Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009.  (Pročitano 52810 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Maj 2009.
« Odgovor #100 poslato: 20. Maj 2009. u 21:50 »
ma da Vojvodina će izgleda imati uzbudljivo petak veče :)

Valjda će biti pokretni oblaci, za razliku od ovih statičnih, koji daju neravnomjerne padavine... Tako su neki dijelovi Srbije imali potop, a negdje bez kapi kiše.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #101 poslato: 20. Maj 2009. u 21:56 »
ma da Vojvodina će izgleda imati uzbudljivo petak veče :)
U pravu si Boce.......................
No,što se padavina za sutra tiče,ja prognoziram pljuskove sa grmljavinom popodne kod mene,najveću šansu za pljuskove sa grmljavinom imaće E i SE Srbije .......
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže jocozr

« Odgovor #102 poslato: 20. Maj 2009. u 22:50 »
U pravu si Boce.......................
No,što se padavina za sutra tiče,ja prognoziram pljuskove sa grmljavinom popodne kod mene,najveću šansu za pljuskove sa grmljavinom imaće E i SE Srbije .......
Ne znam koji model gledaš :?:
Meni uopšte ne liči da će najviše šanse za pljuskove sa grmljavinom imati E i SE Srbije  :-\ ako pričamo o petku.
Definitivno Vojvodina,po WRF-u najviše kiše dobio bi sever Bačke i srednji Banat.

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #103 poslato: 21. Maj 2009. u 06:30 »
jao daj boze!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #104 poslato: 21. Maj 2009. u 07:15 »
Ne znam koji model gledaš :?:
Meni uopšte ne liči da će najviše šanse za pljuskove sa grmljavinom imati E i SE Srbije  :-\ ako pričamo o petku.
Definitivno Vojvodina,po WRF-u najviše kiše dobio bi sever Bačke i srednji Banat.

Joco Kimi je mislio na danas  :)
I tu je u pravu danas jugoistok ima najviše šansi za pljuskove a možda i ja ugrabim nešto usput ;)
Ovaj front za sutra uveče je još uvek pod velikim pitanjem  jer se modeli dvoume da li će proći severnije od Vojvodine ili ne. Ali u svakom slučaju postoje šanse za zanimljivo veče.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #105 poslato: 21. Maj 2009. u 08:39 »
GFS ne vidi nikakve padavine u Beogradu u narednih 180h... Ne samo u Beogradu, nego skoro nigdje ni u okolini. Ukoliko se prognoze ne promijene, stanje će postati alarmantno...  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #106 poslato: 21. Maj 2009. u 12:37 »
eto Miloshe samo par sati kasnije najnoviji izlaz (GFS 06z) nam najavljuje veoma interesantan period od ponedeljka predveče do srede uveče. A u stvari biće neka stota varijanta.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #107 poslato: 21. Maj 2009. u 13:45 »
eto Miloshe samo par sati kasnije najnoviji izlaz (GFS 06z) nam najavljuje veoma interesantan period od ponedeljka predveče do srede uveče. A u stvari biće neka stota varijanta.

Ma naravno da će se sve to još mijenjati... Prognoze se mijenjaju i za narednih 5-6 sati, a kamoli 180h...
Jedino što za sada znamo je da nas sutra očekuju nepodnošljive vrućine. U Beogradu temperatura možda i do 34C dogura... Za vikend kolko-tolko svježije.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #108 poslato: 21. Maj 2009. u 14:08 »
Joco Kimi je mislio na danas  :)
Dobro,izvinjavam se,mada nemoguće da sam napravio toliki propust u čitanju  :neznam:
Ma naravno da će se sve to još mijenjati... Prognoze se mijenjaju i za narednih 5-6 sati, a kamoli 180h...
Jedino što za sada znamo je da nas sutra očekuju nepodnošljive vrućine. U Beogradu temperatura možda i do 34C dogura... Za vikend kolko-tolko svježije.
Biće još svakakvih izlaza.Kod mene jeste pala kiša,ali i ovde je treba još.I dalje deluje kao da je suša. . .mogu misliti kako je tamo gde nije bilo kapi kiše  :-\  :(

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #109 poslato: 21. Maj 2009. u 16:25 »
Sutra izuzetno topao dan... bas me interesuje da li ce doci do obaranja rekorda... podsecam za Beograd je rekord 34.9 C iz 19.maja 1996

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #110 poslato: 21. Maj 2009. u 16:37 »
 ^^
A starija Jakšićeva merenja pokazuju da je u Beogradu temperatura u maju prelazila i 36 C pre više od 150 godina...
« Poslednja izmena: 21. Maj 2009. u 16:48 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #111 poslato: 21. Maj 2009. u 16:59 »
WEATHER2UMBRELLA prognozira za Petak (Sutra) uveče naoblačenje sa kišom,pljuskovima i grmljavinom na Severu i Istoku zemlje  :?:  :?:   :?:...................
Ma to je nelogično po meni da oblaci zahvate Sever i Istok,čak mislim da se to nikad (od kada ja pratim vreme) nije desilo  ::)  ::)  :neznam:  :neznam:......Prema tome,ja neverujem u tako nešto  :)  :D  8),...................U redu ,i ja dajem Vojvodini najveću šansu za pljuskove sa grmljavinom,Ali bih umesto Istoka stavio Zapad kao drugu Grmljavnsku oblast  :super:  :super:  ;D  :twisted:............Dali se vi slažete sa mnom ???DHMZ prognozira za Hrvatsku  jača nevremena  :o :o :o :o......Videćemo  :)  :D.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #112 poslato: 21. Maj 2009. u 17:29 »
Kimi nisi u pravu :) Frontalni prodor može da zahvati deo Vojvodine i da krećući se iz pravca sevrozapada na jugoistok donese padavine predelu Homoljskih planina. Često je tako bivalo tako da ima šansi i sad. Ne kažem da će tako biti ali je moguć takav scenario :)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #113 poslato: 21. Maj 2009. u 17:44 »
Novi GFS je taj front (tj. padavine koje on donosi) spustio sve do Beograda, a to je WRF još sinoć crtao... Crta se solidan CAPE u petak uveče, strujanje prvo sa SW, a zatim pred front okreće na NW. Biće to konvektivne padavine (ako ih uopšte bude)...
Polako počinjem da se nadam da može nešto biti, pogotovo na sjeveru Vojvodine... Vidjećemo. :) RHMZ ni ne pomišlja da može biti padavina...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže The_Night_Hawk

• *
  • Nisam ja ovca, ja sam mrav!!! Ovce su mnogo veće!
« Odgovor #114 poslato: 21. Maj 2009. u 19:34 »
 :P :P ;D
E,pa ako se ova moguća kišurina u otorak na srijedu ne spusti do Banjaluke,
poješću svoj šešir!!!
Inače,NEMAM šešir...
 8)
Ali više me brine proračun modela da će od plus 33 u utorak popodne već u srijedu
ranom zorom biti svega 11,a preko dana 16 Celzijusa.
Znači,prvo  :oboze:,pa onda
 :-[
Vidjećemo,inako je prevruće za ovaj dio godine...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #115 poslato: 21. Maj 2009. u 20:29 »
HMMMMMMMMMM  :)  ;)  ;) ....................Vrlo interesantan model prognoze WEATHER2UMBRELLA za sutra !!!Po njihovom modelu,pljuskove sa grmljavinom ne bi dobila samo Vojvodina,već i Šumadija (PA čak i Vrnjačka Banja) i deo ISTOČNE I JUGO-ISTOČNE Srbije  :super:  :smartass:  :jupi:  :jupi:.............Jeste da modeli WEATHER2UMBRELLA nemaju neku veliku tačnost,ali bar deluje optimistički  8)  ::)  ::)  ::)!!!!
Evo slike

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #116 poslato: 21. Maj 2009. u 21:18 »
Pored toga što je GFS "spustio" padavine do nas, WRF ne odustaje od scenaria u kom se crtaju solidne padavine, ne samo za Vojvodinu, već i u ostatku Srbije... Sve više vjerujem da ipak može biti nešto od ovog fronta.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #117 poslato: 21. Maj 2009. u 21:48 »
Jeste da modeli WEATHER2UMBRELLA nemaju neku veliku tačnost
Tačnije rečeno, nemaju čak ni neku malu tačnost... >:(

O W2U je odavno ovde sve rečeno (tačnije, njihove prognoze govore o njima samima), ali kada su već oni pomenuti, moram da dodam da su se ovih poslednjih 5-6 dana toliko izblamirali sa "prognoziranim" Tmax i Tmin za sutrašnji dan da je to... :-X :redface:

Nikako da "ubodu" čak i Tmax, da tek ne govorimo o Tmin za sutrašnji dan... :redface:
Ko to tamo radi ja stvarno ne znam... :neznam:

Znači, narednih dana i dalje prave letnje temperature (od 28-32 C)... :suncano :sunce
Vrlo toplo, ali ništa neobično za maj... ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #118 poslato: 22. Maj 2009. u 14:43 »
Prognoze su sve bolje što se tiče večerašnjeg fronta... Modeli crtaju sve više padavina uz jaku nestabilnost. I ESTOFEX najavljuje moguća nevremena u Vojvodini...
Još samo RHMZ ništa ne najavljuje, nisu mi jasni...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #119 poslato: 22. Maj 2009. u 14:57 »
U potpunosti se slažem Miloše.Neke ozibljnije oluje po estofexu moguće su na severu Bačke i Banata.Zrenjanin je na samoj granici zapravo žutoj liniji. . . ::) međutim ne mora o ništa da znači,može konvekcije biti sve do Beograda  :-\
ESTOFEX

GFS
Padavine

CAPE LI

Po CAPE LI cela Vojvodina može dobiti jače nevreme večeras.Izgleda da će sve prvo početi na zapadu i severozapadu Vojvodine,a zatim se premeštati ka istoku i jugoistoku.