Pošto je već duže vreme (otprilike otkad je postao član foruma) Kimi postavljao svoje podatke u koje se izražavala otvorena sumnja, moram da ubacim jedan interesantan detalj.
Naime, možda se sećate ovog posta...
Celu noć je bilo pljuskova sa grmljainom Ali zato količina padavina za Arhivu,od juče palo 127mm
!!!!!!!!
Da ne verujete, bio je u pravu. Zvaničan podatak sa meteorološke stanice Vrnjačka Banja je 113.7 mm.
Ja se slažem sa dobrim delom članstva koje (javno) izražava sumnju u Kimijeve podatke, ali moram da primetim da mu se omakne i realna informacija.
Koristeći insajderski položaj, poredio sam Kimijeve podatke sa podacima kojima verujem, sa klimatološke stanice Vrnjačka Banja (dakle, klasični instrumenti). Ukratko, zaključio sam sledeće:
- Količine padavina kod Kimija su vrlo često nerealne. Ponekad su i 10 puta veće od zvanično zabeleženih. Jednom u 50 uporednih podataka sam našao da je on imao manje padavina od zvanične količine.
- Temperatura, međutim, je kod Kimija prilično brižljivo osmatrana, ali nerealna. Prema amplitudama, zaključujem da je u delu Banje bliže Zapadnoj Moravi, jer ima jače Tmin. Međutim, realno su mu sve temperature niže od zvaničnih za oko 2-3 stepena. Čak i njegovi mrazevi u aprilu (zamalo i u maju).
- Pravac i brzina vetra mu je zaista korektna. Zvanična stanica ima samo jačinu vetra u Boforima, ali znajući kako se zvanično meri (i u praksi, ne samo po pravilima), to vam je to. Jeino što mi ovde smeta jeste što vetar od 2 m/s je prilično retka stvar, a vetar je slab i sa 3 i 4 m/s. Računam da je za jake vetrove dobar, ali mu je instrument vrlo inetran i ima loš prag osetljivosti ('okida' tek na nešto ispod 3 m/s). Šteta, jer je gotovo pola vetrova baš u tom opsegu, koji su kod Kimija 'tiho, bez vetra'.
Detaljnija analiza ovih podataka je moguća, ali neću je raditi. Pratiću i juli i avgust uporedo, kad budem imao i zvanične podatke.
Savet članstvu i posetiocima: Imajte u vidu da podaci koji se ovde objavljuju nisu uvek realni, ali su bar postavljani vrlo savesno. 'Sertifikat' za svoja merenja imaju stanice u Inđiji i Knjaževcu, a po meni, to zaslužuje i Trstenik (naravno, reč je o stanicama koje su van zvanične sinoptičke mreže). Objavljene podatke treba uzeti sa rezervom, ali prema primedbama proisteklim iz analiza koje ću preuzeti na sebe.
Savet Kimiju: Nastavi sa svojim radom, ali znaj da tvoji podaci, iako savesno osmatrani, moraju biti korigovani. Ako želiš da ih koriguješ na pravi način, svoju stanicu odnesi na poređenje na klimatološku stanicu u Vrnjačkoj Banji ili je odnesi u RHMZ u Beograd. Ako se odlučiš za to, javi mi se na PP.