Ono što mi je jutros upalo u oči iz serije satelitskih snimaka jeste jedna interesantna rotacija koja se polako formira od ovog delimično regenerisanog ciklona sa centrom iznad Turske i od fronta koji prelazi preko Francuske. 'Turska invazija' se proširila do Beča (kako simbolično), dajući istočno kretanje sa severne strane uočene rotacije. S druge strane, francuski deo se širi u zapadni Mediteran jednom tanušnom linijom oblačnosti i kao da zaokružuje rotaciju sa zapadne u južne strane. Od 05:30 UTC počinju da niču konvektivni oblaci nad Tirenskim morem, koji je nekako centar te rotacije. Sve ovo me asocira na stvaranje novog ciklona u Tirenskom moru. Kao da počinje sezona Đenovaca.
S druge strane, uočena kretanja nisu nešto podržana na sinoptičkim kartama. U prizemlju je nad Mediteranom slabogradijentno polje i nijedna izobara nije zaokružena.
Ipak, s obzirom na uočeno, nekako mi je jasno zašto NMM od juče popodne daje padavine za 11-ti septembar. Nijedan drugi model to ne daje.
Inače sutra,prekosutra i u petak bi kod mene moglo biti lepih padavina (kao i na Jugozapadu i Jugoistoku Srbije ),WEATHER2UMBRELLA za ta 3 dana crta ukupno 30-ak mm,meteogram ne crta ni blizu takve količine....Videćemo,padavine će od sutra biti konektivne pa je sve moguće....
Dosta nestabilnosti daje WEATHER2UMBRELLA model od sutra pa do petka....
Da ne komentarišem šta radi model W2U... Mislim da je lupetaja sa konvekcijama. Ova slojasta oblačnost će teško dozvoliti neku konvekciju. Grmljavinu bih očekivao tek uz nadolazeću liniju nestabilnosti ili front, a ne u masi.
Videćemo... Nekako na svoj rizik pristajem na scenario padavina od 11-og.