Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Niš na dlanu  (Pročitano 12867 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Niš na dlanu
« Odgovor #20 poslato: 18. Februar 2009. u 10:09 »
Zadovoljstvo je moje sto mogu da ih podelim sa vama.A kad mi cika Princ pokaze ono sto mi je danas pomenuo u postu zadovoljstvo ce biti potpuno ;)

Daću ja tebi čiku! :lool: ;D
Zadovoljstvo će biti u novoj temi, a ti ćeš imati to zadovoljstvo da je načneš.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
« Odgovor #21 poslato: 18. Februar 2009. u 10:36 »
Razmisljao sam i ja kako da predstavim percentile,razmisljao sam i da ne idu nikakve boje ali onda bi tabela bila monotona i trebao bi bas da se udubis da vidis odstupanja.Znam da je lose za oci i meni zasmeta,ali sta je tu je,ako hocete mogu i da izbacim boje ,ili da osencim samo brojke a da celije ostanu bele.
Daću ja tebi čiku! :lool: ;D

;D

Zadovoljstvo će biti u novoj temi, a ti ćeš imati to zadovoljstvo da je načneš.
Jedva cekam :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #22 poslato: 18. Februar 2009. u 10:50 »
Razmisljao sam i ja kako da predstavim percentile,razmisljao sam i da ne idu nikakve boje ali onda bi tabela bila monotona i trebao bi bas da se udubis da vidis odstupanja.Znam da je lose za oci i meni zasmeta,ali sta je tu je,ako hocete mogu i da izbacim boje ,ili da osencim samo brojke a da celije ostanu bele.

I to je tačno. Probaj nekoliko varijanti, pa se odluči onako kako ti smatraš da je najbolje, pa makar isto ovako. To je stvar ukusa.
Što bi rekli: Razlika između bubašvabe i bubarusa je u ukusu. :bljuv: :lmao:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #23 poslato: 20. Februar 2009. u 22:40 »

Odlično, Sale, što si uradio prikaz ovih mesečnih podataka kroz percentile. ;) :first: Pošto većina ljudi ne voli da gleda puke cifre, evo im ovde malo šarenila... ;)

Sada se može lepo videti dugačka serija svežih i kišovitih leta u periodu od skoro 25 godina (1964-1986). Pogledajte samo sva tri po meteorološkom kriterijumu letnja meseca (jun-avgust) po godinama iz ovog pomenutog perioda. I odmah primećujete u kolikoj meri preovlađuje plava boja. :-[
Velika je sreća da se ja ne sećam ovakvih jadnih leta, jer bih u protivnom izvršio  :bang:

E sad, od 1987. godine do danas očigledno je nastupio period veoma toplih leta, koji traje evo već 20-ak godina, ali se ipak i u ovom vrelom periodu može naći neko bar malo svežije leto, za razliku od onog prethodnog-dugog hladnog perioda u kome nijedno leto nije bilo toplije od proseka. :-[

Ali ove plave boje (1964-1986) pre ovih sadašnjih crvenijih (1987-2007) nigde nemamo prilike da vidimo. ::) Da mi je samo znati zašto... ??? ;D :-X Očigledno se ovi podaci ne uklapaju u scenario neke globalne providne priče o takozvanom globalnom zagrevanju... ::)

« Poslednja izmena: 20. Februar 2009. u 22:57 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #24 poslato: 22. Februar 2009. u 01:04 »

Evo jos svezih podataka,to su inace isti podaci koje postavljam u drugoj temi,ali sam ovde hteo da imam sve na jednom mestu.Godina 2008. nije ubacena jer nemam jos uvek zvanicne podatke.
 A propos onome sto je rekao Amaterko u prethodnom postu,lepo je primetio kako su 70-90-tih bila hladna leta.Primecuje se takodje i period toplih leta i uopste celih godina u periodu posle II svetskog rata.E sad da je doslo do promene klime ,naravno da nije.Pozitivna i negativna odstupanja su sasvim normalna,pogotovo za kontinentalnu klimu kakvu ima Nis.Tako da globalnog zagrevanja nema.Evidentno je i da su se gradovi povecali,a samim tim i izvori toplote,zatim povrsine pod asfaltom i betonom koje dodatno upijaju toplotu,i na taj nacin od gradova prave ostrva toplote.A posto se meteoroloske stanice uglavnom nalaze u samom centru grada nemoguce je iskljuciti uticaj svih ovih faktora na temperaturu kao pokazatelj klimatskih promena... o ovome u nekoj drugoj temi.
« Poslednja izmena: 22. Februar 2009. u 17:09 Milosh »

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #25 poslato: 22. Februar 2009. u 20:20 »

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #26 poslato: 22. Februar 2009. u 22:13 »
Sale svaka ti cast na ovolikom trudu :first:

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #27 poslato: 23. Februar 2009. u 01:45 »
Uvećava se kolekcija niških podataka... :jupi: Sale, druže i kolega, sve čestitke na sjajnim rezultatima rada... :first: Jedva čekam nove tabele sa podacima... :P

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #28 poslato: 23. Februar 2009. u 11:21 »
Hvala drugari na pohvalama,bas mi dajete podstrek za dalji rad.Idemo dalje sa podacima.Sada cu vam predstaviti klimatoloske dane u periodu od 1941-2007.
Krecem sa letnjim danima,za one koji ne znaju to su dani u godini sa Tmax >(ili jednakom) 25 C ,zatim slede tropski dani(dani sa Tmax> ili jednakom 30 C.

NAPOMENA:Godine 1946. i 1947. nisu potpune,zbog toga nisu usle u prosek.

NAPOMENA:Za mesece oznacene * ne postoje zvanicni podaci,namerno sam ih oznacio da ne pomislite da tada nije bilo tropskih dana.Iz istih razloga 1946.godina nije uzeta u krajnji prosek iako ima znacajan broj tropskih dana.
« Poslednja izmena: 23. Februar 2009. u 11:33 Sale »

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #29 poslato: 23. Februar 2009. u 14:22 »
Lepo Sale. . .
Nadam se da cu i ja uspeti u slicnom  :redface:

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #30 poslato: 23. Februar 2009. u 22:47 »
 Tropske noci su noci kod kojih je Tmin> ili jednaka 20,0

NAPOMENA:Iako godina 1946.nije kompletna zbog nedostatka podataka za septembar,odlucio sam da je ubacim u prosek jer i tako krnja ima najveci broj tropskih noci.

I jos jednom da se zahvalim ovako javno  Amaterku i Bocetu koji mi svesrdno pomazu  :)

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #31 poslato: 24. Februar 2009. u 00:48 »

I jos jednom da se zahvalim ovako javno Amaterku i Bocetu koji mi svesrdno pomazu  :)
Pa ti druže radiš glavni posao. :first: Mi samo malko asistiramo... ;)
Sa nestrpljenjem očekujemo ostale klimatološke zanimljivosti iz Niš... ;) :jupi:

PS: Samo polako, nemoj da žuriš... 8) ;) Svesni smo svi mi obima ovih poslova oko podataka... :D
« Poslednja izmena: 24. Februar 2009. u 01:10 amaterko »

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #32 poslato: 24. Februar 2009. u 17:52 »

PS: Samo polako, nemoj da žuriš... 8) ;) Svesni smo svi mi obima ovih poslova oko podataka... :D[/b]
Mozda si ti svestan ali ja nisam :P

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #33 poslato: 24. Februar 2009. u 23:43 »
 ^^
Onda bolje da i dalje ostaneš nesvestan, jer ćeš u protivnom da  :cry: :histerija: od muke... :-[ :glavomozid                         :P :lmao: :lmao:

A propos onome sto je rekao Amaterko u prethodnom postu,lepo je primetio kako su 70-90-tih bila hladna leta.Primecuje se takodje i period toplih leta i uopste celih godina u periodu posle II svetskog rata.E sad da je doslo do promene klime ,naravno da nije.Pozitivna i negativna odstupanja su sasvim normalna,pogotovo za kontinentalnu klimu kakvu ima Nis.Tako da globalnog zagrevanja nema.Evidentno je i da su se gradovi povecali,a samim tim i izvori toplote,zatim povrsine pod asfaltom i betonom koje dodatno upijaju toplotu,i na taj nacin od gradova prave ostrva toplote.A posto se meteoroloske stanice uglavnom nalaze u samom centru grada nemoguce je iskljuciti uticaj svih ovih faktora na temperaturu kao pokazatelj klimatskih promena... o ovome u nekoj drugoj temi.
Brzo, kratko, jasno = EFIKASNO... ;) :first: :smartass:
« Poslednja izmena: 25. Februar 2009. u 00:54 amaterko »

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #34 poslato: 26. Februar 2009. u 12:58 »
Primecuje se takodje i period toplih leta i uopste celih godina u periodu posle II svetskog rata.
Jeste, kolega. ;) Zaboravio sam to da napomenem ranije... :doh: Najveći deo 1940-ih i početak 1950-ih godina je takođe karakterističan po vrelim letima, a što je još zanimljivije, ta vrela leta su i veoma dugo trajala. Tako da ona sa punim pravom mogu da nose onaj poznati epitet "duga, topla leta"... Naime, u tom periodu su i meseci maj i septembar bili u najvećem broju slučajeva topliji od normale, pa su zahvaljujući njima ta leta duže potrajala... ;)
Eh, da mi je da doživim jedno dugo, toplo leto... :suncano :sunce  :P :jupi:

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #35 poslato: 02. Mart 2009. u 19:16 »
Evo ti malo mraza Amaterko ,za kraj ove zime :P
a leto ce doci ,samo polako ,uvek dodje :)

Ovome bih dodao da je najduzi niz mraznih dana za period od 1941-2007 bio 75 dana 16.12.1992.-28.02.1993.Kakva je to zima bila,ceo januar i februar sa mraznim danima  :-[

Najranija pojava mraza- 29.septembar 1977.god. T=-1.0C
Najkasnija pojava mraza- 13.maj 1978.god. T=-1.0C
« Poslednja izmena: 02. Mart 2009. u 19:41 Sale »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #36 poslato: 02. Mart 2009. u 19:36 »
o pa dok sam ja skijao na Kopu Sale je bio vredan kao pravi mali mrav  ;)
a i nasatvlja sa novim zanimljivostima :)
Bravo komšija  :first:

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #37 poslato: 02. Mart 2009. u 19:43 »
Neko uziva a neko crnci ;D
Hvala komsija,da nije bilo tebe i tvog Accessa sumnjam da bi ovo islo tako brzo  ;)

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #38 poslato: 02. Mart 2009. u 20:46 »
Meni će za BG podatke trebati, računam otprilike, još jedno 5-8 godina crnčenja... ::)
Šta ću, doći će jednom i taj dan, tešim samog sebe i pričam samom sebi... :-[ :hitna:

:lmao: :lmao: :lmao:

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #39 poslato: 03. Mart 2009. u 19:32 »

NAPOMENA:Meseci u periodu od 1941-1948 oznaceni nulom su takodje usli u mesecni prosek ali u njima nije bilo ledenih dana,dok za sve ostale mesece iz tog perioda ne postoje zvanicni podaci.

Najraniji ledeni dan zabelezen je 12.novembra 1993.g. kada je najvisa dnevna temperatura iznosila -0.8C.
Najkasniji ledeni dan bio je 17.mart 1962.g. sa najvisom temperaturom od -2.0C.
Najduzi niz ledenih dana -21dan od 13.januara 1963.g do 2. februara 1963.g.
Najduzi niz bez ledenih dana -760 dana  od 6.februara 1950.g. do 7.marta 1952.g.