Upravo tako!
Inachepo tom meteogramu,iz niske oblacnosti za navedeni period moze pasti i 1cm snega  :o  ???
Lepo lepo! :smartass:
Nadam se i da ce se ostvariti ovo sto se sad crta 14 i 15 januara!I da ce se temp. spustiti jos nize,nego sto sad modeli prognoziraju!

Van mreže Darko_9

« Odgovor #303 poslato: 09. Januar 2009. u 19:07 »
Od 12 Januara u Srbiji temperature do 5 stepeni! posle toga idu normalne temperature za sredinu januara od 0 do 5 stepeni a jutarnje oko -5

Van mreže jocozr

« Odgovor #304 poslato: 09. Januar 2009. u 19:20 »
 ^^ Ne vidim da nijedan model crta 12,pa i 13 januara +5 u Srbiji,narocito ne u Vojvodini! ;) Kod mene se npr. za 12 i 13 crtaju jos uvek ledeni dani Darko! ???
14 janara bi ponegde moglo biti i +5C,i ako se tu ne slazu svi modeli!
Kod mene GFS 12Z za 14 januar crta manje padavina,nego raniji izlazi.I to bi bila cista kisa,eventualno bi se ledila pri tlu  ::)
16 januara,opet jos malo padavina,ali bih to mogao biti sneg.
Nakon toga ce biti redovno do +5C kako stvari za sad stoje!Ipak temp. ce uglavnom biti u granicama prosecnih vrednosti,ili malo iznad proseka.
Posle 20 januara,bih moglo doci novo zahladjenje,a sa njim i novi ledeni dani.Dugo ima do tad. . .

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #305 poslato: 09. Januar 2009. u 19:21 »
Ipak i u Vojvodini po 12z toplije po visini ali do tada(14-15 januar)ima jos vremena.Za sada kisa,mozda ledena.

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #306 poslato: 09. Januar 2009. u 21:00 »
Sledeće nedelje u Split stiže proleće temperature i do 16 stepeni evo MSN prognoze za 10 dana:

u Beogradu i dalje zima i temperature do 4 stepena:

JOPA šta kažeš na ovo  :lmao:

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #307 poslato: 09. Januar 2009. u 21:01 »
JOPA šta kažeš na ovo  :lmao:

A šta da kažem.  ??? Da stiže toplije razdoblje to znam, i pripremio sam se na to. U kojoj mjeri će biti toplije znaću na vrijeme.  ::)
Nakon ovoliko ledenih dana neće mi smetati nekoliko dana toplijeg vremena. ???

Svi oni koji su željni toplijeg vremena uskoro dolaze na svoje. To bi bio topliji prodor sa kišom u većini krajeva. Snijeg u unutrašnjosti HR i Vojvodini je upitan, zapravo trenutno je veća mogućnost za nekakvu "graničnu" kišu. Da se to popraviti.  :).
Čisto da dam komentar na crtkarije GFS-a i ECMWF-a: iza 20.01. da se naslutiti ponovno hladnije vrijeme, ali uz više ciklonalnih aktivnosti. Druga polovina mjeseca neće biti ovako suva. ;)

Van mreže Kick ball

• *
  • Starost: 44
« Odgovor #308 poslato: 09. Januar 2009. u 21:22 »
Bio sam ja u Splitu tamo u februaru zna da bude 20 stepeni!

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #309 poslato: 09. Januar 2009. u 21:25 »
Kakva proleća vi spominjete šta vam je?  :)
Proleće uz +2 stepena i košavu nije proleće već i dalje prava januarska zima.

Van mreže jocozr

« Odgovor #310 poslato: 09. Januar 2009. u 21:27 »
 ^^
Slazem se kolega!
A šta da kažem.  ??? Da stiže toplije razdoblje to znam, i pripremio sam se na to. U kojoj mjeri će biti toplije znaću na vrijeme.  ::)
Nakon ovoliko ledenih dana neće mi smetati nekoliko dana toplijeg vremena. ???

Svi oni koji su željni toplijeg vremena uskoro dolaze na svoje. To bi bio topliji prodor sa kišom u većini krajeva. Snijeg u unutrašnjosti HR i Vojvodini je upitan, zapravo trenutno je veća mogućnost za nekakvu "graničnu" kišu. Da se to popraviti.  :).
Čisto da dam komentar na crtkarije GFS-a i ECMWF-a: iza 20.01. da se naslutiti ponovno hladnije vrijeme, ali uz više ciklonalnih aktivnosti. Druga polovina mjeseca neće biti ovako suva. ;)
I s JOPOM se u potpunosti slazem.Druga polovina januara sa vise padavina.
Temperature ne bih jos da koemntarisem.Ali se posle 20-og zaista nazire pad temperature!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #311 poslato: 09. Januar 2009. u 21:28 »
RHMZ najavljuje za sad susnezicu u Beogradu i temp od -2 do 1 u sredu 14.! Tu nesto ne valja, ili je to sneg ili ledena kisa, susnezica nema sanse...

Van mreže jocozr

« Odgovor #312 poslato: 09. Januar 2009. u 21:31 »
 ^^
Ima sanse itekako!
Mogla bi padati susnezica,koja bi se ledila pri tlu.Ali bi bilo vise kise.
U Vojvodini vise pahulja!
 ;)    :)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #313 poslato: 09. Januar 2009. u 21:33 »
RHMZ najavljuje za sad susnezicu u Beogradu i temp od -2 do 1 u sredu 14.! Tu nesto ne valja, ili je to sneg ili ledena kisa, susnezica nema sanse...

Pa ne znaju ni oni pa su se ogradili i da bide kiša i da bude sneg.  ;)

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #314 poslato: 09. Januar 2009. u 21:34 »
Joe ma kazem kod Jope stize prolece a kod nas u Srbiji dalje zima! bice ovo duga i hladna zima u Srbiji a kod Jope duga i topla  :lmao:

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #315 poslato: 09. Januar 2009. u 21:54 »
Joe ma kazem kod Jope stize prolece a kod nas u Srbiji dalje zima! bice ovo duga i hladna zima u Srbiji a kod Jope duga i topla  :lmao:

Hm, onda je kod mene svaka zima proljeće. ???

Pa mi smo na zime sa +15 navikli. Svake godine u zimi temperatura dosegne +15, a nekad i više kako je napisao Kick ball.
Ne znam Bronki u kojem smislu misliš da će u Splitu zima biti "duga i topla". Ako je za tebe +10 u zimi toplo, to je kod nas normalno. :D ???

Malo sam odmakao od teme, neću više. :-X

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #316 poslato: 09. Januar 2009. u 22:26 »
Izgleda da nas od ponedjeljka do srijede očekuje košava na vrlo niskim temperaturama... Neće biti mnogo jaka, ali 3-6 m/s na temperaturi oko 0C je sasvim dovoljno da subjektivni osjećaj bude kao da je -15C bez vjetra...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #317 poslato: 09. Januar 2009. u 23:16 »
18Z me oduševio ! :) Znatno spustio temperature po visini. Već u srijedu se crta čist snijeg u Vojvodini, dok bi Beograd bio na samoj granici. Padavine su takođe pojačane...
Nadam se da ovo nije samo jedan dobar izlaz, i da će sledeći nastaviti ovom tendencijom... :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #318 poslato: 09. Januar 2009. u 23:25 »
Zaista malo lepsi izlaz! :D
I ja se iskreno nadam da ce naredni izlazi biti jos bolji!I da ce ovaj sneg siguran biti sve izvesniji!
Na 2m,se crta temp. oko 0C u Vojvodini,a po visini 14-og minus!
Padavine povecanje kolko toliko.Videcu u detalje kad izadju meteogrami!
Zamolio bih vas da date svoj doprinos,i odgovorite nesto u ovoj temi!
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1024.msg45870/topicseen.html#msg45870

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #319 poslato: 10. Januar 2009. u 00:34 »
Meteogram za Novi Sad crta ledene dane i narednih nedelju dana, sa malom šansom da bude +0 stepeni 14. ,15. i 16.  :o

Ovo kod mene je ledena kiša koja prelazi u sneg...