Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Treće otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena (treći ciklus)  (Pročitano 133534 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Re: Treće otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena (treći ciklus)
« Odgovor #240 poslato: 21. Januar 2009. u 00:26 »
 ^^
Da,nema kukanja  :lmao:
I ja sam u nekoj zlatnoj sredini po pitanju prognoze.
Jedino sam sneg,dosta pouzdanom taktikom stavio manje od ostalih 2cm!  ;)
Po pitanju ostalih parametara ne odudaram puno od drugih.
Vidim da ima i super prognoza,a i onih kojih nemaju veze! :redface:
Joe opet nije poslao prognozu. . . nije valjda da je odustao? :twisted:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #241 poslato: 21. Januar 2009. u 00:39 »
Joe opet nije poslao prognozu. . . nije valjda da je odustao? :twisted:

Joe, nije ni jedno takmičenje izdržao do kraja, a na svako se prijavio... :(
Zato, kad se vrati na forum, dobija  :axe:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #242 poslato: 21. Januar 2009. u 01:12 »
Evo i moje ko nije video:

BAR   15.1  /  3
NIK     7.8   /  4
PLJ    10.1  /  2
Vje     9
Tmin   3.4
SnZ    3

Van mreže IvanZD

• *
  • Starost: 46
    • http://www.inet.hr/~ivtoman
« Odgovor #243 poslato: 21. Januar 2009. u 06:45 »
Teoretski, nema nikakvog smisla staviti snijeg između veći od 0cm a manji od 5cm!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #244 poslato: 21. Januar 2009. u 08:21 »
prognozu sam radio baš na brzinu tako da ne očekujem neki rezultat
Vidim da su mi za Bar i Nikšić maksimale niže nego ostalima Šta ću tako je to kad se nema vremena
još i mi i Stradivari smanji za 0.1°C na Nikšiću Ne znam da li mi pomaže ili odmaže  ;)

BAR   12.5  /  2
NIK     6.5   /  4
PLJ    10.5  /  1
Vje    11
Tmin   2.5
SnZ    6

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #245 poslato: 21. Januar 2009. u 09:15 »
Jutros u 7h na Žabljaku ostalo 10cm snijega... Ne vjerujem da će biti manje od 5cm sutra ujutru...
Tmin jutros je 4.5C. I to bi većini takmičara odgovaralo kad bi se i sjutra ponovilo...
Ostale parametre je još rano komentarisati, ali recimo da je razvoj situacije krenuo prema mojim očekivanjima. :)

Teoretski, nema nikakvog smisla staviti snijeg između veći od 0cm a manji od 5cm!

Da, tu si u pravu... I ne shvatam zašto je dosta takmičara stavilo manje od 5cm. Samim tim, ništa ne dobijaju, a mogu samo da izgube poen ako ostane blizu 10cm.
Slično je i sa vjetrom... Jednostavno, nema nikakvog smisla stavljati vjetar manji od 3 m/s... Mada, to su veoma rijetke situacije, ali sjećam se da sam jednom u prvom takmičenju onako bez razmišljanja stavio za vjetar 2m/s. I zaista je bilo tako, ali opet, nije bio pametan potez. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #246 poslato: 21. Januar 2009. u 09:22 »
Jok more, kolega, samo ti zaokružuje, rekao bih. Meni je to poznat efekat.

Evo šta sam ja poslao:

BAR 15.0 / 1
NIK 8.0 / 2
PLJE 10.5 / 0
Vje (B-N-P) 12
Tmin 1.0
SnZ 10

Malo sam iznenađen raznolikošću pojedinih prognoza. Recimo, svojom, za početak. Dao sam najmanje padavina, jer mislim da će danas sve da ispada šta ima, a za sutra neće puno ostati. U prvoj varijanti sam mislio da stavio 3 za Nikšić i 1 za Pljevlja, ali sam odustao od takve koncepcije. Idem na privremenu pauzu u padavinama za sutra pre podne. Ali ne i na razmicanje oblačnosti. Za sneg nisam imao mnogo dileme, iako je već ovog jutra mojih prognoziranih 10 cm. Da sutra bude i 5, pa mi je poen tu. Ti poslednji centimetri se najteže skidaju, jer je sneg najgušći. Tako je bilo i u nekim prethodnim kolima. Sada bih stavio 6 cm  za sutra, ali neka bude i ovako, meni je OK.
Tmin je kod mene opet baš različita. Samo DraganPG ima nižu Tmin od mene. Ne verujem da će topla advekcija toliko podići temperaturu. A ako i podigne, može da ostane koji džepić hladnog vazduha u recimo Pljevljima. Većina takmičara ceni oko 4 stepena, a meni je to mnogo.
Vetar? Pa postoje mesta koja hronično imaju veći vetar od drugih, a postoje mesta koja imaju bitan vetar samo u određenim situacijama, kao što je sada. Mojih 12 spada u kategoriju 'ni malo, ni mnogo', a sve je moguće. Juče, recimo, postoji velika razlika između vetra u 12 i vetra u 13 UTC. Pogledajte i sami.
Što se temperatura tiče, manje-više imamo slične vrednosti i sličan odnos temperatura između ova tri mesta. Skoro svi su dali ispod 10 za Nikšić i preko 10 za Pljevlja, a za Bar oko 15. Barski fen će izostati ovog puta, a jugo će voditi glavnu reč. Pljevaljski fen čini takmičenje uzbudljivijim. Na ovaj fenomen su izgleda skoro svi obratili pažnju, poučeni iskustvom iz prethodnih kola.
Hm, Dikile i ja imamo skoro istovetne Tmax. Razlika je 0.1 do 0.2, a nismo prepisivali jedan od drugoga.

Žao mi je što Joe opet izlazi iz trke. Međutim, mislim da za takve odluke izvesnu težinu ima i ispitni rok, a ovog puta diplomski. Videćemo dogodine da li sam u pravu ili ne. Ne bude li minusa, prelazim na opzicije iznad njega, a i Joca mi ne beži puno. Razlika se baš smanjila. Kad malo razmislim, ni ostali SM mi nisu nedostižni, ali njihovu prednost poštujem. Ovo, naravno, ne važi za Miloša, koji iz kola u kolo samo povećava prednost, dajući nam za pravo da možemo samo da razmišljamo o tome ko će biti drugi. Ipak se može i bez kuknjave, samo napravite 5 poena razlike u generalnom plasmanu i takmičenje postaje pesma. :D

Primetio sam veliki skok 'rejtinga' takmičara iz Hrvatske, dok takmičari iz Srbije imaju izvestan pad. Da li je to zbog blizine mora? Mislim, bolji takmičari iz Hrvatske su uglavnom primorci (Ivan, CROMETEO...). To bi imalo smisla, jer najbolje se poznaju vremenske prilike u kojima se živi. Ne znam, to mi je, eto, palo na pamet... Ono što nema mnogo smisla je gomila izgovora tipa 'nema se vremena', 'radio sam na brzinu', 'radio sam sa pola mozga'... Kako i sam imam takve izgovore, pitam se šta nas je to uhvatilo?

Sve u svemu, gomila ciklona koja nam stiže sa Mediterana (što kolega Boce lepo primeti) čini ovo takmičenje uzbudljivijim i sa više preokreta. S druge strane, različitost u prognozama stvara razlike u poenima. Hajd' videćemo šta donosi sutra.

^^
Miloše, slažem se. Zato sam rešio da iskomentarišem date prognoze.
I ti i Ivan ste skroz u pravu za sneg ispod 5 cm. Kad sam predlagao bodovanje, to mi je palo na pamet kao varijanta za 'čupanje'. Pa ko primeti... ili ko je to primetio za vetar ispod 3... To su 'ziher' varijante.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #247 poslato: 21. Januar 2009. u 09:24 »
E jaki ste mi matematicari vas trojica :)
A zasto smo onda Ja i Boce stavili 6 na snijeg? razmislite:)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #248 poslato: 21. Januar 2009. u 09:30 »
Ovo, naravno, ne važi za Miloša, koji iz kola u kolo samo povećava prednost, dajući nam za pravo da možemo samo da razmišljamo o tome ko će biti drugi. Ipak se može i bez kuknjave, samo napravite 5 poena razlike u generalnom plasmanu i takmičenje postaje pesma. :D

:lol:
A kuku meni... što me snađe... Zašto baš ja da budem prvi, ne mogu da vjerujem kakav sam baksuz ! :cry:

E jaki ste mi matematicari vas trojica :)
A zasto smo onda Ja i Boce stavili 6 na snijeg? razmislite:)

U slučaju da je ostalo 0cm (što je sada nemoguće), imali biste -1 poen, a mi što smo stavili 5, imali bismo 0... Ovako je svejedno, svi ćemo imati po poen, osim ako se čudo ne desi. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže IvanZD

• *
« Odgovor #249 poslato: 21. Januar 2009. u 11:19 »
Ako nije greška na siteu HMZCG, Pljevlja imaju nevjerojatnih 17,7°C što bi trebalo predstavljati apsolutni sječanjski rekord za tu stanicu.

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #250 poslato: 21. Januar 2009. u 11:23 »
greska je sigurno... to ce biti da je 7.7 ..  pa su greskom dodali jedinicu ispred. Ne bi bilo ni prvi ni poslednji put.

Van mreže IvanZD

• *
« Odgovor #251 poslato: 21. Januar 2009. u 11:26 »
Da, izgleda da jest greška s obzirom na izgled meteograma i činjenicu da nema jakog vjetra.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #252 poslato: 21. Januar 2009. u 14:09 »
Sve ide kao predviđeno, samo sam se prešao za visinu snega. U 12 UTC ima 7 cm.
Kiša trenutno ne pada skoro nigde u CG. Inače, Nikšić ima 28 (najviše u CG), Bar 12 a Pljevlja 0.1 mm (najmanje u CG) padavina od jutros.
Temperature su u granicama pristojnosti. Nikšić 9.6, Bar 16.7 i Pljevlja 13.0. Pljevlja su malo pobegla uvis, ali južni vetar je 5 m/s. Da njega nema, ne bi toliko temperatura ni otišla uvis.
Vetar je bio 10, što se takođe uklapa u celu priču.
Sutra slično današnjem vremenu, uz nešto manje padavina i možda za nijansu niže temperature. Ako i puknem na visinu snega, nije greda!
« Poslednja izmena: 21. Januar 2009. u 14:30 ptprince »
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #253 poslato: 21. Januar 2009. u 14:22 »
Danas su možda previsoke temperature, ali ne toliko da bi mi izmakao bod... Kad bi sutra bila identična situacija kao danas, vrlo vjerovatno bih uzeo maksimum bodova... Ali, sutra je novi dan...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #254 poslato: 21. Januar 2009. u 14:24 »
Iz mojih nadajućih iskustava sa takmičenjem, nema dva ista susedna dana.
Zato se nadajmo nežnim promenama na povoljnije. ;)

I ja sam pre 2-3 kola imao maksimum bodova na podatke od srede, a četvrtak me zakla, pa ostadoh na nuli.

Van mreže jocozr

« Odgovor #255 poslato: 21. Januar 2009. u 14:28 »
 ^^
I za mene je sve OK,sve ide po planiranom.Jedino me Pljevlja malo iznenadjuju sa svojih 13C,ali ocekujem da sutra nece preci 11.0C!
Na Zabljaku jutros 11cm snega,mislim da ga vec sad ima 9 ili mozda 10.Temperatura je presla 6 stepeni,a i pada slaba kisa.
Definitivno ce se do kraja dana otopiti dosta,mozda padne i na 7cm!A nocas za jos 1cm ili 2!
Ja sam prognozirao 2cm snega sutra ujutro  ;)
Izgleda da sam malo preterao sa padavinama. . .  :-\

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #256 poslato: 21. Januar 2009. u 14:29 »
 ^^
Sve ide kao predviđeno, samo sam se prešao za visinu snega. U 12 UTC ima 7 cm.

Van mreže jocozr

« Odgovor #257 poslato: 21. Januar 2009. u 14:32 »
 ^^
Eto. . .pa super,za mene!
Znaci opada. . .
Ipak neverujem da ga sutra ujutro nece nikako biti  :-\

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #258 poslato: 21. Januar 2009. u 16:25 »
Evo i mene. Šta reći za ovaj ciklus.
Zadatke je trebalo predati za Badnje veče, Doček pravoslavne nove godine i na Svetog Jovana, a naravno kada me je podsetio sms uvek sam već morao da krećem.  :o   :redface:
Ovaj ciklus sam znači totales preskočio.  ;)

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #259 poslato: 21. Januar 2009. u 16:42 »
Nemoj da se vadis, mogao si od mene da posaljes prognozu :vidiga:
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.