Evo, da se objavim i ja, u ovoj Božićnoj noći.
ULC 8.0 / 1
BAR 11.5 / 1
KOL -2.5 / 1
Vje (U-B-K) 8
Tmin -7.5
SnZ 42
Namerno sam zadržao svoje mišljenje pre ponoći o tome šta sam radio i zašto sam sastavio prognozu kakvu sam poslao.
Elem, svi modeli su bili naklonjeni jednoj priči, osim GFSa, koji je poznat po lupetaji. Dakle, odlučio sam se za scenario prodora sa padavinama 8-og u toku dana, a ne 7og tokom druge polovine dana. Ne tvrdim da će tako i biti. Videćemo u četvrtak. Samo sam više poverovao WRFu, ETA i UKMO modelu, pre nego GFSu.
S tim u vezi, snežni pokrivač ne bi trebalo da se poveća sa sadašnjih 44 cm. Malo sleganja, i eto ga na 42 cm. Po 1 cm na dan. Dovoljno. Tako se i dešavalo ovih dana.
Moram da priznam da me je najviše namučila Tmin. Jedan od mojih omiljenih parametara. Razlike u izlazima iz modela su stravične. Dok jedan scenario daje otopljenje skoro do nule na 850 mb, drugi daje oštar prodor hladnog vazduha i nenormalno niske temperature ispod -15 stepeni. Odlučio sam se za -7.5 i tipujem da će se to desiti u Pljevljima. Očekujem naoblačenje tek pred jutro, a inverzija će već biti formirana i teško rasturiva. U nekim ranijim varijantama sastavljanja prognoze razmišljao sam o višoj Tmin, ali Pljevlja umeju da iznenade sa ovakvim razvojem situacije. Dakle, idem na iznenađenje. Malo takmičara ima nižu Tmin od mene, tako da odudaram od proseka. Ali neću zaboraviti ono poslednje kolo u novembru kada su se skoro svi ispalili na Tmin.
Padavine? Eh, tu nije bilo mnogo dileme pošto sam se odlučio na scenario WRF-UKMO. Istina, mislio sam da sam poslao Kolašin na šifru 2, ali neka je ovako.
Što se tiče Tmax, i tu sam imao nedoumice, čak i kada sam konačno odabrao po meni verovatniji scenario. Bar mora biti topliji od Ulcinja, samo je pitanje koliko. Tu me je, verovali ili ne, namučio prodor u toku dana, koji treba da okrene vetar na sever i severoistok. Ti pravci vetra umeju da isforsiraju Bar sa Tmax, ali poslednji izlazi su davali prodor posle 12 UTC. Zato, odlučio sam se na gol-razliku od 3 i po stepena u korist Bara. Poslednjih dana je bilo i više, ali imamo toleranciju od po stepen i po sa svake strane (dakle, opseg od 3 stepena). Cenim da će Tmax biti pre 12 UTC, recimo oko 09-11 UTC. A onda, severac, zahlađenje itd.
Najviše me je iznenadilo to što su svi takmičari dali višu Tmax u Kolašinu od mene. Nekako cenim oblačno vreme, dakle, nema Sunca da podiže Tmax. Dalje, taj prodor treba da obori temperaturu, ali posle 12 UTC. Međutim, računam na ostatke inverzije iz noći prema kojoj sam dao i Tmin (gde samo Darkos i Cervantes imaju niže vrednosti od mene) i njeno teško razbijanje pre fronta. Najzad, ovde je toliko hladno da prosto ne verujem da će prekosutra na skoro 1000 metara biti iznad nule u nekom delu dana, pa makar to bilo i u Crnoj Gori.
Najzad, videćemo, kažem, šta će se desiti.
Što se drugih takmičara tiče, kod nekih se lepo vidi 'kom su se carstvu priklonili'. Joe je prema ovome fan GFSa, jer se odriče padavina (osim u Kolašinu), a i Tmin mu je dosta visoka za moj ukus. Prava GFSovska. I visina snega mu je takva da računa na snežne padavine, baš kao u GFSu.
Demijanova prognoza mi je interesantna, jer daje nešto slično kao i ja. Međutim, veliki Transmat daje meni najsličnije vrednosti. E, to je već utešno. I Miloš je tu negde (ha, ugledam se na bolje od sebe), samo Tmin mu je kao iz moje prve varijante.
Iznenađuje me prognoza koju je dao Tom, jer mu je Ulcinj topliji od Bara. Ostali iz HMZ CG su dosta rezervisani, mada priznaju prednost Bara nad Ulcinjom. Minornu, doduše, ali ipak postoji.
Ispade da sam dosta rizikovao ovakvom prognozom, jer malo ko je dao ovakav razvoj situacije kao ja. To me pomalo brine. Ipak, igramo se. Ja sam za otvorene karte, jer otvoreno kažem šta sam zbog čega dao u prognozi. Možda i pogodim, ko zna!
Transmat, sviđa mi se to što si nepokolebljiv. Samo, odaj mi jednu tajnu. Kako to da si bolje plasiran od mene, kad već dugo imamo slične prognoze?
Miloše, ako smo ti, ja, Transmat i Anita išli sličnom logikom, to je meni samo kompliment. Dakle, možda sam i pokupio neke fazone od vremena i klime u Crnoj Gori. Ili se samo nadam?
Fen sa Skadarskog jezera? Zanima me kako to izgleda, jer za fen ti treba planina, a niz Bojanu je ravnica. Topli vazduh možda, ali ne zbog fena. Rumija, vidim, ume da mu ga da po fenu.
Izvinite, malo se raspisah. Čekamo četvrtak.