Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2009.  (Pročitano 40963 puta)

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
Re: Septembar 2009.
« Odgovor #100 poslato: 09. Septembar 2009. u 09:22 »
ECMWF priklonjeg GFS-u, a ostali manje poznati modeli isto priklonjeni GFS-u. :D Neka ovo sve potraje u današnjim i sutrašnjim izlazima i onda su šanse da se ostvari dosta veće. ;)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #101 poslato: 09. Septembar 2009. u 09:23 »
Ono što mi je jutros upalo u oči iz serije satelitskih snimaka jeste jedna interesantna rotacija koja se polako formira od ovog delimično regenerisanog ciklona sa centrom iznad Turske i od fronta koji prelazi preko Francuske. 'Turska invazija' se proširila do Beča (kako simbolično), dajući istočno kretanje sa severne strane uočene rotacije. S druge strane, francuski deo se širi u zapadni Mediteran jednom tanušnom linijom oblačnosti i kao da zaokružuje rotaciju sa zapadne u južne strane. Od 05:30 UTC počinju da niču konvektivni oblaci nad Tirenskim morem, koji je nekako centar te rotacije. Sve ovo me asocira na stvaranje novog ciklona u Tirenskom moru. Kao da počinje sezona Đenovaca.
S druge strane, uočena kretanja nisu nešto podržana na sinoptičkim kartama. U prizemlju je nad Mediteranom slabogradijentno polje i nijedna izobara nije zaokružena.
Ipak, s obzirom na uočeno, nekako mi je jasno zašto NMM od juče popodne daje padavine za 11-ti septembar. Nijedan drugi model to ne daje.

Inače sutra,prekosutra i u petak bi kod mene moglo biti lepih padavina (kao i na Jugozapadu i Jugoistoku Srbije ),WEATHER2UMBRELLA za ta 3 dana crta ukupno 30-ak mm,meteogram ne crta ni blizu takve količine....Videćemo,padavine će od sutra biti konektivne pa je sve moguće....

Dosta nestabilnosti daje WEATHER2UMBRELLA model od sutra pa do petka....

Da ne komentarišem šta radi model W2U... Mislim da je lupetaja sa konvekcijama. Ova slojasta oblačnost će teško dozvoliti neku konvekciju. Grmljavinu bih očekivao tek uz nadolazeću liniju nestabilnosti ili front, a ne u masi.

Videćemo... Nekako na svoj rizik pristajem na scenario padavina od 11-og.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #102 poslato: 09. Septembar 2009. u 12:46 »
GFS u najnovijem izlazu 06Z pomerio visinski ciklon zapadno i tako bi vrlo malo uticao na vreme kod nas Pratimo sledeće izlaze da vidimo koje su sve varijante u igri :)

Van mreže JOPA

« Odgovor #103 poslato: 09. Septembar 2009. u 20:43 »
Još ne znamo što će ispasti u konačnici. Modeli još razmišljaju, ali tu smo negdje. Nešto će biti sigurno, samo u kojoj mjeri? GFS još ne zna gdje će da smjesti visulju, ECMWF je manje premješta, stalno je negdje nad nama... Sutra će valjda sve biti kristalnije ;D

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #104 poslato: 09. Septembar 2009. u 21:16 »
Odličan je i 12Z GFS,po njemu visinski viklon tačno nad nama,ali to je samo jedan izlaz,tako da se slažem sa Jopom da će njegov uticaj na nas dosta varirati iz izlaza u izlaz...I ECMWF 12Z je dobar takođe...

GFS  :-:  :-:

ECMWF  :-:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže JOPA

« Odgovor #105 poslato: 09. Septembar 2009. u 21:25 »
Svi modeli vide visulju negdje nad nama ili oko nas (Srbija, BiH, HR...)... tako da sam ja siguran da nešto dobivamo ovog puta, samo neko će više dobiti, ili kolege iz Srbije ili Dalmatinci, ali ono što je najbitnije, svi ćemo dobiti, manje ili više. ;D :P

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #106 poslato: 10. Septembar 2009. u 07:58 »
pa sve mi se čini da će sve biti zapadnije od Srbije tako da će vrlo malo uticati na vreme kod nas
ima još puno vremena ali mi nešto tako miriše
Inače danas izgleda neće biti bitnijih nesatbilnosti, kao što su modeli ranijih dana videli, osim možda na jugozapadu Srbije

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #107 poslato: 10. Septembar 2009. u 08:56 »
Odličan ECMWF 0Z  :) !!!
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže JOPA

« Odgovor #108 poslato: 10. Septembar 2009. u 09:30 »
Ma odlični svi modeli jutros, posebno ECMWF. Znači, mogu početi pripreme za ponedjeljak 14.09., na 3 - 4, možda i više nestabilnih dana s čestom pojavom kiše. Čeka nas pravo jesenje vrijeme.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #109 poslato: 10. Septembar 2009. u 10:10 »
možda JOPA za tebe ali ako ovako ostane ovde u Srbiji neće biti bitnijih padavina

Van mreže JOPA

« Odgovor #110 poslato: 10. Septembar 2009. u 10:15 »
Ipak se nešto i za Srbiju crta, posebno zapadne i sjeverozapadne krajeve...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #111 poslato: 10. Septembar 2009. u 13:14 »
nema bitne promene na kartama za narednu nedelju
po njima Dalmacija, Istra i Slovenija sa najviše kiše
kod nas simbolične padavine od ovog sistema s tim da karte trenutno daju dobar razvoj situacije za kraj II dekade septembra

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #112 poslato: 10. Septembar 2009. u 14:59 »
Jel neko analizirao detaljniju prognozu za Hrvatsko primorje narednih nedelju dana? Pitala me drugarica, pošto joj se mama dvoumi dali da ide u Šibenik u zavisnosti od moje vremenske prognoze. Pomažite.  :) Jopa?
Vidim da od nedelje jača nestabilnost, pa je moguća češća pojava kiše i pljuskova.

Van mreže JOPA

« Odgovor #113 poslato: 10. Septembar 2009. u 19:37 »
Uf, Joe, situacija nije baš dobra. Kao što si rekao od nedjelje nestabilnije, u ponedjeljak i nakon njega svakodnevna pojava kiše i pljuskova, ali biće i sunčanih razdoblja. Što se tiče temperature, malo će pasti... :-\ Još u nedjelju najvjerovatnije će biti lijepo. Prava jesen dolazi... ;)
« Poslednja izmena: 10. Septembar 2009. u 20:11 JOPA »

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #114 poslato: 10. Septembar 2009. u 20:27 »
12z povećao padavine i kod mene sledeće nedelje
i dalje ostaje na kartama kraj II dekade sa obilnijim padavinama

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #115 poslato: 11. Septembar 2009. u 10:58 »
I 00z crta obilne padavine za kraj dekade. Tačnije od 17. septembra. Do tada, smjenjivaće se oblačno i sunčano vrijeme, može biti i povremene kiše ili pljuskova, ali ništa naročito...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ivo

• *
  • Starost: 54
« Odgovor #116 poslato: 11. Septembar 2009. u 11:27 »
pa sve mi se čini da će sve biti zapadnije od Srbije tako da će vrlo malo uticati na vreme kod nas
ima još puno vremena ali mi nešto tako miriše

Kao da poslednji EC ide bas u ovom pravcu :-) :super:

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #117 poslato: 11. Septembar 2009. u 11:44 »
i EC i GFS već u velikom broju izlaza kažu da će u toku naredne nedelje u našim krajevima (istok Srbije i zapad Bugarske) biti moguće samo slabe padavine. Tek krajem nedelje postoji mogućnost za obilnijom kišom ali ima do tada dosta vremena.
« Poslednja izmena: 11. Septembar 2009. u 12:06 Boce »

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #118 poslato: 11. Septembar 2009. u 18:27 »
kao da je današnji dan napravio promenu u GFS-ovom viđenju za sledeću nedelju
daje izdašnije padavine pogotovu istoku Srbije i u toku nedelje

Van mreže JOPA

« Odgovor #119 poslato: 11. Septembar 2009. u 23:46 »
Iz izlaza u izlaz ciklona odlazi sve zapadnije, tako da ako i ja kroz iduću sedmicu dobijem više od 10 mm biću zadovoljan. Jugo ostaje. :-\