Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2009 - III dekada  (Pročitano 118323 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Re: Jun 2009 - III dekada
« Odgovor #280 poslato: 26. Jun 2009. u 07:58 »
U Beogradu već satima pada kiša... Čini mi se da je još oko 3h počela. Veći dio sam prespavao, mislim da je uglavnom bila slabog do umjerenog intenziteta. Trenutno pada jaka kiša uz povremenu grmljavinu. Po situaciji napolju, djeluje mi da je palo više od 10mm noćas...

EDIT: Službeno je palo 18mm. I bio sam siguran da je velika količina u pitanju.
Sada slaba kiša uz grmljavinu. Crni se prema sjeveroistoku, kao da se oblak obnavlja tamo.
« Poslednja izmena: 26. Jun 2009. u 08:23 Milosh »

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #281 poslato: 26. Jun 2009. u 08:42 »
Kakav pljusak !  :-[ Nevjerovatno kako pljušti, gromovi pucaju sve bliže i sve češće... Izgleda da nema namjeru da se smiruje uskoro.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Banex

• *
« Odgovor #282 poslato: 26. Jun 2009. u 09:04 »
"Oblacikojinikudaneidu" doneli su nam (ne)ocekivano kisnu noc i jutro u Beogradu i to traje satima...

edit: Samo je Zlatibor dobio vecu porciju kise od Beograda u zadnjih 12h. Inace, prema izvestaju iz prve ruke, na Zlatiboru je zadnjih 7 dana pala ogromna kolicina kise.
« Poslednja izmena: 26. Jun 2009. u 09:14 Banex »

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #283 poslato: 26. Jun 2009. u 09:27 »
Polako se smiruje u Beogradu. Kiša je skoro stala, razvedrava se sa istoka, uskoro će se i Sunce pojaviti. Onaj najjači pljusak je trajao svega par minuta, a onda opet umjerena kiša... Palo je još 10-ak mm kod mene od 8h, samo od ovog oblaka blizu 30mm.

Današnji oblaci se za razliku od jučerašnjih ipak kreću (doduše vrlo sporo). Smjer kretanja oblaka na području Beograda je ENE-WSW.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #284 poslato: 26. Jun 2009. u 09:34 »
Mene je pljuščina uhvatila na Tašu,gde su se staze i stepenice odmah pretvorile u reke.Puklo je par puta tu negde okolo.Nažalost kišobran nije bio od velike koristi...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #285 poslato: 26. Jun 2009. u 09:44 »
U Vrbasu oblacno ali ipak se probije i koji zrak sunca.Bar za sad od kise nece biti nista.
Takt oko 21C.
Kako javlja RHMZ na Kopaoniku magla,e sta bi sad dao za jednu dobru maglu...

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #286 poslato: 26. Jun 2009. u 10:03 »

Datum i čas:  26.06.2009.g   10:00
_______________________________________ ______________

Temperatura:  21°C
Relativna vlažnost:    73%
Vazdušni pritisak*:    1008 mb (hPa)
Pravac i brzina vetra:  SW, 1 m/s
Opis vremena: PRETEŽNO OBLAČNO
_______________________________________ _______________
* MSLP - sea level pressure - normala je 1013 mb (hPa)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #287 poslato: 26. Jun 2009. u 11:22 »
Malo sam se igrao podacima od jučerašnjeg nevremena. Evo jednog grafika. U pitanju je količina padavina od oluje i intenzitet izvučen za svaki petominutni period.

Podatke sam preuzeo sa webstrane AMS Trošarina: http://vreme.eunet.yu/ams/download.txt

Druge stanice u gradu uopšte nisu zanimljive, sa izuzetkom Dušanovca, koji je zabeležio oko 34 mm. Šta je to prema ovih 70 mm.
Košutnjak je imao čitavih 0.6 mm u isto vreme. Horizontalna razdaljiva ova dva mesta ne prelazi 5 km vazdušne linije.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #288 poslato: 26. Jun 2009. u 11:40 »
Hvala ptprince što si podijelio sa nama ovaj grafički prikaz jučerašnjeg nevremena. Ja i dalje ne mogu da shvatim kako je oluja zahvatila tako malo područje, i da je oblak bukvalno stajao u mjestu. Mogu da razumijem da taj oblak kod mene nije donio ni mjerljive padavine, jer sam ja ipak dobrih 3-4km vazdušnom linijom udaljen od Trošarine. Ali me baš čudi da je Košutnjak prošao slično centrom iako je svega 1-3km vazdušnom linijom udaljen od lokacije pljuska. Zanima me, je li bilo značajnijih padavina na Kumodražu, to je još bliže ?

U Beogradu trenutno djelimično oblačno. Bujaju novi cumulusi na sve strane. Vidim dobar Cb prema Novom Sadu. Biće još akcije danas, to je definitivno. Takt 20C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #289 poslato: 26. Jun 2009. u 11:55 »
U Subotici najednom pljusak uz jaku kišu i sugradicu uglavnom veličine graška. Kad budem kući, staviću slike.

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #290 poslato: 26. Jun 2009. u 11:59 »
Evo i tu pljusak sa grmljavinom...sugradice nema..al u drugim delovima grada cujem da ima!

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #291 poslato: 26. Jun 2009. u 12:01 »
pozz. kod mene djelomicno oblacno i suncano te sparno, sve naokolo ima velikih cumulusa :twisted:  :mrgreen:
priprema se akcija za popodne, nad JI Austrijom vec nastala mala oluja koja ide prema Štajerski!
T je 24C

U Mađarskoj pa izgleda vec pocelo, bilo je tuce i te nije bilo malo! :shock:  :shock:

Izvor: www.idokep.hu
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #292 poslato: 26. Jun 2009. u 12:16 »
Da ne veruješ, Kumodraž je zabeležio samo 17.8 mm. Još bitnih padavina ima na Petlovom brdu, gde je zabeleženo 6.8 mm od ovog pljuska. Da podsetim, Cerak ima 5.4 mm.
Prema SYNOPima, vidim da Vračar i Surčin nemaju ništa.

Miloše, ja sam o ovakvim oblacima dosta naučio u poslednje vreme prateći petominutne radarske slike, ali i serije satelitskih slika na po 15 minuta (šta ću, kad mi je dostupno). Fascinira me to što se samo stvori lokacija iz koje se začne Cb, a onda kao požar počne da se širi niz vetar, dok 'izvor' stoji li stoji i samo emituje vlagu uvis. Oblasti odakle se stvaraju Cb-i su jako malene, možda 1-2 km2. Gašenje takve ćelije se vrši prekidom 'dovoda' toplote, odnosno naoblačenjem, jer izvor će da traje dokle god je osunčan. Tako sam shvatio taj mehanizam: isparavanje sa površine koja se najjače zagreva pokreće 'izvor', dok se vidljivi deo ovog procesa nalazi na nivou kondenzacije, i to par kilometara od 'izvora', ali niz vetar. Vetar je dovoljno slab da ne daje smicanje koje 'seče' ovakve razvoje, ali dovoljno ga ima da 'izvor' bude slobodan i osunčan.

Dalje, pominjao si nestabilnost u toku noći i u ranim jutarnjim satima. Ova masa je sva nestabilna, i vrlo joj malo fali da konvekcija krene. To 'vrlo malo' može često da bude neko manje uzvišenje koje remeti prizemni tok vazduha, pa se taj poremeća strujanja odražava i iznad nivoa kondenzacije. Ili zaostane u nekom izdignutom sloju neki dobar gradijent (iznad noćnog sloja mešanja), pa Cb-i prosto 'vise', a ponegde se uz tako malene poremećaje i 'otkače' sa te 'kuke', pa se sruči pljusak.

Najzad, u ovakvim situacijama teško je očekivati grad. Za grad treba da bude manje padavina. Ovo su situacije za provale oblaka. Jeste, Slovenka me možda demantuje, ali taj grad je ne veći od 6-7 mm. Kokošija jaja i orasi ne idu iz ovakvih situacija, ali ni olujni vetrovi.
Što se poljoprivrednih kultura tiče, ovo je gora varijanta, jer se biljke posle grada oporave, a gradom bivaju uništene biljke na relativno malom prostoru. Kad je bujica, to sve odnese voda za tili čas. I zemlju spere, pa nema iz čega biljka da raste, a u spranoj zemlji ode i seme. Kod poplava je malo drugačije. Tlo je poplavljeno i biljka se udavi, ali ostaje seme (ako ga ima), jer se zemljište ne spira. Reke koje se izlivaju nose zemlju sa bujičnih tokova uz novu vodu, pa su zato poplave tako prljave od blata.

Protivgradna je ovde nemoćna. Čak besmislena u pogledu bujica i poplava. Prava stvar je izgradnja irigacionih sistema i sistema odbrane od poplava i bujica.

Nestabilna vazdušna masa se upravo budi. Ima već dosta novih ćelija koje su već u akciji. Do posle podne može svašta da nikne, pa očekujem jako flekave radarske slike, ali i satelitske snimke. Prati zato LAWR animaciju (jes' malo bedan radar, ali za tu svrhu je dovoljno dobar), i videćeš kako se to odigrava. Juče je bio baš lep 'školski' primer onoga što sam opisivao na početku ovog posta.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #293 poslato: 26. Jun 2009. u 12:26 »
Provala oblaka

:first:

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #294 poslato: 26. Jun 2009. u 12:30 »

Datum i čas:  26.06.2009.g   12:30
_______________________________________ ______________

Temperatura:  23°C
Relativna vlažnost:    66%
Vazdušni pritisak*:    1008 mb (hPa)
Pravac i brzina vetra:  SE, 1 m/s
Opis vremena: DELIMIČNO OBLAČNO
_______________________________________ _______________
* MSLP - sea level pressure - normala je 1013 mb (hPa)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #295 poslato: 26. Jun 2009. u 12:53 »
Odlično si sve to opisao. Pogotovo sistem formiranja onakvog oblaka kao što je bio jučerašnji. Takav proces sam i primijetio juče dok sam posmatrao i analizirao razvoj situacije. Eto, čovjek može dosta toga i da nauči dok čita "Aktuelne vremenske prilike". ;)

U Beogradu i dalje suvo, mada sve više novih oblačića na sve strane. Ima pljuskova opet na istoj lokaciji gdje i juče. Trošarina trenutno bilježi intenzitet padavina od 40mm/h.
U mom dijelu grada ništa konkretnije još uvijek.
Zanimljivo je i da se promijenilo strujanje po visini. Jutros je bilo pretežno E-W, a sada je SE-NW. Očigledno smo vrlo blizu centra visinskog ciklona.

Eto Subotičani, da i vi konačno dobijete akciju. Nemate više pravo da pričate da vas sve zaobilazi. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #296 poslato: 26. Jun 2009. u 13:02 »
kod nas oblacno,ali za sada suvo.

Van mreže Banex

• *
« Odgovor #297 poslato: 26. Jun 2009. u 13:06 »
Jak pljusak u juznom delu Beograda. Odavde iz kancelarije imam odlican pogled na tu stranu i vidim vrlo izrazenu kisnu zavesu.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #298 poslato: 26. Jun 2009. u 13:08 »
Stiže polako druga tura. Ovaj izgleda jače, ali već sat vremena prelazi 20 km. Jako sporo kretanje, videćemo šta će biti u nastavku dana. Na mobilnom imam par slika iz grada, a kući su bili zaduženi da isto naprave par snimaka :-)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #299 poslato: 26. Jun 2009. u 13:11 »
Jak pljusak u juznom delu Beograda. Odavde iz kancelarije imam odlican pogled na tu stranu i vidim vrlo izrazenu kisnu zavesu.

Da, evo i grmi... Velikom brzinom bujaju cumulusi. Opet se smračilo. Ko zna šta nam dolazi...  :-\
Takt 20C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm