Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Juli 2009  (Pročitano 34447 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Re: Juli 2009
« Odgovor #20 poslato: 04. Jul 2009. u 00:12 »
ESTOFEX za danas .....stavio je Vojvodinu ,Zapadnu,Centralnu i Istočnu Srbiju i deo Jugo-Zapadne Srbije u kategoriju 1-og stepena upozorenja,ali opet je to zbog sporo pokretnih oblaka  >:( :(......Ipak u diskusiji se navodi da ove Oluje mogu prouzrokovati i pojavu grada.....

Balkans...

Across the southern Pannonian Plain around 13 g/kg of moisture should be present, and ample MLCAPE in excess of 1000 J/kg in places. In an environment of weak vertical wind shear, scattered to widpread storms are expected with a threat of flash floods caused by excessive rainfall. A few marginal large hail events are also possible.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #21 poslato: 04. Jul 2009. u 09:34 »
Evo jedan cini mi se vrlo tezak zadatak! Prognoza od 9. do 12.! Sme neko? :)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #22 poslato: 04. Jul 2009. u 12:16 »
Pa ne znam mozda je i na mestu Estofex za danas...ali opet mislim Sever Vojvodine nista nece dobiti od toga malo juznije moze biti akcije...

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #23 poslato: 04. Jul 2009. u 13:55 »
Evo jedan cini mi se vrlo tezak zadatak! Prognoza od 9. do 12.! Sme neko? :)

ne, dakle, položio sam :)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #24 poslato: 05. Jul 2009. u 00:02 »
evo neke moje prognoze za danas,bez ESTOFEXA,okačiću ga sutra  :)......Dakle,u većini predela će biti pretežno sunčano i toplo.......Uveče i tokom noci bi na Zapadu Srbije (uključujući i mene ) moglo da bude vrloooo zanimljivo,a takođe bi na Severu Vojvodine moglo biti akcije  :) 8).......Naime,većina modela vidi Oluju kod mene u noći na ponedeljak  :jupi: :)....Videćemo.....

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #25 poslato: 05. Jul 2009. u 10:50 »
Kimi ajde okaci te modele da vidimo!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #26 poslato: 05. Jul 2009. u 10:57 »
Evo ESTOFEX za danas

...N Italy, Slovenia, N Croatia, SE Austria, SW Hungary...

Diurnal heating will lead to MUCAPEs around 2 kJ/kg in the region discussed here. Deep layer shear stays below 10 m/s which indicates that briefly organized multicells and storm clusters should be most likely. In the late afternoon, strong LL moisture convergence is shown by GFS which will increase the threat of excessive precipitation. Locally, there may be more than 50mm / 24 hr and flash floods should be likely in the whole level 1 region. Additionally, isolated large hail and severe gusts are not ruled out. Although storms should dissipate after sunset, the heavy rain threat will continue into the late night, especially over NE Italy and Slovenia.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #27 poslato: 05. Jul 2009. u 11:04 »
Kimi ajde okaci te modele da vidimo!
Ma kao i obično,modeli promenili priču,sada crtaju  neki pljuskak  sa grmljavinom u toku noći,bez Oluje, znatno slabiji nego što su modeli to juče videli  :( :-\ :-\......

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #28 poslato: 05. Jul 2009. u 22:58 »
^^ zanimljiva su ova kratkorocna desavanja...

u naredna 3 dana nestabilno sa mogucim pljuskovima i grmljavinom, temperature oko 28 C, a stabilizacije vremena nema na vidiku.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #29 poslato: 05. Jul 2009. u 23:07 »
Mislim ECMWF preteruje  >:(  :( ......Bolje bi mu bilo da briše ono što crta za 216-240h,inače  :-[ :axe: :axe:

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #30 poslato: 05. Jul 2009. u 23:46 »
ESTOFEX za sutra......Izgleda u većem delu Srbije suvo vreme sutra,nestabilnosti kod mene i u Južnim  delovima Srbije.....

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #31 poslato: 06. Jul 2009. u 01:14 »
Jel sme sad neko da prognozira od 9. do 12.? :)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #32 poslato: 06. Jul 2009. u 08:36 »
9. jul promenljivo oblačno sa pljuskovima i grmljavinom, uglavnom južnije od Beograda
10. jul pretežno sunčano i uglavnom suvo
11. jul promenljivo oblačno sa pljuskovima i grmljavinom
12. jul promenljivo oblačno sa pljuskovima i grmljavinom

temperature u celom periodu od 25°C do 30°C

Eto moje prognoze. Ništa novo na Balkanu :)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #33 poslato: 06. Jul 2009. u 08:49 »
 ^^ ^^
Boce,lepa prognoza  :) !!!Samo se ne slažemo oko prognoze za 10-ti Jul,ja ipak mislim da će i tada biti pljuskova sa grmljavinom  :-\  ;).....
No,da se vratimo na malo bliže prognoze.......Dakle,danas u većini predela sunčano,a kasnije popodne uz razvoj oblaka mogući su pljuskovi sa grmljavinom,Vojvodina ima znatno manju šansu za pljusak od ostatka Srbije,dok će na krajnjem Jugu tokom celog dana biti oblačno ,povremno sa pljuskova i grmljavinom  ::)......Izgleda da nas u sredu popodne očekuje neki front,ako se ne varam,Boce šta ti misliš  ::)  :?: :?:

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #34 poslato: 06. Jul 2009. u 09:03 »
ma 10. jul je relativno daleko i naravno da su mogući pljuskovi sa grmljavinom ali ja izabrao varijantu koj mi malo više odgovara ;)
A što se tiče srede popodne, duboko polje niskog vazdušnog pritiska koje će se nalaziti sa centrom iznad Skandinavije će nam usmeriti frontalni poremećaj koji bi trebao u sredu popodne i uveče da zahvati prvo severozapadne delove Srbije

Van mreže Banex

• *
« Odgovor #35 poslato: 06. Jul 2009. u 11:07 »
po nekim bojazljivim predvidjanjima RHMZ-a i Meteosa (koje sam video u stampi), druga polovina jula bi mogla doneti dugotrajniji anticiklon koji bi osim stabilnog vremena doneo i temperature koje bi ponegde presle i 35 stepeni.
« Poslednja izmena: 06. Jul 2009. u 11:30 Banex »

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #36 poslato: 06. Jul 2009. u 12:35 »
HMMMMM jedna vrlo zanimljiva  situacija  :)  ::)........ECMWF crta za 216-240 h prodor vrlo toplog vazduha iz Afrike,uz temperature i do 33 C  >:(  ::)
Evo kako to izgleda

Dok sa druge strane GEM daje potpuno drugačiji scenario ...... Za period od  216-240 h on vidi i dalje visinsku ciklonu  nad nama uz temperature od oko 22-24 C  :) :D
Evo kako to izgleda

NAPRED GEM  :jupi:  :super:!!!!

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #37 poslato: 06. Jul 2009. u 20:31 »
Za seda se vec u nekoliko izlaza crta moguca stabilizacija vremena od 13..Daj  :pop:, kise mi je vise preko glave...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #38 poslato: 06. Jul 2009. u 20:53 »
 ^^ Dikile jeste stoji da je palo previše kiše i da je onda poprilično dosadila (naravno meni nije  8)),ali problem je ako bi usledila neka stabilazija od 3-4 i više dana,temperature bi odmah skočile na tropskih 35 C ,pa je zbog toga bolje da ne dođe do neke duže stabilizacije  ::) .....A pošto ti dosadila kiša,šalji je ka meni  :) ,a pogotovo ka  Vojvodini (posebno Severnoj ),tamo je najviše potrebna  ;) :)

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #39 poslato: 06. Jul 2009. u 21:00 »
Ma kad nas strefi stabilizacija ima da se istopimo :) :jupi: