Mislim da je gabeszova karta skoro idealna. Naravno, jako cenim dikileov rad, ali evo mojih argumenata.
Pre svega, mislim da na karti treba da bude vrlo malo ikonica. Dikile je malo natrpao ikonice, što smanjuje preglednost.
Karta je preglednija ako je pozadina čista. Reljef je lepa fora, ali mislim da je nepotrebna. Pogledajte prognoze na RTS-u. Onaj 'švenk' od severa ka jugoistoku, pa na zapad, malo je nepregledan, jer se u svakom trenutku vidi samo deo karte. To je 'solomonsko' rešenje za brojna mesta koja se pojavljuju sa prgnoziranim vrednostima. Uzgred budi rečeno, uopšte mi se ne dopada, jer nema pregleda situacije u celini, što je (po mom mišljenju) mnogo dragocenija informacija.
Dakle, mnogo je jednostavnije postaviti manje ikonica na čistu pozadinu. Istina, Dikile ima jednostavnije ikonice (bar u prvoj verziji), ali to je već stvar ukusa. Izbor ikonica ostavljam vama. Ja glasam za jednostavnost. Šareniš ostavlja utisak neozbiljnosti, pa će te prognoze biti 'šlb'. Ovako, sa jednostavnijim ikonicama, pažnja odlazi na konkretne vrednosti i prognoze.
Primer za to je (izvinite, ali nerado ću to reći) prognoza na homepageu RHMZ-a. Samo da nema reljefa, i bilo bi super. I ikonice su jednostavne.
Još jedan detalj. Kada kačite nazive mesta na kartu, okačite samo nekolicinu mesta. Ne više od 7-8. Ta mesta treba da budu odabrana prema reprezentujućoj okolini, da na tom mestu ima meteoroloških merenja (da ne odu prognoze za mesta gde merenja nema) i da se tako predstavi meteorološka situacija. Evo mog predloga (naravno, ne morate ga usvojiti) za popis mesta (sa obrazloženjem izbora):
- Novi Sad (reprezentuje Vojvodinu, u centru je te geografske i administrativne oblasti, ima meteorološka merenja)
- Beograd (reprezentuje sever Šumadije, administrativni centar Srbije, ima meteorološka merenja)
- Loznica (reprenentuje zapadnu Srbiju, iako je skoro na samoj granici; zapadna Srbija ima karakteristiku većih padavina od ostalog dela Srbije, a sam zapadni položaj nekako 'najavljuje' promene vremena; naravno, ima meteorološku stanicu)
- Kopaonik (reprezentuje planinske oblasti, a položaj u centru Srbije obuhvata veći deo planina u Srbiji; ima meteorološku stanicu)
- Negotin (reprezentuje specifičnosti Timočke krajine, ima meteorološku stanicu)
- Niš (reprezentuje centralnu, južnu i istočnu Srbiju, administrativno važna tačka u Srbiji, ima meteorološku stanicu)
- Priština (reprezentuje Kosovo i Metohiju, takođe važna tačka, ima aktivnu meteorološku stanicu - podaci se mogu naći u METAR izveštajima kao stanica BKPR, pogledajte na Ogimetu i sami)
- Zlatibor (reprezentuje jugozapad Srbije, visoravni i planinske oblasti oko 1000 metara; jugozapad Srbije ima specifičan jugozapadni vetar pre fronta i veće količine padavina, a lep je indikator za sneg na tim visinama; ima meteorološku stanicu)
Možda bi dobro rešenje bilo da se na karti pojavi Kraljevo umesto Kopaonika. Ne samo da je administrativno važna tačka, već lepo reprezentuje centralnu Srbiju i u meteorološkom smislu. Naravno, tu je i meteorološka stanica.
Bilo bi dobro da uz svaku stanicu idu maksimalna temperatura gore (možda čak i crveno), minimalna ispod nje (ako Tmax bude crvena, Tmin neka bude plava), a od tačke povući strelicu za vetar u pravcu odakle je predviđeno da duva. Izbor tačaka je opet dobar i za vetar, jer se mogu opisati svi karakteristični vetrovi u celoj Srbiji. Košava se vidi u Beogradu i Novom Sadu, Negotin ima jak severozapadni ili, u slučaju košave, neki drugi 'kontra' vetar. Niš na istoku može da bude specifičan po severoistočnom vetru, kakvog često ima i u Vranju, a opet lepše prikazuje i severozapadne vetrove, ali i jugovinu. Zlatibor ima specifičan jugozapadni vetar, kao i jugozapadna Srbija, a taj vetar ume da bude prilično jak.
Najzad, da zaključim svoj predlog. Možete li u prognozi da okačite prognozirane visine snega? Dikile je ovde prilično 'verziran' sa prošlogodišnjeg takmičenja, a ni ostali naši takmičari nisu bili loši (Miloš, Boce i još tamo neki... ne sećam ih se više).
Pratim vas i očekujem rasplet situacije relativno brzo.