Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Juli 2009  (Pročitano 34446 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Re: Juli 2009
« Odgovor #40 poslato: 06. Jul 2009. u 21:25 »
Nemoj Kimi kišu, nećemo imati šta jesti, svo će žito istruniti  :oboze:

Ali, već sutra u utorak i verovatno za vikend će biti još kiše, a sledeće nedelje bi bilo par letnjih dana  :-*

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #41 poslato: 06. Jul 2009. u 22:22 »
Da, zaboravih da su prognoze za novi sad :) Ja nesto mislim da nece biti uopste kise, eventualno 12.! Za exit nije vazno dal padne kisa preko dana, samo da je uvece nema...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #42 poslato: 07. Jul 2009. u 08:53 »
Danasnji dan vrlo interesantan moze biti u Vojvodini u poslepodnevnim satima,lokalno mogu biti i nepogode,najveca opasnost je od grada,i jaceg olujnog vetra!Videcemo, trenutno tako izgleda da tik juznije od severa zemlje skoro u celoj Vojvodini moguce grmljavine..ali to kazem sad,nema jos novog izlaza modela,pa ocekujem pozitivne promene i tu za sever Vojvodine!Znaci ljudi fotoaparate u ruke bice danas slikanja :super:

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #43 poslato: 07. Jul 2009. u 09:28 »
biće zanimljivo skoro u celoj Srbiji
i Estofex Vojvodini daje najveće šanse za oluje i grad

Van mreže slovenka

• **
  • Starost: 38
  • I Love Winter and Summer!!
    • CIKLON.SI
« Odgovor #44 poslato: 07. Jul 2009. u 12:43 »

A level 2 was issued for N Italy, S Austria, Slovenia, Croatia, W Hungary mainly for excessive precipitation and large hail.

DISCUSSION

...N Italy, S Austria, Slovenia, Croatia, W Hungary...

Significant CAPE >1000 J/kg has built up and shear improves through the period, first over northwestern Italy (moderate values, around 15-20 m/s, SREH up to 200 m²/s²) then later eastward and with stronger low level shear. The conditions are initially favorable for supercell storms with large hail and isolated severe gusts (moderate delta-theta-e and DCAPE), but storms will likely organize into a line parallel to the Alps and move eastward along it. Low LCL heights and weakened lapse rates then support an episode of intense precipitation of long duration, especially when the shortwave moves through, likely with a large MCS. Motion vectors decrease during the night.
Given the stronger low level shear at night, a tornado is not ruled out.

:P
I LOVE WINTER AND SUMMER!!!

CIKLON.SI

http://ciklon.si/

http://ciklon.si/forum/

Van mreže jaja

« Odgovor #45 poslato: 08. Jul 2009. u 00:04 »
moja baba kaze da konacno ide stabilizacija vremena zbog reume na koski, premda ce biti malo
svezije.dali nije u krivu? enter

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #46 poslato: 08. Jul 2009. u 00:08 »
Sreda 8.  
Jutro vedro ponegde sa sumaglicom ili kratkotrajnom maglom, a tokom veceg dela dana suncano, toplo i sparno  vreme,popodne prvo na severu i zapadu , a uvece i tokom noci i u ostalim krajevima kisa, pljuskovi, i grmljavine
Tmin: 9C do 18C
Tmax: 26C do 32C

Cetvrtak 9.
Jutro na severu suvo ,a u ostalim predelima uz mogucu kisu i pljuskove sa grmljavinom, slicno ce se zadrzati i tokom dana uz vecu sansu za pljuskove u planinskim i juznim predelima.Krajem dana razvedravanje u svim predelima
Tmin:10C do 18C
Tmax: 23C do 29C

Petek 10.
Jutro maglovito tokom dana suncano i toplo , pljuskovi popodne moguci  u planinskim predelima narucito na jugozapadu.Tokom noci naoblacenje.
Tmin:7C do 16C
Tmax:25C do 30C

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #47 poslato: 08. Jul 2009. u 11:43 »
Ensemble od 13. crta pakao sa temperaturama oko 35 bez kise do daljnjeg!

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #48 poslato: 08. Jul 2009. u 12:06 »
Ensemble od 13. crta pakao sa temperaturama oko 35 bez kise do daljnjeg!
:pop: bar malo da vidimo nesto od leta..

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #49 poslato: 08. Jul 2009. u 13:59 »
ESTOFEX za danas......Veći deo Srbije stavljen u jedinicu,zbog grada i oblinih padavina  :o  :) !!!!Videćemo,moblo bi biti interesantno  ::)....
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #50 poslato: 08. Jul 2009. u 17:48 »
Znaci ovo danas (Beograd) nije bilo normalno, vecu kisu odavno nisam video...

Van mreže Greenfield

« Odgovor #51 poslato: 08. Jul 2009. u 19:01 »
Ja sam laik kada je meteorologija u pitanju, pa me interesuje ima li najava da bi ovo katastrofalno vreme moglo uskoro da prestane? Prošle godine u ovo vreme su bile neviđene vrućine, a sada nema dana a da ne padne kisa. O čemu se tu radi? Čudi me da se u medijima ništa ne govori o ovom ''fenomenu''.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #52 poslato: 08. Jul 2009. u 19:02 »
^^ Trebalo bi od 13. vrucine...

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
« Odgovor #53 poslato: 08. Jul 2009. u 22:26 »
Da, izgleda da nam vrućina stiže. Nisam baš oduševljen, iako ljeti ne volim kišu i loše vrijeme, nisu mi ni vrućine drage. Ovakvo vrijeme zaključno s danom današnjim ipak bi bilo idealno. Iako i ovako je sparno, ali dobro, šta se može. Nikad zlatne sredine. ;D
Samo se nadam da neće dugo potrajati. Nama na moru je lakše izdržati nego kontinentalcima. Što se tiče prognoza koje sam pratio poslijednjih dana, tj. modela, posebno bi se osvrnuo na ECMWF koji je sve isfalivao što se tiče Splita. Za današnje jutro je crtao 10-15 mm kiše, a u to vrijeme je bilo vedro.

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #54 poslato: 08. Jul 2009. u 23:01 »
da, izgleda da će sledeća nedelja biti sunčana i vrlo topla

što se mene tiče.. ne podnosim vrućine,ali sam ipak željan stabilizacije pošto mi je mnoogo dosadilo ovo promeljivo vreme

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #55 poslato: 09. Jul 2009. u 12:20 »
ESTOFEX za danas............Ja lično mislim da preteruje  :-\  :neznam: :neznam:,danas neće biti ničega ozbiljnijeg,no dobro ......Videćemo
ESTOFEX

...N Italy and region from N Balkans to NE Greece...

Ahead of a surface low over the Adriatic Sea, hot and moist air with 1 - 2 kJ/kg MLCAPE is present. Deep layer shear will reach values up to 20 m/s which is sufficient for organized multicells and a few supercells. Locally enhanced LLS and rich BL moisture may lead to a slightly enhanced tornado threat, but the main threat should be large hail. Later in the period, the focus of thunderstorm activity will shift southeastward from N Italy towards NE Greece.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #56 poslato: 09. Jul 2009. u 14:44 »
padavine su moguće na južnijoj polovini države,ali ne verujem da će biti nešto opasno

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #57 poslato: 09. Jul 2009. u 16:17 »
Ja sam laik kada je meteorologija u pitanju, pa me interesuje ima li najava da bi ovo katastrofalno vreme moglo uskoro da prestane? Prošle godine u ovo vreme su bile neviđene vrućine, a sada nema dana a da ne padne kisa. O čemu se tu radi? Čudi me da se u medijima ništa ne govori o ovom ''fenomenu''.

Nema šta da se govori, ovo je sve normalno za juli. Da se ovakve oluje dešavaju pre maja ili posle septembra, e to već ne bi bilo normalno.
Sprema se pauza u pljuskovima, od nekoliko dana žege, pa ajd' Jovo nanovo...

Inače, tvoj nick me podseća na klavijaturistu Stranglersa (Dave Greenfield) :-D
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #58 poslato: 10. Jul 2009. u 00:01 »
ESTOFEX za danas......U Srbiji nema nikakvog stepena upozorenja,samo smo obavijeni žutom linijom  :-\  :-\......Mislim da je trebao staviti 1-jedinicu nad nama  ::)   :-X.....Dakle glavnina akcije tokom večeri i noći....
ESTOFEX

A level 1 was issued for parts of Italy and the N-Balkans mainly for large hail and severe wind gusts.

DISCUSSION

... Italy and the N-Balkans ...

A warm and moist boundary layer is present as upper trough axis approaches from the NW during the day. Scattered thunderstorms are forecast in an environment with modest shear (10-20m/s), which increases towards the Alps. Large hail and severe wind gusts are the main risk. During the night hours, activity onshore decreases whereas offshore activity is on the increase, given cooler airmass atop of the warm Adriatic Sea. LL CAPE is on the increase and next to strong wind gusts an isolated tornado risk can't be ruled out, mainly along the coastal areas.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #59 poslato: 10. Jul 2009. u 23:06 »
WRF mi crta vrlo "veselu" noć. :) Bojim se da ću sutra čamac koristiti mjesto automobila...
Ipak, realno ne očekujem ni približno toliko kiše, ali tako sam mislio i u junu, pa je palo 200 litara za dva dana.
Čudno je ovo ljeto, ništa se ne zna...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm