Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009.  (Pročitano 52817 puta)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Re: Maj 2009.
« Odgovor #120 poslato: 22. Maj 2009. u 15:21 »
Zasto te cudi Rhmz?
Pa pobogu, to je na 7-8 sati od sad.Nista dok se coomulonimbusi ne nadju na granici sa Srbijom....
Onda mozda i upozore. :o

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #121 poslato: 22. Maj 2009. u 17:13 »
Videcemo sta ce biti od ovog hladnog fronta..vetar trenutno u pojacanju!Bojim se da ce ovo biti suv front..sa pojacanim verton..ostaje da vidimo..da kako i estofex vidi najvece sanse za nesto su na severu al kako kazem mozda i tu ne bude nista..oko 8 uvece ocekujem front ili malo kasnije!

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #122 poslato: 23. Maj 2009. u 00:41 »
Od subote do srede bice uglavnom suncano i toplo vreme sa temperaturama od 27C do 33C,u utorak moguci poslepodnevni pljuskovi. U sredu najpre na zapadu i severozapadu , a do kraja dana i u ostalim predelima jace zahladjenje kisa,pljuskovi i grmljavina uz mogucnost vremenskih nepogoda...Za dalje videcemo...
« Poslednja izmena: 23. Maj 2009. u 01:03 dikile »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #123 poslato: 23. Maj 2009. u 09:17 »
izgleda da nas i sutra čeka interesantno popodne i veče
mogući su grmljavina i pljuskovi
videćemo ko će proći najbolje

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #124 poslato: 23. Maj 2009. u 10:09 »
U pravu si Boce... I narednih dana, svakodnevno će biti nestabilnosti, uz moguće lokalne pljuskove i grmljavine... Toliko dugo smo čekali kišu i oluje, a sad kad krenu, ima da nam dosade. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #125 poslato: 23. Maj 2009. u 10:30 »
meni neće sigurno dosaditi a verujem da neće i tebi ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #126 poslato: 23. Maj 2009. u 12:27 »
Šta je ovo sad ? :o Neće valjda već sutra repriza jučerašnjeg nevremena...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #127 poslato: 23. Maj 2009. u 13:01 »
 ^^
Poludeo GFS  :o  :oboze:
Ovo je neka greška. . .
izgleda da nas i sutra čeka interesantno popodne i veče
mogući su grmljavina i pljuskovi
videćemo ko će proći najbolje
Iskreno ne mogu da verujem,ali po ovom GFS-u koji je okačio Miloš,ponovo najbolje prolazi BANAT.  :o  ;D

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #128 poslato: 23. Maj 2009. u 13:36 »

Storm Forecast
Valid: Sat 23 May 2009 06:00 to Sun 24 May 2009 06:00 UTC
Issued: Fri 22 May 2009 19:15
Forecaster: DAHL

+ + + CORRECTED 22:32 + + +

A level 1 was issued for N Iberia into SW France mainly for large hail and severe wind gusts.

A level 1 was issued for the E Alpine region and N Slovenia mainly for large hail.

A level 1 was issued for extreme E Belarus, N-central Ukraine and extreme W Russia mainly for severe wind gusts and tornadoes.

SYNOPSIS

A high-amplitude Atlantic upper trough is in the process of closing off into a cut-off cyclone, which will establish over the Iberian peninsula. The residual trough will flatten out the upper ridge over the British Isles/North Sea and then disappear by Saturday evening. Downstream, another upper trough will travel across eastern Europe, reaching E Ukraine/central Black Sea towards the end of the period. At low levels, warm/moist air persists over the Mediterranean, being advected well into eastern Europe ahead of the E-European upper trough. The latter feature is accompanied by a SFC low pressure system while elsewhere rather quiescent synoptic surface conditions prevail.

DISCUSSION

... N Spain ...

It seems that ahead of the Iberian upper low, some potential for severe convective evolution exists. Indications are that high-based storms in an inverted-V type environment will be possible over eastern Iberia. Deep shear of 20 m/s will augment the negative-buoyancy driven downburst threat. In addition, high-based mesocyclones may develop, posing an additional threat for large hail.

... SW France ...

Further north towards France, influx of Mediterranean moisture should boost the CAPEs, but the presence of an Iberian EML will likely result in strong capping. In addition, deep shear seems have a minimum where the strongest thermodynamic fields are anticipated. However, shear is simulated to improve over southern France late in the day. Storms in this environment would pose the entire facet of severe weather, though the largest threats should be hail and severe wind gusts.

... E Alpine regions ... N Solvenia ...

The latest GFS simulates 20 to 25 m/s DLS over the E Alpine region, and in the presence of at least weak CAPE as well as QG/frontogenetic forcing for upward motion, scattered thunderstorms should develop. Kinematic fields suggest that isolated large hail may accompany the strongest storms.

... extreme E Belarus ... N-central Ukraine ... extreme W Russia ...

Another focus for severe evolution exists ahead of the E-European upper trough along and ahead of the attendant cold front. Though instability should be rather marginal, ample shear will be in place. LLS should exceed 12 m/s, and given weak capping, a couple of tornadoes may occur. However, strong forcing and minimal front-normal deep-layer flow components could result in a rather linear organization, so that the main threat may shift to severe wind gusts. Still, isolated cells ahead of the line will likely become mesocyclonic and pose a threat for tornadoes, as well as for large hail.

SLOVENIJA: Naši meteorolozi kažeju ovakvo:

Danas i sutra: 1 Cona na estofexu - Štajerska, Koroška i Prekmurje
Ponedeljak: 2 Cona na estofexu - S, SZ i SI Gorenjska, dio centralne Slovenije
Utorak: 2 ili 3 Cona na estofexu - centralna Slovenija + SZ, S, SI i istok Slovenije
Sreda: 2 ili 3 Cona na estofexu - cela Slovenija

:o :o :P :-[
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #129 poslato: 23. Maj 2009. u 16:37 »
Sto se tice sutrasnjeg dana nesto mi smrdi GFS..mislim malo da preteruje..bice zanimljivo na zapadu Madarske,Hrvatskoj,Bosni to je najverovatnije...a sa sever Vojvodine nisam siguran!E sad ako pogodi GFS onda mislim da se ove godine najveca oluja moze ostvariti na severu!Da vidimo jos nesto...WRF misli isto kao GFS

Ali kako rekoh ne verujem mu puno...
Ima jedan drugi model koji stvarno super izlazi sa  konvektivnom prognozom...na primer ako se secate GFS je potpuno drugacije davao ovaj jucerasnji hladan front..ili ti severnijem pravcu..MM5 strasno je lepo pogodio ocekujem izlaz sutra..pa posle toga mogu izjaviti nesto konkretnije za sever zemlje...al jos jednom ponavljam za sever mi nesto smrdi GFS!Sutra znaci pre podne ce se vec videti sta se ocekuje za sever zemlje

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #130 poslato: 23. Maj 2009. u 23:30 »
Evo ga kako sam i predpostavio nista od sutrasnjeg nevremena...preterivo je GFS kako sam i ocekivao

Van mreže jocozr

« Odgovor #131 poslato: 24. Maj 2009. u 00:38 »
^^
Poludeo GFS  :o  :oboze:
Ovo je neka greška. . .Iskreno ne mogu da verujem,ali po ovom GFS-u koji je okačio Miloš,ponovo najbolje prolazi BANAT.  :o  ;D

I ja sam to očekivao. . . ;D
Pogodili smo.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #132 poslato: 24. Maj 2009. u 08:17 »
Od srede, zigleda jace zahladjenje! Temperature oko 20 C dan, 2...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #133 poslato: 24. Maj 2009. u 08:54 »
I ja sam to očekivao. . . ;D
Pogodili smo.
Pa da...!!Mislim, bice nestabilnosti bice lepih grmljavina samo jedno 200 km zapadno od nas u Madarskoj,Hrvatskoj,Sloveniji!U nocnim satima mozda bude na zapadu,severo zapadu zemlje nesto,a u sutrasnjim jutarnjim satima i u ostalim delovima Srbije!

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #134 poslato: 24. Maj 2009. u 09:10 »
GFS i WRF (ECMWF) se uopšte ne slažu oko današnjeg dana
dok GFS danas ne daje nikakve padavine kod nas
WRF prvo u zapanim a onda i u centralnim i istočnim predelima daje pljuskove i kišu

s obzirom da se Vojvodini već približava oblačnost iz Mađarske ne bi čudilo da WRF bude u pravu

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #135 poslato: 24. Maj 2009. u 09:26 »
GFS zaista crta jače zahlađenje od četvrtka. I ECMWF je dosta sličan.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #136 poslato: 24. Maj 2009. u 09:42 »
GFS i WRF (ECMWF) se uopšte ne slažu oko današnjeg dana
dok GFS danas ne daje nikakve padavine kod nas
WRF prvo u zapanim a onda i u centralnim i istočnim predelima daje pljuskove i kišu

s obzirom da se Vojvodini već približava oblačnost iz Mađarske ne bi čudilo da WRF bude u pravu
Pa mozda bas i nije dobra ova oblacnost sto je nad nama..ovo samo sprecava konvekciju!Ali da u pravu si na nekom drugom putu je ECM danas!Videcemo sacekacu novi wrf!

Van mreže jocozr

« Odgovor #137 poslato: 24. Maj 2009. u 10:28 »
Ja mislim da će to zahlađenje sledeće nedelje biti ublaženo,ali sa druge strane liči mi da je neizbežno.
Pa dobro,zaslužili smo i mali predah po pitanju ovih vrućina i suše.  ;)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #138 poslato: 24. Maj 2009. u 10:44 »
Ako se ostvari to što crta GFS za narednu sedmicu, onda je definitivno došao kraj suše u cijeloj Srbiji. :)

Mada, ja ne bih isključio ni danas mogućnost pljuskova... Prema estofex-u, za tako nešto nema šanse kod nas, ali je granica nestabilnosti relativno blizu:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac