Lično smatram da su meteo instrumenti nedovoljno dobro izrađeni. Kada ovo bude rešeno, neće zaista biti potrebe za ljudima. Analizirajući malo uređaje i šematske konstrukcije nekih mernih instrumenata, vidim da imaju grešaka. I ne toliko grešaka, koliko mesta gde su inženjeri jednostavno stali. Ovo se jasno vidi ako se razumete u tematiku.
Nakon par pitanja, odgovori se svode na to da ti instrumenti ne zahtevaju preciznost u velikim decimalama kao i to da niko nigde izričito ne zahteva da budu bolje, pa se stoga grade da budu dovoljno jeftine i zadovoljavajućih karakteristika. Nešto kompromisa, da zadovolji ovu nauku.
Elektronika je napredovala dovoljno da se oni mogu izraditi značajno bolje, ali je pitanje koliko je to zaista potrebno. Tu se slažem sa njima. Pravio sam recimo termometre sa pet decimala... nenormalno osetljive. Ali sam šizio od njih kada je trebalo upotrebiti ih za merenje spoljnje temperature. E to treba videti.
Onda sam uvideo da je oprema koja je potrebna da štiti sodnu prilično kompleksna, pa se zapitah - a zašto to radim? Meni je u laboratoriji neophodan tako precizan termometar zbog merenja malih promena temperature i promene koeficijenta otpora kod supraprovodnosti, ali to je nešto drugo.
Recimo, izradio sam jedan merač brzine vetra koji radi na principu ultrazvuka. Nešto što se kao što vidim ne koristi baš. I ne samo to, na istom principu se može izraditi i merač visine oblaka (ranije sam spominjao merače temperature oblaka, takođe nešto što se ne koristi).
Dakle elektronika ne samo što može zameniti čoveka, već to uveliko radi veoma uspešno. Imajte na umu: ono što trenutno posedujete od elektronike u svom džepu, tehnološki je staro između 20 i 30 godina.
Veliki inženjeri predviđaju da će ljudi prestati da rade kroz neko vreme u budućnosti. I to je istina. Onaj ko ne pronađe svrhu u poboljšavanju sebe i ljudske vrste, ostaće na milost i nemilost dosade da se bavi praznoglavostima. Naravno, svrha tehnologije jeste da nam obezbedi slobodno vreme, kako bismo se posvetili stvaralaštvu.
Ali je istim tim ljudima isto tako jasno, da to neće biti jednostavno; jer kada je dosadno, određenom broju ljudi padaju na pamet užasne stvari. Otud je dobro određenu populaciju učiniti svrsishodnom u tom smislu, da ne zalutaju u zlo - radnom terapijom. Ipak je 90% stanovništva željno vođenja, ako pobliže pogledamo.
No, da ne širim temu, videćemo da li su u pravu. Do tada, navijam za dobru elektroniku i još bolje ljudstvo koje će je konstrolisati