Ja Kimiju verujem 100%.
A ako hoćete i vi da verujete, pogledajte jučerašnje količine padavina po Beogradu. To je dokaz da može da bude jako, jako šareno u količini padavina, da postoje velike razlike čak i između jako bliskih mesta. Kako 40 mm uopšte nije nemoguće da se sruči u otakvom danu kao što je jučerašnji, man'te se toga i verujte čoveku.
Druga je stvar što na sinoptičkim stanicama nije bilo tih izliva padavina koje su stvarno jako lokalne. Juče je bilo tako. Najzad, razmislite i sami koja je verovatnoća da se jake lokalne padavine zabeleže baš na sinoptičkoj stanici. Po meni, to je ravno slučajnosti. Osnovna količina padavina je zabeležena i to je dovoljno za potrebe sinoptike. Mi imamo tu mogućnost da što nas je više, možemo bolje i preciznije da analiziramo šta se dogodilo i šta se događa.
Klimatski gledano, mesečna suma padavina od 4 mm u aprilu je vanredno malo. Lako je od toga praviti duplu (ili n-tostruku) količinu. Sećam se juna 1996. godine, kada je mesečna suma padavina kod mene bila 99.8 mm, a samo 14. juna sam imao dnevnu sumu od 99.6 mm. Je l' to kiša ili suša? Naš narod bi rekao 'naludo kiša, naludo suša'.
Sad ću opet svoju priču... Ljudi, okrenite se malo bazi podataka, popunjavajte je, a novi članovi neka mi se jave za registraciju (jesam dosadan, ali...).