Ja sam izašao ranije s posla, tako da nisam trpeo na izlazu iz firme, čekajući da se sve završi. Umesto toga, PtPrinceza i ja smo poslom otišli do Jajinaca.
Na Avalskom putu sam primetio grdosiju koja juri sa zapada. U tom trenutku, PtPrinceza primeti kako je oblak zelen. Pošto sam vozio, nisam ima prilike da i sam pogledam, ali sam joj poverovao na reč. Naravno, delovalo mi je nebulozno, ali nema razloga da mi ne govori istinu.
Još u putu nas je zahvatio udar olujnog vetra. Ponadao sam se da ćemo stići pre žurke. Samo što smo ušli tamo gde smo se uputili, otvorilo se nebo i počelo je da lije kao da nikada pre toga kiša padala nije. Teška mrakača uz olujni vetar cimala je žestoko. Posle 15 minuta, trebalo je da pođemo nazad kući, ali sve je još trajalo. Pokušao sam da se informišem o stanju, ali Pavlović je (očito) bio sprečen, no tu se našao Boce koji je 'progurao' SMS kroz mobilnu telefoniju koja je opasno trokirala u to vreme, javljajući mi da će sve uskoro prestati, jer je već kod Surčina čisto. Usudili smo se da krenemo nazad oko 17:05. Još je paduckala kiša, a Avalski put je bio uglavnom pod vodom 5-15 cm. Sve se slivalo niz Torlak od Kumodraža ka Jajincima i Banjici. Odlučismo da ne prođemo pored TC Banjica, očekujući popvalu u dnu, pa smo krenuli put Toršarine. Sve je bilo u redu do raskrsnice Crnotravske i Paunove, gde je bio opasan zastoj. Kada sam shvatio da su neki automobili tu poplavljeni, iskoristio sam prvu priliku i skrenuo u Paunovu, nadajući se da TC Banjica ipak nije pod vodom. Gužva u Baštovanskoj na uključenju u Borsku je standard, bio i ostao.
Na Miljakovcu novo iskušenje. Kod toplane - opet poplava. Skrenuh nadole, pa prvom levo, kako bih se vratio u Borsku kod pošte. Tamo smo videli kamion koji je sleteo sa ulice, i neki kombi koji je pokušavao da ga izvuče, ali samo su spaljivali gumu koja šlajfuje po mokrom asfaltu. Uključili smo se u Borsku posle 5-10 minuta čekanja, jer su mnogi vozači imali isto rešenje kao i ja. Do kraja puta smo prošli uobičajeno, sećajući se pogleda na blatnjavu vodu koja je jurila sa Banjičkog brda u Borsku ulicu.
Kod kuće - blagi haos. Curelo je na problematičnim spojevima krovnih prozora, pa smo se dali u brisanje. No, neke štete nismo imali. Pogledao sam zapis padavina, i izgledalo je kao da je pluviograf imao srčani napad. Jedan oštar potez uvis od pljuska, zatim pražnjenje, pa vertikala do iznad prethodnog nivoa pisanja. Kako je jedno punjenje pluvigrafa (u mojoj verziji) 25 mm, brzo sam sračunao da je palo 32 mm u 27 minuta. Nije ni čudo da je sve popustilo pod provalom oblaka.
Naravno, pratili smo izveštaje iz grada i zaključili kako smo dorbo prošli. Najvažnije, suvi smo stigli kući. Zdravi i čitavi.
A sada - šlag na torti. Jučerašnji podaci o padavinama u Beogradu i okolini. Nikad aktuelnije. Razdvojio sam glavni nalet od ostatka padavina, jer je posle prošla još neka oblačnost koja je dala tu i tamo neku kišu.
Barajevo 9.0 + 3.6
Cerak 31.9 + 0.3
Dušanovac 30.0 + 0.4
Inđija 10.8 (ukupno)
Košutnjak 32.8 + 0.6
Pančevo 20.8
Petlovo brdo 22.4 + 0.6
Pionir 31.0 + 0.6 (izgleda da je proradila stanica, ili je izbijen čep od prljavštine ovom olujom)
Sremčica 1.0 (sumnjivo) + 3.4
Trošarina 23.2 + 0.4
Umka 7.4 + 1.4
Zemun 20.2 + 0.2
Kolubara A 14.0 + 4.4
Kolubara B 11.2 + 3.2