Нажалост, снег, бојим се да ће време прикладно за Божић и овог пута изостати.
Ипак, ми не управљамо временом, јер да то можемо да чинимо, тек би тад било свачега.
Колико сам ја видео, иде ред кише, ред снега, ред ледене кише... али тешко да ће бити како треба.
Овог пута сам сигуран да неће бити презнојавања на одласку по бадњак.
Кад смо већ код сећања, заиста нисам сигуран кад оно беше леп и снежан Божић. Међутим, ево неких података о том дану у Београду.
У последњих 70 година, најхладнији Божић био је 1947. године, када је максимална температура била -11 степени, а минимална -20.3 степена.
Последњи Божић са максималном температуром испод нуле био је 2004. године, када је било -2.5, а минимална -9.8, уз 7 центиметара снега.
Божић са максималном температуром испод нуле се током тридесетих десио два пута, четрдесртих 3 пута, педесетих једном, шездесетих 4 пута, седамдесетих 3 пута, осамдесетих 3 пута, деведесетих 3 пута и у овој деценији једном. Дакле, три од 10 Божића су са леденим данима.
Највише снега у леденом Божићу било је 1985. године. Уз максималну температуру од -9.6, минималну од -11.4, било је чак 37 центиметара снега. Али тако нешто је било једном... као и ледени Божић без снега (1966).
Божић са снежним поктривачем по деценијама: педесете су имале један (!), шездесете 7 (али 6 пута мање од 10 центиметара), седамдесете 6 пута (али само два са снегом већим од 2 центиметра), самдесете 4 (од тога чак три са снегом преко 10 центиметара), деведесете 6 (сви са снегом 5 - 10 центиметара) и у овој деценији 3 (такође са снегом мањим од 10 центиметара).
С друге стране, Божић без мраза се по деценијама догађао овако: педесете су имале 5, шездесете само два, седамдесете 3, осамдесете 2 (где је Божић 1988 године имао максималну температуру од 19.6 степени!), деведесете 5 (1994. је температура ишла до 18.7), и у овој деценији 3 (у којој је и рекордно топао Божић са максималном температуром од 20.7 степени).
Дакле, према традицији, Божић без мраза је мало чешћи од леденог Божића са леденим даном и снегом. Према деценијама, мало тога се мењало кроз историју.
Знам да није баш одговор на тему, али згодно је овде видети колико треба бити (не)умерен у очекивањима.