Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Mart 2009.  (Pročitano 46742 puta)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Mart 2009.
« poslato: 24. Februar 2009. u 15:08 »
Izgleda da početkom marta stižu temperature u rasponu od 13-17 C... ;)
E sad, vrlo je moguće da to neće dugo potrajati... ::)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Starost: 52
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
Re: Mart 2009.
« Odgovor #1 poslato: 24. Februar 2009. u 16:30 »
[/color
Eto,dolazi nam i mart...
Promijeniće se karte sigurno hiljadu puta za 7 dana :smartass:...
Ali,ajde da napravim prognozu(za Banjaluku i region),na osnovu prosjeka od 1960 - 2000.
Smatram da prvih 7 dana marta može biti i do 15 stepeni(BL sa fenskim efektom i više).
Obično između 8 i 10.marta imamo hladan talas sa sjevera,e sad zavisi da li će Đenovski
ciklon raditi,pa će biti mokar snijeg,ili ćemo imati leden sjeverac i kišu :smartass: :smartass:.
Ipak mislim da u prvih 10 dana marta u Banjaluci neće biti baba Marte.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #2 poslato: 25. Februar 2009. u 18:11 »
je l te visoke temperature (13/17C) važe za prvu nedelju marta?

sutra idem za zaječar pa se razmišljam da li i tanju jaknu da ponesem..

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #3 poslato: 25. Februar 2009. u 20:55 »
Sta je sad? Gde su prognoze? Gde su svi nestali?

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #4 poslato: 25. Februar 2009. u 21:40 »
Sta je sad? Gde su prognoze? Gde su svi nestali?
Zavukli se u misje rupe Daltone ;)  ???  :lmao: 
Ma tu smo svi,nego. . . ::)
Imas li ti neku prognozu,dolazi nam prolece,nije daleko.A ti si pravi ljubitelj lepog vremena,proleca i leta. . .ako se ne varam.
Sta mislis kakvo nas prolece ocekuje?

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #5 poslato: 25. Februar 2009. u 21:48 »
je l te visoke temperature (13/17C) važe za prvu nedelju marta?

sutra idem za zaječar pa se razmišljam da li i tanju jaknu da ponesem..
Važe ne za prvu, već za treću nedelju marta  ??? ;D Šalim se... ;)
Te visoke temperature
(ako ih sad uopšte bude-mislim toliko visoke ??? Ipak mislim da će ih biti, bar dan-dva preko 15 C ;)) verovatno važe za prva 3-4 dana, tako da izgleda da posle idu opet naniže, ali ne mnogo... ::)

PS: Ponesi tanju jaknu, ali ne mnogo tanju... Nisu to baš toliko visoke temperature...
« Poslednja izmena: 25. Februar 2009. u 22:22 amaterko »

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #6 poslato: 25. Februar 2009. u 22:42 »
Ja necu da dajem prognoze jer se ne razumem. Ali nadam se da cete biti aktivni barem malo u odnosu kako ste bili pre neki dan pred sneg! Joco,rekao si da i ti cekas prolece pa nadam se da ces i dalje biti aktivan u prognozama a isto vazi i za Amaretka!Pozdrav za obojicu od mene! Ja vas citam i pratim iako ponekad preterujete ali takav je zivot!! Srecan rad!!Mislio sam da preteruju samo oni koji vole zimu!! Ali nastavljamo rad....Vi pisete ja citam ;)

Van mreže jocozr

« Odgovor #7 poslato: 25. Februar 2009. u 22:44 »
Ja necu da dajem prognoze jer se ne razumem. Ali nadam se da cete biti aktivni barem malo u odnosu kako ste bili pre neki dan pred sneg! Joco,rekao si da i ti cekas prolece pa nadam se da ces i dalje biti aktivan u prognozama a isto vazi i za Amaretka!Pozdrav za obojicu od mene! Ja vas citam i pratim iako ponekad preterujete ali takav je zivot!! Srecan rad!!Mislio sam da preteruju samo oni koji vole zimu!! Ali nastavljamo rad....Vi pisete ja citam ;)
Nema ovde nijednog amaretka  ;)  :lmao:
Ja sam klimoljubac,volim i ja prolece kao i ti druze ;)

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #8 poslato: 25. Februar 2009. u 23:59 »
Hvala, druže... ;) Amaretko ti otpozdravlja... ;) :)

Nisam ja tako aktivan ovde u prognozama, jer ne gledam modele, karte i sve ostalo... Ima ovde mlađih koji to uspešno rade... ;) Istina, umem ponekad da nešto i ovde napišem, ali čisto se igram da vidim da li ću pogoditi ili kiksnuti... Volim da se igram, jer iz iskustva znam da obično na kraju naiđe bilo toplije ili hladnije vreme od onoga što predviđaju razni modeli... Oni su uglavnom oprezni pa onda daju neku srednju varijantu budućeg stanja vremena. ::) E mene nervira taj oprez, pa se zato igram jer volim ekstremnije (čitaj hrabrije) varijante prognoza... ;)

Što se tiče prvih dana marta, mislim da će cela prva nedelja imati Tmax > 10 C, a u pojedinim danima i preko 15-16 C, a Tmin u početku od 0-3, a kasnije od 6-9 C...
Generalno, prelazni meseci (kao mart ili septembar) su jako nezgodni za neku dugoročniju prognozu, jer najčešće sadrže kombinacije jednog i drugog godišnjeg doba... ::) A i neretko prevlada u njima jedno od ta dva sudarajuća godišnja doba-nekad odlazeće a nekad dolazeće... ::)
Konkretno, za ovaj mart 2009. očekujem da će imati još zimskih dana, snega i mrazeva... ;) Još je vrlo rano za proleće... ::) :cry: Zima stalno vreba iza ćoška, nema opuštanja... ??? ;D :cry:
« Poslednja izmena: 26. Februar 2009. u 00:19 amaterko »

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #9 poslato: 26. Februar 2009. u 00:21 »
s obzirom da ću kratko biti u zaječaru neću nositi tanju, a i duže vreme sam na ivici nazeba pa ne bih da rizikujem

u svakom slučaju mart zna da bude jako promenljiv u kratkom periodu i ne treba preterivati sa promenom garderobe (sneg iznenadi)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #10 poslato: 26. Februar 2009. u 02:57 »
AccuWeather 8 i 9 Marta najavljuje temperature u Beogradu do 17 stepeni!  :lol:

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #11 poslato: 26. Februar 2009. u 09:06 »
Verujem da vecina nije ocekivala tako brzo topljenje snega,vec sada ga nema u vecem delu Vojvodine,tako da mislim da otpada ona varijanta o temperaturnoj inverziji za pocetak marta!
Prva dekada po svoj prilici prijatna,bez mraza i sa Tmax oko 15C,ali verujem da ce biti i dana do 18C-19C.

Zatim,ono sto ocekujem,znaci oslanjam se na neki osecaj a ne na modele je da ce polovinom marta uslediti hladniji prodor od par dana sa hladnom kisom,mozda i susnezicom. Sneg tesko,a posebno ne snezni pokrivac!
Posle toga verovatno jos topliji prodor pa u zadnjoj dekadi marta da bude od 18C do 24C!
To je neko moje ocekivanje,videcemo koliko ce se ostvariti!  Odnosi se na Beograd i okolinu~ da,i da kazem da dajem 80% sanse da u Beogradu vise nece biti negativnih temperatura!

Van mreže jocozr

« Odgovor #12 poslato: 26. Februar 2009. u 09:09 »
Vecinom se slazem sa tobom Palmark. . .
E sad jedino mozda bude i snega pri tom prodoru sredinom marta.A mestimicno i pokrivaca,ali samo par cm.
Mraza ce biti,e sad koliko to je pitanje,dosta je nepouzdano to prognozirati.
U svakom slucaju mislim da u martu dolazi prolece,i da pocinje vegetacija.Sve ce to ici postepeno naravno. . .
Sutra nas ocekuju padavine,i to ce biti kisa u nizim,a sneg u visim planinskim predelima . . .
Na nizim planinama verovatno susnezica i kisa.
« Poslednja izmena: 26. Februar 2009. u 09:45 jocozr »

Van mreže Emir

• *
  • Starost: 47
« Odgovor #13 poslato: 26. Februar 2009. u 21:34 »
I GFS 12Z i ECMWF 12Z crtaju dosta zanimljiv vremenski scenario za kraj sljedeće sedmice. Moglo bi tu svašta da bude. :idea: Hmm, vidjet ćemo još...

Van mreže jocozr

« Odgovor #14 poslato: 26. Februar 2009. u 21:37 »
To si u pravu,padavina kolko hoces, i to jos jedan deo mozde pasti iz konvektivne oblacnosti.
Temperatura je za sad previsoka u Srbiji za neke pahulje ako na to mislis,a kod tebe bogami. . . ::)
Uglavnom pred nama je topliji period od bar 7 dana(od 1 marta temperatura preko 10C,mestimicno preko 15C).
« Poslednja izmena: 26. Februar 2009. u 21:59 jocozr »

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #15 poslato: 27. Februar 2009. u 16:22 »
Sta je sad,opet pitam? Nigde nikog nema! Zar karte, izlazi i sta vec gledate rade samo kad je lose vreme? Sada toga nema? Gde su prognoze? :?:

Van mreže jocozr

« Odgovor #16 poslato: 27. Februar 2009. u 16:39 »
A sta ce tebi toliko te prognoze?  ???   :neznam:
Cime se bavis drug?
Ide toplije vreme,od prvog marta jos toplije.T-max ce biti preko 10C,lokalno i preko 15C.Minimalne temperature oko 5C,ili malo iznad.
Bice povremenih padavina,uglavnom ovako kao danas nista znacajno(bar do 5-og marta)a posle 5-og marta bi mogla da nam dodje jedna dobra cikloncina sa obilnim padavinama,ali to je jos daleko.Moglo bi biti i konvektivne oblacnosti. . .
« Poslednja izmena: 27. Februar 2009. u 16:50 jocozr »

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Starost: 52
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
« Odgovor #17 poslato: 27. Februar 2009. u 16:47 »
Dakle,da probam za sjeverozapadnu Bosnu da prognoziram...
Prije srijede skoro ništa od padavina(noćas oko ponoći malo kiše),pa onda u srijedu i četvrtak dosta kiše...
Od sutra toplije,temperature tokom prve polovine iduće sedmice do 17(ako bude fena u Banjaluci). :smartass:
Tamo negdje oko osmog marta ponovo kiša,i moguć prodor hladnijeg vazduha,sad sa Alpa ili iz Rusije,to
ne znaju ni meteorolozi,a ne ja ;D :P,no ipak da kažem...
Mislim da Banjaluka neće više viedjeti snijega ove zime,možda oko 10.marta...
Ipak smo na svega 164 metra iznad Mare Adriatico ;D...

Van mreže Dalton007

• *
« Odgovor #18 poslato: 27. Februar 2009. u 17:24 »
Ne sluze prognoze samo za to sto si me pitao Joco.Ne vidim da na ovom nasem prostoru nekoj profesiji odgovara sneg i sve sto prati sneg, izuzev profesija=probleem=sneg kad je sneg u pitanju pa ste bili aktivni.Evo vec treci dan da se niko ne javlja, ne bi se ni ti javio da ja nisam pitao! Izuzev Amaterka, on je uvek aktivan za razliku od nekih......Ako vise nema prognoza, onda dobro!!!!

Van mreže jocozr

« Odgovor #19 poslato: 27. Februar 2009. u 17:33 »
Pa daj ti meni pare pa cu da ti prognoziram svaki dan  ???  :lmao:  ???  Salim se.
Amaterko aktivan :?: U aktuelnim DA,ali ovde NE. . .(jer on ne gleda modele itd. . .)moze on to i sam da prizna.Mada ima odlican ucinak na ovom forumu,svaka mu cast za BG podatke i pomoc drugima  :first:
Pa daltone zasto tako odjednom pravis BOOM  :redface: nije niko ovde rekao da nema prognoza,naprotiv ima prognoza,i bice ih.Nekad manje nekad vise. . .
Razumi malo druge,vidis da je i tema aktuelne vremenske prilike slabije aktivna.Mozda je lepo vreme nase drugare izmamilo napolje,ili nema nista zanimljivo za prognozu(skoro da je tako)  ???
Ja sam svoju prognozu napisao iznad,i uopste se ne vidi nista posebno u njoj.Tek oko 5-og se vidi ozbiljan ciklon,a do tad moze biti prolaznih padavina,ali nista znacajno.Vreme narednih dana je rano prolece(karakteristicno za III dekadu marta)