Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2009.  (Pročitano 49070 puta)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Jun 2009.
« poslato: 31. Maj 2009. u 00:53 »
Prva dva dana juna promenljivo i toplije vreme nego sada (naročito na jugu), ali bi i to bilo nešto ispod proseka.
1. juna bi se Tmax kretale od 22-26 C, a zatim 2. i 3. juna ponovo nešto hladnije (Tmax od 16-22 C). Od 5. juna izgleda da sledi brzi porast temperatura koje bi prešle 30 C za naredni vikend (6-7. jun), ali će izgleda ponovo uslediti destabilizacija... ::)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže jocozr

• Starost: 30
Re: Jun 2009.
« Odgovor #1 poslato: 31. Maj 2009. u 10:49 »
Uglavnom se slažem sa amaterkom,ali mislim da sutra može biti i malo hladnije. . .npr. do 24C!
Kako stvari stoje najhladniji dan sledeće sedmice biće četvrtak kada će maksimalne biti ispod,ali blizu 20C.
Nakon toga kao što amaterko kaže nagli i brzi porast temperatura,može doći i do granice pakleno toplo  ;D ali još je to daleko da se kaže nešto konkretnije. . .
Dakle do četvrtka promenljivo i uglavnom nestabilno vreme sa temperaturama nešto iznad 20C. . .
Šansi za neke ozbiljnije padavine ima večeras i sutra,kao i u utorak.Glavnina padavina uglavnom južno od Dunava,odnosno u balkanskom delu Srbije.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #2 poslato: 31. Maj 2009. u 12:48 »
Evo juzni deo Vojvodine nocas dobija kis!!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #3 poslato: 31. Maj 2009. u 12:58 »
Rhmz dao veoma zanimljivu mesecnu prognozu za NS sa ne bas tako visokim temperaturama za jun mesec.
U poslednje vreme prognoze su bile dosta precizne narocito za prvih 15-ak dana u mesecu.

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #4 poslato: 31. Maj 2009. u 14:02 »
Mesečna prognoza RHMZ za jun 2009.

Ovaj jun će, po njima, ličiti na jun 1995... ::)
Da podsetim, ona mesečna prognoza koju su okačili pre 15 dana je ličila na jun 1963.

Ne razumem (:neznam:) kako može neki mesec da liči na neki mesec iz prošlosti, to je teško izvodljivo... :-X

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #5 poslato: 31. Maj 2009. u 15:51 »
 I ja se slažem sa Amaterkom i Jocom po pitanju prognoze do četvrtka  :smartass: :smartass:  :)..........Dakle biće oblačno ,sa čestom pojavom kiše i pljuskova sa grmljavinom ,pogotvo na S,SW i W Srbije gde se očekuje i najveća količina padavina (Znaci i kod mene )   :)  ;)  :jupi: :jupi:!!!!Od utorka do četvrtka će biti  i hladnije,a neki modeli vide i novi prodor u petak i zahladjenje  8) 8)  ::) ::) ::),dok bi za vikend ponovo biti sunčano i toplije vreme ,no za to je još rano govoriti,do tada će se promeniti punooo izlaza  :)  ;)  :D.....
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #6 poslato: 31. Maj 2009. u 15:55 »
Mesečna prognoza RHMZ za jun 2009.

Ovaj jun će, po njima, ličiti na jun 1995... ::)
Da podsetim, ona mesečna prognoza koju su okačili pre 15 dana je ličila na jun 1963.

Ne razumem (:neznam:) kako može neki mesec da liči na neki mesec iz prošlosti, to je teško izvodljivo... :-X
To si lepo zapazio Amaterko,ni meni nikad nije bilo jasno sta im to znaci.
Kolicina padavina moze da bude priblizna ali temperatura cak i da je u proseku ista ne mora da znaci da su ta dva meseca bila slicna.
« Poslednja izmena: 31. Maj 2009. u 16:26 ciklon »

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #7 poslato: 31. Maj 2009. u 16:38 »

Kolicina padavina moze da bude priblizna ali temperatura cak i da je u proseku ista ne mora da znaci da su ta dva meseca bila slicna.

Apsolutno se slažem sa tvojom konstatacijom... ;) :super:

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #8 poslato: 31. Maj 2009. u 17:36 »
Koliko sam upucen, u pitanju je metod analogija u dugorocnoj prognozi vremena, po kom bi pracenjem prethodnog,sadasnjeg i buduceg razvoja vremenskih prilika uocili neki slican period u proslosti(koji se najvise poklapa), pa onda pretpostavimo da ce se vreme u buduce slicno razvijati.Medjutim iz same pretpostavke se vidi koliko to moze da bude neprecizan metod, jer i najmanja razlika u poredjena 2 perioda, nakon 7 dana postace velika, a kamoli posle 15 ili 30 dana.Na kraju se desi da je razlika toliko velika, da smo mogli da uzmemo bilo koju drugu godinu i opet ne bi napravili nista vecu gresku...

Van mreže Amaterko

• **
« Odgovor #9 poslato: 31. Maj 2009. u 21:26 »
Koliko sam upucen, u pitanju je metod analogija u dugorocnoj prognozi vremena, po kom bi pracenjem prethodnog, sadasnjeg i buduceg razvoja vremenskih prilika uocili neki slican period u proslosti (koji se najvise poklapa), pa onda pretpostavimo da ce se vreme ubuduce slicno razvijati. Medjutim iz same pretpostavke se vidi koliko to moze da bude neprecizan metod
:P :lmao: :rofl:
Apsolutno se slažem sa tvojim stručnim objašnjenjem, profesore Genčiću... ;) :)

Van mreže jocozr

« Odgovor #10 poslato: 01. Jun 2009. u 00:27 »
Modeli polako menjaju priču. . .GFS sada ne vidi nikakvo značajnije otopljenje ove nedelje,odnosno temperature po njemu neće ići iznad 25C  ;)
Imaćemo verovatno i novu destabilizaciju narednih dana i sredinom nedelje.Temperature do četvrtka u intervalu od 18 do 25C.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #11 poslato: 01. Jun 2009. u 09:52 »
Još je daleko za prognozu da li će biti otopljenja uskoro. Ono što je sigurno je da je prognoza za danas i naredna dva dana: kiša, kiša i kiša... Danas i sutra ona prava jesenja, dok u srijedu može biti i pljuskova... Mislim da je došlo vrijeme da i cijela Srbija dobije dobru kišu.
Samo se nadam da će se ispadati do subote, valjda neće i tada padati...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #12 poslato: 01. Jun 2009. u 09:59 »
Koliko sam upucen, u pitanju je metod analogija u dugorocnoj prognozi vremena, po kom bi pracenjem prethodnog,sadasnjeg i buduceg razvoja vremenskih prilika uocili neki slican period u proslosti(koji se najvise poklapa), pa onda pretpostavimo da ce se vreme u buduce slicno razvijati.Medjutim iz same pretpostavke se vidi koliko to moze da bude neprecizan metod, jer i najmanja razlika u poredjena 2 perioda, nakon 7 dana postace velika, a kamoli posle 15 ili 30 dana.Na kraju se desi da je razlika toliko velika, da smo mogli da uzmemo bilo koju drugu godinu i opet ne bi napravili nista vecu gresku...

Da dodam, kad nema boljeg metoda usvojenog kod nas, dobar je i ovaj, koji je pokrenuo prof. Đuro Radinović (s poštovanjem), po sistemu 'Daj bar nešto što ima iole naučnu osnovu...' Sami vidimo promenljivost i nepredvidivost budućih događaja.
Ipak, u poslednje vreme se ovaj metod dopunjuje dugoročnijim izlazima iz modela, pa se analogija traži ne samo za zatečenu situaciju, već za čitav niz situacija prema izlazu iz modela.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #13 poslato: 01. Jun 2009. u 10:16 »
Eto dok vecina Srbije..osim krajnjeg severa..moze da ocekuje lepu kisicu od danas!Evo kolko mi procenuje GFS..no nije bitno,reko sam vec ne jednom da ne gledam kolicicu predvidanu od modela...ali sada moram reci da GFS ne lupa gluposti toliko,tako da tu na severu od 2-3mm ne ocekujem vise,dok ostali deo u proseku moze dobiti oko 10mm,bice mesta naravno sa puno vecom kolicinom

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #14 poslato: 01. Jun 2009. u 11:44 »
A za Beograd taj GFS crta 60mm kiše. Prošli put kad je crtao 40mm, palo je 4mm... Tako da sad realno mogu da očekujem oko 6mm.

WRF je malčice realniji i crta oko 30mm za danas i sutra.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #15 poslato: 01. Jun 2009. u 12:03 »
A za Beograd taj GFS crta 60mm kiše. Prošli put kad je crtao 40mm, palo je 4mm... Tako da sad realno mogu da očekujem oko 6mm.

WRF je malčice realniji i crta oko 30mm za danas i sutra.
Pa eto zato sam i rekao...realno moze biti i u Beogradu 10mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #16 poslato: 01. Jun 2009. u 12:54 »
Evo meteogram za Novi Sad.

GFS crta pravi potop.  :o Ja iskreno neverujem u veću kišu od 25mm.
WRF crta takođe dosta obilne padavine.

Od četvrtka moguća stabilizacija vremena, ali ne na dugoročno.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #17 poslato: 01. Jun 2009. u 13:29 »
Eto barem ja u Srbiji ne moram da se plasim kise..mrzim ove situacije kad od mene na 50km potop a tu nista!

Van mreže jocozr

« Odgovor #18 poslato: 01. Jun 2009. u 14:02 »
Eto GFS je ako se ne varam smanjio padavine i kod vas. . .(  :vidiga: ) jer je nemoguće da kod vas crta 60,a kod mene 27mm Miloše i Joe  ;)
Evo 06Z meteograma za Zrenjanin,sasvim realno,mada pašće još manje. . .

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #19 poslato: 01. Jun 2009. u 14:08 »
I kod mene je smanjio padavine. Sada crta oko 35mm.