Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2009 - III dekada  (Pročitano 128814 puta)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Maj 2009 - III dekada
« Odgovor #620 poslato: 31. Maj 2009. u 00:18 »
Nevjerovatno je koliko su lokalne padavine bile danas... Eto Joe, na Rimskim Šančevima izmjereno samo 0.3mm. U Beogradu službeno nije bilo ni tragova kiše. Bio sam na Novom Beogradu, po mojoj slobodnoj procjeni tamo je u prosjeku palo između 10 i 20 litara kiše, što se apsolutno uklapa u amaterkovu procjenu... Šteta što nam ptprince ne može obezbijediti tačnije podatke...

I današnji dan (sada već jučerašnji) je, po ko zna koji put, pokazao i dokazao razmere lokalnih raspodela padavina. Onog dana je PtPrince okačio podatke sa padavinskih stanica sa teritorije Beograda, tako da ne bi trebalo više da bude nikakvih nedoumica oko takvih izveštaja.
Sećam se da sam dosta davno čitao neki udžbenik i u njemu je lepo napisano da prilikom lokalnih pljuskova jedna njiva može biti natopljena, a da parcela do nje ostane totalno suva... Ni ja tada nisam verovao u takve priče, ali sam bio u zabludi... Šta da se radi, na greškama i zabludama se uči... ;) :D
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #621 poslato: 31. Maj 2009. u 00:23 »
HEHEHHEHE u pravu si Amaterko,eto juče i danas kod mene nije bilo Oluja,ali je bilo kiše i juče i danas u ranim jutarnjim satima (Juče 4 mm,danas 8mm )  8) 8) ::) ::) .............Danas kao i juče,do nekih 12h oblačno hladno i tmurno sa kišom,a nakon toga promenljivo oblačno sa dužim intervalima sunčanog vremena,ali je ipak bilo hladno  ::) ::)...Ovaj mesec je u Vrnjačkoj Banji  (do sada palo 151 mm ),bio u  granicama normale (150 mm )............Inače napolju je sada vrlo hladno,moram sa pravom  zimskom jaknom da izadjem pošto je napolju u 22 h temperatura samo 6.7 C,vedro je i tiho bez vetra   :o :o  :-[!!!!!!!!!!!Bogami sutra može biti i mraza  :-[ :-[ :-[ :-[!!!!
Nisam siguran da sam dobro izračunao,ali sam izračunao da je 176mm kiše palo kod tebe. . .bar po onome što si javljao na forum  :-\  ;)
Uh baš je hladno kod tebe. . . :zima2 a bogami i u većem delu Srbije. . . :neznam:

Kod mene trenutno 10.5C i pretežno vedro nebo.Sada je tako osmotreno i na GMS.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #622 poslato: 31. Maj 2009. u 02:30 »
Beograd ove noći sa 13 stepeni najtopliji grad u Srbiji...

Van mreže jocozr

« Odgovor #623 poslato: 31. Maj 2009. u 10:42 »
U Zrenjaninu pretežno do potpuno oblačno još od jutros.
Trenutno je 14.2C. . .
Danas će u celoj Srbiji biti znatno manje padavina nego juče i preključe.Moguće su samo lokalne padavine. . .a večeras možda bude i nešto konkretno.  ::)
« Poslednja izmena: 31. Maj 2009. u 11:11 jocozr »

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #624 poslato: 31. Maj 2009. u 12:34 »
U Beogradu pretežno oblačno.U 12h T 16*C.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #625 poslato: 31. Maj 2009. u 12:38 »
Nevjerovatno je koliko su lokalne padavine bile danas... Eto Joe, na Rimskim Šančevima izmjereno samo 0.3mm. U Beogradu službeno nije bilo ni tragova kiše. Bio sam na Novom Beogradu, po mojoj slobodnoj procjeni tamo je u prosjeku palo između 10 i 20 litara kiše, što se apsolutno uklapa u amaterkovu procjenu... Šteta što nam ptprince ne može obezbijediti tačnije podatke...

Kod mene se kiša ispadala za medalju. I noćas je padala, a onaj poslednji pljusak kada sam javljao nikako da prestane, trajao je dosta dugo. Na Limanu 4 preko 10mm sigurno palo.

Sada je nebo prepuno cumulusa. A povremeno bude kratkotrajnih sunčanih intervala.
Temperatura +16 stepeni.  

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #626 poslato: 31. Maj 2009. u 13:41 »
Hm ja već ozbiljno počinjem da sumnjam u podatke sa Rimskih. Pogledajte ovo.

Pogledajte one kvadratiće na kraju. Ceo dan i uveče u svakom trosatnom terminu su javljali rain ili thunderstorm. Čak i uveče, a izmerili 0.4mm. Mnogo sumnjivo. A i meni je sumnjivo po radaru da oni oblaci nisu zahvatili Šančeve. Pa nisu oni 40km severnije od mene.  :-\

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #627 poslato: 31. Maj 2009. u 14:14 »
U Beogradu pretežno do potpuno oblačno (baš tako kako kaže Jocko)... :)
U 14h = 18 C

Hm ja već ozbiljno počinjem da sumnjam u podatke sa Rimskih.

Pogledajte one kvadratiće na kraju. Ceo dan i uveče u svakom trosatnom terminu su javljali rain ili thunderstorm. Čak i uveče, a izmerili 0.4mm. Mnogo sumnjivo. A i meni je sumnjivo po radaru da oni oblaci nisu zahvatili Šančeve. Pa nisu oni 40km severnije od mene.  :-\
Rimski Šančevi su 10-ak km od NS, tako da je ipak moguće da je tamo izmereno samo 0.4 mm... ;) NBGD je mnogo bliži centru grada (Vračar), pa se i tu dešavaju drastične razlike između ovih mnogo bližih lokacija. PtPrince je okačio podatke o pljuskovima od 19. maja, a i jučerašnji dan je pokazao krajnje lokalnu raspodelu padavina. A bilo je takvih primera mnogo puta do sada.
Vrlo je moguće da na Šančevima javljaju grmljavinu (thunderstorm), a da ne pada kiša, ili da pada vrlo slabo.
I na samo nekoliko stotina metara ima veeeelikih razlika u količinama padavina, da ne govorimo o kilometrima... ;)
« Poslednja izmena: 31. Maj 2009. u 14:34 amaterko »

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #628 poslato: 31. Maj 2009. u 14:27 »
Sunce pokusava da se probija kroz oblake...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #629 poslato: 31. Maj 2009. u 14:39 »
U Beogradu pretežno do potpuno oblačno (baš tako kako kaže Jocko)... :)
U 14h = 18 C
Rimski Šančevi su 10-ak km od NS, tako da je ipak moguće da je tamo izmereno samo 0.4 mm... ;) NBGD je mnogo bliži centru grada (Vračar), pa se i tu dešavaju drastične razlike između ovih mnogo bližih lokacija. PtPrince je okačio podatke o pljuskovima od 19. maja, a i jučerašnji dan je pokazao krajnje lokalnu raspodelu padavina. A bilo je takvih primera mnogo puta do sada.
Vrlo je moguće da na Šančevima javljaju grmljavinu (thunderstorm), a da ne pada kiša, ili da pada vrlo slabo.
I na samo nekoliko stotina metara ima veeeelikih razlika u količinama padavina, da ne govorimo o kilometrima... ;)

Nisu 10km od Novog Sada nego su na izlazu iz Novog Sada 6-7km od centra, od mene 10km. Po radarskim animacijama znajući gde se nalaze ubeđen sam da su dobili kišu i to mnogo više od 0.4mm. I da je samo grmelo kada su javljali thunderstorm, u dva termina javljaju kišu. Ali nema veze...

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #630 poslato: 31. Maj 2009. u 14:43 »
 ^^
Pa stavio sam 10 km, jer se sećam da si ranije pomenuo da si toliko udaljen od Šančeva... ;)
Šta da radimo, moramo verovati ovim synop izveštajima, to su službeni (zvanični) podaci... :)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #631 poslato: 31. Maj 2009. u 14:45 »
Ustvari Rimski su čak deo grada (skroz na severu), a ne van grada. Evo našao sam mapu.

Pa moraćemo da verujemo.  ;)

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #632 poslato: 31. Maj 2009. u 14:50 »
 ^^
Juče je kod mene palo 14-17 mm, a veruj mi da je u drugom delu NBGD-a koji je udaljen od mene samo 1 km, palo znatno manje kiše... ;)
Negde se sruče padavine, negde samo pokvase, a negde ne padne ništa. A isti oblak je u pitanju. A radar to ne može da pokaže... :)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #633 poslato: 31. Maj 2009. u 15:20 »
Nisam siguran da sam dobro izračunao,ali sam izračunao da je 176mm kiše palo kod tebe. . .bar po onome što si javljao na forum  :-\  ;)
Uh baš je hladno kod tebe. . . :zima2 a bogami i u većem delu Srbije. . . :neznam:

Kod mene trenutno 10.5C i pretežno vedro nebo.Sada je tako osmotreno i na GMS.
U pravu si Joco,ja sam pogrešio u računanju  :smartass: :smartass: :smartass:!!!Kod mene je jutros bilo ekstremno hladno,bilo je slane,na sreću bez Mraza,Tmin je iznosila samo 2.1 C  :o :o :o,.............sada je delimično oblačno sa dužim intervalima sunčanog vremena,danas osetno toplije nego juče,Takt 21.0 C,duva umeren E vetar brzinom od 6 M/S  8).....Noćas može biti kiše i pljuskova sa grmljavinom,pogotvo na W i SW Srbije  :smartass:  :) :D
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #634 poslato: 31. Maj 2009. u 15:38 »
U Beogradu u 15h = 19 C, pretežno do potpuno oblačno nebo...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #635 poslato: 31. Maj 2009. u 17:25 »
U Beogradu počinje slaba kiša, mada ne vjerujem da će potrajati, jer na radarskom snimku nema ozbiljnijih oblaka u blizini.
Takt 19C, danas je bilo nešto toplije nego prethodnih dana. Što se mene tiče, to je idealna temperatura za ovo doba godine. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #636 poslato: 31. Maj 2009. u 17:41 »
Ne znam kako je bilo u drugim delovima NS ali na Podbari kisa danas nije padala i sve je suvo.
Sto se tice Sanceva,oni su ipak izvan NS-a i moze biti totalno razlicita situacija u ovakvim vremenskim uslovima.Bas blizu njih iz pravca Siriga juce se jasno videla granica gde je padala kisa,pola puta suvo a pola mokro.

Van mreže jocozr

« Odgovor #637 poslato: 31. Maj 2009. u 19:15 »
Kod mene je oblačno,tmurno i prohladno.
Trenutno je 15.7C
Tmax na AMS u centru 18.1C

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #638 poslato: 31. Maj 2009. u 19:17 »
kod nas ni kapi kise.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #639 poslato: 31. Maj 2009. u 19:21 »
I kod mene danas ceo dan suvo. Kako stvari stoje tako će i ostati.