Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009 - III dekada  (Pročitano 128836 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Re: Maj 2009 - III dekada
« Odgovor #520 poslato: 28. Maj 2009. u 18:03 »
U Vrnjačkoj Banji već 4 sata pada slaba do umerena kiša,evo sada prestaje,napolju je vrlo sveže,može se reći i hladno,danas je palo tačno 14mm kiše,Takt 13.5 C,duva slab W vetar brzinom od 4 M/S  :) :D ;D.........Konačno prvi summer killer (iako još uvek nije leto ),nadam se da će ih biti punoooo ovog Leta ..... :)  ;)  :D  ;D ;D
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Darko_9

« Odgovor #521 poslato: 28. Maj 2009. u 18:13 »
U Beogradu pretežno oblačno i sveže 16 stepeni... trenutno su u celoj Srbiji temperature ispod 20 stepeni....

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #522 poslato: 28. Maj 2009. u 20:00 »
Neznam Kimi al stvarno velike kolicine padavina dobijes uvek..ajde molimte uslikaj mi merac!!Vazi?

Van mreže jocozr

« Odgovor #523 poslato: 28. Maj 2009. u 20:10 »
Neznam Kimi al stvarno velike kolicine padavina dobijes uvek..ajde molimte uslikaj mi merac!!Vazi?

Mogao bih i AMS kompletnu,šta fali,da vidimo kako izgleda  ???  ;) svaka čast što si se dosetio. . .  ;D merač može posebno,kad padne kiša. . .
U Zrenjaninu se skroz razvedrilo pa je temperatura došla i do 17.0C
Sada je 16.7C,biće ovo hladna noć ja mislim.

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #524 poslato: 28. Maj 2009. u 20:26 »
U Čačku, oblačno i hladno, temperatura 15 stepeni.
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #525 poslato: 28. Maj 2009. u 20:28 »
U Beogradu se potpuno razvedrilo. Tmax danas 16.8C. Da se podsjetimo, juče je bila 30.0C.

Padavine danas nisu osmotrene na samo par stanica. Boce zaista nema sreće sa padavinama ovoga maja.  :-\
Evo kompletne liste:

Kikinda 24mm
Novi Sad 16mm
Sombor 11mm
Palić 11mm
Zrenjanin 10mm
Banatski Karlovac 9mm
Sjenica 8mm
Vranje 8mm
Vršac 7mm
Inđija 6mm
Sremska Mitrovica 5mm
Beograd 4mm
Zlatibor 4mm
Valjevo 3mm
Kruševac 3mm
Loznica 2mm
Surčin 2mm
Sjenica 2mm
Veliko Gradište 2mm
Smederevska Palanka 2mm
Požega 1mm
Kraljevo 1mm
Kragujevac 1mm
Neogotin 0.8mm
Leskovac 0.8mm
Kopaonik 0.5mm
Kuršumlija 0.4mm
Ćuprija 0.3mm
Crni vrh 0.2mm
Knjaževac 0.0mm
Niš 0.0mm
Zaječar 0.0mm
Dimitrovgrad 0.0mm

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #526 poslato: 28. Maj 2009. u 20:33 »
Inače je pravilo da Vojvodina u ovom periodu dobija najviše padavina, tj. krajem proleća i početkom leta. Pogotovo u junu kada je usevima i najpotrebnije. Jun je i najkišovitiji mesec ubedljivo za Novi Sad sa srednjom mesečnom sumom od 82.5mm.

U NS-u je sada potpuno vedro. Nema ni oblačka. Ko bi rekao da je danas pre podne padala kiša i bilo tmurno kao usred jeseni.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #527 poslato: 28. Maj 2009. u 20:39 »
Inače je pravilo da Vojvodina u ovom periodu dobija najviše padavina, tj. krajem proleća i početkom leta. Pogotovo u junu kada je usevima i najpotrebnije.

Naravno da je Vojvodini i najpotrebnija kiša... Ova današnja kiša je sigurno u velikom procentu smanjila štetu koja bi nastala na usjevima da se suša još produžila. :)
Ja naravno volim da kukam što nema kiše. Najviše jer je zaista potrebna vegetaciji u ovo doba godine... Zaista mi je žao da gledam praktično spržene biljke, u doba godine kada bi trebalo da su zelene.
Inače, nemaju sami gradovi nikakvu posebnu korist od kiše, ali šta ću kad volim ljetnju kišu, to je jače od mene. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #528 poslato: 28. Maj 2009. u 20:45 »
I Beogradu je jun najkišovitiji mesec i to čak sa većom prosečnom sumom od 90.4mm, a drugi najkišovitiji je maj sa 70.7mm. Znači da je zakazao ovog meseca žestoko.  ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #529 poslato: 28. Maj 2009. u 20:56 »

Pa naravno da ja dobijam najviše padavina,pobogu pa to je logično,vidiš kolike Planine imam u blizini,neće sigurno najviše padavina da ima neko iz ravnice  :smartass: :smartass: :smartass:!!!!!Rado bih vam slikao,ali mi ne radi ovaj kabal od USB-a  :doh: :doh: :doh:!!!!Takt 12 C,tiho je bez vetra......
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže jocozr

« Odgovor #530 poslato: 28. Maj 2009. u 21:20 »
Aaaaa baš šteta. . .e daaa,pozajmi od nekog druga kabl ili fotoaparat.Mislim već kad drug može da ti da informaciju da je palo 80mm (da,da. . .) kiše na Goču,verovatno može i fotoaparat  :) ;)
U Zrenjaninu idalje pada temperatura,sada je 13.7C. . .vidim ja da će sutra ujutro biti ispod 10C  :-[

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #531 poslato: 28. Maj 2009. u 22:11 »
Iz više izvora sam saznao da je u Baru danas bila jedna od jačih oluja u zadnjih par godina ! :o Već sam i napisao na forumu da mi javljaju o oluji, ali nisam imao predstavu o kakvom nevremenu je riječ...
Možda najviše govori podatak da je za manje od pola sata palo 24mm kiše (službeni podatak).
Ovo je ujedno i prva prava proljećna oluja ove sezone u Baru. Baš mi je žao što nisam bio tamo. :(
U Beogradu jesu češće oluje u ovo doba godine, ali ni približno ne mogu biti jake kao one na moru...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #532 poslato: 28. Maj 2009. u 23:35 »
Milose, jel postoji neki podatak da li je bilo pijavica...
Znam tacno na sta mislis kada kazes da su jake oluje na moru. Sigurno ne znas, ja sam skoro godinu dana ziveo na moru, pre nekoliko godina, u blizini Azurne Obale u jednom gradu na Ligurijskoj rivijeri, tako da znam kakve mogu da budu oluje na moru, a tada sam i prvi put video pijavicu uzivo...

Oluje na moru mogu biti veoma veoma jake...

U Beogradu izuzetno prijatno vece... uz 14 C...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #533 poslato: 28. Maj 2009. u 23:56 »
Uzasna zima veceras.Dok je juce moglo u papucama  i majci danas treba vindjakna.

Van mreže jocozr

« Odgovor #534 poslato: 29. Maj 2009. u 00:48 »
Kod mene trenutno 12.1C,vedro je. . .ali ja ipak očekujem naoblačenje,pa neverujem da će Tmin biti ispod 10C. . .

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #535 poslato: 29. Maj 2009. u 01:09 »
danas (tj. juče :D) je bilo oblačno,a u par navrata padala je kiša slabijeg inteziteta

Van mreže Darko_9

« Odgovor #536 poslato: 29. Maj 2009. u 04:05 »
U Beogradu hladno i vedro na Košutnjaku 10 stepeni!

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #537 poslato: 29. Maj 2009. u 07:39 »
brrr :zima Nije baš da je sneg, ali posle onako toplih dana, tako deluje :neznam:
Jutros u Čačku oblačno i hladno, počeo je da duva jači, hladan vetar, temperatura
svega 12 stepeni.  ::)
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #538 poslato: 29. Maj 2009. u 08:44 »
U Beogradu pravo jesenje jutro. Oblačno i hladno, povremeneno sa slabom kišom.
Takt 11.1C, Tmin 11.1C. Padavine do 8h 0.2mm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #539 poslato: 29. Maj 2009. u 10:01 »
^^
U poslednje vreme se primećuje da se u sinop izveštaje stavljaju zaokružene vrednosti padavina u mm... Zašto se to sada tako radi  :?:  :neznam:

SYNOP kod ima zaokružene podatke o padavinama kad god količina pređe 1 mm. Takvo je pravilo kodiranja.

Baš i ne kontam šta si hteo da kažeš sa ovim,a voleo bih da znam :?:
Mislim,koja je najtačnija metoda merenja. . .
Zanimljivo mi je to da na analognim instrumentima izmere 10mm,a AMS izmeri 8.3mm. . .a razdaljina je najviše 5m.
A ako zaokružuju onda je možda i na GMS izmereno 10.2mm,kao i ovde u centru.  ;D

Šta sam hteo da kažem, to i piše. Dakle, naveo sam primer razlike u pokazivanju instrumenata i izveštaja. Izvora razlika ima koliko hoćeš, počev od položaja instrumenta (a šta ako je neki instrument m,alčice zaklonjen, a da se o tome nije vodilo računa?), kalibracije (da li vaga za kišu na AMS može da prati nataloženu vodu u kišomeru), osmatranja (na kišomeru ne piše kada je točeno iz njega), javljanja (SYNOP još uvek ide ručno, i ići će još par godina sigurno, a onda pod ljudskim nadzorom)... Treba poznavati kompletnu situaciju, a ja nisam baš u poziciji da pratim baš sve. Najzad, to je posao koji se ne radi od jednog podatka. Naročito za padavine, koje umeju mnooogo da variraju i u prostoru i u vremenu.

Pa naravno da ja dobijam najviše padavina,pobogu pa to je logično,vidiš kolike Planine imam u blizini,neće sigurno najviše padavina da ima neko iz ravnice  :smartass: :smartass: :smartass:!!!!!Rado bih vam slikao,ali mi ne radi ovaj kabal od USB-a  :doh: :doh: :doh:!!!!Takt 12 C,tiho je bez vetra......

Novi kabl ne košta mnogo... a mi jedva čekamo da vidimo tvoju AMS.

Prsnula kišica, ali sve je ovo mnogo bolje nego u ponedeljak i utorak, kad je bilo prženja i kuvanja.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...