Jok more, kolega, samo ti zaokružuje, rekao bih. Meni je to poznat efekat.
Evo šta sam ja poslao:
BAR 15.0 / 1
NIK 8.0 / 2
PLJE 10.5 / 0
Vje (B-N-P) 12
Tmin 1.0
SnZ 10
Malo sam iznenađen raznolikošću pojedinih prognoza. Recimo, svojom, za početak. Dao sam najmanje padavina, jer mislim da će danas sve da ispada šta ima, a za sutra neće puno ostati. U prvoj varijanti sam mislio da stavio 3 za Nikšić i 1 za Pljevlja, ali sam odustao od takve koncepcije. Idem na privremenu pauzu u padavinama za sutra pre podne. Ali ne i na razmicanje oblačnosti. Za sneg nisam imao mnogo dileme, iako je već ovog jutra mojih prognoziranih 10 cm. Da sutra bude i 5, pa mi je poen tu. Ti poslednji centimetri se najteže skidaju, jer je sneg najgušći. Tako je bilo i u nekim prethodnim kolima. Sada bih stavio 6 cm za sutra, ali neka bude i ovako, meni je OK.
Tmin je kod mene opet baš različita. Samo DraganPG ima nižu Tmin od mene. Ne verujem da će topla advekcija toliko podići temperaturu. A ako i podigne, može da ostane koji džepić hladnog vazduha u recimo Pljevljima. Većina takmičara ceni oko 4 stepena, a meni je to mnogo.
Vetar? Pa postoje mesta koja hronično imaju veći vetar od drugih, a postoje mesta koja imaju bitan vetar samo u određenim situacijama, kao što je sada. Mojih 12 spada u kategoriju 'ni malo, ni mnogo', a sve je moguće. Juče, recimo, postoji velika razlika između vetra u 12 i vetra u 13 UTC. Pogledajte i sami.
Što se temperatura tiče, manje-više imamo slične vrednosti i sličan odnos temperatura između ova tri mesta. Skoro svi su dali ispod 10 za Nikšić i preko 10 za Pljevlja, a za Bar oko 15. Barski fen će izostati ovog puta, a jugo će voditi glavnu reč. Pljevaljski fen čini takmičenje uzbudljivijim. Na ovaj fenomen su izgleda skoro svi obratili pažnju, poučeni iskustvom iz prethodnih kola.
Hm, Dikile i ja imamo skoro istovetne Tmax. Razlika je 0.1 do 0.2, a nismo prepisivali jedan od drugoga.
Žao mi je što Joe opet izlazi iz trke. Međutim, mislim da za takve odluke izvesnu težinu ima i ispitni rok, a ovog puta diplomski. Videćemo dogodine da li sam u pravu ili ne. Ne bude li minusa, prelazim na opzicije iznad njega, a i Joca mi ne beži puno. Razlika se baš smanjila. Kad malo razmislim, ni ostali SM mi nisu nedostižni, ali njihovu prednost poštujem. Ovo, naravno, ne važi za Miloša, koji iz kola u kolo samo povećava prednost, dajući nam za pravo da možemo samo da razmišljamo o tome ko će biti drugi. Ipak se može i bez kuknjave, samo napravite 5 poena razlike u generalnom plasmanu i takmičenje postaje pesma.
Primetio sam veliki skok 'rejtinga' takmičara iz Hrvatske, dok takmičari iz Srbije imaju izvestan pad. Da li je to zbog blizine mora? Mislim, bolji takmičari iz Hrvatske su uglavnom primorci (Ivan, CROMETEO...). To bi imalo smisla, jer najbolje se poznaju vremenske prilike u kojima se živi. Ne znam, to mi je, eto, palo na pamet... Ono što nema mnogo smisla je gomila izgovora tipa 'nema se vremena', 'radio sam na brzinu', 'radio sam sa pola mozga'... Kako i sam imam takve izgovore, pitam se šta nas je to uhvatilo?
Sve u svemu, gomila ciklona koja nam stiže sa Mediterana (što kolega Boce lepo primeti) čini ovo takmičenje uzbudljivijim i sa više preokreta. S druge strane, različitost u prognozama stvara razlike u poenima. Hajd' videćemo šta donosi sutra.
Miloše, slažem se. Zato sam rešio da iskomentarišem date prognoze.
I ti i Ivan ste skroz u pravu za sneg ispod 5 cm. Kad sam predlagao bodovanje, to mi je palo na pamet kao varijanta za 'čupanje'. Pa ko primeti... ili ko je to primetio za vetar ispod 3... To su 'ziher' varijante.