Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2009  (Pročitano 9094 puta)

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
Februar 2009
« poslato: 10. Februar 2009. u 20:52 »
I DEKADA

Prosecna temperatura u I dekadi: 7.6C
Prosecna relativna vlaznost: 74.5%
Minimalna temperatura: -1.0C(10.02.)
Prosecna minimalna temperatura: 3.7C
Maksimalna temperatura: 18.7C(05.02.)
Prosecna maksimalna temeratura:13.2C
Prosecna oblacnost: 5.8
Padavine:7.9mm
Snezni pokrivac: 1 dan
Maksimalna visina snega:1cm(01.01.)
Broj dana sa padavinama: 7

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Februar 2009
« Odgovor #1 poslato: 10. Februar 2009. u 23:48 »

I dekada

Prosečna temperatura u I dekadi: 4.9°C (+3.9°C)
Prosečna relativna vlažnost: 81.4 % (-0.6%)
Minimalna temperatura: -0.6°C
Prosečna minimalna temperatura: 0.9°C (+4.3°C)
Maksimalna temperatura: 17.2°C
Prosečna maksimalna temperatura: 10.0°C (+3.5°C)
Prosečna oblačnost: 7.1 (+0.2)
Količina padavina: 10.5 mm (95 %)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #2 poslato: 11. Februar 2009. u 00:35 »
Srednja temperatura u Beogradu u I dekadi februara 2009. iznosi 7.5 C, što je znatno iznad proseka za ovo doba godine. Inače, srednja dekadna temperatura za dugogodišnji beogradski niz iznosi 0.5 C. Znači, ove godine za 7 stepeni toplije od proseka.

PS: Krajem meseca ću staviti mesečni izveštaj... ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #3 poslato: 11. Februar 2009. u 18:37 »
Paracin I dekada

Prosečna temperatura u I dekadi: 6.2*C
Prosečna relativna vlažnost: 74.7%
Prosečni pritisak na nivou mora: 1008.3mb
Minimalna temperatura: -1.2*C(1.2.)
Prosečna minimalna temperatura: 1.9*C
Maksimalna temperatura: 18.0*C(5,6.2.)
Prosečna maksimalna temperatura: 11.1*C
Prosečna oblačnost: 5.9
Količina padavina: 13.7 mm
Max visina snega: 1 cm(1.2)
Broj dana sa padavinama: 5
Snezni pokrivac: 1 dan

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #4 poslato: 21. Februar 2009. u 14:16 »
                               Beograd-Vračar, II dekada

Nemamo kompletne podatke iz Synopa za 19-20. februar, pa je ovo proizvoljan podatak. ::)

U Beogradu je srednja dekadna temperatura oko -0.5 C, što je malo ispod proseka za ovu dekadu meseca, ali ipak u granicama normale... Normalna dekadna temperatura za dugogodišnji niz iznosi 0.8 C...

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #5 poslato: 21. Februar 2009. u 20:45 »
A kako da dodjemo do kompletnih podataka za 19-20?

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #6 poslato: 21. Februar 2009. u 23:47 »
 ^^
Nikako... :cry: Ima li neko ovde da...  :neznam:

??? :P :lmao: :lmao:

Čekamo ponedeljak... ;) Možda će naknadno da ubace podatke na Ogimet, mada čisto sumnjam... :neznam: :cry:
« Poslednja izmena: 22. Februar 2009. u 01:01 amaterko »

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #7 poslato: 23. Februar 2009. u 22:51 »
Ima li neko podatke za 19-20? Nek se javi slobodno necemo mu nista :D

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #8 poslato: 24. Februar 2009. u 00:21 »
 ^^
Pa okačite kao i ja približne podatke... ;)
Snaći ćete se vi za ta dva nedostajuća dana... :) :D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #9 poslato: 24. Februar 2009. u 09:33 »
Nemam ih čak ni ja. Dobiću ih sa vremenskom distancom, za nekoliko dana ili možda još kasnije.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #10 poslato: 24. Februar 2009. u 17:42 »
^^
Pa okačite kao i ja približne podatke... ;)
Snaći ćete se vi za ta dva nedostajuća dana... :) :D
Ajde za temperaturu i nije toliko strasno da okacis priblizno,nece toliko izmeniti prosek 1 dan,ali gde bas taj dan da preskocim padavine,pa tad je palo najvise kod mene,vise nego u celom ostatku februara :(

Nemam ih čak ni ja. Dobiću ih sa vremenskom distancom, za nekoliko dana ili možda još kasnije.
Nadam se da ces da ih podelis sa nama zaludjenicima :)

Van mreže Amaterko

• **
Re: Februar 2009.
« Odgovor #11 poslato: 25. Februar 2009. u 01:35 »
Preliminarna procena za III dekadu meseca i za ceo mesec

Izgleda da će i ova III dekada (kao i ona prethodna) biti malko hladnija od proseka, ali u granicama normale. Ali će na kraju februar 2009. ipak ispasti nešto topliji od proseka, zbog veoma tople I dekade meseca... Opet, sve u granicama normalnih vrednosti... ;)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #12 poslato: 25. Februar 2009. u 11:50 »
Vazno je samo da ne bude toplije od proseka ili ne daj Boze ekstremno toplije,a sve sto je oko normale je dobro.
Ko zna mozda sledece godine bude i ispod proseka!

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #13 poslato: 25. Februar 2009. u 12:07 »
a sve sto je oko normale je dobro.

Slažem se da je dobro, ali sa druge strane onda je to nezanimljivo i dosadno... ::) Normala (prosek) je za mene nešto najgore... >:(

Vazno je samo da ne bude toplije od proseka ili ne daj Boze ekstremno toplije

A hladnije od proseka i ekstremno hladnije, to je, koliko kapiram, poželjno... :?:  ;)  :-[ :lmao: :lmao:

Ko zna mozda sledece godine bude i ispod proseka!
Vrlo je to moguće... ;)

;) ;) ;)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #14 poslato: 25. Februar 2009. u 12:27 »
Slažem se da je dobro, ali sa druge strane onda je to nezanimljivo i dosadno... ::) Normala (prosek) je za mene nešto najgore... >:(

Pa ne mora da znaci.... Ti amaterko to najbolje znas....Prosek na mesecnom nivou moze da znaci 15 dana ekstremno toplog, pa 15 dana ekstremno hladnog vremena....Najpriblizniji primer za to mi je septembar 2008 kada smo u samom pocetku imali one vrucine, a kasnije jesenju hladnocu pa opet na kraju, da ne kazem prosek, ali opet blizu proseka....

Prosek kao prosek, recimo na dnevnom nivou ili tako neko prosecno vreme slazem se da je manje uzbudljivo od ekstrema...
Puno ljudi voli ekstreme, ali po iskustvima drugih , to je otprilike tako dok ne bude  :sos: ....
Mozemo mi da  :blahblah: ali opet, nase podneblje bas i nije podlozno onim ''najrazornijim'' vremenskim nepogodama...(jedino grad doduse), ali opet nema tornada i uragana....
Mnogo su dobri ovi smajliji :D

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #15 poslato: 25. Februar 2009. u 12:49 »
Pa ne mora da znaci.... Ti amaterko to najbolje znas....Prosek na mesecnom nivou moze da znaci 15 dana ekstremno toplog, pa 15 dana ekstremno hladnog vremena....Najpriblizniji primer za to mi je septembar 2008 kada smo u samom pocetku imali one vrucine, a kasnije jesenju hladnocu pa opet na kraju, da ne kazem prosek, ali opet blizu proseka....

Imamo i najnoviji primer ovih tvojih reči-januar 2009. Ili recimo jun 2006... ;) U pravu si, podatak o srednjoj mesečnoj temperaturi je relativan pokazatelj, koji u principu ne govori mnogo, jer se unutar meseca dešavaju ekstremi, koji se kasnije tokom meseca ispeglaju i daju na kraju prosečno stanje... ::) Ma ja sam samo hteo da kažem da mene lično nervira čak i ta prosečna cifra koja se dobije sumirajući mesec, čak iako je taj mesec bio ekstreman kao jun 2006. Ali ipak, takvih meseca sa na kraju normalnom srednjom mesečnom temperaturom (kao jun 2006, septembar 2008. ili januar 2009.), a unutar kojih je bilo ekstremnih dešavanja, je znatno manje od većine drugih koji ipak nisu sadržavali ekstremne pojave u svom toku... ;)
« Poslednja izmena: 25. Februar 2009. u 13:03 amaterko »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #16 poslato: 25. Februar 2009. u 14:02 »
Nije sve u srednjacima, niti u ekstremima. Ima nečega i u raspodeli veličina. Vi ste o tome pričali, samo ću nekako da to i formulišem na ovaj način.
Zaista, postoje i meseci kao prošli septembar koji nije imao praktično nijedan normalan dan, a srednjak je u granicama normale.
Odavno je poznato da treba prevazići srednjake i ekstreme, jer nisu dovoljni za opisivanje klimatsih karakteristika jednog mesta u tako kratkom vremenu kao što je jedan mesec. Nego, veliki je problem što se na tome i dalje malo radi, čak i u tom vajnom svetu. Treba 'povući mačka' i početi sa radom, a skoro svi su zadubljeni u svoje priče, uglavnom gluvi i slepi za nove momente.
Ipak, srednjaci i ekstremi su nešto što se dugo radi, i ima neki svoj fizički (meteorološki) smisao, ali nije alfa i omega za opis klime., već se time daje samo neka blic informacija.
Najzad, meteorolozi treba da izdignu klimatologiju iz deskriptivne faze u kojoj se ona i dalje nalazi, pa je zbog toga i geografi svojataju. Postoje novi momenti u klimatologiji koji to i čine, a to je izrada i korišćenje klimatskih modela i scenarija. Izlazi su i dalje ludi, ali ja to vidim kao 'dečije bolesti' nove klimatologije.
Baš smo otišli u off... Ali neka! I hoću da se zna!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #17 poslato: 25. Februar 2009. u 14:40 »

Najzad, meteorolozi treba da izdignu klimatologiju iz deskriptivne faze u kojoj se ona i dalje nalazi, pa je zbog toga i geografi svojataju. Postoje novi momenti u klimatologiji koji to i čine, a to je izrada i korišćenje klimatskih modela i scenarija. Izlazi su i dalje ludi, ali ja to vidim kao 'dečije bolesti' nove klimatologije.

Upravo to! Isto tako je i sama meteorologija imala svoju deskriptivnu fazu koja je trajala cini mi se do polovine 20-og veka (tako barem kaze Opsta meteorologija 1).Medjutim ona je jos tad prevazidjena, a verujem i da je klimatologija prevazisla(taj neki svoj cisto statisticki smisao), medjutim, (obicni) ljudi se uglavnom i dalje sluze onim najopipljivijim produktima klimatologije, verovatno i sto su ti klimatski modeli tako ''ludi''....

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #18 poslato: 25. Februar 2009. u 15:32 »
Jeste. Deskripcija prestaje sa pojavom modeliranja, odnosno praktične primene 'kobasica' jednačina za razne izlaze... Prvo je počelo sa Ričardsonom i numeričkom prognozom vremena, ali to je tek uzelo maha nekih pola veka kasnije. Eto primera koliko je potrebno vremena da se uspostave novi tokovi.
'Ludilo' klimatskih modela ponekad potiče i od pogrešnih tumačenja. Svako je kadar da uzme Milankovića 'u usta', ali neverovatno je mali broj ljudi kadro da shvati i prihvati / primeni ono što je on radio. Nažalost, u Srbij je mnogo bitnije to što je on Srbin nego što je on velikan nauke. To mu dođe kao zanimanje.
Klimatologiji je potrebno novih pristupa problematici... da ne razglabam sada :blahblah: inače ću opet otići do priče o 'nepovoljnoj istini' Ala Gora!

Van mreže Goran.Sl

• *
« Odgovor #19 poslato: 28. Februar 2009. u 21:48 »
Februar u Donjem Lugu, BiH

Uglavnom po pitanju temperature zraka februar je u Donjem Lugu završio za 0.8°C ispod višegodišnjeg prosjeka, dok je količina padavina bila viša. Temperaturnih rekorda nije bilo.
Najviša temperatura zraka iznosila je +17.9°C, dok je apsolutna minimalna bila -14.9°C, dakle apsolutno mjesečne kolebanje temperature iznosilo je 32.8°C!