Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klima Vrnjačke Banje  (Pročitano 5531 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Klima Vrnjačke Banje
« poslato: 06. Maj 2009. u 10:13 »
Klima Vrnjačke Banje je umereno kontinentalna, izmenjena lokalnim uslovima i sa uticajem planinske klime.
Srednja godišnja temperatura je 9.8 C, a prosečna relativna vlažnost vazduha 73,7%.
Srednji vazdušni pritisak u letnjim mesecima je blizak godišnjem proseku - 990 milibara.
Prosečna godišnja oblačnost iznosi 55%. Najveći broj dana u godini ima umerenu oblačnost.
Prosečna količina padavina u dužem nizu godina iznosi 1038 milimetara godišnje.
Zahvaljujući okolnim uzvišenjima, Banja je zaklonjena od jakih vetrova. Oko 170 dana u godini je bez vetra.
Nadam se da ću narednih dana imati vremena da postavim i ostale podatke,ali za početak ono najosnovnije  :)  :)
« Poslednja izmena: 06. Maj 2009. u 12:01 Kimi »
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Klima Vrnjačke Banje
« Odgovor #1 poslato: 06. Maj 2009. u 10:30 »
Može. Kad navodiš srednje vrednosti, ako možeš, navedi i period osmatranja iz kojeg su te srednje vrednosti računate. Bilo bi dobro da navedeš i tvoj izvor informacija (podaci, publikacija i slično).
Nestrpljiv sam da vidim. :super:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #2 poslato: 06. Maj 2009. u 11:55 »
Kimi, svaka čast za otvaranje ove teme. ;) :super:
Hvala na trudu i angažmanu, i ja jedva čekam da vidim klimatske karakteristike tvog lepog mesta i okoline... :) :D
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: 24. Maj 2009. u 22:31 »
Da nastavim sa podacima   :)  ;) !!!Danas sam pokušavao da nadjem neke zapise o ekstremima za Vrnjačku Banju i uspeo sam  :jupi: :jupi: :jupi: :jupi:!!!
Maksimalna visina snega ikada zabeležena je  03.02.1962 i znosilla je 160cm !!!!!
Najraniji sneg zabeležen je 1 oktobra 1972,a pojava susnežice zabeležena je rano ujutru  28 semptembra 1920
Najkasniji sneg zabeležen je  25 Maja 1933
Temperaturni maksimum je bio 24.07.2007 i iznosio  je 42.1 C
Temperaturni minimum je bio 11.01.1971 i iznosio je -29.1 C
Najranija pojava mraza zabeležena je 26 septembra (ne piše godina )
Najkasnija pojava mraza zabeležena je 28 Maja 1949
Maksimalan godišnja količina padavina desila se  1937 kada je zabeleženo 1426.3 mm
Maksimalna dnevna količina padavina desila se  Maja (Ne piše godina) kada je zabeleženo 205mm
Nikada nije zabeležena pojava da u jednom mesecu uopšte ne bude kiše
HEHHEHE ovo je interesantan podatak
Maksimalna visina gradnog pokrivača iznosila je 5 cm (22 avgust-Opet ne piše godina )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #4 poslato: 26. Maj 2009. u 02:23 »
Neki od ovih podataka su krajnje sumnjivi i nikako se ne mogu uklopiti u istinu, pa zbog toga ne bi bilo loše navesti izvore tih podataka... ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #5 poslato: 26. Maj 2009. u 08:04 »
U pravu si Amaterko,i meni su neki od ovih podataka sumnjivi,ali te podatke sa našao u arhivi Banjskih I klmatoloskih mesta Srbije (Postoji u Vrnjačkoj Banji,ali ne vrši više nikakva merenja,ja mislim............

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #6 poslato: 26. Maj 2009. u 09:13 »
Pa Miloše delimično i moja predpostavka je oko 150 mm,a toliko  je i iznosila količina padavina i zadnje 3 godine (Tj od kada imam AMS),ali vidim u arhivi da je u Maju konstantno beleženo izmedju 140-180 mm  :first:   :first: :first:  :D  :)..............Međutim i pored ovoilike količine padavina,Maj kod mene nije najkišovitiji mesec,prvi je naravno Jun  :)  ;)  !!!

Kimi po zvaničnim podacima meteorološke stanice u Vrnjačkoj Banji u periodu od 2004 - 2007 količine padavina u maju su bile sledeće
2004 - 44mm
2005 - 109mm
2006 - 49mm
2007 - 119mm

tako da tvoj podatak za prosek od 150 mm nikako ne drži vodu a i tvrdnja za poslednje 3 godine
imaš ovde godišnjake u kojima se nalaze i podaci za Vrnjačku Banju pa ako hoćeš da imaš prave podatke o prosečnim vrednostima uz malo truda ćeš ih i imati
http://www.hidmet.sr.gov.yu/latin/meteorologija/klimatologija_godisnjaci.php

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #7 poslato: 26. Maj 2009. u 09:28 »
Kimi po zvaničnim podacima meteorološke stanice u Vrnjačkoj Banji u periodu od 2004 - 2007 količine padavina u maju su bile sledeće
2004 - 44mm
2005 - 109mm
2006 - 49mm
2007 - 119mm

tako da tvoj podatak za prosek od 150 mm nikako ne drži vodu a i tvrdnja za poslednje 3 godine
imaš ovde godišnjake u kojima se nalaze i podaci za Vrnjačku Banju pa ako hoćeš da imaš prave podatke o prosečnim vrednostima uz malo truda ćeš ih i imati
http://www.hidmet.sr.gov.yu/latin/meteorologija/klimatologija_godisnjaci.php
Greška je u pitanju Boce,ovo apsolutno nije tačno........Bože šta ovi pišu na RHMZ  :neznam:  :neznam:  :o  :o

Van mreže jocozr

« Odgovor #8 poslato: 26. Maj 2009. u 09:41 »
Ja stvarno ne znam ko ovde greši. . .
Terate me da odem u Vrnjačku Banj na dva-tri meseca i uverim se u istinu!  :o  ;D  :rofl:

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #9 poslato: 26. Maj 2009. u 09:43 »
Terate me da odem u Vrnjačku Banj na dva-tri meseca i uverim se u istinu!  :o  ;D
Pa izgleda da je to jedino rešenje  :lmao:  :lmao:  :rofl:  :vidiga: :vidiga:!!!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #10 poslato: 26. Maj 2009. u 09:52 »
Kimi, ako već imaš AMS, jesi li siguran da ona dobro mjeri padavine ? Možda si nešto loše podesio, ili je stavio na neodgovarajuću lokaciju... Ili padavine mjeriš u nekoj kanti ili tako nekako ? :)

Eh, sad se sjetih kako sam ja mjerio padavine kad sam bio na selu. Imam jedne tačke (ona kolica sa jednim točkom i dvije ručke) koje su otprilike 1m2, i onda sam poslije kiše mjerio koliko se litara vode nakupi u njima. Metoda se pokazala solidnom, ali i dosta nepreciznom... :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #11 poslato: 26. Maj 2009. u 09:53 »
Gencic znam da to izgleda krajnje čudno,ali je istina,e sad kada bih pokušao da ti objasnim zbog čega je to tako,trebala bi mi čitava večnost  :lmao:  :lmao:  :rofl:  :D.........

Ne boj se, ukoliko zelis da mi objasnis bice dovoljno da navedes validan izvor podataka, koji je sracunat na osnovu bar (po meni) 30 tak godina.Tad bih ti istog trenutka poverovao....
Ono sto je bitno je da se postave pravi podaci koji su istiniti i da na osnovu toga steknemo sto bolju sliku mikroklime raznih krajeva Srbije.Mislim da je to u interesu nas, ljudi koji posecuju ovaj forum, a i samog foruma.
Toliko :)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #12 poslato: 26. Maj 2009. u 09:55 »
Kimi, ako već imaš AMS, jesi li siguran da ona dobro mjeri padavine ? Možda si nešto loše podesio, ili je stavio na neodgovarajuću lokaciju... Ili padavine mjeriš u nekoj kanti ili tako nekako ? :)

Eh, sad se sjetih kako sam ja mjerio padavine kad sam bio na selu. Imam jedne tačke (ona kolica sa jednim točkom i dvije ručke) koje su otprilike 1m2, i onda sam poslije kiše mjerio koliko se litara vode nakupi u njima. Metoda se pokazala solidnom, ali i dosta nepreciznom... :)
HAHHAHAHAH Miloše,dobra ti bila ta sprava za merenje !!!!U redu,pogledaću još jednom da nije nešto kojim slučajem kod AMS u kvaru,mada čisto sumnjam.......

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #13 poslato: 26. Maj 2009. u 12:21 »
Greška je u pitanju Boce,ovo apsolutno nije tačno........Bože šta ovi pišu na RHMZ  :neznam:  :neznam:  :o  :o
Podaci koje objavljuje RHMZ su apsolutno tačni, jer su prošli detaljnu kontrolu i obradu. Znači, nema sumnje u podatke iz Meteorološkog godišnjaka... ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #14 poslato: 28. Maj 2009. u 10:38 »
Svašta se može naći na forumu, a još mi je interesantno da vidim kako se to tumači. Evo primera:

Komentar na prvu loptu...

Terate me da odem u Vrnjačku Banj na dva-tri meseca i uverim se u istinu!  :o  ;D  :rofl:

... i najzad komentar nekog ko zna malo više.

Podaci koje objavljuje RHMZ su apsolutno tačni, jer su prošli detaljnu kontrolu i obradu. Znači, nema sumnje u podatke iz Meteorološkog godišnjaka... ;)

Ne terajte me da komentarišem. Amaterko vrlo tačno zna šta govori, bar kada je ovo u pitanju. Isto važi i za većinu moderatora ovog foruma.
Ja sam pomalo umoran od raznih tumačenja, tako da to prepuštam vama.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže jocozr

« Odgovor #15 poslato: 28. Maj 2009. u 10:42 »
Pa morao sam to da napišem,e sad zavisi ko i kako to tumači.Mislim da su neki shvatili šta sam hteo da kažem (meni je jasno ko greši) samo nisam hteo direktno,da ne bi ispalo. . . :-X
Made by:amaterko

???  :lmao: