Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Značajni konvektivni događaji u Srbiji-godina 2008.  (Pročitano 23514 puta)

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
Značajni konvektivni događaji u Srbiji-godina 2008.
« poslato: 28. Januar 2009. u 14:30 »
Evo konačno da započnem temu koja je i dalje u fazi pripreme (obrađena je pojava grada,sad na red dolazi olujni vetar,čeprkanje po novinskim člancima i Ogimetu).
U skladu sa svojim slobodnim vremenom kačiću karte.

Na žalost nemam podatak koliki je prosečan broj dana u Srbiji sa pojavom grada,tako da ne mogu reći da li je sezona 2008. iznad,ispod ili u okviru proseka.Ukoliko neko ima te podatke bilo bi super!

Za sam početak dva grafikona:

Grafikon broj jedan pokazuje broj dana sa pojavom grada na teritoriji Srbije po mesecima.Zbir plavog i crvenog predstavlja ukupan broj dana sa gradom.Vidimo da  maj i jun prednjače po broju dana sa gradom (mislim da je i prošle godine bilo tako),s tim što je u junu bilo više dana sa prijavljenom štetom od grada.

Grafikon broj 2 prikazuje broj dana sa gradom po teritoriji radarskih centara:

Slede karte uz prikaz odabranih radarskih slika,prvenstveno RHI (vertikalnog preseka) i po koji PPI (kosi horizontalni).

« Poslednja izmena: 30. Januar 2009. u 15:19 ptprince »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Značajni konvektivni događaji u Srbiji-godina 2008.
« Odgovor #1 poslato: 28. Januar 2009. u 14:39 »
odlično Pavloviću  :)
jedva čekam nastavak priče :o

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #2 poslato: 28. Januar 2009. u 14:43 »
Na žalost nemam podatak koliki je prosečan broj dana u Srbiji sa pojavom grada,tako da ne mogu reći da li je sezona 2008. iznad,ispod ili u okviru proseka.Ukoliko neko ima te podatke bilo bi super!

Podaci o broju dana sa gradom mogu se naći tek za pojedine stanice. broj dana sa gradom za čitavu teritoriju Srbije i mene jako zanima, a treba puno rada, truda i podataka, kao i vremena, da se to lepo uradi. Prva tri imam, dok sa četvrtim uslovom kuburim. :-\ No, biće i toga, pa ćemo se upustiti u jednu detaljnu (re)analizu.

Vidimo da  maj i jun prednjače po broju dana sa gradom (mislim da je i prošle godine bilo tako),s tim što je u junu bilo više dana sa prijavljenom štetom od grada.

To je nešto što spada u uobičajenu raspodelu.

... (obrađena je pojava grada,sad na red dolazi olujni vetar,čeprkanje po novinskim člancima i Ogimetu).

Što se olujnog vetra tiče, Ogimet će biti dovoljno dobar izvor informacija. Ni ja nemam bolje od toga. Bar ne još... bar ne do polovine ove godine, kada se prekontrolišu svi prispeli podaci.
Ovde je važno razlučiti šta je olujni vetar od Cb-a (unutar nepogode), a šta od košave, severca ili tako nekog vetra koji ume da duva satima ili danima.
Jedva čekam da vidim ostalo. Za sada je super! Iznad mojih očekivanja!
« Poslednja izmena: 30. Januar 2009. u 15:20 ptprince »
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #3 poslato: 28. Januar 2009. u 14:47 »
Super Pavlovicu.Samo nastavi  ;)
Mozda bi moj cale mogao da pomogne,sa specijalnim izvestajia iz Samosa  ;)

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #4 poslato: 28. Januar 2009. u 15:14 »
Grafikon RC Kukavica:

Teritorija RC Kukavica-karta pojave grada sa štetom.
Oblačići su obojeni u skladu sa veličinom maksimalne prijavljene štete u procentima.Skraćenica u gornjem levom uglu oblačića je opština na kojoj je šteta prijavljena npr BO-Bojnik,LS-Leskovac itd.Broj u donjem desnom uglu predstavlja datum kada se događaj dogodio npr 266 je 26.6,87 je 8.7 itd.

Vidimo da je pojava grada uglavnom lokalnog karaktera.Izuzetak predstavlja superćelijska nepogoda 8.jula (o kojoj je i objavljena reportaža),koja je dala pojavu grada sa štetom na teritoriji 5 opština.Ova superćelija je davala pojavu grada i na teritorijama drugih radarskih centara (Kruševac).

Na RHI slici RC Kukavica vidimo da je u pitanju jaka superćelija,mislim da se uočava tzv BWER (bounded weak echo region),ovo područje slabe/ije refleksivnosti ispod "kuke" oblaka,povezano sa jakim uzlaznim strujanjima u oblaku.Oblak ovakvog tipa odraza uglavnom proizvodi olujni vetar i krupan grad.Samouk sam i koristim literaturu na engleskom,pa ako sam nešto lupio ispravite me.

Čisto za kakvo takvo poređenje sličan oblak je prešao preko opština Lebane,Bojnik i Medveđa i avgusta 2007.

« Poslednja izmena: 30. Januar 2009. u 15:22 ptprince »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #5 poslato: 28. Januar 2009. u 15:18 »
Na RHI slici RC Kukavica vidimo da je u pitanju jaka superćelija,mislim da se uočava tzv BWER (bounded weak echo region),ovo područje slabe/ije refleksivnosti ispod "kuke" oblaka,povezano sa jakim uzlaznim strujanjima u oblaku.Oblak ovakvog tipa odraza uglavnom proizvodi olujni vetar i krupan grad.Samouk sam i koristim literaturu na engleskom,pa ako sam nešto lupio ispravite me.

Čisto za kakvo takvo poređenje sličan oblak je prešao preko opština Lebane,Bojnik i Medveđa i avgusta 2007.

Da sam imao te sličice kada sam kod Janca odgovarao superćelijske nepogode, dobio bih ocenu više. Odlično ti ide, Pavloviću. Evo, Miloš to treba da polaže, pa će možda iskoristiti ove ilustracije koje su više nego primerene za pojavu koju si sasvuim tačno opisao.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #6 poslato: 28. Januar 2009. u 20:49 »
Radarski centar Niš i pojava grada sa prijavljenom štetom sledeći na redu.Žao mi je što Niš nema ni jedan PPI ni RHI da malo prokomentarišemo...

Grafikon pojave grada na teritoriji RC Niš

I raspored pojave grada koji je prouzrokovao štetu.Imajte u vidu da je na google earthu Svrljig obeležen istočnije nego što je u stvarnosti!

Opet,grad se pojavljivao lokalno,međutim imamo 4 mesta gde je šteta i do 100%.Ističe se pojava 22.7.Mislim da je u pitanju jača oblačnost koja je prevalila put negde od Peći,davala pojavu grada i na RC Kruševac.

« Poslednja izmena: 30. Januar 2009. u 15:23 ptprince »

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #7 poslato: 29. Januar 2009. u 19:04 »
RC Kruševac  :-:
Grafikon broj dana sa pojavom grada na teritoriji RC Kruševac

Karta pojave grada sa štetom:

Vidimo da je i na teritoriji RC Kruševac superćelija 8. jula nanela štete u dve opštine.:

Karakterističan dan je i 22.7.

Izdvaja mi se i RHI ćelije koja je nanela štetu u opštini Varvarin,lepo se vinula.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #8 poslato: 29. Januar 2009. u 20:11 »
Napokon nešto novo što je zaista osvježilo forum ! ;) Sa nestrpljenjem čekam izvještaje sa ostalih Radarskih centara, tj. teritorija koje oni pokrivaju...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #9 poslato: 29. Januar 2009. u 21:20 »
 ^^ Hvala kolega  ;)

Evo grafikona za RC Bešnjaja:

Gde je to sve grad na teritoriji RC Bešnjaja naneo štetu:

Bešnjaja nema radarskih slika za dane koji su me zanimali.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #10 poslato: 29. Januar 2009. u 21:31 »
ispade za sad da je jedinu na teritoriji RC Niš bilo mesta sa 100% štetom
i to jedno na teritoriji opštine Knjaževac (Gornje Zuniče)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #11 poslato: 30. Januar 2009. u 01:52 »
jako zanimljiva tema..  vidim da je jun baš bio surov po pitanju štete

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #12 poslato: 30. Januar 2009. u 09:24 »
Maj i juni su najopasniji iz više razloga:
1. Usled naglih zagrevanja atmosfere, lako se stvaraju jaki vertikalni temperaturni gradijenti koji 'pale' oblake vertikalnog razvoja.
2. Taj deo godine je poznat po čestim frontovima i ciklonima, menjajući režim strujanja na planeti iz zimskog u letnji. Uspostavljaju se drugačiji barički sistemi. Na primer, umesto Sibirskog anticiklona zimi, stvara se Azorski anticiklon leti. Mediteran je mnogo uzburkaniji zimi po pitanju cikoona, dok je leti često izvor stabilnog vremena. Dok se to ne uspostavi, sve ide preko nas. Mislim, ne samo Srbije, već preko centralne i južne Evrope uopšte. Naravno, i severna Evropa trpi drastične promene, ali ne od Mediterana, naravno.
3. Vegetacija je tek krenula. Mnoge biljke se još nisu razvile, i plodova je malo. Tek u junu stiži jagode, višnje, trešnje, dok od jula i avgusta može se računati i na žitarice. Dok ne donesu plodove, biljke su mnogo osetljivije na sve atmosferalije. Rod voća više zavisi od mrazeva u martu i eventualno aprilu nego od grada u junu. Za žitarice je sve to pomereno kasnije.

Mala digresija: štete od grada su minorne u sumi prema štetama od poplava ili suša... Ipak, ovde govorimo o konvektivnim događajima, pa ne bih više skretao sa teme.

Off: Ne mogu a da ne primetim 'ažurnost' Googlea u nazivima naseljenih mesta. Čuj, Svetozarevo... Kablovi Svetozarevo iz Jagodine! :lmao:

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #13 poslato: 30. Januar 2009. u 14:43 »
Stigosmo i do centra koji je ove godine NO1 po broju dana sa gradom.
RC Užice grafikon:

Pojava grada sa štetom.Čačanska opština ove godine nije imala sreće,štaviše imao sam problem kako staviti ikonice jer su mesta koja su stradala uglavnom jedno pored drugog...

Imamo nekoliko karakterističnih dana.Prvo 19.5,pa 11.6,zatim 8.7 i na kraju 12.9.

Slede odabrane radarske slike,prvo RHI:

19.5. 

11.6. ponovo kukast odraz (BWER)

8.7. prava rasna superćelija na ulazu u Srbiju uhvaćena radarom FG:

Pogledajte kako je Višegrad prošao u bliskom susretu sa ovim čudovištem: http://www.vesti.rs/exit/LED-RAZBIO-VISEGRAD.html

Ukoliko zumiramo sliku,videćemo da radarski odraz otkriva da je u pitanju klasična superćelija,pravi predstavnik svoje vrste,sa dva karakteristična obeležja koja su uočljiva putem radara:

1.Hook echo-područje zakrivljenog (liči na udicu (hook)) odraza,obično nastaje kada su padavine usisane u ciklonsku spiralu mezociklona.Obično se proteže do visine 3-4 km.
Prisustvo hook echo-a američka meteorološka služba uzima kao dovoljan znak da proglasi tornado warning.

2.V notch

Princ zanima me ova bombica u donjem levom uglu,šta zapravo predstavlja?

Ova radarska slika me takođe kopka.Da li je ovde na PPI-ju takođe uhvaćeno područje  slabog odraza (BWER) ili je u pitanju neka greška?

Za 12.9 ne postoji arhiviran snimak sa RC Užice.

« Poslednja izmena: 30. Januar 2009. u 15:09 pavlovic »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #14 poslato: 30. Januar 2009. u 14:50 »
Uh, ali' si mu ga dao po terminologiji. Ali nemam zamerke.
U svojoj kratkoj PGZ karijeri radio sam i na RC Užice, pa su mi poznati neki lokalni 'fazoni'. Ono čega se dobro sećam jeste da kada vidiš neki oblak na Drini, bež'te noge da vas ne us***m! :-[ Tako je izgleda bilo i ovog puta.
Čačak je takođe kritična tačka ove teritorije, pre svega što mnogo oblaka ojača iznad planine Jelice, a najopasnije je SW strujanje. Zahvaćena susedna sela su pokazatelj širine konvektivne ćelije (superćelije) u jednom danu, a ako se to 'nakupilo' tokom nekog vremena, onda se lepo vidi tzv. 'staza slonova', putanja gde Cb-i najčešće idu.
Ponovo lepi RHI (Range-Height-Image, tzv. 'vertikalac'), za udžbenike.
Jedva čekam dalje rezultate... Pavloviću, super si ovo uradio, bez sve šale!

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #15 poslato: 30. Januar 2009. u 14:57 »
Uh, ali' si mu ga dao po terminologiji.

Princ,nedostatak literature na srpskom čini svoje.Znaš kako je kad vidiš crtež sa lepo objašnjenim mehanizmom nastanka na engleskom,njihova je terminologija,a ne znaš koju reč da upotrebiš jer ne znaš kako se kod nas to najprikladnije zove.
« Poslednja izmena: 30. Januar 2009. u 15:24 ptprince »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #16 poslato: 30. Januar 2009. u 15:08 »
Što se literature tiče, potpuno te razumem. U homogenizaciji (ono čime se usko bavim) literatura je striktno na engleskom. Razumem sve šta piše, ali muku mučim kako da se izrazim na srpskom, kada ne postoji adekvatan prevod od ranije. U frci sam i ne mogu sada da ti pomognem više od ovoga, ali podseti me da nađem nešto o tome 'kad sve ovo mine'.
« Poslednja izmena: 30. Januar 2009. u 15:24 ptprince »

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #17 poslato: 02. Februar 2009. u 13:55 »
Nakon kraćih tehničkih problema,mogu konačno da nastavim sa postanjem.

Na red dolazi RC Sjenica:

Vidimo da je teritorija opštine Ivanjica najzastupljenija na karti.8.7 kao datum se i ovde pojavljuje.
Zelenim oblačićem obeležena je pojava grada u Prijepolju 8.8. (isti oblačić stoji i za Beograd za 18.5.).Vodio sam se pretpostavkom da je takav grad pao van grada sigurno bi bilo štete i željom da karakteristične pojave grada u gradovima ostanu zabeležene.Protivgradna stanica u jednom mestu koje je prigradsko naselje Prijepolja prijavila je štetu,ali bez veličine,tako da avgust ipak stoji kao da je bez štete na grafikonu.Novine su izveštavale da je grad veličine lešnika padao više od 30 minuta.Priložen je i video sa youtube-a ispod

Najveću pažnju mi je privukao oblak 30.5.

Video iz Prijepolja:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=x7cLa1ukT6w" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=x7cLa1ukT6w</a>

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #18 poslato: 02. Februar 2009. u 14:04 »
Princ zanima me ova bombica u donjem levom uglu,šta zapravo predstavlja?

Gledao sam, gledao, i mogu ti reći da nemam pojma. Ono što znam jeste da teško da će to biti tornado, ako si se nadao takvom odgovoru. Odraz jeste jak, ali možda mi je preširok za tornado. Ima ga par kilometara u prečniku, što je malo podebelo za ono 0crevo' o gustu okolinu.Opet, čini mi se da bi downburst možda bio najpribližniji istini. Ne mogu da se zakunem, ali to mi je rešenje koje najviše 'pije vodu'.

Ova radarska slika me takođe kopka.Da li je ovde na PPI-ju takođe uhvaćeno područje  slabog odraza (BWER) ili je u pitanju neka greška?

Ni ovde ne mogu da se zakunem u tačno rešenje, ali evo šta mislim.
Liči mi da je to posledica obrade signala. Oblak je 'seo' na vrh planine, a obrada signala sa ovog radara verovatno odvaja stalne odraze od oblaka po nekom sistemu. Kriterijum odvajanja može da bude 'trepernje' odraza od oblaka, možda mapa stalnih odraza, možda kombinacija... povlačim se za idejama koje meni padaju na pamet koje bih imao da ja imam takav zadatak. Ali, kad pogledam elevaciju antene od 13.8°, to znači da je antena jako visoko podignuta, pa nemam pojma kakav vi to oblak bio. Sa vrhom u obliku krune? Da mi ga je videti...
Sve u svemu, malo mi je nelogično da oblak nedostaje na tom mestu.
Opet, tvoje rešenje se čini nešto verovatnijim, ali malo znam o tome i ne mogu ništa da tvrdim.

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #19 poslato: 02. Februar 2009. u 14:42 »
Evo probrljao sam malo po internetu i našao sliku sličnu ovoj s rupom.Rupa se dovodi u vezu s BWER-om.Slika je iz SAD.Bože me sačuvaj da mi je da sam mogao da vidim tu superćeliju,da je pratim od Višegrada do Čajetine negde  :o
Šteta što nemamo radarski snimak brzine oluje.  :(

RC Valjevo pre nego opet utonem u knigu:

Izdvajaju se 19.5,20.5 kada je prijavljena šteta i s druge strane Save (Ruma,Mitrovica),4.6 i 27.6.
U opštini Koceljeva grad je nanosio štetu u dva tri mesta koja su jedan do drugog,tako da sam opet imao problem kako uglaviti sve ikonice.

Najzanimljiviji RHI su mi od 27.6.

Vrlo zanimljiv snimak: