Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009.  (Pročitano 52835 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Maj 2009.
« Odgovor #240 poslato: 28. Maj 2009. u 09:46 »
Možda naredne sedmice prođemo malo bolje sa padavinama. Ovo je bilo vrlo slabo, više kiše je donio onaj brzopotezni front od prije nedjelju dana.
« Poslednja izmena: 28. Maj 2009. u 10:36 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #241 poslato: 28. Maj 2009. u 10:32 »
Šta god vi pričali GFS je i dalje najbolji model ako mene pitate za prognozu više dana unapred. Uvek je i bio koliko pratim. Pa ja sam pre 5 dana na facebook-u u statusu najavio zahlađenje samo na osnovu GFS-a. Svaka čast pogodio je i to je dosta za mene. A to da li će pasti 10 ili 30mm ću gledati model visoke razolucije kakav je wrf. I ne znam kako možete porediti model visoke razolucije sa modelom niske rezolucije???  :-\

Narednih dana sveže i promenljivo oblačno, uz povremeno moguću slabu kišu.MAksimalne temperature oko 20 stepeni do daljnjeg.

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #242 poslato: 28. Maj 2009. u 10:39 »
 ^^
Slažem se u potpunosti sa tobom  ;)
I ja koristim GFS čisto radi neke orijentacije.Tipa da vidim odakle će doči oblačnost,hoće li padavine biti iz slojaste ili konvektivne oblačnosti,položaj ciklona i anticklona,kao i temperatura naravno,koju sasvim solidno pogađa bez obzira na rezoluciju (kada se gleda meteogram)  :super:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #243 poslato: 28. Maj 2009. u 11:07 »
Milose vidis da GFS i nije tako los i da si bespotrebno s njim u svadji(mada bi mi bilo bolje da sam te poslusao sinoc,eh..)
Joco cestitam pogodio si u kap kako ce biti danas!

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #244 poslato: 28. Maj 2009. u 11:24 »
Ja za duzi period uvek gledam ECM...mislim da je najbolji za duzu prognozu..prvi vidi neke promene!!Unapred za 2-3 dana gledam GFS...pre nekih konvektivnih dogadanja MM5!!Sto se tice kolicine padavina bio to model visoke,ili niske rezolucije tesko koji ce ga pogoditi sato i ne gledam na meteogramima kolicinu padavina..to sam procenim kolko ima sansi za vecu,ili manju kolicinu!Ali ima jos tu dosta dobrih modela nije los JMA..

Van mreže jocozr

« Odgovor #245 poslato: 28. Maj 2009. u 11:28 »
Joco cestitam pogodio si u kap kako ce biti danas!
Hvala,hvala. . . :)
Ja za duzi period uvek gledam ECM...mislim da je najbolji za duzu prognozu..prvi vidi neke promene!!Unapred za 2-3 dana gledam GFS...pre nekih konvektivnih dogadanja MM5!!Sto se tice kolicine padavina bio to model visoke,ili niske rezolucije tesko koji ce ga pogoditi sato i ne gledam na meteogramima kolicinu padavina..to sam procenim kolko ima sansi za vecu,ili manju kolicinu!Ali ima jos tu dosta dobrih modela nije los JMA..
Tako i ja radim po pitanju procene količine padavina.
Inače,pa ti onda pogledaš sve modele,da bi napravio neku prognozu :?:  ??? Mislim skoro pa nema modela kojeg nisi spomenuo  ;D

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #246 poslato: 28. Maj 2009. u 11:39 »
Pa ima..jos kolko oces..Nogaps,Gem,Ukmo...al to nije za nista :blahblah: :D :D :D Pa ne pogledam sve..ova tri koristim....kad ocu za duzu prognozu onda uglavnom se oslanjam na ECM....kada su konvektivni dani  u pitanju pogledam sva tri ali...najvise MM5...

Van mreže jocozr

« Odgovor #247 poslato: 28. Maj 2009. u 11:53 »
Ja zato i kažem da si skoro sve nabrojao,jer ti modeli koje si poslednje nabrojao za mene ni ne postoje. . . ???

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #248 poslato: 28. Maj 2009. u 12:05 »
Bas me interesuje kolko besplatnih modela ce biti za jedno 10 god za nas amatere.....:):):)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #249 poslato: 28. Maj 2009. u 14:09 »
 ^^
Voleo bih kada bih mogao za jedno 10-15 godina (kada budete imali 35 godina) da vas pitam da li i dalje gledate modele i imate li živaca za takve stvari... ??? Ja za tako nešto odaaaavno nemam nerava... ::)
Samo znam da su me modeli ispalili x puta iako sam ih retko gledao... :cry: :evil:
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #250 poslato: 28. Maj 2009. u 14:35 »
Eto, amaterko, nisi više jedini... Ni ja nemam živaca da ih gledam više, poslije svih ovih velikih promašivanja u zadnjih mjesec dana...
Eventualno ću ponekad pogledati WRF čisto da znam orijentaciono šta nas očekuje, a GFS više neću ni da otvaram. Baš me zanima koliko ću izdržati. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Transmat

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #251 poslato: 28. Maj 2009. u 14:46 »
Stvarno bruka koliko su se ispromasivali..
Takodje bruka koliko im vjeruju drzavni zavodi... (ili nije, s obzirom da je to postalo pravilo da promasuju)

Zato i ne komentarisem cesto ovdje svaki izlaz wrf-a ili gfs-a... 
Nadao sam se ovoj kisi ali nista..
Amaterko, i ja sam izgubio zivce, ali i presao 30-u :) , pa sad samo gledam orijentaciono, kao sto je dobro rekao Joco : Dobri su cisto da covjek vidi sta nas priblizno ocekuje i kakav trend vremena ide..

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #252 poslato: 28. Maj 2009. u 14:53 »
Baš me zanima koliko ću izdržati. :)
Nećeš dugo moći da izdržiš, znaš i sam... :-X
Prema tome, biće ponovo ljutnje i kuknjave... ;)

Ali svi mi imamo neku svoju "slabu tačku", tako da je sve to potpuno normalno... ;)
Svako od nas se pali na nešto... ;)

Stvarno bruka koliko su se ispromasivali..
Takodje bruka koliko im vjeruju drzavni zavodi... (ili nije, s obzirom da je to postalo pravilo da promasuju)

Amaterko, i ja sam izgubio zivce, ali i presao 30-u :) , pa sad samo gledam orijentaciono, kao sto je dobro rekao Joco : Dobri su cisto da covjek vidi sta nas priblizno ocekuje i kakav trend vremena ide..
Slažem se potpuno, kolega... ;)
Ali ti si tek prešao 30-tu, imaš ti još živaca... ;) ??? ;D

:lmao: :rofl:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #253 poslato: 28. Maj 2009. u 15:32 »
^^
Voleo bih kada bih mogao za jedno 10-15 godina (kada budete imali 35 godina) da vas pitam da li i dalje gledate modele i imate li živaca za takve stvari... ??? Ja za tako nešto odaaaavno nemam nerava... ::)
Samo znam da su me modeli ispalili x puta iako sam ih retko gledao... :cry: :evil:

Ima i matorijih... samo je pitanje stava.
Iduće nedelje ćete znati koliko su matoriji ti matoriji. :-)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jocozr

« Odgovor #254 poslato: 28. Maj 2009. u 15:51 »
 ^^
Evo uveliko se spremamo. . . ;D

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #255 poslato: 28. Maj 2009. u 16:45 »
Samo bez nerviranja. Miloše mlad si da se nerviraš oko gluposti pogotovo u tvojim godinama.  ;) Udri brigu na veselje.  :joy:

Van mreže jocozr

« Odgovor #256 poslato: 29. Maj 2009. u 00:41 »
Tokom noći moguće su da ne kažem izvesne lokalne slabe padavine na teritoriji Vojvodine.Ovo je moja prognoza,WRF ni GFS ne vide te padavine. . .  ;) e sad ako grešim,šta je tu je,jer ipak ima mogućnosti da oblak i oslabi  :neznam:
Mada. . . ::) ma jok ipak sam ja Dr. Čabrilo. . .  ;D

« Poslednja izmena: 29. Maj 2009. u 00:53 jocozr »

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #257 poslato: 29. Maj 2009. u 10:02 »
Evo izgleda sutra posle podne,uvece, sa zapada opet mogu dobiti Vojvodani kisu..no nece se raditi o nekoj velikoj kolicini..ali onako po mojoj proceni  globalno moze biti oko 2-4mm...pa i na pojedinim mestima i vise!!Videcemo..sutra vec ne gledam GFS..samo MM5!

Van mreže jocozr

« Odgovor #258 poslato: 29. Maj 2009. u 11:31 »
Moguće je gabesz. . .baš ću da vidim stanje,pa ću reći nešto tim povodom danas rano popodne.
Inače sudeći prema radarskim snimcima u Vojvodini je bilo slabe kiše koju sam najavljivao mimo svih modela tokom noći i jutros. . .  ;D  :first:
Dokaz

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #259 poslato: 29. Maj 2009. u 15:47 »

izgleda da je leto definitivno došlo u naše krajeve... :D
Ja bih stvarno voleo da je to istina (:jupi:), ali... :neznam:
Videćemo dalji razvoj situacije krajem maja i do sredine juna...

Stanje polako postaje kritično, katastrofa... :(
Samo mi nešto miriše da kad-tad poslije ove velike suše mora doći period hladnijeg, nestabilnog i kišnog vremena. Nadam se da će doći što prije...

Eto Miloše, tvoje nade (:jupi:) i moje strepnje (:-[) su se obistinile...

Ali ipak, sve je ovo potpuno normalno za kraj maja... U prošlosti je bilo i mnogo jačih zahlađenja u ovo doba godine (krajem maja i početkom juna)...

« Poslednja izmena: 29. Maj 2009. u 16:31 amaterko »