Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Treće otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena (drugi ciklus)  (Pročitano 127906 puta)

Van mreže IvanZD

• *
  • Starost: 46
    • http://www.inet.hr/~ivtoman
Treće otvoreno prvenstvo Crne Gore u prognozi vremena (drugi ciklus)
« Odgovor #460 poslato: 23. Decembar 2008. u 21:35 »
Ne radi HMZCG site? Kako Žabljak stoji sa snijegom?

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #461 poslato: 23. Decembar 2008. u 21:36 »
u 19 h izmereno 16 cm uz vrlo slab sneg
Puko je sajt posle 20h

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #462 poslato: 23. Decembar 2008. u 22:04 »
i ja imam taj problem sva sreca pa je zadatak ovde...
ali nazalost nemogu gledati meteograme :(

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #463 poslato: 23. Decembar 2008. u 22:17 »
ima li neko resenje?

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #464 poslato: 23. Decembar 2008. u 22:24 »
Proradio sajt HMZCG-a, ali nema današnjih izlaza... Opet ne znam kako da sastavim prognozu... Zašto baš sada kad mi je najvažnije ? :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #465 poslato: 23. Decembar 2008. u 22:56 »
Poslao sam, pa šta bude... Nisam puno razmišljao oko prognoze...
Ipak ne igram u pare. :lol:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #466 poslato: 24. Decembar 2008. u 00:27 »
Evo moje prognoze:
H.N 11.6 / 0
POD  9.3 / 0
PLJE 2.5 / 1
Vje (H-P-P) 4
Tmin -8.6
SnZ 17

Realno, malo sam topliji od većine takmičara, ali ne mnogo (stepen-dva). Od forumaša, najbliži su mi Ivan i Joco. :)
Zvone je prognozirao čak za 3C niže temperature od mene. Kao da je išao na sve ili ništa. Ili na prvo mjesto, ili ispod drugog. :)
Ne znam zašto sam optimista ovog puta...
Možda zato što mi je rođendan, pa očekujem koji bod na poklon. :lol:
Svim forumašima srećno ! Manje-više smo svi blizu.. Samo Joe malo odstupa sa preniskim temperaturama i suvim Pljevljima...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #467 poslato: 24. Decembar 2008. u 00:42 »
Takmicaru  MKDŠ stoji 1.2 stepena na HN.  To je vjerovatno greska pri kucanju Stradivarija.  Nemoguce da takav majstor kao sto je MKDŠ promaši tako ... 

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #468 poslato: 24. Decembar 2008. u 00:54 »
Evo i moje

H.N.  10.4 / 0
PG.   8.6  /  0
PLJ. -0.4 /  1
vje     6
Tmin: -9.4
SnZ 18

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #469 poslato: 24. Decembar 2008. u 08:26 »
Kao što sam i očekivao, zahlađenje koje su vidjeli modeli je potpuno posustalo, tako da su jutrošnje minimalne u stvari jednake maksimalnim dnevnim temperaturama koje je prognozirao HMZCG. Prema njihovoj update-ovanoj prognozi, danas će temperatura ići do 12C, što je mnogo realnije od 8C... Za sada je krenulo dobro nama što smo prognozirali visoke temperature, samo da se sutra ne naoblači... :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #470 poslato: 24. Decembar 2008. u 09:56 »
Evo i mojih ruku delo:

H.N 11.5 / 0
POD 10.0 / 0
PLJE 2.0 / 0
Vje (H-P-P) 5
Tmin -9.5
SnZ 15

Nekako smo svi iz SM tima dali manje-više isto. Joe, Transmat i ja rizikujemo sa odsustvom padavina u Pljevljima.
Joco opet 'kontrira' sa vetrom, ali ovog puta daje više vetra od ostalih.
Temperature su pravi kupus, pa ćemo da vidimo čiji će se tek ukiseliti, a čiji je već prekis'o. Joe je očito ocenio jači prodor sa severa od ostalih, pa su mu i Tmax niže. Opet, javlja se jedan broj takmičara koji tvrdi da Tmax na Žabljaku neće preći u plus, a drugi broj takmičara daje stepen-dva iznad nule.
Što se Tmin tiče, mislim da je mnogima već jasno daće sutra da uhvati mraz jači od jutrošnjeg (-7.9 na Žabljaku), jer će vetar usporiti, a ostaće dovoljno vedrine za jedno lepo hlađenje. Tako mislim da je Transmatovih -7.0 i Bocetovih -7.5 na granici gubitka, dok Cervantes je već priča za sebe (dao je -3.5). Opet, više šanse imaju i takmičari koji su spuštali Tmin i ispod -11.
Najzad, visina snega je nešto što se može već sada oceniti koliko je uspešno. Računajući na jučerašnje minorne snežne padavine (ukupno 0.3, što nije rezultovalo povećanjem visine snega), odsustvo padavina do sutra ujutru, kao i na sleganje postojećeg snega, svi koji su dali više od jutrošnjih 16 imaju manje šanse. Samo da se sneg ne slegne suviše, mada rizik za gubitkom boda imaju svi koji su dali preko 18. Dakle, Demijan (sa 24 cm) i Joco (sa 20 cm) su već pred gubitkom boda, dok šansu imaju još Dikile i Ivan (18 cm). Šteta, to su odlični igrači.

Očigledno da MKD-Š ima unete podatke u tabelu prognoza obrnutim redom. Zaista, 9.4 više liči na Tmax u HN, a 1.2 na Tmax na Žabljaku nego obrnuto. Ja ću ga tako tretirati, osim ako javno ne kaže da je to učinio namerno.

Ja radim prognozu posle 12, a pre 16 sati. Takav mi je dnevni raspored, prema okolnostima u kojima živim i radim. Ispalo je dobro, jer nisam zavisio od privremenog pada web servera u HMZ CG. Zato, savetujem svima da pogledaju materijale na vreme i da prate, da sebe ne dovedu u situaciju da se vade na nedostatak materijala u poslednji čas. Nisam neka mustra da vam to kažem, ali smatram da sam imao malčice sreće što je tako, pa da to podelim sa vama. Izlazi koji kasnije slede ne mogu mnogo toga da menjaju. Koncepcija vremena se već vidi i u utorak pre podne, pa se oslanjam na to.

Sve u svemu, mislim da će ovo poslednje kolo pred poluvreme da donese puno bodova svima. Nije svaki dan Badnji dan! Jingle bell, jingle bell... :newyear:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #471 poslato: 24. Decembar 2008. u 15:01 »
Znam da danas i sutra nisu isto, ali evo, malo da se ponadam nekom lepom rezultatu.
Da je Tmin bila niža za 0.1°C i vetar slabiji na samo jednoj stanici za 1 m/s, odneo bih pobedu sa Transmatom sa svih 9 poena.
Ipak, računam na nižu Tmin od jutrošnje, a i na slabljenje vetra. Dakle, nišanske sprave su podešene...

Još da dodam da bi u takvom slučaju naš rođendanac povećao prednost u ukupnom plasmanu na 5 poena. Nedostižno?
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #472 poslato: 24. Decembar 2008. u 15:39 »
Evo i moje prognoze

H.N 8.4 / 0
POD 7.0 / 0
PLJE -0.6 / 0
Vje (H-P-P) 5
Tmin -9.2
SnZ 17

Sve ste rekli nemam šta da dodam ili oduzmem, a nemam šta da izgubim pa sam svesno malo rizikovao. Za padavine u Pljevljima sam namerno stavio 0 iako sam video da je moguć kec. Bilo kako bilo sutra će biti svuda zanimljivo. Nadam se da ću gledati pahulje kroz prozor dok pratim rezultate.  :)

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #473 poslato: 24. Decembar 2008. u 17:04 »
Po svemu sudeci sjutra bi trebalo da bude hladnije nego danas...  ove temperature danas su ostale visoke zbog vjetra koji nije oslabio (sve do sada)
I dalje se nadam u Pljevlja da ce ostati sjutra suva... iako pojedini modeli govore suprotno...
T-min (po modelima) isto ne bi trebalo da bude katrastrofalno niska.. ali mi se nesto cini da modeli to tesko mogu znati..  Ostaje da vidimo da li ce se naoblaciti malo pred jutro i tako porasti temperatura na zabljaku u zadnjem terminu... ako ne, onda moze biti i ispod -10.. (bicu Ok ako ne zaradim -1 na T-min, to mi je i bio cilj...)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #474 poslato: 24. Decembar 2008. u 18:12 »
Evo današnjih terminskih Tmax:

Podgorica 9.2C
Herceg-Novi 10.4C
Pljevlja 2.6C

Da je moja prognoza bila za danas, ne samo da bih uzeo 3 boda, već bi moja ukupna greška bila samo 1.4C. :)

Međutim, svi prognoziraju da će zbog oblačnosti sutra biti niže temperature... Zadnji izlazi najavljuju povećanje oblačnosti na jugu tek u poslijepodnevnim satima, tako da bi se vrlo lako moglo desiti da sutrašnje Tmax budu približne današnjim... Ostaje nam samo da vidimo kad će se naoblačiti...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #475 poslato: 24. Decembar 2008. u 18:17 »
a moja bi bila 1.2 ;)
Sad je najveca lutrija sta ce se desiti sa T-min...   Problem bi bio i sad prognozirati T-min za ujutru a da ne pominjem koliko je to tesko bilo jos sinoc predvidjeti..

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #476 poslato: 24. Decembar 2008. u 18:19 »
Mislim da će Tmin biti u Pljevljima, i to oko -8C... Ukoliko oblaci porane, biće to Žabljak sa oko -6C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Transmat

• **
« Odgovor #477 poslato: 24. Decembar 2008. u 18:22 »
Mislim da će Tmin biti u Pljevljima, i to oko -8C... Ukoliko oblaci porane, biće to Žabljak sa oko -6C.

Slazem se..
Miloše, mislis da bi ti eventualni oblaci uticali na Pljevlja toliko ? A sta je sa Kolasinom? On isto moze biti opasan, ali cim se malo naoblaci znamo da Kolasin odmah ide gore sa temperaturom..

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #478 poslato: 24. Decembar 2008. u 18:27 »
Slazem se..
Miloše, mislis da bi ti eventualni oblaci uticali na Pljevlja toliko ? A sta je sa Kolasinom? On isto moze biti opasan, ali cim se malo naoblaci znamo da Kolasin odmah ide gore sa temperaturom..

Oblačnost mnogo jače utiče na Kolašin i Žabljak, nego na Pljevlja... U Pljevljima ne diže temperaturu, ali zato usporava njen pad... Sve zavisi kad će se naoblačiti u Pljevljima. I dalje mi nekako miriše da će Tmin biti oko -6C na Žabljaku...
Znaš da je Tmin uvijek čista lutrija...
Ja se trenutno mnogo više brinem oko Tmax. Ne shvatam zašto su ostali toliko hladniji od mene, kad su jučerašnji modeli za danas i sjutra crtali slične temperature (čak i malo više za sjutra)... Vjerovatno mnogi očekuju naoblačenje već u ranim jutarnjim satima. Očigledno će oblačnost presuditi, a ova što dolazi sa sjevera mi je uvijek bila sumnjiva kad su gradovi na jugu u pitanju. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #479 poslato: 24. Decembar 2008. u 21:11 »
Na Žabljaku temperatura porasla u zadnjem terminu na -4.6°C
Kolašin najhladniji -5.6°C