Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2009.  (Pročitano 40969 puta)

Van mreže JOPA

• Starost: 2020
Re: Septembar 2009.
« Odgovor #160 poslato: 16. Septembar 2009. u 13:16 »
Koji božanstveni modeli danas za moje područje. EC mi daje čak 40 mm, WRF ARW odličan, kao i ALADIN koji mi daje do 35 mm. Ovo će vjerojatno biti prodor mjeseca. ;)

PS. Američki model vidi puno manje kiše od drugih. Ne vjerujem da će tako biti.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #161 poslato: 16. Septembar 2009. u 17:43 »
GFS 12Z do sada najbogatiji sa padavinama za sutra. Na Crnogorskom primorju se crta preko 100mm u narednih 24h ! :o

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #162 poslato: 16. Septembar 2009. u 18:22 »
opet promenjena putanje sistema iz južnog Jadrana
ne sviđa mi se, obično ovakvo SW strujanje progura oblake zapadnije od Knjaževca
nadam se da grešim  :-\

Van mreže beket

• **
« Odgovor #163 poslato: 16. Septembar 2009. u 19:09 »
a meni se svidja  :popcorn:
sta ce mi kisa koji djavo

& nadam se da cete cesce ubacivati ovako razumljivije karte /uz makar neki komentar/, da ne moram da lutam i citam izmedju redova...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #164 poslato: 16. Septembar 2009. u 19:20 »
a meni se svidja  :popcorn:
sta ce mi kisa koji djavo

& nadam se da cete cesce ubacivati ovako razumljivije karte /uz makar neki komentar/, da ne moram da lutam i citam izmedju redova...

Pa ne bi trebalo da ti se sviđa, jer ako strujanje pogura padavine zapadnije od Knjaževca, u tom slučaju Beograd dobija kišurinu :), ali ne znači da će tako biti ovoga puta.

A što se tiče razumljivosti naših komentara i karata, mislim da je onaj meteogram za Beograd što sam jutros okačio uz komentar sasvim jasan. Ako bilo šta treba da se pojasni, tu sam. ;)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže JOPA

« Odgovor #165 poslato: 17. Septembar 2009. u 06:31 »
PS. Američki model vidi puno manje kiše od drugih. Ne vjerujem da će tako biti.

Sada vjerujem. Pokazao se izuzetno precizan.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #166 poslato: 17. Septembar 2009. u 07:42 »
ma kažem vam ja amerikanac je za*eban igrač ;)
GFS kod mene daje danas i sutra padavine u toku celog dana

Van mreže ivo

• *
  • Starost: 54
« Odgovor #167 poslato: 17. Septembar 2009. u 13:01 »
Gospodo, ne bih zeleo da se namecem, ali mi se cini da zasad ove padavine, bar po  meni, su razocarajuce kalo kolicine.
Na radarima Vaseg RHMZ ne widi se uskoro nista ozbiljno kao padavina i ma da osnovne kolicine modeli crtaju za sutra, ne mislim da ce biti bas toliko, koliko ih daju sad u prognozama.
Ali zivet-cemo, videt'cemo :-)
A  u malo bolje generalnom pogledu, ne znam ukoliko biste bili se slozili  sa mnom, ali kao da od nekoliko nedelja na prostorima Centralnoj,(ma da ne samo) Evropi kao da postoi totalni anticiklonski "diktat". Ne znam kako ce ovo uticati na predstojecu zimu, imajuci u vidu da po  meri spustanja Sunca na Jug, ako  se ne izmeni "filozofia" atmosferske cirkulacije, ovi anticikloni bit'ce sve juznije.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #168 poslato: 17. Septembar 2009. u 13:10 »
činjenica je ivo da neće biti neke bitnije količine padavina u ova dva tri dana
ako neko prebaci preko 10mm treba biti zadovoljan :)
u pravu si i što se tiče dominacije anticiklona u narednih nedelju dana
e sad ne bih se upuštao u procene kako će se to odraziti i da li će uopšte uticati na predstojeću zimu
ako se ne varam nije ništa neobična situacija sa dominacijom anticiklona na našim prostorima u ovo doba godine
septembar i oktobar nisu poznati kao previše bogati meseci ciklonima i padavinama

Van mreže ivo

• *
  • Starost: 54
« Odgovor #169 poslato: 17. Septembar 2009. u 13:22 »
U pravu si, naravno(sto se tice anticiklona), nisam imao u vidu trenutno stanje, a da to vec postaje neka tendencija. Poslednji GFS(ma ukoliko "neozbiljan" bio ovaj ot 06.00UTC) ne vidi neka promena narednih nedelju a i  vise, dana. Cak ona situacija sa padavinama oko 100 mm u jugoistoku Balkana takode je bilo u vezi sa time: ne bi bilo ovog AC da ga blokira, ovaj visoki ciklon sto je ih uzrokovao cvrsto bi po svome putu na severoistok. Evo sad, opet on za kraj ove-pocetak sledece nedelje, ce spustiti jutarnje temperatture iza hladnog kontinentalnog vazduha i do 4-5 iznad nule.
A ako se vratimo konkretike padavina, ne mogu da ne otbelezim jos jednom, da je to bilo tvoje misljene ili ako hoces "slutnja" jos nedelju dana nazad:-) Sa cime sam se potpuno slojio.:)

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #170 poslato: 17. Septembar 2009. u 14:00 »
ja sam u par navrata u analizi klimatoloških podataka za ovu leto već pomenuo neobično veliko prisustvo NE vetra koji je u direktnoj vezi sa anticiklonom iznad Rusije Ako se nastavi slična situacija i u toku zime imaćemo pogotovu mi u ovom delu Balkana hladnu zimu. Količina padavina zavisi od puno stvari tako da je neozbiljno prognozirati ali uz par ciklona u Sredozemlju to može bit prava zimska bajka. Ali sad već vidim kako svi koji me znaju komentarišu sa osmehom "što je babi milo to joj se i snilo" ;)
elem imamo već temu u kojoj se govori o predstojećoj zimi a možda joj je ipak mesto u prognozi a ne u zanimljivostima
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1585.0.html

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #171 poslato: 17. Septembar 2009. u 20:29 »
Prognoza za 18.9.

Tmin:   Tmax:

Tokom noci moguci su kratkotrajni lokalni pljuskovu uglavnom na zapadu, u ostalom delu zemlje promenljivo oblacno i uglavnom suvo.Ujutru i prepodne moguca je pojava kratkotrajne slabe kise tokom dana na jugu i jugoistoku moguci su kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.Poslepodne na severu postepeno razvedravanje.Duvace slab zapadni i severozapadni vetar.
Tmin: 13C do 17C
Tmax: 19C na jugu  do 27C na severu

Vreme narednih dana:

19.9. -Jutro mestimicno maglovito na severu umereno oblacno, tokom dana u vecini krajeva pretezno suncano uz slabu oblacnost, na jugozapadu i u planinskim predelima popodne redja pojava pljuskova sa grmljavinom.Duvace slab istocni i jugoistocni vetar.
Tmin:10C do 16C
Tmax:24C do 28C

20.9. -Jutro mestimicno maglovito , tokom dana pretezno suncano i toplo.Duvace slab istocni i severoistocni vetar.
Tmin:8C do 15C
Tmax:od 22C na istoku do 28C na severozapadu

21.9. -Jutro mestimicno maglovito, tokom dana suncano i toplo.Duvace slab do umeren istocni i jugoistocni vetar.
Tmin: 6C do 12C
Tmax: 25C do 28C, na istoku oko 23C

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #172 poslato: 18. Septembar 2009. u 00:39 »
ja sam u par navrata u analizi klimatoloških podataka za ovu leto već pomenuo neobično veliko prisustvo NE vetra koji je u direktnoj vezi sa anticiklonom iznad Rusije Ako se nastavi slična situacija i u toku zime imaćemo pogotovu mi u ovom delu Balkana hladnu zimu. Količina padavina zavisi od puno stvari tako da je neozbiljno prognozirati ali uz par ciklona u Sredozemlju to može bit prava zimska bajka. Ali sad već vidim kako svi koji me znaju komentarišu sa osmehom "što je babi milo to joj se i snilo" ;)
elem imamo već temu u kojoj se govori o predstojećoj zimi a možda joj je ipak mesto u prognozi a ne u zanimljivostima
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1585.0.html

Boce pozdravljam tvoju "teoriju" i nadam joj se!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #173 poslato: 18. Septembar 2009. u 08:35 »
Moram priznati da me NMM totalno razočarao što se tiče prognoze padavina za Novi Sad. Juče je palo samo par kapi iako je crtao prethodnog dana preko 10mm. Sa druge strane GFS je odlično predvideo da juče neće biti kiše nego tek danas.

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #174 poslato: 18. Septembar 2009. u 08:38 »
Joe, nateraj ga da se ispada ovih dana, nemoj to da nam radi sledeći vikend :!:  ???
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #175 poslato: 18. Septembar 2009. u 10:05 »
Sto se tice Beograda, ja cenim da nista od kise narednih 7-10 dana, uz toplo vreme oko 25C! Idila...

Van mreže astrogodra

• **
« Odgovor #176 poslato: 18. Septembar 2009. u 10:50 »
Ljudi, da li ce noc subota na nedelju da bude vedra(podrucje Sumadije )? Koja je verovatnoća???
Astronomsko društvo Aristarh - Kragujevac

http://aristarh.rs/

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #177 poslato: 18. Septembar 2009. u 17:06 »
Iako GFS 06Z ne vidi gotovo nikakve padavine za sutra,ja ipak mislim da bi sutra moglo biti nestabilnosti,pogotovo Južnije od Beograda....Evo danas je bilo konvekcije na Jugu  Mađarske i na NE Bosne,a GFS to nije predvideo.GFS nove padavine crta za 6 ili 7 dana.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže JOPA

« Odgovor #178 poslato: 18. Septembar 2009. u 20:01 »
Ma loše je to sve. Mislim, kako za koga.  ;D Možemo sigurno ustvrditi da nas očekuje minimalno 5 sunčanih i opet toplijih dana, naravno uz moguće popodnevne pljuskove. Sve me ovo nekako podsjeća na 6. mjesec ove godine. Brine me što uopće nema na vidiku nikakve jače fronte ili ciklona. I ono malo što se crta, sve nekako oslabljeno, oće - neće... Pratimo situaciju... ::)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #179 poslato: 18. Septembar 2009. u 20:57 »
Već od nedjelje se crta neki ciklon sa centrom iznad južne Italije... U takvim situacijama padavine često "zakače" i crnogorsko primorje. Za sada se crta suvo vrijeme, ali nije isključeno da će neki naredni izlaz pomjeriti te padavine malčice sjevernije.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm