Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009.  (Pročitano 52799 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Re: Maj 2009.
« Odgovor #160 poslato: 25. Maj 2009. u 22:01 »
Uh, samo da se modeli ne promene puno i da konacno osvezi malo.
Predstojece zahladjenje je bilo vec duze vreme najavljivano od strane GFS-a,dobro su pogodili.
Milose posto je vojvodina bila postedjena cele zime od padavina bar sad da prednjacimo u njima,mislim da je dosao red na to...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #161 poslato: 25. Maj 2009. u 22:04 »
Pored obilnih padavina, moglo bi doći i do velikog pada temperature. U četvrtak i petak bi maksimalne temperature mogle vrlo lako ostati ispod 20C.
Nego šta,ma neće da budu samo ispod 20,U Vrnjačkoj Banji za petak predviđam  10 stepeni  :)  ;)  :D!!!A za padavine koje očekujem,reči su suvišne,očekujem preko 50mm padavina,i time bih dostigao prosečne vredonsti padavina za Vrnjačku Banju za Maj mesec (Prosek iznosi oko 150mm )  ;)  :)  :D  ;D
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #162 poslato: 25. Maj 2009. u 22:17 »
Nego šta,ma neće da budu samo ispod 20,U Vrnjačkoj Banji za petak predviđam  10 stepeni  :)  ;)  :D!!!A za padavine koje očekujem,reči su suvišne,očekujem preko 50mm padavina,i time bih dostigao prosečne vredonsti padavina za Vrnjačku Banju za Maj mesec (Prosek iznosi oko 150mm ;)  :)  :D  ;D

To je zaista fascinantan podatak, s obzirom da je stanica sa najviše padavina u maju u Srbiji Kopaonik (109mm prosjek). U Crnoj Gori je to Cetinje sa 154mm... Da li je to neki zvanični podatak ili samo tvoja pretpostavka ?

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #163 poslato: 25. Maj 2009. u 22:25 »
To je zaista fascinantan podatak, s obzirom da je stanica sa najviše padavina u maju u Srbiji Kopaonik (109mm prosjek). U Crnoj Gori je to Cetinje sa 154mm... Da li je to neki zvanični podatak ili samo tvoja pretpostavka ?
Pa Miloše delimično i moja predpostavka je oko 150 mm,a toliko  je i iznosila količina padavina i zadnje 3 godine (Tj od kada imam AMS),ali vidim u arhivi da je u Maju konstantno beleženo izmedju 140-180 mm  :first:   :first: :first:  :D  :)..............Međutim i pored ovoilike količine padavina,Maj kod mene nije najkišovitiji mesec,prvi je naravno Jun  :)  ;)  !!!

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #164 poslato: 25. Maj 2009. u 23:48 »
Evo kako bih mogao jug proci

AA posle Vojvodina

:pop: :pop: :pop: :pop: :pop: :pop: :pop: :pop: :pop: :pop:

Van mreže Mili-CQ

• **
« Odgovor #165 poslato: 26. Maj 2009. u 00:00 »
 :o jel to na severu vojvodine ima ljubicaste boje ili su tackice konvektivnosti???
storm spotter/chaser

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #166 poslato: 26. Maj 2009. u 00:40 »
Pa Miloše delimično i moja predpostavka je oko 150 mm,a toliko  je i iznosila količina padavina i zadnje 3 godine (Tj od kada imam AMS),ali vidim u arhivi da je u Maju konstantno beleženo izmedju 140-180 mm  :first:   :first: :first:  :D  :)..............Međutim i pored ovoilike količine padavina,Maj kod mene nije najkišovitiji mesec,prvi je naravno Jun  :)  ;)  !!!

Tolika PROSECNA kolicina padavina u jednom mestu kakvo je Vrnjacka Banja, koje se nalazi opkoljeno planinom je nonsens.
Apsolutno mislim da je nemoguce da jedno takvo mesto ima vecu prosecnu kolicinu padavina od okolnih planina.150 mm je ogromna cifra i za neke planine (iako je maj), pa cak jedno Cetinje, kao sto Milosh rece ima toliku kolicinu padavina.
Lepo je Kimi sto ti pravis pretpostavku, ali ipak treba obratiti paznju na to sta znaci rec srednjak(prosek), i kolikim nizom godina treba da se raspolaze da bi se napravila valjana ocena prosecne mesecne vrednosti padavina.

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #167 poslato: 26. Maj 2009. u 00:53 »
 ^^
Mesečne sume padavina za stanice u Srbiji (kao i srednje vrednosti ostalih meteo-parametara) se nalaze na ovoj stranici sajta RHMZ-a:

http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija_srednjaci.php

A izgleda da nam stižu Tmax < 20.0 C... ::) Bilo bi dobro kada bi ovo predstojeće jače osveženje (Tmax od 16-22 C) donelo i ozbiljniju kišu.
Izgleda da će ipak biti solidnih količina padavina, tako da će stanje useva biti sasvim zadovoljavajuće početkom juna meseca... ;)
« Poslednja izmena: 26. Maj 2009. u 01:05 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #168 poslato: 26. Maj 2009. u 07:32 »
Pogledajte meteoblue za Beograd za sutra :-[ :-[ :-[

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #169 poslato: 26. Maj 2009. u 07:42 »
Evo i GFS izlaz 00z i ukupne padavine do četvrtka ujutru.  :P :P :P

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #170 poslato: 26. Maj 2009. u 07:57 »
Tolika PROSECNA kolicina padavina u jednom mestu kakvo je Vrnjacka Banja, koje se nalazi opkoljeno planinom je nonsens.
Apsolutno mislim da je nemoguce da jedno takvo mesto ima vecu prosecnu kolicinu padavina od okolnih planina.150 mm je ogromna cifra i za neke planine (iako je maj), pa cak jedno Cetinje, kao sto Milosh rece ima toliku kolicinu padavina.
Lepo je Kimi sto ti pravis pretpostavku, ali ipak treba obratiti paznju na to sta znaci rec srednjak(prosek), i kolikim nizom godina treba da se raspolaze da bi se napravila valjana ocena prosecne mesecne vrednosti padavina.
Gencic znam da to izgleda krajnje čudno,ali je istina,e sad kada bih pokušao da ti objasnim zbog čega je to tako,trebala bi mi čitava večnost  :lmao:  :lmao:  :rofl:  :D.........

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #171 poslato: 26. Maj 2009. u 08:47 »
Pa eto lepe sume padavina se crtaju za sredu u nocnim satima e sad... ostaje da vidimo..preterivanje verovatno opet u pitanju inace,realno moze biti prema meni tu oko 20mm padavina!

Van mreže jocozr

« Odgovor #172 poslato: 26. Maj 2009. u 09:33 »
I meni su sumnjivi podaci za Vrnjčaku Banju,al kad čovek kaže da je tako,onda. . . :-\ ja u to neću da se mešam.

Sa druge strane,trebalo bi da i ja dobijem oko 20mm kiše,ne po modelima,nego to je neka moja procena.
Pazite ljudi,u ovakvim slučajevima modeli teško pogađaju.Kada vidite da su padavine ucrtane blizu vas,to je sasvim dovoljno da znate da će biti padavina i kod vas.Hoću da kažem da model može slobodno da crta glavninu padavina u Banatu,a ustvari će ih biti najviše u Bačkoj,ili obrnuto.Dakle,nemojte verovati modelima ni u nule,a ni u cifre preko 40mm,to ćemo videti tek kada sve krene. . .sada je važno da su padavine na mestu,i da će ih verovatno biti puno.
Toliko od mene  :smartass:  :)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #173 poslato: 26. Maj 2009. u 09:41 »
WRF i dalje crta obilne padavine za sutra uveče i noć između srijede i četvrtka...

Slažem se sa Jocom da se sa konvektivnim padavinama nikad ne zna... Prethodnih dana je unašim krajevima bilo padavina, koje nijedan model nije vidio. Isto tako, sada može da se desi da padavine zakažu, možda i da nas preskoče.
Zato, još uvijek nisam siguran u sve to, dok ne vidim na radarskom ili satelitskom snimku da nam se nešto primiče. :)

Evo i WRF metegrama za Beograd, prema kome bi trebalo da padne čak 44 litra kiše:

Što je mnogo, mnogo je...  :-\

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #174 poslato: 26. Maj 2009. u 09:46 »
WRF i dalje crta obilne padavine za sutra uveče i noć između srijede i četvrtka...

Slažem se sa Jocom da se sa konvektivnim padavinama nikad ne zna... Prethodnih dana je unašim krajevima bilo padavina, koje nijedan model nije vidio. Isto tako, sada može da se desi da padavine zakažu, možda i da nas preskoče.
Zato, još uvijek nisam siguran u sve to, dok ne vidim na radarskom ili satelitskom snimku da nam se nešto primiče. :)

Evo i WRF metegrama za Beograd, prema kome bi trebalo da padne čak 44 litra kiše:

Slažem se Miloše,modelima nikada ne treba verovati,ali i ja sam mislim da će biti dosta padavina,e sad u kom delu Srbije najviše,to će da vidimo  :super:  :super:  :smartass: :smartass:!!!!

Van mreže jocozr

« Odgovor #175 poslato: 26. Maj 2009. u 09:50 »

Što je mnogo, mnogo je...  :-\
Baš tako Miloše.Da dodam još nešto,sviđa mi se to što modeli ne menjaju puno prognozu od juče,i dosta su sigurni u veliku količinu kiše sutra.Videćemo,mislim da nešto mora biti zbog nailaska hladnog vazduha sa zapada,e sad ne mora da znači,može sve ostati na grmljavinskim nepogodama sa vrlo malo kiše(govorim iz ličnog iskustva)
Takođe treba pratiti i kretanje tog hladnog vazduha. . .nadam se da će sutra neko okačiti i sondažu.
Zato sutra popodne lepo pratimo satelit,radar,i aktuelne  :D

Van mreže jocozr

« Odgovor #176 poslato: 26. Maj 2009. u 09:58 »
Evo i WRF karti u trenutku kada glavnina padavina bude bila u Vojvodini,pa mi recite da Banat neće odlično proći,pogledajte onu bombu blizu Zrenjanina,ali i onu tk uz Frušku goru  :o  :P

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #177 poslato: 26. Maj 2009. u 10:00 »
To je i važno, da modeli konstantno crtaju obilne padavine. Naravno, više bih volio da padne 30-ak litara kiše bez ijednog groma, nego da bude neka spektakularna oluja koja bi donijela 5-6mm... Za sada je kiša najpotrebnija, od oluja nikakve koristi. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #178 poslato: 26. Maj 2009. u 10:25 »
na zapadu i severu Srbije su lepe padavine mnogo izvesnije ali na istoku i jugoistoku je veliko pitanje kako će to ispasti na kraju
modeli variraju iz izlaza u izlaz
i ja mogu reći da bih bio presrećan sa 20mm kiše koliko je i neki minimum potreba biljnog sveta

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #179 poslato: 26. Maj 2009. u 11:30 »
Mislim da je teško pričati o količini padavina, ali najbitnije je da nam dolazi značajno zahlađenje kojem će prethoditi mogućnost obilnijih padavina mestimično, pogotovo na severu i zapadu zemlje. Mislim da su moguće vremenske nepogode koje mogu naneti popriličnu štetu. Nadam se da neće biti grada kao u Sloveniji.