Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009 - I dekada  (Pročitano 78560 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Maj 2009 - I dekada
« Odgovor #140 poslato: 05. Maj 2009. u 07:25 »
Pa podaci mogu da nam budu sumnjivi jer nismo navikli na tolike količine padavina Pogotovu ovog proleća Ali ako postoji sumnja onda ona mora biti usmerena prema instrumentima ili načinu merenja a nikako prema čoveku. Koliko znam Kimi ima i automatske (digitalne) instrumente i klasične. Prema mojim iskustvima razlike u izmerenim podacima su minimalne. Sumnjam da i Kimi nije upoređivao oba merna instrumenta.

U Knjaževcu sveže jutro
pretežno vedro
Takt=7.5°C

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #141 poslato: 05. Maj 2009. u 07:30 »
 ^^
I ja sam ih prvo uputio prema mernim instrumentima  ;) ne sumnjam ja u čoveka,ali sam rekao i i dalje stojim iza toga da možda doda koji mm od uzbuđenja,a možda je i obrnuto to čine merni instrumenti  ??? Stvarno me malo čude podaci  :-\
Msm pratim tazna radarska osmatranja,itd. . . i uopšte mi nije jasno iz čega padne tolika kiša.
Nzm koliko je palo kod Kimija u okolini?Kopaonik. . .
U svakom slučaju ne pada mi napamet da se bakćem oko toga,niti da se raspravljam oko glupe teme.Nisu ti podaci tako bitni,bar meni jer živim u Vojvodini  ;)  :)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #142 poslato: 05. Maj 2009. u 08:07 »
I meni su sumnjivi Kimijevi podaci,sve mi se nešto čini da ih saopštava iz neke želje ili uzbuđenja  :-\  :o
Kimi ti se baš debelo uzbudiš kad je neka oluja,ili samo pljusak sa grmljavinom,a?Naravno to ti niko ne brani  ;) :P :lmao: :lmao: Pa jel ostala čitava kuća?   :D
U Zrenjaninu delimično oblačno jutro,takt:11.4C

Pa naravno Joco da se uzbudim,ja obožavam kada su Oluje ili kada grmi,ponek mi ceo dan izgubim za kompjuterom u zbog praćenja radarske slike  :)  :)  ;)....Znam da vam je malo čudno što sam ja imao ovoliko padavina,postoji vrlo veliki razlozi za to,ali o tome ne bih u ovoj temi,a ono što vam uliva dodatnu sumnju u mene jeste da je u većini zemlje suša,pa vam i zbog toga izgleda malo nelogično......Ali ipak,ja sam juče imao 44 mm,ali ne zaboravite da je to palo ne iz jedne,već iz četiri oluje !!!Naravno Joco,kuća je čitava  :lmao:  :lmao:!!!
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #143 poslato: 05. Maj 2009. u 09:30 »
Kimi, niko ne kaže da tvoji podaci nisu tačni, ali moraš priznati da su malo čudni... Mjesto sa najviše padavina u Srbiji juče (službeno) je bila Smederevska Palanka sa 6.2mm. Ne kažem da u nekim dijelovima Beograda nije palo i 2-3 puta više, ali ipak, podatak koji ide u međunarodnu razmjenu su ona 2mm sa Vračara. 44mm su zaista fascinantna cifra, to je ubjedljivo najviše kiše u Evropi juče, više nego u svim Srbijanskim gradovima zajedno... To je previše čak i kad je Crna Gora u pitanju. :)
Većina članova foruma, uključujući i mene, prije svega volimo tačnost meteo-podataka. Vjerujem ti da si toliko izmjerio, ali molim te, provjeri još jednom kako to mjeriš. ;)

U Beogradu niska oblačnost. Svježe je, 12C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #144 poslato: 05. Maj 2009. u 10:08 »
Ja Kimiju verujem 100%.

A ako hoćete i vi da verujete, pogledajte jučerašnje količine padavina po Beogradu. To je dokaz da može da bude jako, jako šareno u količini padavina, da postoje velike razlike čak i između jako bliskih mesta. Kako 40 mm uopšte nije nemoguće da se sruči u otakvom danu kao što je jučerašnji, man'te se toga i verujte čoveku.

Druga je stvar što na sinoptičkim stanicama nije bilo tih izliva padavina koje su stvarno jako lokalne. Juče je bilo tako. Najzad, razmislite i sami koja je verovatnoća da se jake lokalne padavine zabeleže baš na sinoptičkoj stanici. Po meni, to je ravno slučajnosti. Osnovna količina padavina je zabeležena i to je dovoljno za potrebe sinoptike. Mi imamo tu mogućnost da što nas je više, možemo bolje i preciznije da analiziramo šta se dogodilo i šta se događa.

Klimatski gledano, mesečna suma padavina od 4 mm u aprilu je vanredno malo. Lako je od toga praviti duplu (ili n-tostruku) količinu. Sećam se juna 1996. godine, kada je mesečna suma padavina kod mene bila 99.8 mm, a samo 14. juna sam imao dnevnu sumu od 99.6 mm. Je l' to kiša ili suša? Naš narod bi rekao 'naludo kiša, naludo suša'.

Sad ću opet svoju priču... Ljudi, okrenite se malo bazi podataka, popunjavajte je, a novi članovi neka mi se jave za registraciju (jesam dosadan, ali...).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #145 poslato: 05. Maj 2009. u 11:30 »
U Novom Sadu trenutno vetrovito i dosta sveže.

Podaci u 11h:

temperatura 15.0
vlažnost 65%
pritisak 1007.9mb
vetar severozapadni 6m/s

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #146 poslato: 05. Maj 2009. u 11:32 »
Kimi, niko ne kaže da tvoji podaci nisu tačni, ali moraš priznati da su malo čudni... Mjesto sa najviše padavina u Srbiji juče (službeno) je bila Smederevska Palanka sa 6.2mm. Ne kažem da u nekim dijelovima Beograda nije palo i 2-3 puta više, ali ipak, podatak koji ide u međunarodnu razmjenu su ona 2mm sa Vračara. 44mm su zaista fascinantna cifra, to je ubjedljivo najviše kiše u Evropi juče, više nego u svim Srbijanskim gradovima zajedno... To je previše čak i kad je Crna Gora u pitanju. :)
Većina članova foruma, uključujući i mene, prije svega volimo tačnost meteo-podataka. Vjerujem ti da si toliko izmjerio, ali molim te, provjeri još jednom kako to mjeriš. ;)

U Beogradu niska oblačnost. Svježe je, 12C.
Ja celo vreme pokušavam da vam objasnim zašto je toliko padavina kod mene,ali ne vredi........ne znam,kao što rekoh ja sam juče imao 4 pčelice tj. četiri oluje i hajde sada meni recite vi kako iz četiri oluje ne može da padne 44 mm.......naravno da može ,da vas podsetim da je prošle godine dana 06.06 u Vrnjačkoj Banji iz jedne Oluje palo 130 mm kiše !!!!Vi ne razumete to...pa Vrnjačka Banja je RAJ za kišu,1. kotlina,2. blizina velikih planinskih sistema (Željin,Goč,Kopaonik),3.Oblaci često prate dolinu reke Z. Morave,4. Oblaci često ojačavaju iznad planina Goč i Stolovi i Jelice,5. spuštanje strahovitih kišnih zavesa sa ovih planina......6. nikada ne duva NW vetar leti,uvek duva W vetar koji je mnogo vlažniji od NW....eto to su ti neki razlozi......A što se tiče jučerašnjih padavina,često se nad  Vrnjačkom Banjom obruši najjači deo nekog oblaka...

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #147 poslato: 05. Maj 2009. u 11:54 »
У радарском праћењу конвективне облачности је/су радарски центар/центри: Ниш, У потенцијалном дејству на грмљавинско градоносне облаке је/су радарски центар/центри:

Izgleda da je krenulo..................... 8)  8)  :)  ;)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #148 poslato: 05. Maj 2009. u 11:57 »
Na severu Srbije ne deluje perspektivno.  ;)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #149 poslato: 05. Maj 2009. u 12:00 »
Ne znam da li ste pratili pošto sam bio odsutan izvesno vreme. Kod mene u Novom Sadu je bilo dobrog grada 30. aprila!!  :o

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #150 poslato: 05. Maj 2009. u 12:20 »
Ne znam da li ste pratili pošto sam bio odsutan izvesno vreme. Kod mene u Novom Sadu je bilo dobrog grada 30. aprila!!  :o

Obaviješteni smo. Član foruma Mili-CQ je prijavio grad u Novom Sadu. To veče je bilo grada i u centru Beograda. :)

I dalje niska oblačnost, dosadno vrijeme, 15C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #151 poslato: 05. Maj 2009. u 12:38 »

Ja sam baš išao kući za Suboticu pre nevremena, kad sam bio na stanici onda je malo tukao led :-[

P.S. Malo je mutno jer je slikano mobilnim telefonom  :redface:

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #152 poslato: 05. Maj 2009. u 14:20 »
kod mene se lepo namrštilo sa jugoistoka
ali da li će me zakačiti videćemo
Takt=18.3°C

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #153 poslato: 05. Maj 2009. u 14:30 »
Krenula kiša, nema grmljavine

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #154 poslato: 05. Maj 2009. u 14:33 »
Beograd T=17 C pretezno oblacno.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #155 poslato: 05. Maj 2009. u 14:40 »
grmljavina u daljini
kiša stala
čekamo dalji razvoj

Van mreže srba

• **
  • Starost: 58
« Odgovor #156 poslato: 05. Maj 2009. u 15:00 »
Promenljivo oblačno vreme,uz intervale sunčanog vremena.T=20.5C.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #157 poslato: 05. Maj 2009. u 15:04 »
grmljavina sve bliža
protivradna deluje raketama

UPDATE: pada kiša umerenog inzenziteta uz povremnu grmljavinu
« Poslednja izmena: 05. Maj 2009. u 15:25 Boce »

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #158 poslato: 05. Maj 2009. u 16:55 »
još uvek ima grmljavine u okolini
trenutno južnije od grada
Moja lokacija na brdu nije imala neku veliku kišu
U okolini verovatno jeste bilo dobrih pljuskova
u gornjem toku Trgoviškog Timoka bilo je značajnije količine grada

Takt=13.5°C

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #159 poslato: 05. Maj 2009. u 17:52 »
Razišla se niska oblačnost u Beogradu, i već ima konvekcije na sve strane... Na istoku i sjeveru ima Cb-ova, koji se vide na radaru, dok na sjeverozapadu i zapadu ima finih cumulusa. :)

Takt 19C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm