Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009.  (Pročitano 52809 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Maj 2009.
« Odgovor #180 poslato: 26. Maj 2009. u 12:03 »
Novi izlaz GFS-a crta još veću količinu padavina. Nakon potopa u srijedu, obilne kiše bi moglo biti i u četvrtak i petak...

Joe, meni ne liči da može biti nekih velikih vremenskih nepogoda... Lokalno, obilne kiše i grmljavine će sigurno biti, mada se to ne smatra velikim nepogodama. Vidjećemo, najvažnije je da padne prava kiša. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #181 poslato: 26. Maj 2009. u 12:12 »
Da da Milose i ja se slazem u potpunosti sa tobom..nem bih rekao da ce biti nepogoda barem ne u Vojvodini po gotovo ne na severu...pljuskova jakih ce biti,i obilne kise ali je to daleko od nepogoda

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #182 poslato: 26. Maj 2009. u 12:17 »
Hmm,ja ipak mislim kao Joe da lokalno može biti vremenskih nepogoda,koje bi mogle naneti štetu.I samo znate šta se dešava kada se sudare topao i hladan vazduh.Može tu biti i olujnog vetra i grada.  .  . :-\ mada naravno ne pričam ja sad da će šteta biti bog zna kolika  :blahblah:
Baš ću da pogledam novi GFS,a većeras i novi WRF  :)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #183 poslato: 26. Maj 2009. u 12:43 »
Mislim da je teško pričati o količini padavina, ali najbitnije je da nam dolazi značajno zahlađenje kojem će prethoditi mogućnost obilnijih padavina mestimično, pogotovo na severu i zapadu zemlje. Mislim da su moguće vremenske nepogode koje mogu naneti popriličnu štetu. Nadam se da neće biti grada kao u Sloveniji.

Hmm,ja ipak mislim kao Joe da lokalno može biti vremenskih nepogoda,koje bi mogle naneti štetu.I samo znate šta se dešava kada se sudare topao i hladan vazduh.Može tu biti i olujnog vetra i grada.  .  . :-\ mada naravno ne pričam ja sad da će šteta biti bog zna kolika  :blahblah:

Slažem se u potpunosti sa vama... ;)

To je i važno, da modeli konstantno crtaju obilne padavine. Naravno, više bih volio da padne 30-ak litara kiše bez ijednog groma, nego da bude neka spektakularna oluja koja bi donijela 5-6mm... Za sada je kiša najpotrebnija, od oluja nikakve koristi. :)
Tačno tako, bitno je sačuvati useve, ali nažalost obično ima nepogoda pri ovakvim promenama... :( Ali ipak, i ovakve vremenske nepogode su normalna pojava za ceo letnji period (maj-septembar)...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #184 poslato: 26. Maj 2009. u 13:24 »
Ovo jako lepo izgleda kad bi ostalo tako  ;D Cela Srbija bi bila zalivena  :P

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #185 poslato: 26. Maj 2009. u 13:46 »
jug Banata i moj deo najbleđi na karti
ali videćemo kako će se to razvijati
ono što je sigurno jeste prodor sa zapada u sredu popodne i veče sa pljuskovima i grmljavinom
padavine će se u četvrtak proširiti i na jug i istok
od petka je situacija za padavine još uvek nesigurna
malo jasnije će biti posle prodora sutra uveče

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #186 poslato: 26. Maj 2009. u 14:00 »
Mislim da ovaj period zahladjenja koji nailazi je mozda uvod u neko malo duze svezije i kisovitije razdoblje.To bi moglo da se uklopi u neku semu, kada bismo rekli da su Februar i Mart bili dosta kisni i hladni, pa recimo april i maj onako topli i susni....Usevi pa cak i voce kazu, sada jesu jako zedni, ali mislim da bi prevelika kolicina padavina dovela do poleganja zita i pojacanog razvoja nekih stetocina.
Zato neke dugotrajne promene vremena sad bas i nisu dobre...
Ipak sam sumnjicav prema kartama koje daju neki duzi period hladnog vremena....
Mislim da bi najvise bilo dobro 3-4 dana dobre kise, pa da opet uprzi Sunce... Aj videcemo...

Van mreže jocozr

« Odgovor #187 poslato: 26. Maj 2009. u 17:42 »
jug Banata i moj deo najbleđi na karti
ali videćemo kako će se to razvijati
ono što je sigurno jeste prodor sa zapada u sredu popodne i veče sa pljuskovima i grmljavinom
padavine će se u četvrtak proširiti i na jug i istok
od petka je situacija za padavine još uvek nesigurna
malo jasnije će biti posle prodora sutra uveče
Ma ko to još zna gde će i koliko pasti,kad su modeli tako precizno pogodili,kad je u pitanju nailazak ovakve oblačne mase!
Takođe,ja samo na ovoj karti vidim da je najbleđi jug Banata i nigde više,tako da neverujem u to. . .
Ovo jako lepo izgleda kad bi ostalo tako  ;D Cela Srbija bi bila zalivena  :P

:neznam:
Mislim da ovaj period zahladjenja koji nailazi je mozda uvod u neko malo duze svezije i kisovitije razdoblje.To bi moglo da se uklopi u neku semu, kada bismo rekli da su Februar i Mart bili dosta kisni i hladni, pa recimo april i maj onako topli i susni....Usevi pa cak i voce kazu, sada jesu jako zedni, ali mislim da bi prevelika kolicina padavina dovela do poleganja zita i pojacanog razvoja nekih stetocina.
Mislim da bi najvise bilo dobro 3-4 dana dobre kise, pa da opet uprzi Sunce... Aj videcemo...
Ne znam o kakvoj šemi pričaš,pa i o nekom dugotrajnom zahlađenju.Ja vidim da će se temperature kretati sistemom gore-dole što je najbolje,a uz to biće uglavnom u granicama proseka.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #188 poslato: 26. Maj 2009. u 18:02 »
MA kakvi modeli bre,meni ne pada napamet da to više gledam  :) :twisted:!!!!Samo verujem radarskom i satelitskom snimku  :)  ;)  8)!!!No što se tiče sutrašnjeg dana,biće opako,takođe predviđam vremenske nepogode (Pogotovo na zapadu Srbije ) jer mislim da ovakav oblačni sistem koji dolazi,i to još plus na ovu zagrejano tlo,ne može proći bez nepogoda (Navijam da nepogode promaše Vojvodinu,da tamo bude samo lepe grmljavine i kiše )   :)  ;)  :)  ;)!!!!!Evo jedne moje  prognoze za Vrnjačku Banju za sutra je....................Predviđam oko 70mm kiše i naravno očekujem opako nevreme ,čak i vremenske nepogode(nebitno je da li ću pogoditi,nego ajde da vidim kakav sam prognostičar )  :super:  :super:  :smartass: :smartass: :smartass:...............
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže jocozr

« Odgovor #189 poslato: 26. Maj 2009. u 18:05 »
Predviđam oko 70mm kiše i naravno očekujem opako nevreme ,čak i vremenske nepogode(nebitno je da li ću pogoditi,nego ajde da vidim kakav sam prognostičar )  :super:  :super:  :smartass: :smartass: :smartass:...............
Ako padne tih 70m ja ti skidam kapu.Meni to nije ni na kraj pameti,kakvih 70mm. . . :o
Biće mi drago ako pogodiš(iako se moja prognoza ne slaže sa tvojom),jer je to znak da smo dobili još jednog iskusnog prognozera iz Srbije. . .
Ako padne 70mm,kao dokaz bi zatražio zvanične podatke sa GMS tamo,ako uopšte postoji još uvek. . .a trebalo bi,samo što nije u glavnoj mreži MOS.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #190 poslato: 26. Maj 2009. u 18:33 »
Ja bih rekao da posle ovog potopa, u Beogradu cenim 15-20mm sto je za poslednja 2 meseca pravi potop, ide suvo vreme, sve toplije i toplije, a vec od 5-6 juna opet temperature 30+! Jedino sto ovakvo zahladjenje i kisu mozda necemo videti do septembra, tako da ce biti zabavno sutra :) :smartass:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #191 poslato: 26. Maj 2009. u 20:30 »
Daleko je 5-6 jun moze se svasta desiti do tada.Mi smo najbolji svedoci koliko se prognoze i svi modeli znaju promeniti u nekoliko dana pa i nekoliko sati.
Mislim da cemo i kisu a i blaza zahladjenja vidjati s vremena na vreme sto je i normalno,a o septembru ne treba ni govoriti,to je predaleko.
Bice jos dosta ovakvih situacija do septembra...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #192 poslato: 26. Maj 2009. u 21:10 »
Novi WRF je skoro skroz izbrisao sve one padavine što su se crtale... Onih 40mm u Beogradu je palo na samo 5-6mm. Rekoh vam da ne treba vjerovati modelima, a ne treba ih ni gledati.

I dalje vjerujem u makar 15-20mm u Beogradu narednih dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže jocozr

« Odgovor #193 poslato: 26. Maj 2009. u 21:32 »
Slažem se sa ciklonom i Milošem.  :) ;)
UPDATE
GFS idalje prognozira odličnu količinu padavina u sredu.
« Poslednja izmena: 26. Maj 2009. u 21:52 jocozr »

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #194 poslato: 26. Maj 2009. u 21:52 »
Tako je padavine ce biti...e sad nek bude covek nego pod nogama i kaze kolicinu po regijama...pa nemoguce!!Najbolje je reci da ima oko 50% sansi za vece kolicine padavina u zemlji!Evo kako je mislim sta ce biti u toku sutrasnjeg dana!
Ja mislim da ce jos u toku pre podneva biti suncanih intervala,pogotovo na istoku zemlje,pa onda,polako pocinje naoblacenje za zapada...i pocinju padavine na zapadu,moguce grmljavine naravno..i bice ih..ali kako kazem ne verujem da ce biti nepogoda.ali naravno kada se hladan vazduh sjuri na ovaj topa moze svasta se desi!U Vojvodini vece padavine u toki sutrasnje noci..tokom veceri naravno moguce grmljavine a i bice ih,nepogode isto tako mislim da nece biti..mada jos jednom moram reci u ovakvim slucajevima ne sme se iskljuciti nista!

Van mreže jocozr

« Odgovor #195 poslato: 26. Maj 2009. u 21:54 »
Eno gore sam napisao da je GFS idalje super,u odnosu na WRF.
Inače pri ovakvim situacijama,realno,u Vojvodini ima najviše šanse za nepogode.Ravnica,a ima tu i drugih faktora. . . ;) :neznam:

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #196 poslato: 26. Maj 2009. u 23:12 »
budući da nas nakon sutrašnjeg naleta čeka nagli pad temperature ne isključujem mogućnost za nepogode

Van mreže Darko_9

« Odgovor #197 poslato: 26. Maj 2009. u 23:14 »
Evo šta kaže RHMZ za sutra:

Citat
У СРЕДУ, 27. МАЈА 2009. године,
ОД СРЕДИНЕ ДАНА У СЕВЕРНИМ И ЗАПАДНИМ КРАЈЕВИМА, А УВЕЧЕ И ТОКОМ НОЋИ У ЦЕЛОЈ ЗЕМЉИ ОЧЕКУЈУ СЕ ПЉУСКОВИ И ГРМЉАВИНЕ, А ЛОКАЛНО И ВРЕМЕНСКЕ НЕПОГОДЕ, СА ИНТЕНЗИВНИМ ПАДАВИНАМА, ГРАДОМ И ОЛУЈНИМ ВЕТРОМ.

Valjda će se ostvariti  :smartass:

Van mreže jocozr

« Odgovor #198 poslato: 27. Maj 2009. u 00:42 »
GFS i dalje crta obilnije padavine od sutra posle podne,do četvrtka u podnevnim satima. . .  ;)
I za vikend će biti nestabilnosti,sa povremenim padavinama.
Evo meteograma za Zrenjanin

« Poslednja izmena: 27. Maj 2009. u 01:16 jocozr »

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #199 poslato: 27. Maj 2009. u 06:05 »
Modeli su skroz redukovali one padavine što su se crtale za večeras, a i bilo mi je dosta čudan onaj potop što se crtao...
Polako počinjem da gubim nadu da će biti ozbiljnijih padavina, možda 5-6mm i to je to.
Ipak će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije danas. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm