Evo i mene.
Razvoj situacije ide prema odabranom scenariju. To me raduje.
Jedino sam malo iznenađen visokom Tmax u Kolašinu. Nisam mislio da će preći nulu. Inače, zrnast sneg na +2 u Kolašinu je malo sumnjivo, bar prema nekom mom osmatračkom iskustvu. Ali ako se pod šifrom 77 mislilo na poneku snežnu pahulju, pa hajde, to može i da prođe. Sve u svemu, meni je to malo čudno. Ipak, računam na oblačnost preko dana, i da Sunce neće mnogo dizati Tmax u Kolašinu. Dakle, očekujem sutra hladnije nego danas.
Bar i Ulcinj su super prošli, danas upravo prema mojim očekivanjima. Oblačnost će ovde malo manje da podiže temperaturu, pa sutra očekujem ono što sam prognozirao.
Dobar odabir scenarija je važan. Parametrizacija prognoziranih vrednosti je ipak ključan korak, a tu do izražaja dolazi lokalno iskustvo. Hoću ovim reći da Crnogorci imaju prednost boljeg poznavanja vremenskih ćudi meteorološki vrlo komplikovane Crne Gore.
Mislim da I pored toga sto imas ogromno znanje o meteorologiji, i sto odlično procijenis kako ce se stanje razvijati, cesto ides na "svoju ruku" i kao da po nekad hoces da kontriras sebi. I na taj način previse rizikujes.. Prošle godine si bio odličan, sto je i pokazala ona tvoja statistika na kraju. Ove godine si imao par kikseva na početku... i to te je zeznulo. Sad si usao u bolji ritam, kao i ja takodje.
Ipak ce to biti dobro na kraju!
Kad sam sinoc izvlačio prosjecne vrijednosti odigranih prognoza, ubrojao sam samo 20 takmičara, među koje sam stavio i tebe. Po tom prosjeku, Boce bi imao 9 , delibal i MKDŠ 8.
Vidjecemo sjutra!
Baš tako, Transmat. Imam velike privatne obaveze i ne mogu pokloniti dovoljno pažnje prognozi za takmičenje. Tačno je i to da imam svoje izlete i idem na neku svoju foru. Međutim, kako su me minusi lepo lupili po glavi, naučio sam dve važne stvari. Prva je kako podneti poraz, gubitak, promašaj, blam. Drugo je kako prići parametrizaciji lokalnih karakteristika vremena Crne Gore. Za ovo prvo sam imao dovoljno časova, a za ovo drugo svestan sam da sam jako daleko od nekog dobrog iskustva, te da ne mogu ni prići Crnogorcima. Ne bez mnogo muke i ulaganja. Zato kapiram kako je sve ovo jedna lepa igra koju volim da igram.
Vidim, Pljevlja zaronila na -12.6. Lepo, bogami. Prema očekivanjima. Noć donosi naoblačenje, ali inverzija koja stoji već danima u dolini Tare teško će se razbucati. Sada vidim da kanjon Morače ima druge fore, i da je, sudeći prema Kolašinu, tamo teže inverziji da se održi toliko dugo. Verujem da je to zato što odatle ima 'oticaj' u Jadran, dok iz kanjona Tare 'oticaj' je u duboko kopno, prema niim planinama i konačno Panonskoj niziji, gde je inverzija 'dobar dan'. Pljevlja, prema mojim očekivanjima, zabeležiće manji porast temperature, ali nikako iznad -5. Čak mi se čini da Cervantes ima najzreliju Tmin od svih, ali jutro je ipak dovoljno daleko.
Žabljak nema padavina u nekom izgledu, tako da sadašnjih 40 cm je maksimum koji može ostati do jutra. Čak mi je i to mnogo. Očekivao sam da će večeras pasti na 42, ali ne i na 40 cm. Ipak, bod mi se ovde smeši.
Vetar se još ne meri u Ulcinju. Sve mi se čini da će ovde biti bez bodovanja. Videćemo. Moja osmica čeka na ta merenja. Pardon, dve osmice. Jedna je prognozirani zbirni vetar, a druga je broj poena pobednika, pa makar to bio i ja (zar i to može da se desi?).