Pavloviću, ispravio sam Skew T u Radiosondaža, jer to je pravilniji naziv.
Olujni sistem dalje ide kroz Srbiju,dok udari postepeno slabe,a sistem se polako dezintegriše.Na žalost,ne znam dokle je stigao i gde se raspao.U svakom slučaju,prešao je putanju dugu više od 350 km.Šta mislite,da li se ovde radi o mezoskalnom konvektivnom sistemu (MCS)?
Lep termin preuzet i strane literature (kad je naša takva kakva jeste, ali doći ćemo i do toga u kasnijim godinama studija). Konvektivni sistem srednjih razmera (kako se to kod nas zvanično naziva) jeste, i to vrlo lep primerak. Za ovakvu liniju koja ide ispred fronta često postoji naziv
linija nestabilnosti (squall line) koja ima skoro sve odlike fronta, ali nije front samo zato što iza te linije ostaje ista vazdušna masa. Front, kao linija razgraničavanja dve vazdušne mase, išao je iza, i Vojvodina je dobila svoju porciju od samog fronta. Linija nestabilnosti ume da bude prilično dugačka, baš kao ova, ali front je ipak duži.
I jos , koliko se secam , ovo je bila prethodnica hladnog fronta, a ne sama linija fronta(ili kako je zovu-konfluencije)...
Tačno tako, Genčiću. Zato, idemo dalje u priču.
Linija nestabilnosti nastaje usled pojačanog uzlaznog strujanja (konvekcije) ispred linije fronta, kao posledica ne samo velikog zagrevanja već vrelih područja, već i kao posledica pomalo prisilnog uzdizanja vazduha pred kljunom hladnog fronta koji se podvlači pod topli vazduh. samo jačanje ove linije je u ovom slučaju prouzrokovano boljim toplotnim uslovima iznad Srbije. U Srbiji je bilo toplije nego u BiH ili Hrvatskoj, koji su bili sa nešto nižom temperaturom zbog tankog sloja oblačnosti na većim visinama, pa je sunčevo zračenje bilo nešto (dovoljno) slabije. Najzad, doba dana je takođe bilo presudno, jer u to vreme posle podne) temperature su u toku dana najviše u prizemlju, te konvekcija stratuje vrlo snažno. Kad se sve to sklopi, eto vam čuda!
Ovaj emagram mi je mnogo interesantan i on u sebi krije toliko informacija, sto se i vidi po silnom nizu velicina koje su odredjene, upravo mislim, sa tog jednog jedinog emagrama....Za mene sad mogu jedino da nesto znace LFC- Nivo slobodne konvekcije i LCL- Nivo kondenzacije. (mozda jos ponesto...)
Ostale brojke, nadam se u trecoj godini i dinamickoj meteorologiji, a mozda i u analizi vremena...
Ha, sad ne moram da se zezam i da crtkam neku ostvarenu sondažu i sam. Pavloviću, pusti nam taj link da možemo da skidamo sondažu i mi. Ne vidi se sve u sirovom TEMP izveštaju, niti u emagramu RHMZ. Izračunate vrednosti su velika pomoć u razumevanju vertikalnih profila atmosfere.
U vezi ove oluje 8.8. žao mi je što nema emagrama za ove krajeve gde se oluja organizovala u Bow eho,čisto da proverim teorijske navode u praksi
Nije bio front,to si u pravu.
Što ne probaš da nađeš sondaže iz Zagreba (14240) ili Zadra (14430)? I oni imaju dve sondaže dnevno. Segedin (12982) ima samo noćnu sondažu, dok je Ljubljana (14015) sa svojom jutarnjom sondažom već iza fronta, mada... možda bude interesantna.
Super urađeno. Mnogi profesionalci bi trebalo da vide kako se radi. Bez preterivanja!