Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2009.  (Pročitano 111877 puta)

Van mreže voja

• *
  • Vracar, Beograd
Re: Februar 2009.
« Odgovor #600 poslato: 19. Februar 2009. u 22:07 »
Na STB sada na vestima rekose "U nedelju ce se smenjivati sneg i kisa, a od srede se najavljuje otopljenje, tako da je ovaj sneg poslednji ove zime".

Oni izgleda imaju neku prognozu koja nije dostupna ostalima, pa znaju da nema vise snega, i odakle im kisa u nedelju?

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #601 poslato: 19. Februar 2009. u 22:12 »
 ^^
Mogu da se kladim da naredne nedelje neće biti poslednji sneg ove zime, kako oni kažu. ::) Ne da neće biti poslednji, nego će ga biti u više navrata i tokom marta, a vrlo moguće i u aprilu... :)
Neće biti da oni znaju nešto što mi ne znamo... ;) :)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #602 poslato: 19. Februar 2009. u 22:18 »
Ma bice jos snega. . .  :)  ;)

Van mreže voja

• *
  • Vracar, Beograd
« Odgovor #603 poslato: 19. Februar 2009. u 22:20 »
Ma znam da lupaju nego su me iznervirali sa takvom izjavom :)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #604 poslato: 19. Februar 2009. u 22:27 »
hahah, stvarno ne znam kako neko može na tv-u da kaže da li je ovo poslednji sneg :D

prvo što je to glupost da se tako predviđa, a drugo što u srbiji nije svuda vreme isto u svakom trenutku

Van mreže jocozr

« Odgovor #605 poslato: 19. Februar 2009. u 22:29 »
Ovo je prognoza firme Weather2Umbrella... ::) Jake li firme... ::) ??? ;D

Biće, kako kažete, osetno toplije vreme krajem meseca i možda u prvim danima marta, ali će verovatno ponovo naići i znatno hladniji dani kasnije u martu, tako da će ponovo biti  :zima1 :veje :snesko... Baba Marta će doneti još zimskih dana i temperatura... ;) Rano je za proleće... ??? ;D
Jocko, brate, nemoj da počneš sa sadnjom cveća pre 20. aprila... :P ???
Pa obicno sa sadnjom cveca krecem u martu.Kako-kad,ali uglavnom krajem tog meseca. . .  :)   :P

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #606 poslato: 20. Februar 2009. u 00:10 »
Bogami, crta WRF jos oko 8 cm snega u beogradu za vikend...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #607 poslato: 20. Februar 2009. u 10:34 »
^^ Smanjio je na 2mm, kao sto sam i ocekivao! Moguce da nece ni toga biti...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #608 poslato: 20. Februar 2009. u 11:36 »
Sic, ja sam pogledao prosli meteogram i on nije davao 8, nego 0.8 mm padavina, mislim da ti se ucinilo da su celi mm :D 

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #609 poslato: 20. Februar 2009. u 11:40 »
Biće, kako kažete, osetno toplije vreme krajem meseca i možda u prvim danima marta, ali će verovatno ponovo naići i znatno hladniji dani kasnije u martu, tako da će ponovo biti  :zima1 :veje :snesko... Baba Marta će doneti još zimskih dana i temperatura... ;) Rano je za proleće... ??? ;D
Jocko, brate, nemoj da počneš sa sadnjom cveća pre 20. aprila... :P ???
Hajde da se umesam malo ovde,posto bi i na mene moglo da se odnosi,jer se i ja iz hobija bavim bastovanstvom!
Mart je meteoroloski koliko znam prolecni mesec,samo kalendarski zimski,zar ne?
Elem,ja otkad znam za sebe mama je prvo cvece sadila pocetkom marta,a sredinom i krajem vec cvetalu narcisi,lale,zumbuli i mnogo ukrasno zbunje i drvece!
U aprilu su napolju ves sve tropske biljke...
Po "knjizi" bezbedan period za Beograd je tek negde posle 10.maja,medjutim prakticno to nema nikakve veze sa realnoscu!
Poslednji mraz,ako ga u martu uopste bude,desi se polovinom marta i to je to!
Na kraju,to su samo nocni kratkotrajni mrazevi,ja nesto ne znam za ledene dane u martu,to je retkost!
Sneg ako padne je vlazan i kratkotrajan,nije opasan za biljke!
Tako da joco samo napred!
Praticu tvoj rad,pa cemo se uporedjivati! :P

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #610 poslato: 20. Februar 2009. u 12:08 »

Jeste, to je tačno. Mada to ne garantuje prolećno vreme. I to znamo, je l' da?

Po "knjizi" bezbedan period za Beograd je tek negde posle 10.maja,medjutim prakticno to nema nikakve veze sa realnoscu!
Na kraju,to su samo nocni kratkotrajni mrazevi,ja nesto ne znam za ledene dane u martu,to je retkost!

Knjiga mora da je u pravu. Koliko ja znam, poslednji datum sa mrazem na Vračaru je 3. maj, verovali ili ne. Al' beše davno...
Ima još majskih mrazeva, ali su odista retki. Najpoznatiji je mraz od 13. maja 1978. godine, kada je centralna Srbija listom imala i do -4°C, ali na 2 metra visine, ne na 5 cm pri tlu.
Lično pamtim brojne mrazeve u aprilu. Čak nisu bili ni tako davno. Mrazevi početkom aprila umeju da budu i po -8°C po Srbiji (ne mislim na Sjenicu, već na Ćupriju ili takva mesta - bilo je to ne tako davne 2003. godine). Takvi mrazevi oberu voće samo tako. Pa prošlog proleća je dosta voća obrao mraz, čini mi se da se Boce žalio.
Ledeni dani u martu nisu nemogući. Čak početak marta ume da bude krajnje leden. Sećam se prve dekade marta 1987, kad je bilo inja svuda, a temperatura koja je padala i do -12°C, nije prelazila iznad nule. Poslednji ledeni dan u martu bio je u Beogradu 14.3.2006, dok je 1.3.2005. mereno čak -12.0°C. Nije to neka retkost, jer se dešava u 2 do 4 marta u deceniji. Dobro, ne kažem da je normalno i to, ali ne smatram da je to neka retkost.

Sneg koji tako padne može da bude opasan zbog svoje težine, jer jeste vlažan i težak. Pošto je sneg dobar toplotni izolator, on nije odgovoran za izmrzavanje biljaka.

Izvinite za off...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #611 poslato: 20. Februar 2009. u 12:11 »
Palmark, Klimatologija bi te tu demantovala....Konkretno mislim na to da su retki mrazevi u martu i da su kratkotrajni nocni, a sto se tice ledenih dana oni jesu retki u martu, ali svakako ume da ih bude....
A kao sto znamo i sneg do polovine marta ume itekako da napada i da polomi i grane, pa i da traje po 7 dana....Uostalom sve se to vec zna tacno i mogu i da zavirim u knjigu, ali to je vec druga tema...
Znam da je ovde offtopic, ali sam morao da se i ja umesam... :D
« Poslednja izmena: 20. Februar 2009. u 12:52 ptprince »

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #612 poslato: 20. Februar 2009. u 12:31 »
 ^^
Ja sam do sada okačio dosta tabela sa BG podacima. Tu se mogu lepo videti brojni aprilski mrazevi, a na nekoj od stranica teme ima i dnevnih podataka od 1888-1918, pa se tek iz tih dnevnih podataka vidi učestalost javljanja mraznih dana u aprilu i ledenih dana u martu... ;) Samo treba pažljivo pogledati, pa će se zaključiti da takve pojave nisu nikakva retkost... ;)

http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1095.0.html

I ja sam ranijih godina držao mnoge sobne biljke preko leta na terasi. Otprilike neki srednji datum kada ih iznosim napolje je 20. april, a srednji datum kada ih unosim unutra je 20. oktobar... ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #613 poslato: 20. Februar 2009. u 12:37 »
Kako ćemo u mart, kada nam je kraj februara ovakav?

Polako na ontopic... Ne verujem u trajnost ovog snega. Zvanično, ide nova porcija snega koliko za vikend, ali kad uhvati period toplog vremena, kukaćemo za snegom. Ima sve da nas boli glava od otopljenja, uhvati fjaka i smor. Imam osećaj da će prvi dani marta još vući posledice ovog snega, bar u centralnoj Srbiji. A polovinom marta bi trebalo da se pričuvamo poplava, naročito u Šumadiji i Pomoravlju. Klizišta će da prorade, ma nema sile da se to spreči. Vojvodina bi trebalo da bude pošteđena poplava, jer i reke su velike, a akumuliranog snega nema skoro nimalo.
« Poslednja izmena: 20. Februar 2009. u 12:53 ptprince »
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #614 poslato: 20. Februar 2009. u 13:09 »
Sic, ja sam pogledao prosli meteogram i on nije davao 8, nego 0.8 mm padavina, mislim da ti se ucinilo da su celi mm :D 
WRF? Moguce da je bilo 0.8  :)

Van mreže jocozr

« Odgovor #615 poslato: 20. Februar 2009. u 14:02 »
Hajde da se umesam malo ovde,posto bi i na mene moglo da se odnosi,jer se i ja iz hobija bavim bastovanstvom!
Elem,ja otkad znam za sebe mama je prvo cvece sadila pocetkom marta,a sredinom i krajem vec cvetalu narcisi,lale,zumbuli i mnogo ukrasno zbunje i drvece!
U aprilu su napolju ves sve tropske biljke...
Tako da joco samo napred!
Praticu tvoj rad,pa cemo se uporedjivati! :P
Eto Palmark!
Hvala na informacijama,u potpunosti se slazem.
Moze,konsultovacemo se u vezi bastovanstva,odnosno hortikulture :) To me isto zanima.
Okacicu ja slike zelene povrsine koju trenutno sredjujem (nekad bio parking)  :P
Kao i moje baste,cim pocne prolece,i prvi "prolecni" cvetovi!  :smartass:
Napred Palmark,jedva cekam da vidim tvoju bastu u novom prolecnom "ruhu"
Kako ćemo u mart, kada nam je kraj februara ovakav?

Polako na ontopic... Ne verujem u trajnost ovog snega. Zvanično, ide nova porcija snega koliko za vikend, ali kad uhvati period toplog vremena, kukaćemo za snegom. Ima sve da nas boli glava od otopljenja, uhvati fjaka i smor. Imam osećaj da će prvi dani marta još vući posledice ovog snega, bar u centralnoj Srbiji. A polovinom marta bi trebalo da se pričuvamo poplava, naročito u Šumadiji i Pomoravlju. Klizišta će da prorade, ma nema sile da se to spreči. Vojvodina bi trebalo da bude pošteđena poplava, jer i reke su velike, a akumuliranog snega nema skoro nimalo.
O tome sam i ja pricao u proslih nekoliko dana.Hvala ptprince sto si sve lepo,opsirno napisao umesto mene  :first:

Van mreže jocozr

« Odgovor #616 poslato: 20. Februar 2009. u 14:11 »
U subotu ce biti svega par pahulja.
A u pondeljak i utorak bi padao "solidan" sneg,ali izgleda vlazan.
Pih. . .  :-\
Izgleda da je bar Vojvodina zavrsila sa snegom!
Dolazi nam prolece. . .krajem februara osetno toplije!Super!  :first:  Konacno!
« Poslednja izmena: 20. Februar 2009. u 14:21 jocozr »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #617 poslato: 20. Februar 2009. u 14:31 »
Hvala ptprince sto si sve lepo,opsirno napisao umesto mene  :first:

Nisam znao da sam te menjao. Ja sam bio ubeđen da ovde piše svako za sebe.
Štaviše, nisam ni primetio da pišemo isto. Da sam znao, ja bih stao!

Dolazi nam prolece. . .krajem februara osetno toplije!Super!  :first:  Konacno!

Baš me zanima gde si to video. GFS, na primer, ne može da nađe nekakvo trajno otopljenje ni Gajgerovim brojačem. Čak i onaj glupi GFSLR (long range) daje svega tri iole topla dana, ali ne bez mraza i ne preko 10 stepeni.
Znam, GFS može da omane i na kraćem rastojanju, ali mora da si imao neku osnovu za ovu priču. Čak ni mečka Božana ne najavljuje proleće, već nastavak zime još šest nedelja (dobro, jedna je prošla, dakle još pet).

Van mreže jocozr

« Odgovor #618 poslato: 20. Februar 2009. u 14:38 »
Nisam znao da sam te menjao. Ja sam bio ubeđen da ovde piše svako za sebe.
Štaviše, nisam ni primetio da pišemo isto. Da sam znao, ja bih stao!

Baš me zanima gde si to video. GFS, na primer, ne može da nađe nekakvo trajno otopljenje ni Gajgerovim brojačem. Čak i onaj glupi GFSLR (long range) daje svega tri iole topla dana, ali ne bez mraza i ne preko 10 stepeni.
Znam, GFS može da omane i na kraćem rastojanju, ali mora da si imao neku osnovu za ovu priču. Čak ni mečka Božana ne najavljuje proleće, već nastavak zime još šest nedelja (dobro, jedna je prošla, dakle još pet).
Ma dobro u vezi pisanja,to je nebitno.Ko pise i sta pise,i dali pise isto sto i neko drugi  ???

Pa dobro ne najavljujem ja neki zvanicni dolazak proleca,naravo imamo jos da se nacekamo i ha haj. . .
Nego jedan topliji talas,koji ce nam doneti prolecne temperature(u vecem delu Srbije T-max preko 10C).I potrajace bar 4-5 dana,evo videcete.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #619 poslato: 20. Februar 2009. u 16:06 »
Nego jedan topliji talas,koji ce nam doneti prolecne temperature(u vecem delu Srbije T-max preko 10C).I potrajace bar 4-5 dana,evo videcete.

I dalje mi je misterija gde si to video...
Ako je to neki tvoj osećaj, to ću više da poštujem nego neki model. Moj osećaj kaže da kad grune toplota, biće žurke. Ma, pisao sam o tome već...