Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2009.  (Pročitano 111939 puta)

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Re: Februar 2009.
« Odgovor #40 poslato: 01. Februar 2009. u 10:56 »
Ali isto tako mozemo se setiti i februara prosle godine ;-)
Ova zima je dosta slicna prethodnoj,tek malo hladnija!
Prosle zime isto kao i ove bilo toplo do 20 decembra,zatim zahladnelo-sneg,mraz,ledeni dani sve do Bozica i tu se zima ispucala i zavrsila!
Ove godine je malo tvrdoglavija,ali evo vec dve nedelje nema minusa a nece ih biti bar jos deset dana!
Mislim da se zima ispucala,da je najjaci deo prosao.Ocigledno cemo dovuci do polovine febrara bez ozbiljne zime,a onda i sta bude ne moze biti ni previse dugo ni previse jako!
Jedno su zelje,a realnost nesto drugo!
Nema proleca jos,ali ne vredi mastati ni o nekoj polarnoj zimi. Sto bi bi :D
Pa sta bi sad trebalo to da znaci?
Da svi koji najavljuju zahladjenje samo mastaju?
Pa dragio moji "letoljubci" ukoliko se zima ne pokaze u pravom svetlu,ondah nece ni leto,to znam iz iskustva poslednjih par godina.
Tako da ako ne bude snega u februaru,ili cak martu,nece biti ni nesto narocito toplo leto. . . ;)
Pa se vi radujte dolasku "proleca",a ja cu posle kad ne bude leta.
Prošla zima je-prošla zima. Ne treba da se vraćamo unazad. Ova zima teško da će biti slična prošloj, moguće i da se to desi, ali je stvarno malo verovatno. Pa ja prvi želim da što pre dođe proleće, ali ne gajim lažne nade... I u drugoj polovini februara, pa i prvoj polovini marta može biti debelih minusa... Leto nas mnogo lakše napušta nego zima... ::)
Slazem se,u potpunosti tacno.
Kolege ajde da se vratimo na on topic!
GFS 06Z katastrofa.
Toplo bar do 8-og februara.Za period posle ne treba govoriti nista,ali koliko vidim mi cemo biti "izmedju" dve vatre,hladnog,i toploh vazduha!
« Poslednja izmena: 01. Februar 2009. u 11:52 jocozr »

Van mreže jocozr

« Odgovor #41 poslato: 01. Februar 2009. u 14:31 »
Kao sto sam i ocekivao RHMZ poceo da najavljuje moguce pljuskove sledece nedelje,a dosadnu kisu u sredu.
Nw cudi me mogucnost pljuskova,sasvim je moguce.Jer ce temperatura po visini ici i preko 10C(i preko 15C cak) sledece sedmice,a na 2m preko 10C,mestimicno ima uslova da predje i 15-ti podeok Celazijusove skale.
Dakle sledece nedelje vreme kao da je prolece(a nije) sa padavinama,i temperaturama preko 10C.
Neko ranije cvece bi moglo procvetati,a ne iskljucujem istu pojavu i za voce  :-[

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #42 poslato: 01. Februar 2009. u 14:54 »
Dugoročna prognoza RHMZ-a najavljuje povratak zime već za nedjelju dana:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #43 poslato: 01. Februar 2009. u 15:01 »
 ^^
Ma kakva mi je to zima?
Slazem se,bice dosta hladnije po ovoj prognozi,ali T-max ce ceo februar po ovome  biti iznad 4C.
Nema nikakvog snega po tome. . .po toj prognozi mozemo se zapitati pocetak vegetacije ili ne?
Neverujem u njihovu prognozu  8)

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #44 poslato: 01. Februar 2009. u 15:40 »
Ma od 10. o5 uslovi za sneg, ova prognoza gore je glupa! :)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #45 poslato: 01. Februar 2009. u 16:18 »
Kao sto sam i ocekivao RHMZ poceo da najavljuje moguce pljuskove sledece nedelje,a dosadnu kisu u sredu.
Nw cudi me mogucnost pljuskova,sasvim je moguce.Jer ce temperatura po visini ici i preko 10C(i preko 15C cak) sledece sedmice,a na 2m preko 10C,mestimicno ima uslova da predje i 15-ti podeok Celazijusove skale.
Dakle sledece nedelje vreme kao da je prolece(a nije) sa padavinama,i temperaturama preko 10C.
Neko ranije cvece bi moglo procvetati,a ne iskljucujem istu pojavu i za voce  :-[

Izvini Joco, moras samo da mi kazes na koju se visinu odnosi ta temperatura ''po visini''-a posto pretpostavljam da se radi o 850 hpa visini, jer je svi ovde tako zovu, molim te okaci mi jednu kartu, bilo kog modela, gde se na teritoriji Srbije crta vise od 10c,a kamoli vise od 15c na toj izobarskoj povrsini?
Ja ne mogu nijednu da nadjem.
Dalje, cudna mi je tvoja najava da ce po visini temperatura biti ista kao i na 2m.Slazem se da je moguce, ali u konkretnim uslovima tada, to po meni nema sanse...
A sto se tice orijentacione mesecne prognoze, ja nju nikako ne bih uzimao zdravo za gotovo, i citao temp. za svaki dan.Nju mogu samo da primenim konkretno kao odrednicu , kada rhmz ocekuje hladniji a kad topiji period, mada i kao takva je imala mnogo lupetanja...
 U iscekivanju odgovora :)

Van mreže jocozr

« Odgovor #46 poslato: 01. Februar 2009. u 17:21 »
 ^^
Pa dobro mozda sam malo preterao za +15C po visini(gledajuci vizuelno,i na modelu velike rezolucije) ali GFS je crtao cak +11C po visini u Zrenjaninu,gledao sam meteogram(mada se to odnosi i na region,s obzirom da se po visini temp. ne razlikuje puno kao sto zna na 2m) :)   ;)
Evo jedne karte koja daje +10C po visini u okolini Beograda.

Novi 12Z crta +8C po visini.
« Poslednja izmena: 01. Februar 2009. u 17:33 jocozr »

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #47 poslato: 01. Februar 2009. u 20:46 »
EC ima jednu potencionalno dobru situaciju

ali za mnogo lepsu fali malo....

zato sta drugo ostaje osim cekanja

:popcorn:

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #48 poslato: 01. Februar 2009. u 22:28 »
Dugoročna prognoza RHMZ-a najavljuje povratak zime već za nedjelju dana:

Koliko vidim, po RHMZ-u ovaj februar bi bio nešto topliji od normale... Pa vrlo je moguće da će tako i biti, jer će I dekada izgleda biti znatno toplija od proseka. Samo, ako bi se desila velika hladnoća u II 1/2 meseca, onda srednja mesečna temperatura ne bi bila viša od prosečne, možda čak i niža, ali to je izgleda manja verovatnoća... Pa opet, nikad se ne zna... :-\
Po RHMZ-u, najniža Tmax u mesecu bi iznosila čak 4 C, što je visoka vrednost za februar... Moguće je i da se to desi, ali je po meni vrlo malo verovatno, moraće da naiđe hladnoća sa Tmax od 0-2 C, a uopšte nije isključena i mogućnost pojave ledenih dana sa Tmax < 0.0...
Nijedan zimski mesec ne treba potceniti, sa zimom se ne treba igrati... ;) :)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #49 poslato: 02. Februar 2009. u 08:04 »
ali posto je globalno otopljavanje u punom  jeku,hladnije od ovog ne verujem da ce biti.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #50 poslato: 02. Februar 2009. u 11:45 »
GFS je konačno počeo da crta zahlađenje u 180h, i to tek za nedjelju dana 9. februara... Važno je da ima naznaka za kraj "februarskog proljeća".

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #51 poslato: 02. Februar 2009. u 14:53 »
ali posto je globalno otopljavanje u punom  jeku,hladnije od ovog ne verujem da ce biti.
Globaln ootpljavanje?
Mislim da nije usko povezano sa ovim.
Sta vise,ni neverujem u njega.Vratice se zima opet (mislim na godine,ne dane) 8)
A sto da ne. . .bice jos hladnih dana ove zime.
Roberto,vuci me za jezik jos malo. . .  8)  ???
Ako mozemo uopste u ovoj temi i o cvecu,zeleo bi da kazem da nas narednih dana ocekuje cvetanje ranog prolecnog cveca(imam bastu,bastu oddrzavam ja,bavim se i cvecem vec godinama).Videcemo koliko ce situacija biti "opasna" i "ozbiljna" i sa vocem narednih dana(mada za to treba oko 10 dana sa temperaturama preko 15C)  ;)
« Poslednja izmena: 02. Februar 2009. u 15:57 jocozr »

Van mreže Darko_9

« Odgovor #52 poslato: 02. Februar 2009. u 17:04 »
Do 9 februara će vreme više ličiti na mart nego na februar! na jugu Srbije do 17 stepeni! u Beogradu oko 15 stepeni!

Van mreže jocozr

« Odgovor #53 poslato: 02. Februar 2009. u 17:44 »
Prognoza i najava
Gledao sam razne prognoze,i na osnovu njih sam zakljucio sledece:
Ove sedmice ocekuje se otapanje sneznog pokrivaca na srpskim planinama.
U Sjenici(mesto,ne planina)sneg se verovatno otopio danas u toku dana.Na Zlatiboru ce snega ostati jos sutra,a vec u sredu nece ga ni tamo biti.
Na Kopaoniku ce se sneg zadrzati mozda i do kraja sedmice,ali to sto ostane(ako ostane) bice neznatno.
Slicno i sa Crnim vrhom,koji ce ipak,verovatno,imati vise snega od Kopaonika.
Visine snega jutros:
Sjenica 2cm
Zlatibor 11cm
Crni vrh 42cm
Kopaonik 44cm
Temperatura je u Sjenici i na Zlatiboru u plusu.Na Kopaoniku je -2,a na Crnom vrhu za sad -6  :o

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #54 poslato: 03. Februar 2009. u 12:17 »
Na Kopaoniku u Crnom Vrhu se Joco sneg neće otopiti do aprila, a ne za nedelju dana.  ;)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #55 poslato: 03. Februar 2009. u 13:28 »
Jeste da smo izvisili sto puta do sada ali lepo je videti jutrosnji EC i 06z.Zima bi ipak mogla jos malo ostati u nasem dvoristu.Pogotovo ako se odrzi blok na atlantiku sto 06z crta pocetkom druge dekade.
Padavina naravno nema u izobilju ali i za to ima vremena ako se nastavi ovakav trend.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #56 poslato: 03. Februar 2009. u 18:34 »
naredna tri dana temperatura u porastu, a izgleda da će biti malo sunca u četvrtak i petak

Van mreže dragoljub

• *
  • Starost: 64
« Odgovor #57 poslato: 03. Februar 2009. u 18:40 »
Na Kopaoniku u Crnom Vrhu se Joco sneg neće otopiti do aprila, a ne za nedelju dana.  ;)
:lmao:
Sa tobom se slazem,to sam mu pricao kad sam video ovu njegovu prognozu.
Ali ce narocito na Kopaniku doci do smanjenja visine sneznog pokrivaca  ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #58 poslato: 04. Februar 2009. u 08:48 »
Konačno je počela da se crta malo ozbiljnija promjena vremena. Za sada liči na pravi zimski hladni front:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #59 poslato: 04. Februar 2009. u 09:06 »
Ma o5 glupa kisa... Nece snega biti do daljnjeg kolko se meni cini! :(