U poslednje vreme se primećuje da se u sinop izveštaje stavljaju zaokružene vrednosti padavina u mm... Zašto se to sada tako radi :?:
SYNOP kod ima zaokružene podatke o padavinama kad god količina pređe 1 mm. Takvo je pravilo kodiranja.
Baš i ne kontam šta si hteo da kažeš sa ovim,a voleo bih da znam :?:
Mislim,koja je najtačnija metoda merenja. . .
Zanimljivo mi je to da na analognim instrumentima izmere 10mm,a AMS izmeri 8.3mm. . .a razdaljina je najviše 5m.
A ako zaokružuju onda je možda i na GMS izmereno 10.2mm,kao i ovde u centru. ;D
Šta sam hteo da kažem, to i piše. Dakle, naveo sam primer razlike u pokazivanju instrumenata i izveštaja. Izvora razlika ima koliko hoćeš, počev od položaja instrumenta (a šta ako je neki instrument m,alčice zaklonjen, a da se o tome nije vodilo računa?), kalibracije (da li vaga za kišu na AMS može da prati nataloženu vodu u kišomeru), osmatranja (na kišomeru ne piše kada je točeno iz njega), javljanja (SYNOP još uvek ide ručno, i ići će još par godina sigurno, a onda pod ljudskim nadzorom)... Treba poznavati kompletnu situaciju, a ja nisam baš u poziciji da pratim baš sve. Najzad, to je posao koji se ne radi od jednog podatka. Naročito za padavine, koje umeju mnooogo da variraju i u prostoru i u vremenu.
Pa naravno da ja dobijam najviše padavina,pobogu pa to je logično,vidiš kolike Planine imam u blizini,neće sigurno najviše padavina da ima neko iz ravnice !!!!!Rado bih vam slikao,ali mi ne radi ovaj kabal od USB-a !!!!Takt 12 C,tiho je bez vetra......
Novi kabl ne košta mnogo... a mi jedva čekamo da vidimo tvoju AMS.
Prsnula kišica, ali sve je ovo mnogo bolje nego u ponedeljak i utorak, kad je bilo prženja i kuvanja.