Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Treće otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena (treći ciklus)  (Pročitano 133480 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Treće otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena (treći ciklus)
« Odgovor #440 poslato: 04. Februar 2009. u 08:24 »
Ma to mora da je 18cm, mnogo je logičnije, vidjećemo u 13h... Inače, Tmin je jutros 3.6C, tako sam i prognozirao za sjutra...
Sviđa mi se što se u Podgorici razbila inverzija, i to sam prognozirao, a Pljevlja trenutno imaju čak 9C.
Za sada dobro stojim, ali ima još 23h do sjutrašnjeg dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #441 poslato: 04. Februar 2009. u 08:50 »
i ja sam pomislio na to ali nešto mi mnogo veliko to otapanje za noć
mada jug ume da pojede dosta još uz kišu to ide brže

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #442 poslato: 04. Februar 2009. u 10:08 »
Meni se čini da je greška u kucanju SYNOPa. Jedan pogled na numeričku tastaturu će dovoljno objasniti šta sam hteo da kažem (5 iznad 2).
Moja procena je da je jutrošnji SYNOP OK, te da je do greške došlo sinoć. Dobro, može biti i obrnuto... Ali bilo kako bilo, ne verujem da je visina snega 18 cm. Nema šanse da se toliko otapa za noć.
Noćno otapanje snega je vrlo retko, i dešava se tek kada ima dobre jugovine i kada je temperatura značajno iznad nule. Preko dana Sunce ipak dosta pomaže otapanju snega (i njegovom sleganju, takođe). Kiša koja treba da usledi će više sabiti sneg nego ga otopiti. U nižim predelima je otapanje mnogo verovatnija varijanta, ali na planini nije. Ta kiša koja padne uglavnom se 'ugradi' u sneg, zgušnjujući ga stvaranjem ledenih elemenata unutar snega. Površina može izgledati raskvašena. Naravno, drugačije je kada je temperatura vrlo malo različita od nule, a pri kiši. Tada se stvara ledena kora na površini. Ledena kora na površini se stvara i kada nema padavina, a sija Sunce, pa temperatura preko dana ide iznad, a noću ispod nule. To svaki ljubitelj planine dobro zna, ali eto, da pomenem, jer je u ovom kontekstu.
Eh, male osmatračke tajne...
Na Žabljaku je okrenuo vetar u 'manje fenski', sa SW na SE, i malo je 'olabavio', tako da računam da nema previše otapanja.

A evo šta sam ja dao:

POD 13.0 / 1
ZAB 5.5 / 1
PLJE 12.0 / 0
Vje (P-Z-P) 9
Tmin 2.0
SnZ 18

E sad malo moje analize, da ne pomislite da nedostaje. Neki bi mi možda zamerili da 'nisam stručan', gde ću unapred replicirati da je ovo forum i da svako ima pravo na svoje mišljenje, stručno ili ne. Naravno, znanje teorije je nešto drugo od tumačenja prognoza.

Grec je dao dosta više snega od mene, a neznatno više Delibal i MAGICIAN. Međutim, može se desiti da padne novi sneg, pa da Grec pokupi bod. Ipak, ne verujem... mislim da će pre ostati na nuli. Onda ja profitiram na račun takmičara sa premalim snegom, ali i mnogi drugi.
Što se Tmin tiče, vrlo je slična kod većine takmičara. Miloš je dao nešto višu Tmin, ali nije to neki gaf, kao ono na šta može da se spremi Adriatic Weather, koji, verujem, ide na rizik.
Vetar je takođe dosta usaglašen. Jedino Demijan malo ispada iz priče sa svojih 5, manje nego kad bi dao 11, ili 13, kao Bura. Ali Bura ima svoje fazone.
Padavine su takođe dosta slične. Većina takmičara je igrala 1-1-0. Od jačih igrača, sa šemom 2-1-1 rizikuju MKD-Š (modeli su zakon?), ali i pomenitu Grec i Bura. Poneko je okačio 2 za Podgoricu, a i ja sam se malo dvoumio oko dvojke, pa mi je jasno. Ipak, mislim da će pasti 4.9 mm (izvini, kolega ;) )
Naravno, temperature su uvek šareniš. Naročito kada dođe vreme za njihovo ostvarenje, a pogotovo kada je u pitanju kopno. Sada nema primorja, a jugovina ima svoje varke. Pažljivo pregledanje materijala će izdvojiti suptilno skretanje vetra sa SW na SE, uz istovremeno slabljenje. Ovo može jako zeznuti temperaturu u Pljevljima, tako da mislim da je Miloš baš rizikovao sa ovolikom Tmax za PV. Ja sam imao takve vrednosti prema trendu ostvarenja, ali Pljevlja su to, i mogu da 'zavrnu' kad se čovek najmanje nada. Evo, danas. Jutros je temperatura otišla na 8.8, da bi sada, uprkos jugovini, opala za skoro ceo stepen. Ali vetar svraća na SE... Žabljak ima čistu situaciju i vidim da nema nesuglasica oko ovoga. Podgorica je nešto uzbudljivija, ali ne mnogo. Dakle, većina razlika se odnose na Pljevlja, što mislim da će presuditi.

Naravno, ke vidimo utre.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #443 poslato: 04. Februar 2009. u 10:38 »
Takmičar Bumbar nije prognozirao visinu snijega, ili ona nije unijeta ?

Citat
*Kod takmičara broj 8 (Bumbar) greškom je izostavljen snijeg. On je prognozirao visinu snijega 18cm.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #444 poslato: 04. Februar 2009. u 10:39 »
Ponadah se...  :cry:

:twisted:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #445 poslato: 04. Februar 2009. u 10:42 »
 ^^
Uf, uf, al' si žestok momak!
Neće taj da promaši... a ti se drži dobro! Navijam za tebe (kad za sebe ne mogu, jerbo sam autsajder)!

Van mreže Stradivari

• *
« Odgovor #446 poslato: 04. Februar 2009. u 11:01 »
Visina snijega na Zabljaku jutros je iznosila 23 cm, a ne 28!
Nisam istrazivao do koga je greska, ali sam u direktnoj komunikaciji sa stanicom na Zabljaku utvrdio cinjenicno stanje.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #447 poslato: 04. Februar 2009. u 11:13 »
Pa mislim da je greška do kucanja. Pretpostavljam da se koristi numerička tastatura.
Ljudski je to, i potpuno razumem. I sam sam napravio toliko takvih grešaka. Evo, u fajlu sa satnim podacima imam ukupno 6 grešaka u kucanju, a ima 80x26 karaktera. Dešava se, naravno.
Hvala, Stradivari, na razjašnjenju.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #448 poslato: 04. Februar 2009. u 11:14 »
Eto, izgubih bod na snijeg... Na Žabljaku je već kiša prešla u susnježicu. Vrlo je moguće da će da padne još koji centimetar do sutra ujutru.

A i u Pljevljima je došlo do zahlađenja što su Bumbar i ekipa vidjeli... Moram da otkrijem koje modele su gledali. Ovi što sam ih ja gledao su najavljivali sličnu temperaturu za juče, danas i sjutra.
Nadu mi čuva još Podgorica koja danas rastura sa visokom temperaturom, a nju sam odigrao toplije od ostalih.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #449 poslato: 04. Februar 2009. u 11:16 »
Takmičenje je sutra, Miloše, a ne danas. ;)
Ustvari, kao da je počela tradicionalna 'kuknjava'. Baješ da pobediš, a? :lmao: Pa neka ti bude...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #450 poslato: 04. Februar 2009. u 11:19 »
Možda bajem da pobijedim, al' džaba mi sve ovoga puta... Ovo će biti već treći za redom loš rezultat. Ne znam zašto sam posustao ovako... :(
Al' dobro, sjutra je ipak novi dan, nikad se ne zna šta će nam donijeti. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #451 poslato: 04. Februar 2009. u 11:23 »
To ti pružaš šansu Bumbaru, da te stigne, ali Strombringer je to! Neće moći, a-aaa... ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #452 poslato: 04. Februar 2009. u 11:47 »
Upravo tako ptprince... :) Nije zanimljivo uvijek biti prvi. Moram da pustim ostale da mi se primaknu malo, dok ja skupljam one druge bodove, važnije od ovih na takmičenju... :)
(baš sam skroman)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #453 poslato: 04. Februar 2009. u 13:28 »
Visina snega na Žabljaku u 13h je 20cm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #454 poslato: 04. Februar 2009. u 13:30 »
Uh kad bi se do jutra istopilo bar jos 5cm bilo bi super ali su sanse za to male.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #455 poslato: 04. Februar 2009. u 13:32 »
ja ću izgleda dočekati ova 2 cm koja meni fale  :)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #456 poslato: 04. Februar 2009. u 13:43 »
Drgi put za redom necu dobiti bod na sneg,sta vise ako padne nov dobijam negativni!
 :-\
Mislim da ce se do sutra ujutro otopiti izmedju 5 i 7cm,ali to mi ne donosi nista  :(
Situacija danas mi odgovara.Mozda je Podgorica otisla gore(neocekivano) ali Pljevlja se dobro drze(opet neocekivano) i Zabljak takodje.
Vetar u 13h samo 6m/s(zbor)
Ako sutra u isto vreme ne bude maka 8m/s,ode mi bod i tu. . .
T-min ako bude kao danas,pogadjam!
Sta da kazem  :redface: ne lici mi na kiks,ali ne i na sjajan rezultat.
Jedino se nadam da cu u ovom ciklusu biti medju prvih 10.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #457 poslato: 04. Februar 2009. u 14:12 »
Na Zabljaku temperatura u porastu sada 4.6*C  uz slabu kisu.Ja kao da sam prognozirao temperature za danas a ne za sutra.

Van mreže jocozr

« Odgovor #458 poslato: 04. Februar 2009. u 14:15 »
 ^^
I meni je izgledalo isto u 13h,kao da sam prognozirao za danas  :)
Nadam se da ce sutra na Zabljaku biti bar 3.5C,a da ce biti nesto hladnije u Podgorici i Pljevljama(dovoljno 1C nize).
Po modelima ce biti tako. . .  :-\  ::)

Van mreže jocozr

« Odgovor #459 poslato: 04. Februar 2009. u 15:11 »
Merenja u 14 i 15h :!:
14h:
POD 13.9   :-[
ZAB 4.6
PLJE 10.3
15h:
POD 13.8 ( u padu za 0.1C) oblacno
ZAB 3.3 (u padu za za 1.3) slaba kisa  :-\
PLJE 10.4 ( u porastu za 0.1C) umereno oblacno  :-\