Zima 1995/96. je bila nešto malo ispod proseka po temperaturama (u granicama normale), ali je ipak ostala dobro upamćena po dužini trajanja i po još nekim karakteristikama...
Oktobar 1995. je bio suv, sunčan, stabilan, prelep mesec.
Međutim, već 04. novembra dolazi do naglog zahlađenja sa obilnim snežnim padavinama-u Beogradu je 07. novembra ujutru izmerena visina snega od čak
39 cm, čime je oboren dotadašnji rekord od
37 cm izmeren 30. novembra 1921. godine.
Baš zanimljivo-rekordan snežni pokrivač u I dekadi novembra... :oJa sam ovu zimu odlično zapamtio po relativno hladnom vremenu u svih pet meseci (novembar-mart). Pre 7-8 godina sam obavio neka sračunavanja za period 1920-2001 (82 godine), jer sam tada raspolagao podacima za taj period. Pored raznih računica setio sam se da uradim sledeće-izvukao sam dane sa Tmax >= 10.0 C od novembra do marta (5 meseci) i rezultati su sledeći:
ova zima 1995/96. je imala najmanji broj takvih dana (Tmax >= 10.0) u čitavom periodu 1920-2001 (82 zime)-samo 22 dana... :o
Evo broja ovih dana po mesecima:Novembar 1995. = 9 dana (prosek je 16.0 dana)
Decembar 1995. = 4 dana (prosek je 6.7 dana)
Januar 1996. = 0 dana (prosek je 4.8 dana)
Februar 1996. = 2 dana (prosek je 7.6 dana)
Mart 1996. = 7 dana (prosek je 18.5 dana)
Znači, zime 1995/96. (novembar-mart) bilo je ukupno svega
22 dana sa Tmax >= 10.0 C, a normalan broj ovih dana za period od 82 godine iznosi
53.7 dana... Ovde moram da strpam podatak da je zime 2000/01. registrovan najveći broj ovih dana
(95)...
Ovu zimu sam takođe dobro upamtio i po čestim pojavama ledene kiše (naročito u decembru 1995. i januaru 1996.), kao i po dugim periodima sa košavom (posebno u decembru 1995, januaru i martu 1996). Naročito sam upamtio 06. decembar 1995. i 25. januar 1996, kada je ledena kiša izazvala pravu elementarnu nepogodu u Beogradu-nešto slično ovome ne pamtim da se desilo... :o
Taman je u I dekadi aprila 1996. nastupilo nešto toplije vreme, međutim sredinom meseca stiže ciklončina koja ponovo donosi vrlo hladno vreme, sneg i snežni pokrivač od
7 cm (14. aprila ujutru)...
Odlično se sećam da su ljudi na ulicama i u autobusu međusobno komentarisali i pitali se hoće li uopšte doći proleće i hoće li ova zima ikad otići odavde...
Zaista, jedna relativno hladna i izuzetno duga zima, zapamćena po učestalosti pojave jakih ledenih kiša (poledica) i po dugačkim periodima sa jakom košavom. Naveo sam samo dva dana sa jakom ledenom kišom, a bilo ih je još najmanje 10 u toku te zime.
Srednja zimska temperatura (dec-feb) za niz 1848-2007. iznosi
1.2 C, a ove zime 1995/96. je iznosila
0.5 C, što je za 0.7 niže od proseka, ali u okviru normalnih vrednosti.
Međutim, ako dodamo još oba hladnija od proseka rubna zimska meseca (novembar i mart) onda je to negativno odstupanje od normale veće: srednja zimska temperatura za svih 5 meseci (novembar-mart) za ceo niz iznosi
3.3 C, a ove zime 1995/96. je iznosila svega
1.6 C, što je za 1.7 niže od proseka, a to nije baš mala razlika na sezonskom nivou.
Inače, ova zima je karakteristična po vrlo stabilnim i ujednačenim temperaturama, nije bilo jakih mrazeva (minimum te zime nije išao ispod -8 C), ali je bilo dosta mraznih dana (97). Bilo je naravno otopljenja, ali su ona ipak bila retka i kratkotrajna-jedino je bilo vrlo toplih (4) dana u III dekadi decembra 1995. To jako otopljenje je naglo nastupilo, ali se isto tako naglo i okončalo...
Znači, skoro celih 5 meseci umereno hladno i hladno vreme-baš stabilna zima po temperaturama. Eh, nikako da se pojavi neko leto sa tako stabilnim i ujednačenim temperaturama i sa takvom dužinom trajanja kao ta zima 1995/96.
Na kraju ponovo kažem-
izuzetno duga i po mnogim parametrima nezgodna zima 1995/96, zima za dugo pamćenje... Jedva dočekasmo proleće 1996.
Prvi sneg je pao već 04.11.1995, a poslednji sneg 16.04.1996 (snežna sezona trajala skoro 5,5 meseci
)...
Evo tabele sa pregledom dnevnih Tmin i Tmax po mesecima (nov-mart), pa se uverite u postojanost hladnog vremena u toku svih pet zimskih meseci: