Ne znam meni nije jasno jedno..ima na Palicu meteroloske stanice trebalo bi to javiti unapred sta se ocekuje,al oni to ne rade verovatno!!
Posao meteorološke stanice je merenje i osmatranje, kao javljanje osmotrenih vrednosti. Postoji Odsek za ranu najavu u RHMZu, a rane najave se prikazuju na sajtu Zavoda.
Najbliži radar je u Bajši. Međutim, svi radari RHMZ su namenski, za protivgradnu. Štaviše, ni na jednom oblaku ne piše koliko će štete doneti.
Ja cu poceti raditi na necemu..postoji u Subotici radio Subotica..kontaktiracu sa njima...da ukoliko ima uslova za nevreme ja cu im dojaviti!!Znaci uvek se zna pre jedan dan vec da imas sansi za nevreme...pre nevremena sat-dva ocrtavaju se znaci na radaru..samo im treba dojava..i da kazu na radio stacini,i to puno ljudi slusa,ovako bi se u buduce mogle izbeci ljudske zrtve,sva sreca stvarno sto nije bilo jos ljudskih zrtava!
Verovatno postoji i ugovor između Radio Subotice i RHMZa koji obuhvata prognozu i ranu najavu. Ipak, neka te to ne zaustavlja, probaj da uradiš nešto po tom pitanju. Podržavam tvoju inicijativu (ali ne mogu puno da pomognem).
Moj eventualni doprinos bi bio 'opismenjavanje' ljudi za praktičnu primenu meteorologije. Dakle, treba znati i prepoznati šta se sprema. Treba biti svestan nailazeće vremenske opsanosti, a ljudi su to zaboravili, blejući u razne ekrane umesto u prozore.
Život je napolju, ljudi, a ne na netu. Ali ako hoćete da pričate sa ljudima koji nisu u neposrednoj okolini, onda je upotreba Interneta razumljiva.