Nisam ni ja daleko od te koncepcije:
H.N 13.0 / 0
NIK 8.5 / 0
KOL 4.0 / 0
Vje (H-N-K) 6
Tmin -5.5
SnZ 38
Prema jutrošnjim podacima, imam ubod za sneg. Meni je bila važna informacija o visini snega juče u 12 UTC, ali visina u 18 UTC me je naterala da spustim sa 40 na 38 cm. Sneg je prestao i ne očekujem ga više. Sutra će biti oko 40 cm. A sad, zašto sam spustio viisinu snega? Pa važno je ući u opseg. Donja granica je postojeća visina snega, jer ne očekuje se da će pasti posle juče u 18 UTC više od 10 cm. Ja sam dodao 1 cm, jer je sneg još padao. Računam da će se nešto od ovoga otopiti koliko danas, pa će večerašnja visina snega biti odlična projekcija sutrašnje jutarnje vrednosti.
Što se minimalne temperature tiče, namerno sam išao ispod izlaza iz modela. Kad se razvedri, hoće lepo da ohladi, pa po pravilu ide ispod modela. Sad možda je i ovih -5.5 premalo, ali s obzirom na jutrošnjih -4.4 na Žabljaku (Kolašin i Pljevlja imaju oko nule), nije ni ovo loše.
Vetar treba da bude relativno slab, severni i severoistočni. Iz tih pravaca u ovim uslovima ne očekujem neki orkan, ali neki vetrić će biti.
Za padavine sam stavio da ih neće biti. Iznenađenje mogu da očekujem samo u Herceg Novom ili eventualno Nikšiću, ali nikako u Kolašinu. Ide nešto sa Jadrana, pa računam da će to malo da zakasni.
Maksimalne temperature će biti nešto više od modela, jer će biti sunčanih intervala. Kopno ume da iznenadi nekim manjim skokom temperature ako nema snežnog pokrivača (a nema ga). Kotline su po meni tu dosta rizične. Zato sam i nabio temperaturu od 8.5 za Nikšić, jer računam da ispod 7 neće biti. Slično sam uradio i za Kolašin, kačeći visokih 4.0, jer ne verujem da će ići ispod 2.5. Juče je uz padanje snega bilo oko nule ili +1, a ne očekujem neku advekciju, ni toplu, ni hladnu. Herceg Novi je meni i dalje nepoznat teren. Ipak, odlučio sam se iz sličnih razloga za ovih 13.0, što su manje više dali i ostali ozbiljni takmičari. Jedino Transmat je tu stavio manje, ali pretpostavljam da on ima malo drugačiju viziju razvoja događaja. I ja bih stavio toliko koliko on da sam uveren u kišu u HN (kao on).
Ravnajući se prema drugim takmičarima, mislim da sam odigrao dobro. I danas bih dao isto.
Drago mi je da sličnu koncepciju prognoze imaju i Boce, Miloš, CROMETEO, Adriatic Weather (nisu deo naše ekipe, ali poštujem ih kao odlične igrače) ali i Delibal, Bumbar, MAGICIAN, Tom i donekle MKD-Š (ekipa HMZ CG). Ostali se razlikuju po nekim detaljima, a Transmat po koncepciji ulaska padavinske zone na SW Crne Gore. Rezultati će biti tesni, tako da ne očekujem ničiju rekordnu pobedu.
jedno kolo može puno toga da izmeni. Samo nema ni teoretske šanse da Miloš izgubi ovoliku prednost u generalnom plasmanu, zbog sličnih prognoza njegovih najbližih suparnika po rezultatu.