Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: коначно бели Божић или опет и опет...?  (Pročitano 4745 puta)

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
коначно бели Божић или опет и опет...?
« poslato: 30. Decembar 2008. u 10:21 »

Последњих година никако да за Божић буде прикладан амбијент. Још се сећам оног чувеног Божића почетком овог века када смо се кували на +20. Толико ми је било смешно и жалосно када сам те године на Бадње јутро ишао у шуму да сечем бадњак и када сам се презнојио колико је било топло. Ако ме сећање не вара само је један Божић у овом веку био леп, мразан и са мало снега. Некако талас хладног времена је увек био позициониран или пре Божића или после. Прошла година за нас љубитеље Божића у белом је била врло фрустрирајућа. Сећате се како је баш за Божић отоплило и опалила она грозна ледена кишетина.
Е па, хајде да ови наши другари бољи прогнозери мало укрсте копља и најаве нам хоћемо ли коначно у овом веку имати прави мразни и бели Божић или ћемо о томе деци само причати како је некада у старини то било. Хвала!
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: коначно бели Божић или опет и опет...?
« Odgovor #1 poslato: 30. Decembar 2008. u 10:52 »
Bojim se da će se tradicija nastaviti...  :-\  :(
Mada je još uvijek daleko za prognozu. Oko 3. januara će već sve biti jasno...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #2 poslato: 30. Decembar 2008. u 11:27 »
Нажалост, снег, бојим се да ће време прикладно за Божић и овог пута изостати.
Ипак, ми не управљамо временом, јер да то можемо да чинимо, тек би тад било свачега.
Колико сам ја видео, иде ред кише, ред снега, ред ледене кише... али тешко да ће бити како треба.
Овог пута сам сигуран да неће бити презнојавања на одласку по бадњак.

Кад смо већ код сећања, заиста нисам сигуран кад оно беше леп и снежан Божић. Међутим, ево неких података о том дану у Београду.
У последњих 70 година, најхладнији Божић био је 1947. године, када је максимална температура била -11 степени, а минимална -20.3 степена.
Последњи Божић са максималном температуром испод нуле био је 2004. године, када је било -2.5, а минимална -9.8, уз 7 центиметара снега.
Божић са максималном температуром испод нуле се током тридесетих десио два пута, четрдесртих 3 пута, педесетих једном, шездесетих 4 пута, седамдесетих 3 пута, осамдесетих 3 пута, деведесетих 3 пута и у овој деценији једном. Дакле, три од 10 Божића су са леденим данима.
Највише снега у леденом Божићу било је 1985. године. Уз максималну температуру од -9.6, минималну од -11.4, било је чак 37 центиметара снега. Али тако нешто је било једном... као и ледени Божић без снега (1966).
Божић са снежним поктривачем по деценијама: педесете су имале један (!), шездесете 7 (али 6 пута мање од 10 центиметара), седамдесете 6 пута (али само два са снегом већим од 2 центиметра), самдесете 4 (од тога чак три са снегом преко 10 центиметара), деведесете 6 (сви са снегом 5 - 10 центиметара) и у овој деценији 3 (такође са снегом мањим од 10 центиметара).
С друге стране, Божић без мраза се по деценијама догађао овако: педесете су имале 5, шездесете само два, седамдесете 3, осамдесете 2 (где је Божић 1988 године имао максималну температуру од 19.6 степени!), деведесете 5 (1994. је температура ишла до 18.7), и у овој деценији 3 (у којој је и рекордно топао Божић са максималном температуром од 20.7 степени).

Дакле, према традицији, Божић без мраза је мало чешћи од леденог Божића са леденим даном и снегом. Према деценијама, мало тога се мењало кроз историју.

Знам да није баш одговор на тему, али згодно је овде видети колико треба бити (не)умерен у очекивањима.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #3 poslato: 30. Decembar 2008. u 11:40 »
Trenutno se za ovaj Božić crta pojačan vetar i ledena kiša, koja bi prešla u običnu kišu u toku dana usled otopljenja. Ali ne bih se ja mnogo obazirao na te crtkarije i ne slažem se da nema šanse za beli Božić. Mislim da su nijanse u pitanju, i da pravi beli Božić možda čak sa snežnim padavinama nije nemoguć.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #4 poslato: 30. Decembar 2008. u 11:50 »
Dakle, déja vu!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #5 poslato: 30. Decembar 2008. u 13:55 »
Meni se cini da ce za ovaj bozic biti sve i svasta.Od plusa,do minusa,od snega do kise.Ko sta zeli,nek izvoli :-)

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #6 poslato: 30. Decembar 2008. u 15:01 »
bogami,ta prognoza ce biti zastitni znak ovog foruma,toliko razlicitih najava,a na kraju svega toga,jedno veliko nista.

Van mreže снег

• **
« Odgovor #7 poslato: 30. Decembar 2008. u 20:04 »
Принце, много ти хвала за ове дивне податке, баш ме то много занимало, а ти си ето тако лепо дао све податке о Божићима. ГФС ме везано за овај Божић излуђује. Пар дана даје дебеле минусе, пар приличне плусеве. Пар дана огроман снег, пар дана кишу, пар дана ледену кишу. Сада је у фази жестоког минуса и сувог времена. Једном речју, ДА ПОЛУДИШ!!!

Van mreže снег

• **
« Odgovor #8 poslato: 01. Januar 2009. u 13:18 »
Драги моји пријатељи, посебно бачко-банатски имењаци, шта кажете хоће ли се овог Божића и природа накитити даровима са небеса или опет ћорак??? Сада смо ближи, па шта сада кажете? Хвала свима, нарочито имењацима, принцу,милошу и Ђолету који су некако најактивнији а поздрављам и све друге!

Van mreže jocozr

« Odgovor #9 poslato: 01. Januar 2009. u 13:28 »
Драги моји пријатељи, посебно бачко-банатски имењаци, шта кажете хоће ли се овог Божића и природа накитити даровима са небеса или опет ћорак??? Сада смо ближи, па шта сада кажете? Хвала свима, нарочито имењацима, принцу,милошу и Ђолету који су некако најактивнији а поздрављам и све друге!
Mene si zaboravio  ???  ;D
Pa za sada mogu da ti kazem dve prognoze zaista!
GFS:
Tvrdi da ce biti toplije izmedju +2C i +5C,sa kisom,mestimicno susnezicom 8 i 9 januara,pa bi te padavine 9 uvece presle u sneg,koji ce se zadrzavati pri tlu.I tako bi imali povremeni sneg posle bozica!
EC:
Bice suvo,i hladno vreme.Ledeni dani,10 januara naoblacenje sa snegom,koji bi trajao povremeno par dana.
Dakle za bozic ili suvo i hladno,ili toplije sa padavinama.Konkretnu prognozu mozemo napisati sutra ili 3 januara,kada se modeli malo usaglase(ako se do uopste dogodi) i Rhmz da svoju prognozu

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #10 poslato: 01. Januar 2009. u 17:01 »
Kako te zaboravio, posebno ti se zahvalio?  ???

Kako trenutno stvari stoje za Božić nas isto očekuje ledeni dani sa maksimalnom temperaturom ispod nule i suvo vreme.

Van mreže снег

• **
« Odgovor #11 poslato: 06. Januar 2009. u 14:25 »
Па како видим ипак ће бити белог Божића бар на други дан што се Београда тиче. Е, сад са Фрушком гором је густо! Чекамо тај божићни снег!

Van mreže jocozr

« Odgovor #12 poslato: 06. Januar 2009. u 14:30 »
Па како видим ипак ће бити белог Божића бар на други дан што се Београда тиче. Е, сад са Фрушком гором је густо! Чекамо тај божићни снег!
Gusto je i za Beograd.Ako ga bude na Frsukoj gori,bice ga,jos vise u Bg-u.
Neverujem da ce se desiti da u Bg bude snega,a Fruska Gora bez pahulje.
U svakom slucaju bice pahulja,a pokrivaca. . . ::)
U Vojvodini,je pitanje da li ce uopste biti padavina  :cry:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #13 poslato: 06. Januar 2009. u 17:14 »
E, sada je već point blank rastojanje. Dakle, Božić će biti beo i leden, kao što je i uobičajeno. Doduše, nešto hladniji od uobičajenog, ali snega ima tek da se kaže da je belo. Dobro, tokom dana će pasti još malčice, ali tek krajem dana, rekao bih. Neće puno pasti, 5-6 cm. Ali važno je da neće padati ništa osim snega.

Modeli se i danas razilaze. Dok jedan daje padavine ranije, drugi, u koji lično više verujem, daje padavine tek kasnije. Ja ipak verujem da će biti u celoj Srbiji padavina, na severu simboličnih, a na jugu nešto više, ali ne mnogo.

Inače, primetio sam da je bio beo Božić po oba kalendara. Ne dešava se to često.

Снег, подаци су само записи какво је време било, да се не би сећали, већ да би имали објективни увид у остварене временске прилике. Да њих нема, одавно би било и глобално отопљење и глобално захлађење, и све легенде о времену прошлом могле би да се отворе.
Пуно те поздрављам и желим ти диван Божић! Христос се роди!