Tačke bez oznaka na karti više liče na fleke. Jes', svi mi znamo gde je koji grad, ali kao što rekoste, važno je da to lepo (ja dodajem: i dobro) izgleda.
U svom postu sam rekao 'kada kačite nazive mesta', a ne 'stavite nazive mesta'. Dakle, nemam ništa protiv da karta bude bez gradova. Onda ne bismo utrpavali ni Kragujevac (nemam ništa protiv Kragujevca, Kimi, ali ako bi utrpali Kragujevac, onda bi imali gustu sredinu Srbije, dok bi se po krajevima Srbije 'jurile' dve i po tačke. To ne liči ni na šta.
Evo, gledam kartu koju je predložio Dikile. Kontura je OK, ikonice OK. Trebalo bi staviti malo veće brojeve za Tmax i Tmin. Ljudi se vezuju za brojeve (kad smo već kod vezivanja, kolega). Ima ljudi koji traže brojeve, pa neka budu malčice veći. Iako ja vidim dobro (ne nosim naočare i nemam potrebe za njima, uprkos srednjim godinama), dosta ljudi te sitnije brojeve slabije vidi (bez obzira na godine). Cilj nam je da imamo kvalitetnu prezentaciju prognoze, a ona se može postići preglednošću i jednostavnošću. I da, uz temperaturu možda nije neophodno kačiti oznaku °C.
Bocetov predlog za izbacivanje lokacija gradova je OK, ali ne slažem se oko razloga do kraja. Možda smo mi iz većih mesta 'privilegovani', ali nazivi su samo orjentiri, ništa više.
Sad mi pade na pamet još jedno 'solomonsko' rešenje. Kačite ikonice za opis prognoziranog vremena umesto tačaka gradova. Mislim da bi tako našli neko kvalitetno međurešenje. Možda ih treba malo preraspodeliti, tako da ikonica za Vojvodinu bude negde kod Bečeja. Ostalo bi bilo OK. Nema potrebe da stoje i Subotica i Novi Sad, kad je vreme u oba mesta prilično slično (sličnije nego kod drugih gradova po Srbiji na toj udaljenosti). Prohvatam Kraljevo umesto Kopaonika, ali možda bi bilo dobro okačiti Kopaonik van karte, posebno i napomenuti 'prognoza za viša planinska područja'. To mesto van karte bi bilo dobro da je u prostoru koji bi zauzimala zapadna Rumunija. Baš zgodno, zar ne?
I još jedna ideja (uh, što volim kad mi padaju ideje na pamet dok pišem, kao sada): Kako rešiti vetar? Gabeszove ikonice za vetar (naravno, pažljivo odrađene - ove rukom crtane su OK kao ideja kako bi to trebalo da izgleda) treba staviti sa one strane ikonice odakle će duvati vetar. Ili, uraditi 'kružne' ikonice tako da strelica za vetar stiže u nacrtanu ikonicu (kao na meteorološkim kartama). Broj 'metlica' na strelici je dobro koncipiran i otprilike odgovara onom broju na pravim sinoptičkim kartama i izlazima iz modela. Jedna crtica je oko 5 kts, dakle oko 2.5 m/s (srednja brzina - udari bi otprilike bili duplo od toga). Ali nemojmo preterivati i kačiti više od tri crtice, dakle baš kao što je gabesz predložio.
Uz ikonice i kartu možda treba staviti i neku legendu. Šta mislite?