Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klima Pančeva i južnog Banata  (Pročitano 7937 puta)

Van mreže jowana

Klima Pančeva i južnog Banata
« poslato: 23. April 2009. u 20:24 »
Moze li neko da mi kaze neshto o klimi Panceva i Juznog Banata.Treba mi neshto osnovno na primer kolicina padavina,srednja temperatura u svakom mesecu,koji tip klime je zastupljen,vrste padavina,vetrovi zastupljeni u okrugu i gradu,da li i kako klima utice na raspored poljoprivredne proizvodne i sumskih povrsina...

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #1 poslato: 23. April 2009. u 21:16 »
E be' amaterko nemoj da odgovaraš Jovani  ???
Mislim da je to mlado devojče,pa bolje to prepusti meni.  ??? :lmao:  :rofl: Šalim se naravno,nego ajd da napišem da ne bude posle neko da se pravi blesav.  ;D
Nego pošto sad zaista nemam puno vremena,ovde će se nacrtati odgovor sutra kad dodjem iz škole.  ;)
Nešto najosnovnije Jovana možeš naći ovde:
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija.php
Pa tu imaš par opcija koje ti mogu poslužiti.
Npr.:
Produkti,Klima Srbije,Padavinski režim,Temperaturni režim,a manje više možes i ovde naći nešto Метеоролошки годишњак - климатолошки подаци.

Evo i par mojih reči
Klima je umereno-kontinentalna, sa sledećim karakteristikama: duga i topla leta, nešto hladnije, a ponekad hladne i snežne zime, svežija i kraća proljeća, dok su jeseni duže i toplije. Posebnu specifičnost južnom Banatu daje košava. Najčešće duva u rano proljeće i kasnu jesen, odnosno u hladnijoj polovini godine. Brzina košave je promjenljiva i kreće se od 18 do 40 km na sat, a pojedini udari i do 140 i više km na sat. Osim košave duva i severac i severozapadni vjetar.

E sad neznam šta da kažem u vezi padavina,tj. ne znam kako da formulišem,ali videću nešto sutra.
Pretpostavljam da je rad za prezentaciju  ??? .
Izvinjavam se što sam odgovorio u ovoj temi,ali ja znam da se amaterko neće ljutiti.I onako je Pančevo nadomak Beograda.

« Poslednja izmena: 23. April 2009. u 21:31 jocozr »

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #2 poslato: 23. April 2009. u 22:46 »
Hvala ti puno, bratko Jocko (;)), što si umesto mene sve lepo objasnio Jovani i uputio je na prava mesta... ;) :super: :smartass:
Ja samo mogu da dodam da postoji jedan lep rad, doduše od pre skoro 50 godina (ali to je nevažno, važni su podaci), koji se bavi klimom južnog Banata, za period od 1925-1960. godine. Tu se nalaze podaci Vršca, Banatskog Karlovca, a za ostala mesta podaci su dobijeni interpolacijom-redukcijom na osnovu uglavnom beogradskih podataka.

Rad se zove "Klima južnog Banata", Zbornik Matice Srpske za prirodne nauke, sveska 20, 1961. godina. Autori su dr Marko Milosavljević i Natalija Todorović.

Ja sam ovaj rad našao u Narodnoj biblioteci, a pokušajte da ga nađete i u nekoj od ostalih BG biblioteka (pošto Narodna biblioteka ne radi zbog rekonstrukcije zgrade ::)), a trebalo bi i da neka od pančevačkih biblioteka ima ovu publikaciju...

Ne znam da li još ima nekih novijih klimatoloških radova vezanih za ovo područje... :neznam:
« Poslednja izmena: 23. April 2009. u 22:58 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže jowana

« Odgovor #3 poslato: 23. April 2009. u 23:28 »
Hwala.Mene u stwari zanima najwishe kolicina padawina u svakom mesecu,da bih ja od toga naprawila grafikon to nisam uspela da nadjem na netu.Treba mi za neku prezentaciju u skoli.To koja klima preowladjuje i koji wetrowi duvaju znam,to sam bezweze napisala ne znam ni ja zashto.A shto se tiche wetrowa treba mi u kom mesecu preowladjuje koji wetar  ili neshto na tu foru.Hwala josh jedanput!!!! =)))))

Van mreže jocozr

« Odgovor #4 poslato: 23. April 2009. u 23:36 »
 ^^
Pretpostavljam da je rad za prezentaciju  ??? .
Izvinjavam se što sam odgovorio u ovoj temi,ali ja znam da se amaterko neće ljutiti.I onako je Pančevo nadomak Beograda.
Treba mi za neku prezentaciju u skoli.To koja klima preowladjuje i koji wetrowi duvaju znam,to sam bezweze napisala ne znam ni ja zashto.A shto se tiche wetrowa treba mi u kom mesecu preowladjuje koji wetar  ili neshto na tu foru.Hwala josh jedanput!!!! =)))))
:P :lmao: :lmao: kako sam pogodio,ma iskusan sam ja šmeker.  ???
Nego evo nekih podataka:
Mesečne i godišnja suma padavina u mm u južnom Banatu(prosečna vrednost za sve stanice u južnom Banatu)
jan. 42 mm
februar 36 mm
mart 38 mm
april 48 mm
maj 66 mm
jun 82 mm
jul 52 mm
avgust 56 mm
septembar 45 mm
oktobar 50 mm
novembar 53 mm
decembar 53 mm

Godišnja 621 mm.

Srednja mesečna i srednja godišnja temperatura vazduha:
januar -0.8C
februar 0.8C
mart 5.7C
april 11.9C
maj 16.8C
jun 20.3C
jul 22.5C
avgust 21.8C
septembar 18.0C
oktobar 12.0C
novembar 6.9C
decembar 1.5C

Godišnja 11.4C

« Poslednja izmena: 23. April 2009. u 23:46 jocozr »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #5 poslato: 24. April 2009. u 09:32 »
Amaterko je dao dovoljno dobar odgovor u vezi podataka. Moći ću i ja da pomognem, ali od ponedeljka.

Malo kad razmislim, eto za šta bi trebalo da nam služi SM baza podataka. To je neka moja ideja za razvoj... ups, izvin'te a off, omaklo mi se. :-X
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jowana

Re: Klima Pančeva i južnog Banata
« Odgovor #6 poslato: 24. April 2009. u 20:49 »
Hwala wam punooo!!!! =))))

Van mreže jowana

« Odgovor #7 poslato: 24. April 2009. u 20:52 »
I ako moze brzina wetra i koji duwa u kom mesecu...tako mi je neshto rekla nastawnica.Josh jednom hwala za owe podatke puno ste mi pomogli.

Van mreže jocozr

« Odgovor #8 poslato: 24. April 2009. u 22:13 »
 ^^
Evo tražim nešto u ovoj knjizi u vezi vetra u južnom Banatu pa javljam noćas ako nadjem.
Aha,nastavnica,znači za osnovnu školu.  ??? Kontam kontam. . .
Amaterko je dao dovoljno dobar odgovor u vezi podataka. Moći ću i ja da pomognem, ali od ponedeljka.

Malo kad razmislim, eto za šta bi trebalo da nam služi SM baza podataka. To je neka moja ideja za razvoj... ups, izvin'te a off, omaklo mi se. :-X
Pa naravno,to su uvek očekuje od njega  ;) A od mene manje više ne,pa se moj trud obično zaboravi. . .(evo i ovde sma stavio podatke) :-\ :(
Slično je bilo i sa "tvojom" bazom podataka  ::)  :-\ Ma doće sve jednom na svoje  ;)

« Poslednja izmena: 24. April 2009. u 22:41 jocozr »

Van mreže beba

Odg: Klima Pančeva i južnog Banata
« Odgovor #9 poslato: 25. April 2010. u 19:25 »
Moze li neko da mi dostavi podatke o;

-srednje mesecne i godisnje temeperature vazduha na podrucju Pancevackog Rita za 2008 i 2009 godinu i visegodisnji prosek do 2007 godine

-srednje mesecne i godisnje kolicine padavina na podrucju Pancevackog Rita za 2008 i 2009 godinu i visegodisnji prosek do 2007.

- broj kisnih dana u 2008 i 2009 godini na podrucju Pancevackog Rita

Hvala.