Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009 - III dekada  (Pročitano 128811 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Re: Maj 2009 - III dekada
« Odgovor #600 poslato: 30. Maj 2009. u 17:17 »
?? Ako ja tebe nešto razumem Joco šta pričaš.  :o
Preteruje kao i obicno, slobodno mu brisi takve postove

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #601 poslato: 30. Maj 2009. u 17:44 »
Kod mene opet grmi. Vide se i dve kišne zavese. Jedna zapadno i druga jugozapadno. Lagano prilazi još jedan pljusak.

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #602 poslato: 30. Maj 2009. u 17:53 »

Da da evo i ja mogu potvrditi da je na primer i u Backoj Topoli bilo grada,koji se mesao izmedu kise,velicine graska..ali slabo je to bilo i nije to moglo na neti stetu!!U ovim drugim mestima neznam kakva je situacija mozda mnogo ozbiljnije

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #603 poslato: 30. Maj 2009. u 17:54 »
Taj oblak koliko vidim se zaputio prema Zrenjaninu, mada možda prođe malo severnije. Na satelitu se vidi da je oblak narastao tačno iznad mog dela grada i sad već došao nadomak Zrenjanina.
Dobro si procenio,jedan deo je otišao severnije,ali se i raspao.Taj oblak se raspao nadomak Zrenjanina na dva dela. . .  :)
Nešto me nije htelo danas. . .
Da da evo i ja mogu potvrditi da je na primer i u Backoj Topoli bilo grada,koji se mesao izmedu kise,velicine graska..ali slabo je to bilo i nije to moglo na neti stetu!!U ovim drugim mestima neznam kakva je situacija mozda mnogo ozbiljnije
Da.Ovo se uklapa sa konstatacijom koju je napisao Joe. . .
A ja sam razumeo da za grad ustvari ponekad i nije potrebna jača radarska refleksija.Jel tako :?:
Danas je Samoš bio u dejstvu :!:  ;)
?? Ako ja tebe nešto razumem Joco šta pričaš.  :o
Preteruje kao i obicno, slobodno mu brisi takve postove
Šalio sam se malo sa Milošem i amaterkom,a na koji način ne bitno,jer sam primetio to na drugim forumima,između ostalog i na CROMETEO,i to mi se dopalo.Pitao sam ih da li se bune(na PP)-ne bune se. . .  ;) tako da problema nema.
A sad što Stefano od toga hoće da napravi frku,njegov problem.Ne zanima me Stefano,niti hoću da se kačim sa njim(lično nemam ništa protiv njega)ali on ne postoji za mene ovde.
Eto tako da znate. . .a ja ovaj forum i njegova pravila poštujem tako da nek se ovo završi samo na ovim rečima.A ne da me sad neko iz ljubomore,ili nervoze banuje  ::)  :(
Ne brišite ovo,nema potrebe.
Vreme u 17:55h
Nebo:Delimično oblačno
Temperatura:15.3C
Duva umeren zapadni vetar brzinom od 4m/s.
Nikako da se uverim, evo, kada su tako lokalne, kako Kimija nije ni jedna oluja omasila? To mi se nikako ne uklapa... :D

Da vam dojavim i da je na podrucju Studentskog grada bilo grada, pa sad ko se snadje... :)
Paaa,to je posebna priča. . .  :)  :-\ ali neću preterano da zalazim u to.Na to će ti verovatno odgovoriti amaterko.
« Poslednja izmena: 30. Maj 2009. u 18:23 jocozr »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #604 poslato: 30. Maj 2009. u 17:58 »
Kod mene opet sve bliže pucaju gromovi. Opet ću morati da se ugasim. Ojačao je dosta oblak kako prilazi. Smara me već ovo.

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #605 poslato: 30. Maj 2009. u 18:01 »
Bas si srečković  Joe, gledam na Bilogori stalno se stvaraju oblaci oko tebe

Umjereno oblačno +16 C, na istoku ima cb-ova ( prema N. Sadu)

Van mreže jocozr

« Odgovor #606 poslato: 30. Maj 2009. u 18:03 »
Evo još malo vesti sa Kopaonika.
Danas baš zanimljiv meteorološki dan uopšte u Srbiji.A slična su bila i prethodna dva. . .  :o

Мајски снег на Копаонику

Снег који пада на Копаонику оформио прекривач од осам центиметара уз температуру од једног степена. У мају 1991. године, на тој планини снежни прекривач био висок чак 29 центиметара.

После неколико изузетно топлих дана, чак осам центиметара снега на Копаонику, уз температуру од једног степена, право је изненађење. Снега има и на Пештерској висоравни, где је температура око нула степени.
Копаоник данас

Шеф Метеоролошке станице "Копаоник" Братислав Марић изјавио је за Интернет портал РТС-а да je Копаоник таква планина где је могуће да се "у току једног дана промене сва годишња доба".

Марић наводи податке о томе да је снег на тој планини падао, између осталог, и 9. јула 1998. године.

"Снежни покривач 29. маја 1991. године, био је дебео чак 29 центиметара", додаје шеф станице на Копаонику.

"Снег крајем маја јесте необична појава, али то заправо није ништа ненормално и нема последица за функционисање еко система на планини", рекао је Марић.

Пема његовим речима, у мају прошле године на Копаонику је било 12 центиметара снежног покривача, а снег је падао и 7. јуна 2006. године, као и у мају и јуну 2005. године.

Туристи на планини су се некако снашли по "мајском снегу", иако их је према Марићевим речима тренутно мало.

"Добро је што је ипак најављено да ће ових дана на планини бити хладно, па су се гости и припремили", навео је Марић.

Снегови на Копаонику падају крајем новембра и трају до месеца маја, просечно 159 дана годишње. Падавине су у просеку веће од 1.000 мм годишње.

Клима Копаоника обележена је са близу 200 сунчаних дана годишње због чега са правом носи назив „планина сунца".

Јужни положај масива, заравњеност и отвореност терена спречава дуготрајно задржавање облачности над планином.

Хладни и тежи ваздух креће се околним долинама и котлинама тако да зимске температуре нису много ниске.

Копаоник има субалпску климу. Средња годишња температура Равног Копаоника је 3,7 Целзијусових степени.

IZVOR: RTS
Na sajtu RTS-a možete pogledati i video klip.
RTS-sneg na Kopaoniku

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #607 poslato: 30. Maj 2009. u 18:16 »
Da stvarno sve nastane tu malo jugozapadno od mene i ojača. Evo opet jaka kiša.

Najbolji mi je bio ovaj oblak što je doneo grad. Kao da nije hteo da napusti NS. Pogledajte animaciju. A narastao je ta;no nad gradom.

Van mreže jocozr

« Odgovor #608 poslato: 30. Maj 2009. u 18:19 »
Zaista  :o mora da privlačiš kišu Joe,baš te hoće danas  :) Verujem da je palo već par mm,ako ne i više. . .
Nego,ne znam šta misliš,gde je centar ciklona :?: Uopšte nije daleko od nas. . .negde u Mađarskoj  ;)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #609 poslato: 30. Maj 2009. u 18:22 »
Pa tako deluje sve se vrti oko juga Mađarske. Kod mene ispred zgrade je palo možda i preko 5mm danas.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #610 poslato: 30. Maj 2009. u 18:35 »
Beograd T=15 C razvedrilo se...

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #611 poslato: 30. Maj 2009. u 18:44 »
Nikako da se uverim, evo, kada su tako lokalne, kako Kimija nije ni jedna oluja omasila? To mi se nikako ne uklapa... :D

:lmao: :rofl:
Pa čak su i Kimija uspevale da zaobiđu oluje. Nije ih bilo baš svakog dana... :D
Što jes-jes, što je lokalno-lokalno je... :)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Mili-CQ

• **
  • Starost: 39
« Odgovor #612 poslato: 30. Maj 2009. u 18:47 »
Evo prvih informacija o nevremenu koje je zahvatilo Bačku. Mada je grad kod mene padao oko 15h.

Nevreme u Bačkoj
30. maj 2009. | 12:36 

ČELAREVO - Oko 11 i 30 časova područje Čelareva, Bačke Palanke, Bača, Futoga, Beočina i drugih mesta tog dela Podunavlja zahvatilo je veliko nevreme praćeno kišom i gradom.

Nevreme je trajalo petnaestak minuta a kolike su štete nanesene poljoprivrednim kulturama utvrdiće na terenu posebna komisija koja radi svoj posao, rečeno je Tanjugu u štabu za praćenje radova za poljoprivredu.

Evo opet kisa ispada kod mene.
hmmm... Pre sat vremena sam se vratio iz Backog Petrovca i ni traga po njivama od nevremena.
bas sam gledau pravcu Futoga i Veternika zito stoji ko strela.
Cak se na ulasku u NS,nadvoznjak kod fabrike matijevic, jasno videla granica de je padala kisa.

inace u Backom Petrovcu od 13:30 pa do 16h kolko sam bio tamo ni kap kise nije palo i celi putem do NS.Tek je pocelo kad sam usao u NS ~17h
storm spotter/chaser

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #613 poslato: 30. Maj 2009. u 19:02 »
Pa tako deluje sve se vrti oko juga Mađarske. Kod mene ispred zgrade je palo možda i preko 5mm danas.
Zanimljiva vremenska situacija juče i danas, pošto smo pod uticajem prostranog ciklonalnog polja.
Znači, vrlo promenljivo vreme-česte smene Sunca i oluja. Čas Sunce-čas oluja, pa onda opet Sunce... ;) :)
Tokom dana ima dužih sunčanih perioda, pa onda kratke oluje (kao danas), pa onda opet sunčani periodi. Može čak i tokom većeg dela dana da bude sunčano, a onda kasno po podne i predveče bude jakih pljuskova... :)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #614 poslato: 30. Maj 2009. u 19:24 »
hmmm... Pre sat vremena sam se vratio iz Backog Petrovca i ni traga po njivama od nevremena.
bas sam gledau pravcu Futoga i Veternika zito stoji ko strela.
Cak se na ulasku u NS,nadvoznjak kod fabrike matijevic, jasno videla granica de je padala kisa.

inace u Backom Petrovcu od 13:30 pa do 16h kolko sam bio tamo ni kap kise nije palo i celi putem do NS.Tek je pocelo kad sam usao u NS ~17h

Ovo je preuzeto sa sajta radio televizije Vojvodine zaboravi da navedem izvor.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/vojvodina/vojvodina/2009_05_30/vest_134121.jsp

Kod mene je tukao led u 15h. Telep i Adice su najgore prošli od Novosadskih naselja po mojim informacijama.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #615 poslato: 30. Maj 2009. u 21:36 »
Nevjerovatno je koliko su lokalne padavine bile danas... Eto Joe, na Rimskim Šančevima izmjereno samo 0.3mm. U Beogradu službeno nije bilo ni tragova kiše. Bio sam na Novom Beogradu, po mojoj slobodnoj procjeni tamo je u prosjeku palo između 10 i 20 litara kiše, što se apsolutno uklapa u amaterkovu procjenu... Šteta što nam ptprince ne može obezbijediti tačnije podatke...

Sada nam se već primiče jedan veći oblak iz Slavonije, nadam se da će ob donijeti malo ravnomjernije padavine:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #616 poslato: 30. Maj 2009. u 22:05 »
:lmao: :rofl:
Pa čak su i Kimija uspevale da zaobiđu oluje. Nije ih bilo baš svakog dana... :D
Što jes-jes, što je lokalno-lokalno je... :)
HEHEHHEHE u pravu si Amaterko,eto juče i danas kod mene nije bilo Oluja,ali je bilo kiše i juče i danas u ranim jutarnjim satima (Juče 4 mm,danas 8mm )  8) 8) ::) ::) .............Danas kao i juče,do nekih 12h oblačno hladno i tmurno sa kišom,a nakon toga promenljivo oblačno sa dužim intervalima sunčanog vremena,ali je ipak bilo hladno  ::) ::)...Ovaj mesec je u Vrnjačkoj Banji  (do sada palo 151 mm ),bio u  granicama normale (150 mm )............Inače napolju je sada vrlo hladno,moram sa pravom  zimskom jaknom da izadjem pošto je napolju u 22 h temperatura samo 6.7 C,vedro je i tiho bez vetra   :o :o  :-[!!!!!!!!!!!Bogami sutra može biti i mraza  :-[ :-[ :-[ :-[!!!!
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Banex

• *
« Odgovor #617 poslato: 30. Maj 2009. u 22:53 »
Kiša. Slaba.
Teško da može da ostavi merljivu količinu padavina.

Van mreže jocozr

« Odgovor #618 poslato: 30. Maj 2009. u 22:54 »
U Zrenjaninu delimično oblačno vreme.
Takt:11.2C
EDIT
Na GMS javljaju vedro  :o  :-\
Evo sad pogledah,ima kumulusa.Može se reći pretežno vedro.
« Poslednja izmena: 30. Maj 2009. u 23:15 jocozr »

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #619 poslato: 30. Maj 2009. u 23:14 »
Po RHMZ-u na Kosutnjaku trenutno 11 C