Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Značajni konvektivni događaji u Srbiji-godina 2008.  (Pročitano 23516 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Značajni konvektivni događaji u Srbiji-godina 2008.
« Odgovor #20 poslato: 02. Februar 2009. u 15:35 »
Postoji jedna suštinska razlika između komentarisanog PPI i snimka koji si okačio u prethodnom postu. Naime, elevacija radarske antene je 1.5° u drugom primeru, što je skoro uobičajena elevacija za PPI. Elevacija od 13.8°C je jako nagnuta antena.
Računajmo i sami. Uzevši da je antena nagnuta za E = 13.8°, gruba računica (iz Pitagorine teoreme o toruglu) daje da je na L = 100 km kose udaljenosti (niz antenu), horizontalna udaljenost oko 97 km (iz Lhor = L x cos E), a visina na tom mestu je 24 km (iz Lhor = L x sin E). Srazmerno tome, na horizontalnoj udaljenosti od oko 28 km, visina preseka odraza PPI-jem je oko 6.7 km. Dakle, nema tu planine.
Pri elevaciji od 1.5°, na 100 km udaljenosti, visina radarskog snopa je svega 2.6 km, a na 28 km samo 700 metara. Tu već ima planina. Ovo sam samo stavio kao poređenje.
Računica je jako gruba, jer nisam uzeo u obzir zakrivljenost Zemljine kugle. Sa tim u računu imamo nešto veće visine, za oko 150 metara na tih 100 km, ako se ne varam.

Sve u svemu, slabljenje odraza u sredini mi je malo čudno, ali može zaista da bude odsustvo oblačne mase, tj. 'rupa', jer su u pitanju visine od oko 6-7 km.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #21 poslato: 02. Februar 2009. u 16:33 »
Hvala za objašnjenje o elevacijama,još jedna stvar koja me je interesovala (odnos elevacija-visina-daljina)!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #22 poslato: 02. Februar 2009. u 16:34 »
Čista trigonometrija! Za prvu pomoć, nije loše. ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #23 poslato: 02. Februar 2009. u 16:37 »
Neodgovarajuća elevacija je krivac što neki radari hvataju odraze planina kao npr slike RC Niš?
« Poslednja izmena: 02. Februar 2009. u 16:49 pavlovic »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #24 poslato: 02. Februar 2009. u 17:30 »
Ne. Stalni odrazi su nužno zlo. Ima ih na svakom meteo radaru.
Ako se antena mnogo podigne, onda se domet za oblake jako skraćuje. Velika elevacija se koristi samo u posebnim slučajevima, kada su interesantni oblaci na većim visinama.
Inače, radne elevacije su tipski 1 do 3 stepena.

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #25 poslato: 02. Februar 2009. u 17:51 »
 ^^ Hvala!

Stigosmo do radarskog centra koji mi je,izvinite na offtopicu najdraži,jer mi oba sela koja imam u Šumadiji gledaju na "lopticu" na Bukulji.Baš mi je bilo tužno kad sam se jednog jutra 1999. probudio,a loptice više nije bilo  :(
Sada je opet tamo,na vr Bukulje,ali manja nego što je ranije bila.

Grafikon pojave grada na teritoriji RC Bukulja:

Karta:

Vidimo da je pojava grada u više opština zabeležena 5.5. i 4.6.,uz pojavu grada 11.6 u opštini G.Milanovac (isti dan pojava grada u opštini Čačak i Lučani (RC Užice),18.6 G.M. i Čačak,4.7. G.M. i Čačak.

Najupečatljiviji RHI,mislim da je u pitanju oblak kod Ljiga (po azimutu bih tako rekao,ispravljajte ako grešim)

Ostali zanimljivi RHI:

« Poslednja izmena: 03. Februar 2009. u 10:00 ptprince »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #26 poslato: 02. Februar 2009. u 18:00 »
Super, jedva čekam nastavak ! ;)
Pogotovo jedva čekam RC Samoš i Frušku Goru jer obuhvataju najveći region, a i relano su najbolji radari. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #27 poslato: 02. Februar 2009. u 18:01 »
Al Fruška Gora nema sačuvane radarske slike ni za jedan dan,nemam pojma što ne arhiviraju na sajtu bar neki RHI.Samoš samo do početka juna imao,za dalje jok :(

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #28 poslato: 02. Februar 2009. u 18:07 »
Šteta... :( A RC Bajša ?

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #29 poslato: 02. Februar 2009. u 18:07 »
Ma ni ona :(

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #30 poslato: 02. Februar 2009. u 18:11 »
A baš mi je žao, jer sam vidio da si u prvom postu u temi najavio ove RC kao zadnja tri... :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 50.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #31 poslato: 03. Februar 2009. u 08:42 »
RC Petrovac:

RC Petrovac ima najmanji broj dana s pojavom grada i svega dva dana sa prijavljenom štetom.

RHI:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #32 poslato: 03. Februar 2009. u 10:10 »
Al Fruška Gora nema sačuvane radarske slike ni za jedan dan,nemam pojma što ne arhiviraju na sajtu bar neki RHI.Samoš samo do početka juna imao,za dalje jok :(

Šteta... :( A RC Bajša ?

Ma ni ona :(

U pitanju su drugačiji radari. Stari Mitsubishi radari južno od Save i Dunava su analogni radari, gde se vertikalna komponenta dobija 'ručno', rađenjem RHM (vertikalca). Kod vojvođanskih Gematronika stvar je malo drugačija. Naime, na osnovu stalnog kruženja antene, skupljaju se odrazi i računa se refleksija po prostornim elementima. Pretpostavljam da u tu svrhu antena ne samo kruži, već u pojedinim momentima tokom obilaska kruga promeni elevaciju za neki mali korak. Tako dobijena slika se računa i stavljaju se PPI projekcije, dok umesto RHI projekcija, na gornjem i desnom kraju slike prikazuje se presek po komponentama N-S i W-E za celu sliku. Nepregledno za običnog posmatrača, i prepuno nepotrebnih informacija, dok su prave 'skrivene'. Pošto je to jedna 'zapreminska slika', softverski se može 'odseći' deo koji posebno zanima radar operatera i dobiti lepu uvećanu (crop-ovanu) sliku od interesa za operatera. Dakle, RHI za njih nema, jer se jednostavno ne kače u javnosti. Teško ih je uraditi na taj način kao kod analognih radara, gde je to jedini način spoznaje vertikale nekog oblaka.
Ako neko od radnika PGZ ovo čita, neka mi ukaže na eventualne greške u objašnjenju, jer ni sam nisam siguran da sam sve lepo objasnio. To je ono što znam. Hvala unapred.

Inače baš mi se dopada izbor vertikalaca. Ovaj iz Petrovca je takođe sjajan, sa sve kukom!

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #33 poslato: 03. Februar 2009. u 14:24 »
RC Crni Vrh:

RHI:

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #34 poslato: 03. Februar 2009. u 18:02 »
Teritorija RC Samoš:

19.5. karakterističan po nepokretnom kumulonimbusu  koji je pored grada izlučio dosta kiše u opštini Sečanj.
14.7.  štete su zabeležene u tri opštine.

Radarski snimak oblaka 19.5.

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #35 poslato: 03. Februar 2009. u 18:26 »
Teritorija RC Fruška Gora:

Karakteristični dani:20.5. (istog dana zabeležena pojava grada preko Save u opštinama Bogatić i Šabac (RC Valjevo)) i 21.5.

Na animaciji Bilogore koju je ostavio Joe    http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,975.200.html                vidi se da je oblak 20.5. krenuo sa Drine,ojačao na 55-60 dbz i držao tu refleksiju iznad područja koja su pretrpela štetu na teritoriji RC VA i RC FG,a onda oslabio i prošao pored Novog Sada.

Van mreže dragoljub

• *
  • Starost: 64
« Odgovor #36 poslato: 03. Februar 2009. u 18:36 »
Pavlovicu mogu li ja okaciti neke slike koje imam kao radnik RC Samos?
Doduse nema original slike,ali mogu okaciti one sacuvane i prebacene iz RC kod mene kuci.
Imam ja skoro kompletnu analizu za 19.05 kao i 11.06
U pitanju su drugačiji radari. Stari Mitsubishi radari južno od Save i Dunava su analogni radari, gde se vertikalna komponenta dobija 'ručno', rađenjem RHM (vertikalca). Kod vojvođanskih Gematronika stvar je malo drugačija. Naime, na osnovu stalnog kruženja antene, skupljaju se odrazi i računa se refleksija po prostornim elementima. Pretpostavljam da u tu svrhu antena ne samo kruži, već u pojedinim momentima tokom obilaska kruga promeni elevaciju za neki mali korak. Tako dobijena slika se računa i stavljaju se PPI projekcije, dok umesto RHI projekcija, na gornjem i desnom kraju slike prikazuje se presek po komponentama N-S i W-E za celu sliku. Nepregledno za običnog posmatrača, i prepuno nepotrebnih informacija, dok su prave 'skrivene'. Pošto je to jedna 'zapreminska slika', softverski se može 'odseći' deo koji posebno zanima radar operatera i dobiti lepu uvećanu (crop-ovanu) sliku od interesa za operatera. Dakle, RHI za njih nema, jer se jednostavno ne kače u javnosti. Teško ih je uraditi na taj način kao kod analognih radara, gde je to jedini način spoznaje vertikale nekog oblaka.
Ako neko od radnika PGZ ovo čita, neka mi ukaže na eventualne greške u objašnjenju, jer ni sam nisam siguran da sam sve lepo objasnio. To je ono što znam. Hvala unapred.

Inače baš mi se dopada izbor vertikalaca. Ovaj iz Petrovca je takođe sjajan, sa sve kukom!
Ovo si lepo objasnio.

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #37 poslato: 03. Februar 2009. u 18:41 »
 ^^ Naravno  ;)
A šta se desilo 11.6.,nisam našao na sajtu zavoda da je tada grad prouzrokovao štetu na teritoriji RC Samoš?Sad sam iskopao iz arhive,11.6. jaki oblaci kod Kikinde.A sad vidim da je u kikindskoj opštini bilo štete na delu koji brani Bajša.

Van mreže dragoljub

• *
  • Starost: 64
« Odgovor #38 poslato: 03. Februar 2009. u 18:47 »
Nista narocito,samo imam slike za taj dan.
To je inace,ako se ne varam drugi dan po broju stanica sa sugradicom u 2008 godini na teritoriji RC Samos.

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #39 poslato: 03. Februar 2009. u 18:56 »
Ok!Kači slobodno,samo ću zamoliti moderatore da te slike kada budu okačene nekako prebace gore kod Samoša (u formi citata recimo,ako je moguće),da sve lepo bude na jednom mestu.