Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Treće otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena (treći ciklus)  (Pročitano 133501 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Treće otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena (treći ciklus)
« Odgovor #320 poslato: 23. Januar 2009. u 14:05 »
 :lmao: :lmao: :lmao:

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #321 poslato: 27. Januar 2009. u 00:47 »
Ni sledece kolo nece biti lako  :-\
Tezak zadatak ce verovatno biti minimalna temperatura. . .
Padavina ce verovatno biti,ali znatno manje u odnosu na prethodno kolo,\.Sada cemo pogadjati dali ce ih biti ili ne  ;) a vrlo lako se moze desiti i da izostanu.
Kako stvari stoje vetar ce biti slab do umeren.
Minimalna ispod nule  ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #322 poslato: 27. Januar 2009. u 13:36 »
Poslao sam prognozu. Tu sam, još uvek...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #323 poslato: 27. Januar 2009. u 19:15 »
U 19h Žabljak ima 37cm snijega...

Ne djeluje kao težak zadatak, ali ko zna...
Važno je da je napokon na vidiku jedan sunčan četvrtak (makar u 2/3 gradova :))

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #324 poslato: 27. Januar 2009. u 19:36 »
Nisam izdržao a da ne pogledam novosti...
Zato sam updateovao svoju prognozu. Neke stvari se sada čine jasnijim.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #325 poslato: 27. Januar 2009. u 21:48 »
Izašli 12Z izlazi NMM-a i WRF-a. Ipak će biti mnogo teže, nego što sam očekivao... Ne samo da se modeli međusobno razilaze u potpunosti, već se i 12Z izlazi znatno razlikuju od 00Z. Za sada mi se čini da snijeg i vjetar neće biti problem, a ostalo... Sada su čak i padavine pod znakom pitanja.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #326 poslato: 27. Januar 2009. u 23:37 »
A joj toliko razmisljanja za prognozu, po meni teze od proslog kola,prosli put smo znali da ce biti padavina ,a sad ce biti povuci pa nategni...
Poslao sam pa sta bude valjda nece biti na kraju :doh:

Van mreže jocozr

« Odgovor #327 poslato: 27. Januar 2009. u 23:40 »
Ja saljem za 10min.
Tesko kolo,bez dileme  :redface:

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #328 poslato: 28. Januar 2009. u 00:17 »
evo mog "remek dela" ...

H.N  11.6   /  1
NIK    5.1   /  1
KOL   2.4   /  1
vje. 7
Tmin.  - 4.1
SnZ  44

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #329 poslato: 28. Januar 2009. u 07:57 »
H.N 13.2 / 0
NIK 7.3 / 0
KOL 2.6 / 0
Vje (H-N-K) 6
Tmin -6.0
SnZ 37

Zanimljivo je da sam jedan od rijetkih koji je stavio bez padavina u sva tri grada. Moram priznati da sam se malo dvoumio oko Kolašina, ali mi zaista nije jasno gdje viđeše ostali takmičari padavine u druga dva grada (osim ako ne padne koja kap iz vedra neba)... Sada mi je žao što sam veoma neoprezno odigrao snijeg na Žabljaku. Jutros u 7h je izmjereno 42cm, tako da tu sigurno gubim bod. :( Temperature i vjetar ipak nisu toliko šarene kao padavine. :)
« Poslednja izmena: 28. Januar 2009. u 08:11 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #330 poslato: 28. Januar 2009. u 08:09 »
moja prognoza

H.N 12.5 / 0
NIK 7.0 / 0
KOL 3.5 / 1
Vje (H-N-K) 6
Tmin -5.0
SnZ 39

Miloshe ne mora da znači da gubiš bod za sneg Sasvim je moguće da ne bude više snega na Žabljaku a onda će biti i malo sleganja tako da ulaziš u dobitnu kombinaciju  :)
jedno pitanje Miloshe tvoja minimalna je -7.5°C ili -6.0°C kako piše u prognozama na sajtu HMZCG :-\

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #331 poslato: 28. Januar 2009. u 08:11 »
Dobro si primijetio Boce... Moja minimalna je -6C, a ovih -7.5C je bilo prije izmjene prognoze. Sudeći po jutrošnjoj Tmin, dobro je što sam promijenio prognozu. :)
A za snijeg, šta ću kad nemam iskustva sa tom pojavom. ;)

Boce, nas dvojica smo dosta blizu. Razlikuju nas padavine u Kolašinu. Ja do zadnjeg trenutka nisam znao šta tu da odigram, jer će pasti ili 0mm ili 0.1mm. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #332 poslato: 28. Januar 2009. u 09:41 »
Nisam ni ja daleko od te koncepcije:

H.N 13.0 / 0
NIK 8.5 / 0
KOL 4.0 / 0
Vje (H-N-K) 6
Tmin -5.5
SnZ 38

Prema jutrošnjim podacima, imam ubod za sneg. Meni je bila važna informacija o visini snega juče u 12 UTC, ali visina u 18 UTC me je naterala da spustim sa 40 na 38 cm. Sneg je prestao i ne očekujem ga više. Sutra će biti oko 40 cm. A sad, zašto sam spustio viisinu snega? Pa važno je ući u opseg. Donja granica je postojeća visina snega, jer ne očekuje se da će pasti posle juče u 18 UTC više od 10 cm. Ja sam dodao 1 cm, jer je sneg još padao. Računam da će se nešto od ovoga otopiti koliko danas, pa će večerašnja visina snega biti odlična projekcija sutrašnje jutarnje vrednosti.
Što se minimalne temperature tiče, namerno sam išao ispod izlaza iz modela. Kad se razvedri, hoće lepo da ohladi, pa po pravilu ide ispod modela. Sad možda je i ovih -5.5 premalo, ali s obzirom na jutrošnjih -4.4 na Žabljaku (Kolašin i Pljevlja imaju oko nule), nije ni ovo loše.
Vetar treba da bude relativno slab, severni i severoistočni. Iz tih pravaca u ovim uslovima ne očekujem neki orkan, ali neki vetrić će biti.
Za padavine sam stavio da ih neće biti. Iznenađenje mogu da očekujem samo u Herceg Novom ili eventualno Nikšiću, ali nikako u Kolašinu. Ide nešto sa Jadrana, pa računam da će to malo da zakasni.
Maksimalne temperature će biti nešto više od modela, jer će biti sunčanih intervala. Kopno ume da iznenadi nekim manjim skokom temperature ako nema snežnog pokrivača (a nema ga). Kotline su po meni tu dosta rizične. Zato sam i nabio temperaturu od 8.5 za Nikšić, jer računam da ispod 7 neće biti. Slično sam uradio i za Kolašin, kačeći visokih 4.0, jer ne verujem da će ići ispod 2.5. Juče je uz padanje snega bilo oko nule ili +1, a ne očekujem neku advekciju, ni toplu, ni hladnu. Herceg Novi je meni i dalje nepoznat teren. Ipak, odlučio sam se iz sličnih razloga za ovih 13.0, što su manje više dali i ostali ozbiljni takmičari. Jedino Transmat je tu stavio manje, ali pretpostavljam da on ima malo drugačiju viziju razvoja događaja. I ja bih stavio toliko koliko  on da sam uveren u kišu u HN (kao on).

Ravnajući se prema drugim takmičarima, mislim da sam odigrao dobro. I danas bih dao isto.
Drago mi je da sličnu koncepciju prognoze imaju i Boce, Miloš, CROMETEO, Adriatic Weather (nisu deo naše ekipe, ali poštujem ih kao odlične igrače) ali i Delibal, Bumbar, MAGICIAN, Tom i donekle MKD-Š (ekipa HMZ CG). Ostali se razlikuju po nekim detaljima, a Transmat po koncepciji ulaska padavinske zone na SW Crne Gore. Rezultati će biti tesni, tako da ne očekujem ničiju rekordnu pobedu.
jedno kolo može puno toga da izmeni. Samo nema ni teoretske šanse da Miloš izgubi ovoliku prednost u generalnom plasmanu, zbog sličnih prognoza njegovih najbližih suparnika po rezultatu.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #333 poslato: 28. Januar 2009. u 13:09 »
Evo kakvo je danas stanje u 13h:

H.N 12.7 / 0
NIK 8.0 / 1
KOL 5.2 / 1
Vje (H-N-K) 9
Tmin -4.4
SnZ 40

Neće se još puno toga promijeniti do kraja dana... Sutra će biti veoma slično vrijeme današnjem. Nadam se samo da će Tmin i Tmax u Kolašinu ipak biti makar malo niže, a i da neće biti mjerljivih padavina, što je sasvim realno.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #334 poslato: 28. Januar 2009. u 13:39 »
Iz tvojih usta u Božije uši...
Pri ovakvom stanju, uz odsustvo padavina, ja imam samo 9 poena i ubedljivo pobeđujem.
Ali nešto mi se čini da sutrašnji dan ima svoje posebne čari. Jednom rekoh da nema dva slična susedna dana u Crnoj Gori. Dakle, samo malo maštam... I to je lepo...
Meni je sutrašnji dan pun raznih rezultata. Tu su još i kolokvijum sa eksperimentalnih vežbi, ispit, pregovori za sastavnke, analiza krvi kod lekara... tako da mi ovi rezultati sa takmičenja dođu kao melem.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #335 poslato: 28. Januar 2009. u 13:45 »
Hoće ptprince, sigurno će se makar po nečemu razlikovati današnji i sutrašnji dan. :) Za sada je sigurno da u Nikšiću neće biti mjerljivih padavina sutra, i da će sve temperature biti makar malo niže...
Ako sutra bude identična ovakva situacija, imam 5 poena... Ipak, neskromno, očekujem malo više, a opet, u petak očekujem još malo više na rezultatu ispita iz matematike. :)
Najgore mi je to što ako sutra bude ovakva situacija, Bumbar me stiže u ukupnom skoru... :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #336 poslato: 28. Januar 2009. u 13:56 »
Vidiš, razne rezultate očekujemo. Ja se nadam da će ocene na ispitu i broj bodova biti bar 6, a šećer i holesterol ispod 6. :P

Van mreže jocozr

« Odgovor #337 poslato: 28. Januar 2009. u 14:31 »
Ja cu ovo kolo verovatno kiksati.Pa to ti je. . . :doh:
Uvek imam jedno dobro kolo jedno lose.
Mada ima mesta za promene.
Za sutra racunam na 4 boda,bar. . .naravno ako ne pljusne koji negativni!
A moze,za sneg. . .
Milose nadam se da si dobro uradio ispit. . . ;)

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #338 poslato: 28. Januar 2009. u 22:20 »
Pa dobro sta se ovo desava sa modelima?
Pogledajte samo wrf i nmm zadnje izlaze! oba izlaza garantuju padavine sjutra?  Milose, sta kazes sad na ovo? danas i sinoc si tvrdio da sjutra sigurno nece biti padavina (sto ne znaci da se ne slazem sa tobom) sta kazes sad? Mislim da nema tog meteorologa koji bi mogao sa sigurnoscu da da prognozu ovih dana, tako je konfuzno... Mozda bi Stradivari mogao :)  Sta kaze nas najbolji analiticar Pt Prince?

Ja sam inace u ovom kolu zestoko rizikovao... jednostavno, takvi su bili modeli (riskantni) a takvo mi je bilo i raspolozenje.. snijeg bih mogao da omasim, (bice gusto) a T-min, moju omiljenu kategoriju, sigurno masim jer je na Zabljaku oblacno... u Pljevljima cak kisa pada...
Sve je nekako izvesnije da ce sjutra temperature biti dosta nize nego sto se ocekivalo...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #339 poslato: 28. Januar 2009. u 22:23 »
Situacija jeste konfuzna, ali ja sam i dalje ubijeđen da Herceg-Novi i Nikšić sjutra ostaju bez padavina... Ukoliko bude suprotno, povlačim se sa dužnosti. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm